Onduidelijkheid over TikTok-hack

Onduidelijkheid over TikTok-hack

Smartphone & tablet

Geplaatst: 6 september 2022 - 08:57

Aangepast: 6 september 2022 - 09:29

Is TikTok gehackt? Er komen tegenstrijdige berichten naar buiten. Een hackgroep onder de gebruikersnaam “AgainstTheWest” claimde afgelopen vrijdag zowel TikTok als WeChat te hebben gehackt. TikTok ontkent.

Afgelopen vrijdag claimde een onbekende hackgroep AgainstTheWest een enorme database aan gebruikersdata van TikTok te hebben buitgemaakt. In totaal gaat het om 790GB aan gebruikersdata, broncode, bezoek- en gebruikscijfers en serverinformatie van zowel TikTok als WeChat. Laatstgenoemde is een onmisbare communicatie-app in China.

TikTok ontkent

Intussen heeft TikTok in een statement aan Bleepingcomputer.com aangegeven dat er geen hack heeft plaatsgevonden. Het sociale netwerk geeft aan dat er geen verdachte activiteiten hebben plaatsgevonden op de servers en dat de buitgemaakte broncode niet van TikTok afkomstig is. WeChat wilde (nog) niet reageren op de mogelijke hack.

Veiligheidsexperts grasduinen ook door de buitgemaakte gegevens, maar conclusies blijven vooralsnog uit. Het lijkt er op dat veel van de gegevens publiek toegankelijk zijn. Ook is het mogelijk dat de gegevens zijn buitgemaakt van servers van een derde partij die samenwerkt met TikTok en WeChat. Het lijkt een kwestie van tijd voordat deze onderzoekers met conclusies kunnen komen over de bron van de enorme hoeveelheid aan data.

Troy Hunt, oprichter van Haveibeenpwned.com onderzoekt de buitgemaakte gegevens.

AgainstTheWest

De hackersgroep die TikTok en WeChat gegevens naar buiten heeft gebracht claimt zich te richten op partijen die zich richten tegen de Westerse samenleving. Hiermee richt het zich op Russische, Iranese, Noord-Koreaanse en Chinese doelwitten.

TikTok ligt sinds de oprichting al onder vuur. Het sociale netwerk is van Chinese afkomst en wordt beschuldigd van banden met het Chinese regime en excessieve dataverzameling. Ook in Nederland kan TikTok een schadeclaim verwachten die in de miljarden euro’s kan lopen.

Deel dit artikel:

Opmerkingen

0
Login of maak een account en praat mee!

Er zijn nog geen reacties geplaatst.


Log in om een reactie te plaatsen.

Aanbevolen voor jou

ID.nl logo

ID.nl, onderdeel van Reshift BV, is in 2022 gestart en uitgegroeid tot de meest toonaangevende en complete consumentensite van Nederland. Het doel van ID.nl is om de consument te helpen met alle technologie die hoort bij het dagelijks leven: van smart-health-meters tot e-bikes, van warmtepompen tot zonnepanelen - en alles daar tussenin!

Duidelijk, betrouwbaar en onafhankelijk: ID.nl maakt moeilijke dingen makkelijk.

Contact

ID.nl

Nijverheidsweg 18

2031 CP Haarlem

info@id.nl

Telefoon: 023-5430000