'Meeste inwoners van China hebben nu smartphone'

Een grote meerderheid van de Chinese bevolking heeft inmiddels een smartphone en daardoor is de markt voor het eerst in zes jaar tijd gekrompen. Volgens marktonderzoeker IDC kan het land dan ook niet meer als een opkomende markt worden gezien.

Er zijn in het eerste kwartaal van 2015 4,3 procent minder smartphones verkocht dan in hetzelfde kwartaal van 2014. Het betreft alsnog krap 99 miljoen verkochte toestellen.

Toch heeft het jaar voor sommige fabrikanten beter uitgepakt dan voor anderen: Apple verkocht meer toestellen op jaarbasis (14,5 miljoen ten opzichte van 8,9 miljoen in 2014), als ook Xioami en Huawei. Vooral Samsung deed het minder en zag zijn marktaandeel dalen met circa 10 procent. Het bedrijf verkocht de helft minder smartphones dan een jaar geleden.

Tevreden

De reden dat er over het algemeen minder smartphones worden verkocht, is omdat de Chinese consumenten net zoals bijvoorbeeld de Amerikaanse smartphonebezitters geen behoefte meer hebben om een nieuw toestel te kopen. Ze zijn tevreden met degene die ze al hebben.

Toch verwacht IDC nog wel wat verschuivingen: Xioami, Huawei en ook Lenovo gaan zich bijvoorbeeld meer richten op dure, luxe toestellen. Daarnaast zijn er nog steeds Chinese consumenten die een 'domme' telefoon gebruiken, en ook die moeten het liefst nog overstag.

Deel dit artikel
Reageer op dit artikel
Wat vond je van dit artikel?

Aanbevolen voor jou

ID.nl logo

ID.nl, onderdeel van Reshift BV, is in 2022 gestart en uitgegroeid tot de meest toonaangevende en complete consumentensite van Nederland. Het doel van ID.nl is om de consument te helpen met alle technologie die hoort bij het dagelijks leven: van smart-health-meters tot e-bikes, van warmtepompen tot zonnepanelen - en alles daar tussenin!

Duidelijk, betrouwbaar en onafhankelijk: ID.nl maakt moeilijke dingen makkelijk.

Contact

ID.nl

Nijverheidsweg 18

2031 CP Haarlem

info@id.nl

Telefoon: 023-5430000