iOS 13: eindelijk écht downloaden met Safari

© PXimport

iOS 13: eindelijk écht downloaden met Safari

Smartphone & tablet

Geplaatst: 16 oktober 2019 - 06:12

Aangepast: 16 november 2022 - 09:21

Ronald Smit

Met de komst van iOS 13 (en iPadOS) is het eindelijk mogelijk om fatsoenlijk te downloaden met de ingebakken browser Safari. Wel is het handig om even goed te checken waar je de downloads wilt bewaren.

Met de komst van iOS 13 is ook Safari weer wat veelzijdiger geworden. Waarbij geldt dat vooral de versie in iPadOS nu zonder meer een directe vervanger is voor desktopbrowsen. Wat nu in ieder geval op alle soorten i-apparaten onder de nieuwste versie van iOS / iPadOS kan, is downloaden vanuit Safari. Standaard is de downloadlocatie als een iCloudmap ingesteld. Enerzijds kan dat handig zijn, zeker als je i-apparaat niet over heel veel vrije opslagruimte (meer) beschikt. Ga je dan een groot bestand downloaden (denk aan een iso van een of ander besturingssysteem voor later gebruik elders bijvoorbeeld), dan neemt dat geen enkele ruimte in op je apparaat. Tegelijkertijd geldt dat de standaard opslagruimte van iCloud ook maar 5 GB bedraagt. Die genoemde ISO gaat daar dus waarschijnlijk niet op passen. Wil je echt serieus aan het downloaden slaan én die iCloud als opslag gebruiken, dan is het zaak om meer opslagruimte te kopen. Heel duur is dat overigens dan weer niet gelukkig. Voor bijvoorbeeld 50GB aan opslag betaal je maar €0,99 per maand. De keuze is aan jou dus, wat dat betreft. Zeker als je bedenkt dat je de standaard downloadlocatie naar de iCloud uit kunt zetten en vervangen door een downloadmap op je apparaat zelf. Beschik je over voldoende vrije opslag, dan is dat natuurlijk wel zo praktisch!

Downloadlocatie wijzigen

Om de downloadlocatie in Safari te wijzigen, start je de app Instellingen. Tik daarin in de kolom links op Safari. Tik in het paneel met opties rechts op Downloads. Tik op Mijn iPad en voortaan worden je bestanden lokaal bewaard. Overigens: op de iPhone is standaard de lokale opslag geselecteerd. Mogelijk heeft dat te maken met het feit dat als je een bestand gaat downloaden en vervolgens uploaden naar de iCloud er dubbel dataverkeer gegenereerd zou worden. Niet echt handig onderweg, vanzelfsprekend. Verder is het mogelijk om op zowel iPhone als iPad een totaal andere opslaglocatie te kiezen. Denk aan bijvoorbeeld een map op je NAS via een bijbehorende NAS bestandsbeheerder. Het makkelijkst is en blijft – wat ons betreft – toch gewoon lokale opslag, gewoon netjes in een downloadmap. Die downloadmap kun je vervolgens weer openen met de app Bestanden, eveneens een vast onderdeel van iOS en in de nieuwste uitvoering daarvan flink verbeterd en stukken bruikbaarder geworden.

© CIDimport

Deel dit artikel
Reageer op dit artikel
Wat vond je van dit artikel?

Aanbevolen voor jou

ID.nl logo

ID.nl, onderdeel van Reshift BV, is in 2022 gestart en uitgegroeid tot de meest toonaangevende en complete consumentensite van Nederland. Het doel van ID.nl is om de consument te helpen met alle technologie die hoort bij het dagelijks leven: van smart-health-meters tot e-bikes, van warmtepompen tot zonnepanelen - en alles daar tussenin!

Duidelijk, betrouwbaar en onafhankelijk: ID.nl maakt moeilijke dingen makkelijk.

Contact

ID.nl

Nijverheidsweg 18

2031 CP Haarlem

info@id.nl

Telefoon: 023-5430000