Huawei Ascend Mate7 - Huawei levert zijn beste phablet af

© PXimport

Huawei Ascend Mate7 - Huawei levert zijn beste phablet af

Geplaatst: 12 november 2014 - 06:00

Aangepast: 24 november 2022 - 11:07

Redactie ID.nl

De Huawei Ascend Mate7 speelt, net als eerdere toestellen uit deze lijn, in op de groeiende markt van grote smartphones. Regelmatig werd mij dan ook gevraagd waarom ik mijn tablet had meegenomen. Veelal als grap, maar het toont wel aan dat je met de Mate7 een gigantisch apparaat met je meedraagt.

Het scherm van de Mate7 is slechts een inch kleiner dan dat van zijn voorganger, de Huawei Ascend Mate, maar het toestel oogt een flink stuk slanker. Huawei heeft de randen rondom het scherm namelijk dunner gemaakt, wat eveneens zorgt voor een strakker uiterlijk. Met zijn 6 inch-beeldscherm blijft het een relatief grote smartphone en is het vrijwel onmogelijk om met één hand te typen. Iets wat ik toch altijd een gemis vind bij phablets.

Maar de grootte brengt ook veel voordelen met zich mee. Zo kun je gemakkelijk online surfen, is de bediening ook met wat dikkere vingers nauwkeurig en is een ideaal display voor het bekijken van foto's en video's. Daarnaast spatten de kleuren van dit 1080 x 1920 pixels scherm.

Premium design

De Mate7 weegt 185 gram, niet slecht dus voor een smartphone van 157 x 81 x 7,9 mm. De aluminium behuizing ziet er strak en modern uit, wel is het gevoelig voor kleine krasjes en zie er snel vingerafdrukken op. Het is erg mooi dat 95 procent van de behuizing van metaal is, waardoor hij erg stevig aanvoelt. Huawei heeft de Mate7 van een lichte bolling in de achterkant voorzien, hierdoor ligt hij ondanks het grote formaat alsnog fijn in de hand.

 

© PXimport

Je hebt echt een gigantisch toestel in handen met de Mate7.

Een leuk extraatje van de Huawei Ascend Mate7 is de vingerafdruk-scanner op de rug van het toestel. Deze sensor is precies gepositioneerd op de plek waar je automatisch al je wijsvinger zou plaatsen bij het oppakken van de telefoon. Hierdoor kun je gemakkelijk je telefoon ontgrendelen zonder verdere codes in te voeren. Het enige nadeel is dat je dus wel je telefoon moet oppakken en niet op het scherm kan klikken als hij nog op je bureau ligt.

De sensor is zeer gevoelig en herkende vrijwel altijd mijn vinger (en niet de vingerafdruk van andere mensen, ook wel belangrijk).

Kwestie van smaak

De Mate7 is voorzien van Android 4.4.2 KitKat. Huawei heeft ook op de Mate7 de interface weer grondig aangepast, waardoor je waarschijnlijk weinig van het Android besturingssysteem herkent. Of je dit prettig vindt is natuurlijk geheel persoonlijk. Fijn is wel dat je uit een groot aantal thema's kunt kiezen, die het toestel met een druk op de knop van een compleet nieuw uiterlijk voorzien.

Al je apps en widgets zijn op je homescreen ingedeeld en er wordt gebruikgemaakt van een platte opmaakt en kleurstellingen die wat weg hebben van Apple's iOS. Ondanks dat deze opmaak mij erg aanspreekt, was het moeilijk om orde te scheppen in de applicaties en widgets, iets wat een Android-smartphone normaliter juist sterk maakt. De Phone Manager-tool zorgt er gelukkig wel voor dat je gemakkelijk bestanden en taken op de achtergrond kunt verwijderen en uitschakelen.

 

© PXimport

De aluminium behuizing geeft de Mate7 een premium uiterlijk.

High end prestaties

De Mate7 beschikt over een octacore-processor met twee quad-core units, waarbij de een iets sterker is dan de ander. De smartphone schakelt tussen deze units afhankelijk van de rekenkracht die er nodig. Hier merk je zelf echter niets van. De processor is erg krachtig en de Mate7 reageert dan ook snel op al je handelingen. Iets waar ook de 2 GB aan RAM zeker aan bijdraagt. Of je aan het multitasken bent tussen verschillende apps, een zware game aan het spelen bent of foto's bewerkt, alles loopt als een zonnetje.

Door de grote body past er ook een grote batterij in het toestel van wel 4.000 mAh. De volledig opgeladen telefoon houdt het bij mij zo'n anderhalve dag vol, en dan gebruik ik het apparaat intensief. Een goede prestatie dus! Let er wel op dat je de schermhelderheid niet de hele dag op de hoogste stand zet, dit gebruikt namelijk veel energie door het grote formaat.

 

© PXimport

De vingerafdrukscanner op de achterkant is een erg handige toevoeging.

De telefoon wordt geleverd met 16 GB aan opslag, wat gelukkig kan worden uitgebreid met een micro-sdkaartje. Er is standaard dus niet bepaald veel capaciteit aanwezig, iets dat vooral een nadeel kan zijn voor de Spotify-gebruikers. Net als bij de P7 Het is namelijk nog altijd Vooral omdat het op de Huawei-toestellen nog altijd niet mogelijk is om je Spotify-afspeellijsten offline te synchroniseren op een sd-kaart, kan het snel gaan met het geheugen.

Camera

De 13-megapixelcamera zorgt ervoor dat je scherpe en heldere foto's kunt nemen. Ook met zeer lichte beelden kan de Mate7 goed overweg. De fabrikant is hier duidelijk in gegroeid, maar dat zagen we natuurlijk ook al bij de uitstekende prestaties van de Ascend P7.

 

© PXimport

Huawei heeft dit jaar grote stappen gezet met hun cameratechnologie.

De kleuren zijn naar werkelijkheid en bij het inzoomen zijn zelfs de kleine details goed zichtbaar. Het scherpstellen gaat gemakkelijk door een tik op het scherm, alleen gaat het lang niet zo snel als op bijvoorbeeld de iPhone 6. De camera is voorzien van verschillende ingebouwde functionaliteiten zoals 'mooi maken', 'alles scherp' en er zijn diverse filters.

De 'alles scherp'-functie werkt goed als je bijvoorbeeld een landschap wilt fotograferen. 'Mooi maken' werkt alleen bij de front camera en zorgt er eigenlijk alleen voor dat je gezicht wat zachter of zelf waziger wordt gemaakt, maar vat dit vooral niet op als een belediging.

De front camera heeft een 5 megapixelsensor en neemt scherpe foto's bij genoeg licht. Wel kan de foto wat vervormen als je de camera diagonaal houdt, iets wat vermoedelijk te danken is aan grootte van het toestel.

Conclusie

Met zijn prijskaartje van nog geen 500 euro is de Mate7 een stuk goedkoper dan phablet-concurrenten als de Galaxy Note 4 van Samsung en Apple's iPhone 6 Plus. Hoewel de telefoon op details misschien onderdoet voor deze kopstukken, is de prijs/kwaliteitsverhouding uitstekend te noemen. De Mate7 is opgetrokken uit een stevige aluminium behuizing, wat het een luxueuze feel geeft. Daarnaast is de batterijduur goed, het full hd-beeldscherm schitterend en doen de prestaties niet onder voor telefoons uit een duurder segment. Nadeel is wel de beperkte opslag die wordt meegeleverd. Daarnaast moet je het toestel echt zelf eens in de hand houden om te kunnen beoordelen of het gigantische 6 inch-formaat wel voor je is weggelegd.

8,0

Ons oordeel

Pluspunten

Design

Batterijduur

Beeldscherm

Prestaties

Camera

Minpunten

Formaat niet voor iedereen

Conclusie

Huawei Ascend Mate7 ------------------- **Prijs:** € 499,- **Verkrijgbare kleuren:** Zwart, zilver **Besturingssysteem:** Android 4.4 **Beeldscherm:** 6 inch (1920 x 1080) **Camera achterkant:** 13 megapixel **Camera voorkant:** 5 megapixel **Processor:** 1,8/1,3 GHz octacore **Werkgeheugen:** 2 GB RAM **Opslag:** 16 GB (uitbreidbaar met microsd-kaart) **Batterij:** 4100 mAh **Connectiviteit:** Bluetooth 4.0, wifi, NFC, 4G, micro-usb **Afmetingen:** 157 x 81 x 7,9 mm **Gewicht:** 185 gram...
Lees meer
Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten