ID.nl logo
Review: Huawei Ascend Mate
© PXimport
Huis

Review: Huawei Ascend Mate

Toen Samsung vorig jaar de Galaxy Note II met zijn 5,5 inch-scherm lanceerde, was ik er stellig van overtuigd dat smartphones niet verder zouden moeten groeien. Hoe groot wil je een telefoon immers hebben? Nou, volgens Huawei nog wel een stukje groter… Het Chinese bedrijf heeft namelijk de Ascend Mate gelanceerd, een smartphone met een gigantisch 6,1 inch-beeldscherm. Een stap te ver? Of juist een schot in de roos?

Huawei lijkt zich met de lancering van de Ascend Mate in een rechtstreeks duel te gooien met phablet-koning Samsung. De Galaxy-maker heeft eerder immers al twee succesvolle Note-toestellen gelanceerd, en werkt momenteel aan de nog grotere Galaxy Mega (6,3 inch). Hoewel het een dappere poging is van Huawei om zich in dit segment te begeven, vraag ik me serieus af of dit een strijd is die Huawei eigenlijk wel moet willen aangaan. Leggen we de Mate namelijk naast de Note II, dan laat het Chinese mobieltje toch wel een paar flinke steken vallen.

Design

De Ascend Mate is zwaar: 198 gram. En bijna twee ons is behoorlijk veel telefoon om dagelijks met je mee te slepen. Je voelt het toestel dan ook altijd zitten in een broek- of jaszak, waardoor het toch vooral een apparaat is voor mensen die het geen probleem vinden om hun smartphone weg te stoppen in een tas. Voor mij persoonlijk is het formaat echter alles behalve ideaal. Waar ik de Note II nog prima in een zak kan dragen, voelt de Mate in alles net even te log aan.

Het toestel is volledig van plastic, waarbij de achterkant van een mat-rubberen coating is voorzien. Dit zorgt ervoor dat de Mate behoorlijk stevig in de hand ligt. Echter, ondanks deze achterkant en mijn grote handen, heb ik het toestel al twee keer laten vallen toen ik hem snel tevoorschijn wou toveren om een gesprek aan te nemen. Deze valpartijen (op een houten vloer) wist de telefoon overigens zonder kleerscheuren te doorstaan. Het toestel is dus stevig, en dat voel je als je hem vasthoudt. Dit is vooral te danken aan de unibody-behuizing, wat ook betekent dat de batterij niet te verwijderen is.

©PXimport

Met zijn 10 millimeter is de Mate zeker niet de dunste smartphone.

De aan/uit-knop en volumetoetsen zitten aan de rechterkant van het toestel. En als je hier eenmaal aan gewend bent is het best een logische keuze. Hierdoor zijn deze knoppen, ondank het formaat van de telefoon, toch nog te bedienen wanneer je de Mate met één hand vasthoudt.

Verder zit er een 3,5mm koptelefoonaansluiting aan de bovenkant van de telefoon, naast de ingang voor de micro-simkaart. Aan de linkerkant zit tot slot nog een klepje waarachter je een microSD-kaart kunt prikken, en dit zal je ongetwijfeld doen gezien de magere 8 GB geheugen die wordt meegeleverd.

Beeldscherm

Met een scherm van 6,1 inch kunnen we nauwelijks nog spreken van een smartphone. Het voelt echt alsof je met een kleine tablet werkt, meer nog dan bij de wat compactere Galaxy Note-telefoons. En dat moet je prettig vinden. Feit is wel dat het schermformaat flink wat voordelen met zich meebrengt. Vooral browsen op internet is een genot met dit toestel, want het is nauwelijks nog nodig om in te zoomen als je teksten wilt lezen. Iets waar ook de prima resolutie (720 x 1280 pixels) zijn steentje aan bijdraagt.

©PXimport

De matte achterkant zorgt voor wat extra grip.

Het IPS-paneel heeft een zeer levendige kleurenweergave, wat ervoor zorgt dat het een perfect scherm is om foto’s en video’s op te bekijken. Daarbij heeft het scherm ook een grote kijkhoek, waardoor het eenvoudig is om met meerdere mensen naar het display te kijken.

Prestaties

Huawei heeft de Ascend Mate voorzien van een aangepaste quadcore-processor (1,5 GHz) die volgens de fabrikant tot “de snelste ter wereld” behoort. Hier is tijdens het gebruikt echter maar weinig van te merken. In mijn uitgebreide testperiode kreeg ik namelijk veelvuldig te maken met haperingen en vertragingen in het systeem. Het openen van apps, scrollen door menu's of swipen langs de thuisschermen, het gaat gewoon niet zo soepel als bij andere toestellen met een rappe quadcore-processor.

Ik ben geneigd om Huawei’s eigen Emotion UI de schuld te geven van het stroeve systeem. Deze softwareschil geeft het besturingssysteem een geheel eigen smoelwerk en heeft een ingrijpende impact op zowel het uiterlijk als de werking van het bekende Android Jelly Bean. De kinderziektes die deze nieuwe software met zich meebrengt overschaduwen de ervaring helaas, en ik hoop dan ook dat Huawei hier met toekomstige updates verandering in weet aan te brengen.

Software

Wat direct opvalt aan de nieuwe software, is dat het oproepbare Android app-overzicht volledig is verdwenen. Het werkt wat dat betreft net als op de iPhone; alle apps worden altijd op het thuisscherm weergegeven. Uiteraard kan hierbij wel gebruik gemaakt worden van verschillende Android-widgets en zijn de apps in mappen onder te brengen.

©PXimport

De Ascend Mate is een flinke slag groter dan de Galaxy Note II.

Huawei introduceert ook de 'Zwevende toets'. Dit is een (optionele) grijze cirkel die je vrij op het scherm kunt plaatsen en vervolgens altijd zichtbaar is, in welke app je je ook bevindt. Een tik op de knop opent een menu waarmee je snel de rekenmachine kunt openen, een bericht kunt versturen of een notitie kunt maken. Een leuke toevoeging, alleen had ik graag gezien dat je de beschikbare snelkoppelingen zelf kon kiezen.

Verder is er ook de optie om uit verschillende thema’s binnen de Emotion UI te kiezen, welke vrijwel alles aan het systeem veranderen: beltoon, app-icoontjes, achtergrond, enzovoorts. Waar we bij de Ascend P1 (review) er nog voor konden kiezen om Huawei’s softwareschil volledig uit te schakelen, is die optie met de komst van de Emotion UI helaas niet meer aanwezig. Een gemiste kans wat mij betreft.

Camera

De 8 megapixel-camera die we achterop de Ascend Mate vinden laat, net als de rest van het toestel, een gemengde indruk achter. Aan de ene kant zijn de foto’s overdag van een acceptabele kwaliteit, maar ’s avond is er maar moeilijk een fatsoenlijk kiekje te schieten. Zonder flits vangt de lens simpelweg te weinig licht op, en met flitser krijgen de foto’s een vieze gele gloed. De auto-focus doet zijn werk overigens wel opvallend goed, en razend snel ook. Huawei heeft tot op heden nog nooit echt weten te excelleren met hun smartphone-camera’s, en de Mate is daar helaas geen uitzondering op.

Het bellen verloopt zoals het hoort. De geluidskwaliteit is uitstekend en stemmen komen helder door. Ook de microfoon doet goed werk om jouw stem over te brengen, en de meegeleverde headset is uitstekend voor het voeren van handsfree-gesprekken; iets dat ik toch graag deed gezien de omvang en het gewicht van de Mate.

©PXimport

Het grote 6,1 inch-scherm geeft je het gevoel met een kleine tablet te werken.

Verreweg het grootste pluspunt van de Ascend Mate is de batterijduur. De gigantische 4050 mAh-accu is een ware krachtpatser en hield het bij mij gemiddeld twee volle dagen uit op een oplaadbeurt. Ook bij intensief gebruik weet de Mate het langer uit te houden dan andere smartphones, en ja, daar reken ik ook de Galaxy Note II (review) onder.

Conclusie

De Ascend Mate is een indrukwekkende telefoon om te zien, wat vooral te danken is aan het mooie 6,1 inch-beeldscherm. Als je de Mate echter in gebruik neemt, zal snel duidelijk worden dat het apparaat te kampen heeft met flink wat tekortkomingen. Zo presteert de camera zeer wisselvallig, is de nieuwe Emotion UI niet bepaald een positieve toevoeging en heeft het toestel - ondanks zijn snelle quadcore-processor - te kampen met haperingen en vertragingen. Wil je echter zoveel mogelijk telefoon voor je euro’s, dan is deze nieuwe Huawei misschien het overwegen waard; het apparaat kost immers ‘slechts’ 450 euro. Daarbij kan ook de lange batterijduur een reden zijn om het toestel in overweging te nemen. Onder de streep kunnen we echter niet anders dan concluderen dat de Mate wel erg mat afsteekt naast Samsung’s succesvolle Galaxy Note II.

Huawei Ascend Mate

Prijs €449,-

Afmeting 164 x 86 x 10 millimeter

Gewicht 198 gram

Beeldscherm 6,1 inch (1280 x 720 pixels)

Besturingssysteem Android 4.1 met Emotion UI

Processor 1,5 GHz Huawei K3V2 (quadcore)

Opslagcapaciteit 8 GB

Werkgeheugen 2 GB

Camera achterkant 8 megapixel

Camera voorkant 1 megapixel

Pluspunten

Groot en helder scherm

Stevig design

Uitstekende batterijduur

Prijs

Minpunten

Gewicht

Systeem hapert

Camera ondermaats

Emotion UI

Weinig geheugen

SCORE: 6/10

▼ Volgende artikel
Edge blijft stiekem draaien? Dit is hoe je het stopt
© Simon Lehmann
Huis

Edge blijft stiekem draaien? Dit is hoe je het stopt

Ervaar je een traag systeem nadat je Edge hebt afgesloten? Het is mogelijk dat er nog processen van deze browser op de achtergrond worden uitgevoerd, zelfs terwijl Edge niet langer actief is. Op deze manier voorkom je dat.

In drie stappen laten we zien hoe je voorkomt dat Microsoft Edge op de achtergrond blijft draaien:

  • Forceer Edge af te sluiten via Taakbeheer
  • Voorkom achtergrondprocessen
  • Pas het register aan zodat Edge niet meer automatisch opstart

Lees ook: Jouw browser, jouw regels: zo pas je Edge aan

Stap 1: Forceer Edge om te sluiten

Vaak heb je niet door dat Microsoft Edge op de achtergrond nog draait nadat je de browser hebt afgesloten. Als Edge op de achtergrond blijft werken, heeft dat op een laptop ook invloed op het batterijverbruik. Je kunt dit controleren in Taakbeheer.

Klik met de rechtermuisknop op de taakbalk en selecteer Taakbeheer. In dit venster klik je op het tabblad Processen en daar zoek je Microsoft Edge. Klik met de rechtermuisknop op het proces Microsoft Edge en kies de opdracht Beëindigen.

Nadat je deze stappen hebt uitgevoerd, stopt het Edge-proces volledig en zou het geen invloed meer mogen hebben op de systeemprestaties. Dit is echter maar een tijdelijke oplossing. Je wilt waarschijnlijk ook voorkomen dat dit zich in de toekomst herhaalt.

In Taakbeheer zie je dat er nog processen van Edge draaien. Je kunt ze hier ook beëindigen.

Accu van je laptop wéér leeg?

Met een voedingsadapter voorzie je 'm weer van energie

Stap 2: Niet op achtergrond uitvoeren

Om dit ongewenste gedrag te voorkomen, open je Edge en klik je op de drie puntjes in de rechterbovenhoek. Selecteer Instellingen in het menu. Of je tikt edge://settings/system in het adresvak en drukt op Enter. In de instellingen kies je Systeem en prestaties. Zet de schakelaar uit bij Extensies en apps op de achtergrond uitvoeren wanneer Microsoft Edge wordt gesloten.

Zorg dat er geen extensies meer op de achtergrond kunnen werken wanneer de browser is afgesloten.

Genoeg van Edge? Kijk ook eens naar een van deze alternatieve browsers

Stap 3: Register aanpassen

Om ervoor te zorgen dat Edge alleen wordt uitgevoerd als je er expliciet om vraagt en niet vooraf wordt geladen, kun je ook de registersleutel AllowPrelaunch aanpassen. Druk op Windows-toets+R om Uitvoeren te openen. Typ regedit en druk op Enter om de Register-editor te openen. Navigeer naar de sleutel Computer\HKEY_LOCAL_MACHINE\SOFTWARE\Policies\Microsoft\MicrosoftEdge.

Zoek naar een DWORD met de naam AllowPrelaunch. Als die niet bestaat, moet je hem maken. Klik met rechts in het rechterdeelvenster, selecteer Nieuw DWORD (32-bits)-waarde en noem deze AllowPrelaunch. Dubbelklik op AllowPrelaunch en stel het veld Waardegegevens in op 0 om te voorkomen dat Edge bij het opstarten wordt uitgevoerd. Klik op OK om de wijzigingen toe te passen.

Sluit vervolgens de Register-editor en start de computer opnieuw op. Als je deze instelling wilt terugdraaien en Edge wel weer vooraf wilt laten laden, wijzig je de waarde AllowPrelaunch terug naar 1.

Stel het veld Waardegegevens van het item AllowPrelaunch in op 0.

Watch on YouTube
▼ Volgende artikel
Broodroosters anno nu: veel meer dan een paar sneetjes toast
© Lightfield Studios - stock.adobe.com
Huis

Broodroosters anno nu: veel meer dan een paar sneetjes toast

Of je nu trek hebt in toast met avocado en een gepocheerd eitje of in een klassieke tosti met ham en kaas: met het moderne broodrooster kan het allemaal. Benieuwd wat broodroosters anno nu zo bijzonder maakt? We vertellen je er alles over.

In het kort: Moderne broodroosters zijn echte alleskunners: naast het roosteren van brood gebruik je ze ook voor het maken van tosti's, het opwarmen van croissants en het ontdooien van bevroren brood. En ze kunnen vaak nog veel meer dan dat. In dit artikel lees je wat moderne broodroosters allemaal kunnen en in welk opzicht ze verschillen van de meer traditionele modellen.

Lees ook: 🥪 Gezonde tosti's om de hele middag op door te gaan

'Ouderwetse' broodroosters doen precies wat ze moeten doen. Je doet er één of twee sneetjes brood in, wacht een paar minuten en plop: daar heb je je perfect gebruinde en knapperige toast. Deze modellen zijn dankzij hun eenvoudige werking nog altijd bij veel mensen in trek, maar er er is ook steeds meer vraag naar modellen die meer kunnen dan alleen brood roosteren. Van het maken van tosti's tot het roosteren van bagels en croissants: met de nieuwste modellen heb je je tosti-ijzer of oven haast niet meer nodig! Veel modellen zijn daarnaast voorzien van allerlei handige extra's, zoals een ontdooifunctie en speciale sleuven voor extra groot of klein brood. En dan hebben we het nog niet eens over de vele bruiningsstanden op moderne broodroosters.

Bruiningsstanden 

Traditionele broodroosters zitten vaak lekker simpel in elkaar, met een draaiknop die je keuze biedt uit drie tot hoogstens vijf standen. Maar het beperkte aantal opties op deze modellen heeft wel als nadeel dat je niet altijd evenveel controle hebt over hoe bruin je sneetjes brood worden. Moderne broodroosters beschikken vaak over veel meer bruiningsstanden, gemiddeld tussen de zes en negen. De lagere standen zijn ideaal voor het licht roosteren van dun of oud brood, terwijl de hogere standen perfect zijn om brood donkerbruin te krijgen of om zwaarder brood zoals volkoren of roggebrood te roosteren. Sommige modellen hebben zelfs slimme sensoren die de dikte van het brood detecteren en op basis daarvan de roostertijd aanpassen. Handig! 

Ontdooifunctie

Brood ontdooien kan best een gedoe zijn. Op het aanrecht duurt het lang, voor gelijkmatig ontdooien in de oven moet je maar net de juiste instellingen weten en in de magnetron wordt bevroren brood snel slap. In een broodrooster met ontdooifunctie wordt het een stuk eenvoudiger. Het enige wat je hoeft te doen, is de bevroren sneetjes brood in het rooster te plaatsen en de ontdooistand te selecteren. Het broodrooster past vervolgens automatisch de tijd en temperatuur aan, zodat je brood gelijkmatig ontdooit zonder dat het verbrandt. Deze functie werkt ook goed voor bevroren croissants of andere kleine broodjes.

©Goffkein - stock.adobe.com

Hoeveelheid sleuven

Voor grotere gezinnen is een broodrooster met maar twee sleuven niet altijd handig. Zeker als jullie gezellig samen aan tafel willen eten, is het niet ideaal om steeds op je beurt te moeten wachten. Gelukkig zijn broodroosters er tegenwoordig in allerlei soorten en maten, met bijvoorbeeld ruimte voor vier sneetjes brood of speciale sleuven voor extra lang brood (denk aan zuurdesem of stokbrood) of breed brood (zelf gesneden brood of croissants en bagels). Sommige modellen beschikken over sleuven met liftfunctie voor kleine sneetjes brood, zodat je je handen niet hoeft te branden. Er zijn ook modellen met een enkele brede sleuf waarin je meerdere sneetjes brood naast elkaar plaatst. 

Extra functies

Naast de ontdooistand hebben moderne broodroosters vaak nog veel meer handige functies. Zoals een opwarmstand die brood alleen opwarmt zonder het te roosteren: handig voor overgebleven croissants of andere afgebakken broodjes. Of een sneltoastfunctie, die brood snel en efficiënt roostert als je haast hebt. Een warmhoudrooster komt mooi van pas als je veel sneetjes brood achter elkaar wilt roosteren: deze houdt je brood tot wel vijftien minuten warm. 

Ook voor tosti's en bagels hebben moderne broodroosters vaak speciale standen. De tosti-stand zorgt ervoor dat het brood langzaam wordt verhit zodat ondertussen de kaas kan smelten. Eventuele meegeleverde tostiklemmen voorkomen dat het een knoeiboel wordt in je broodrooster. De bagelstand is speciaal ontworpen om bagels perfect te roosteren, met een zachte buitenkant en een krokante binnenkant. 

©morkovkapiy - stock.adobe.com

Design

Als je ook de uitstraling van je broodrooster belangrijk vindt, bieden moderne broodroosters je meer dan genoeg keus. Broodroosters anno nu zijn namelijk allang niet meer alleen maar basic zwart of zilver. Steeds meer fabrikanten bieden modellen in stijlvolle kleuren, zoals zachtroze, mintgroen of lichtblauw. Of wat dacht je van een opvallend retromodel in felrood? Gerenommeerde merken als Russell Hobbs, KitchenAid en Smeg verkopen verschillende kwalitatieve broodroosters in een origineel design. Misschien geef je niks om design en ga je liever voor functionaliteit. In dat geval is een broodrooster met transparante zijkanten misschien wat voor jou: hiermee hou je tijdens het roosteren precies bij hoe bruin je sneetjes kleuren.