Hoe kies je de perfecte tablet?

© PXimport

Hoe kies je de perfecte tablet?

Geplaatst: 18 maart 2016 - 05:09

Aangepast: 14 december 2022 - 14:57

Richard Veenstra

Er zijn honderden tablets op de markt en elke fabrikant levert ook nog eens verschillende versies van hetzelfde model. Hoe kies je nu de perfecte tablet voor jouw wensen? In dit artikel leggen we uit waar je allemaal op moet letten bij de aanschaf van een nieuwe tablet.

Tip 01: Functie

Tablets hebben net als computers voor iedereen een andere functie. De één gebruikt het apparaat als tweede computer en wil volledige toegang tot e-mail, werkdocumenten en Office-programma's, terwijl de ander een tablet alleen af en toe gebruikt om een film mee te kijken. Sommigen nemen de tablet mee op vakantie en hebben een robuust apparaat nodig, anderen laten het op de tafel in huis liggen om 's ochtends de nieuwsberichten te lezen. Lees ook: De 12 beste tablets die je nu kunt kopen.

Voor je naar de winkel rent om een tablet te kopen, is het handig om voor jezelf vast te stellen waar je de tablet precies voor wilt gebruiken. Als je van plan bent om met de tablet foto's te gaan nemen, dan moet je op zoek naar een apparaat met een goede camera en genoeg opslagruimte. Wil je van je tablet een gameconsole maken, dan is het handig om voor een iOS- of Android-model te gaan vanwege de enorme hoeveelheid aan apps in de desbetreffende app store.

 

© PXimport

Tip 01 Wat wil je allemaal met je tablet kunnen doen?

Tip 02: Prijs

Tablets zijn verkrijgbaar vanaf vijftig euro bij de discount-supermarkt tot enkele honderden euro's van premium-merken zoals Apple, Sony, Microsoft of Samsung. Je kunt ervan uitgaan dat een tablet van een paar tientjes je niet dezelfde beleving geeft als een tablet van een paar honderd euro. Vaak gaat het bij goedkope modellen om producten met oudere besturingssystemen, kwalitatief mindere schermen of modellen met verouderde componenten.

Als je iets meer wilt uitgeven, zijn de verschillen soms helemaal niet zo groot en kan een tablet van 300 euro net zo goed zijn als één van 500 euro. Een goedkopere tablet kan qua componenten bijvoorbeeld gelijkwaardig zijn aan een duurdere Samsung Galaxy Tab of Apple iPad, maar omdat het de infrastructuur van een goede app-store mist, wordt de tablet goedkoper in de markt gezet.

Als je niet in apps bent geïnteresseerd en alleen wilt e-mailen en surfen, dan kan zo'n goedkopere tablet een goede keus zijn. Een duurdere tablet kan daarentegen zijn hogere prijs rechtvaardigen door een enorme keuze aan apps, een mooi design of een superieur scherm.

 

© PXimport

Tip 02 Prijzen van tablets lopen erg uiteen, bedenk goed wat je van je tablet verwacht.

Tip 03: Besturingssysteem

Net als bij computers zijn er verschillende besturingssystemen voor tablets. De twee meest bekende zijn iOS van Apple en Android van Google. iOS is exclusief voor producten van Apple, terwijl Android een open systeem is dat door tientallen fabrikanten wordt gebruikt. Beide systemen hebben uiteraard voor- en nadelen. iOS is een gesloten systeem en Apple controleert welke apps worden aangeboden voor het besturingssysteem. Het grote voordeel hiervan is veiligheid, je iPad is relatief veilig voor virussen, aanvallen en dergelijke. Het nadeel is dat simpele bewerkingen als het kopiëren van een bestand van je iPad naar je computer niet een kwestie is van aansluiten en bestanden slepen. Je moet alle bewerkingen via iTunes doen.

Een voordeel van Android is dat het systeem veel opener is en je makkelijker zelf dingen kunt tweaken. Nadeel van Android is dat door het open karakter het makkelijker is om malware binnen te krijgen.

Windows is het krachtigste besturingssysteem wat er op dit moment voor tablets is te verkrijgen. Het gaat hier om een complete versie van Windows die voor tablets is geoptimaliseerd. Microsoft heeft een eigen tabletserie genaamd Surface, maar andere fabrikanten produceren ook tablets waar Windows op draait. Kleinere besturingssystemen zijn Firefox OS en Amazon FireOS, de laatste is echter gebaseerd op Android. Als je een tablet koopt, is het ook van belang te weten welke versie van het besturingssysteem ondersteund wordt. De meest recente versies zijn iOS 9, Android 6 en Windows 10.

© PXimport

Tip 03 iOS 9 is het meest recente besturingssysteem van Apple en exclusief voor de iPhone en iPad beschikbaar.

Tip 04: Apps

Met de keuze van het besturingssysteem bepaal je ook welke apps je op je tablet kunt installeren. Alle besturingssystemen hebben namelijk hun eigen app-stores en niet alle apps zijn voor alle besturingssystemen beschikbaar. Als je per se een bepaalde app op je tablet wilt draaien, kijk dan eerst of deze wel beschikbaar is voor jouw besturingssysteem. Dit geldt vooral voor Windows, aangezien de meeste ontwikkelaars hun apps voor zowel iOS als Android ontwikkelen. Het type apps verschilt wel een beetje, voor Android heb je een veel groter aanbod aan apps om je tablet of smartphone te tweaken, door het gesloten karakter van iOS zijn dit soort apps veel zeldzamer. Ben je creatief aangelegd, dan is iOS een slimmere keuze.

Veel muziek-, design- en lifestyle-apps zijn alleen voor iOS beschikbaar. Games worden veelal voor beide besturingssystemen gemaakt. Vroeger was Windows geen alternatief voor Android en iOS qua apps, maar ontwikkelaars bieden hun apps steeds vaker ook voor dit besturingssysteem aan. Voor zowel de App Store van Apple als de Google Play Store zijn ongeveer 1,5 miljoen apps beschikbaar, in de Windows Store zijn momenteel zo'n 700 duizend apps te vinden.

© PXimport

Tip 04 De Google Play Store is de centrale plek om apps te installeren op je Android-tablet.

Tip 05: Grootte en scherm

Een belangrijke vraag is hoe groot je tablet moet zijn. De kleinste tablets zijn 7 inch, dit komt neer op een beeldschermdiagonaal van 18 centimeter. De grootste tablets zijn tegenwoordig zo'n 13 inch (33 centimeter). Het voordeel van een kleine tablet is uiteraard dat het apparaat erg handzaam is en niet zo veel weegt. Een grote tablet is natuurlijk een stuk minder makkelijk mee te nemen, maar heeft wel het voordeel dat je een groter schermoppervlak tot je beschikking hebt. Naast de grootte is ook de kwaliteit van het scherm belangrijk.

Duurdere tablets zoals de iPad Air 2, de Samsung Galaxy Tab S2, de Sony Xperia Z4 en de Microsoft Surface Pro 4 hebben stuk voor stuk geweldige schermen en zijn uitermate geschikt om bijvoorbeeld films op te kijken. Goedkopere tablets hebben soms slechtere schermen en zijn daarvoor dus minder geschikt.

Een andere belangrijke factor is de resolutie: naarmate je tablet groter is, zal de resolutie van je scherm normaal gesproken ook hoger zijn. Een standaard HD-resolutie van een 9,7 inch-tablet is bijvoorbeeld 2048 x 1536 pixels. Als een tablet van dezelfde grootte hier ver onder zit, dan kun je ervan uitgaan dat het geen HD-scherm is en je pixels kunt zien.

De kwaliteit van een scherm is lastig te bepalen door alleen naar de specificaties te kijken, het beste test je een tablet in de winkel uit om te kijken of het scherm aan je eisen voldoet. Hier kun je bovendien de kijkhoek testen en of het scherm niet te veel spiegelt. Duurdere tablets hebben vaak een anti-reflecterende laag zodat je vanuit verschillende kijkhoeken een perfect beeld hebt.

Tip 06: 4G/LTE

Alle tablets kunnen verbinding maken met het internet via een wifi-verbinding, maar als je ook onderweg wilt internetten met je tablet zul je een exemplaar met een 4G-/LTE-module moeten aanschaffen. Dit betekent dat je een simkaart in je tablet kunt stoppen en via een mobiele dataprovider kunt surfen. Je hebt hiervoor een speciale simkaart nodig die voor mobiel internet is geconfigureerd. Bij bijna alle providers kun je dit soort simkaarten kopen, vaak in combinatie met een abonnement. Sommige providers bieden ook simkaarten met een prepaid-constructie aan.

Kies je voor een iPad, dan kun je bij de Apple Store een Apple SIM kopen. Deze biedt je toegang tot het internet in meer dan 90 landen. Als je in het land van bestemming aankomt, kies je een plan dat bij je internetgebruik past. Uiteraard kun je ook een simkaart van een lokale aanbieder in je iPad stoppen. Er zijn zelfs tablets beschikbaar waar je twee simkaarten in kunt installeren. Zo kun je werk en privé gescheiden houden. De toekomst van de simkaart is onzeker, het lijkt erop dat fysieke simkaarten tot de verleden tijd gaan behoren, zowel Samsung als Apple zeggen bezig te zijn met het inbouwen van een simchip in hun apparaten. Je kunt dan softwarematig een provider kiezen.

 

© PXimport

Tip 06 Met de Apple SIM kun je in eenvoudig in een ander land een bijbehorend plan aanschaffen zonder een nieuwe simkaart te kopen.

Phablets en laptop-tablets

De grenzen tussen een smartphone, tablet en laptop vervagen steeds meer en daarom komen er creatieve namen voor producten die tussen de verschillende categorieën vallen. Een phablet is een kruising tussen een smartphone en een tablet. Wil je beide apparaten combineren en vind je het niet erg om met een oversized smartphone aan je oor te lopen, dan kan een phablet een goede oplossing zijn. Ook tussen een tablet en een laptop vervagen de grenzen. Sommige tablets kun je gemakkelijk op een extern toetsenbord klikken zodat het een soort laptop wordt, andere modellen zijn in feite laptops met een touchscreen.

 

© PXimport

De Microsoft Surface Pro 4 is een hybride tablet/laptop.

Tip 07: Opslagruimte

Opslagruimte is belangrijk bij een tablet, want je wilt niet dat je na het installeren van een aantal apps aan de limiet zitten. Sommige tablets (de iPad is hiervan het beruchte voorbeeld) hebben bovendien geen mogelijkheid om externe opslagruimte toe te voegen. Hoeveel opslagruimte je nodig hebt, hangt erg af van wat je met de tablet wilt doen. Als je voornamelijk films en muziek wilt streamen en wilt internetten, dan is 16 gigabyte genoeg. Je komt echter al snel aan de limiet van 16 gigabyte als je complexe games installeert of je tablet gebruikt om foto's mee te nemen. Ook als je van plan bent om films offline op je tablet op te slaan, zul je naar een versie met 32 of 64 gigabyte op zoek moeten gaan. De meeste tablets kunnen overigens via een microSD-kaart de opslagruimte vergroten. Kijk wel even goed welke grootte je tablet maximaal accepteert en wat voor specificaties je tablet nodig heeft qua extern opslagmedium.

 

© PXimport

Tip 07 Breid de opslagruimte uit via een microSD-kaart.

Tip 08: Camera's

Vrijwel alle tablets hebben tenminste één camera aan boord om te kunnen videobellen. Vaak is deze camera echter niet van een hoge kwaliteit. Wil je foto's kunnen maken met je tablet, dan moet je tablet ook over een tweede camera beschikken. Het aantal megapixels van deze camera is belangrijk, de meeste duurdere tablets hebben tenminste een 8 megapixel-camera om foto's mee te maken. Ook bij de kwaliteit van de camera zeggen specificaties niet alles. Een 8 megapixel-camera van een slechte kwaliteit maakt slechtere foto's dan een 5 megapixel-camera van een goede kwaliteit. Net als bij het scherm is het ook een goed idee om de camera in de winkel uit te proberen of reviews op internet te lezen.

Sommige tablets hebben bovendien ingebouwde foefjes zoals autofocus, een hybride IR-filter om infraroodstraling te verminderen bij het maken van foto's zodat kleuren beter worden weergegeven of een slow-motion-functie voor het nemen van video's. Als je foto's en video's maken belangrijk vindt, dan moet je hier extra aandacht aan besteden bij de aanschaf van je tablet.

 

© PXimport

Tip 08 Vrijwel elke tablet heeft tegenwoordig twee camera's aan boord.

Vingerafdrukscanner

De duurdere tablets beschikken tegenwoordig over een vingerafdrukscanner. Door middel van je vingerafdruk op een knop te leggen, kun je de tablet ontgrendelen of bepaalde aankopen in de app stores doen. De vingerafdrukscanner slaat je vingerafdruk niet softwarematig op de tablet op, maar doet dit op een aparte stukje hardware in de processor.

 

© PXimport

Met een vingerafdrukscanner ontgrendel je je tablet of kun je apps aanschaffen.

Kooptips

Een lijst met kooptips voor tablets is nooit compleet, simpelweg omdat er honderden verschillende modellen op de markt zijn. De onderstaande kooptips draaien alle drie op een ander besturingssysteem en hebben de beste prijs-kwaliteitsverhouding.

Apple iPad Air 2 (Wi-Fi 16 GB)

Prijs: € 499,-

De Apple iPad Air 2 met 16 GB is het standaardmodel en voor de meeste mensen de beste keus als je een Apple-tablet wilt aanschaffen. De iPad Air 2 is verkrijgbaar in zilver, goud en spacegrijs en het wifi-model komt in varianten van 16, 64 en 128 gigabyte. Wil je ook onderweg kunnen internetten, dan kies je voor het duurdere Wi-Fi + Cellular-model. Hiervoor betaal je dan wel 120 euro per model meer. De iPad Air 2 draait op iOS 9 en is uitermate geschikt als je van de vele creatieve en mooi vormgegeven apps in de App Store wilt genieten. 16 GB is genoeg om te surfen of als je muziek of films wilt streamen, maar als je veel dingen offline wilt opslaan, zul je een iPad met meer opslagruimte moeten kiezen.

 

© PXimport

Samsung Galaxy Tab S2 9.7 (Wi-Fi 32 GB)

Prijs: € 499,-

De directe concurrent voor de iPad Air 2 is de Samsung Galaxy Tab 2. De specificaties zijn nagenoeg gelijk met de iPad Air 2, maar deze tablet draait op Android 5.1. De Samsung-tablet heeft een SD-kaartlezer zodat je de opslagruimte kunt vergroten met maximaal 128 gigabyte. Verder heeft de tablet een usb-poort voor het opladen en voor het ontvangen en versturen van bestanden. De Samsung Galaxy Tab S2 9.7 heeft bovendien 3 GB RAM, terwijl de iPad Air 2 het met 2 GB moet doen. Het standaardmodel heeft 32 GB, er is ook een versie met 64 GB verkrijgbaar.

 

© PXimport

Lenovo IdeaPad Miix 300

Prijs: € 299,-

Microsofts eigen Surface-tablets zijn erg goed, maar ook aan de prijzige kant. Als je voor een Windows-tablet gaat, kijk dan eens naar de Lenovo IdeaPad Miix 300. Deze tablet kost slechts 299 euro en wordt met 32 GB opslagruimte geleverd. Windows 10 Home is erop geïnstalleerd. De tablet is zelfs iets groter dan de voorgaande twee kooptips, je krijgt een 10,1-inch display. Deze heeft echter maar 1280 x 800 pixels en is dus geen HD-scherm. De tablet is een goede optie als je thuis bijvoorbeeld aan je Office-documenten wilt werken en niet teveel geld kwijt wilt zijn aan een tablet.

 

© PXimport

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten