Gestolen MacBook Pro teruggevonden dankzij Prey

© PXimport

Gestolen MacBook Pro teruggevonden dankzij Prey

Smartphone & tablet

Geplaatst: 17 augustus 2011 - 14:22

Aangepast: 16 november 2022 - 09:26

Wouter Hoeffnagel

Een beveiligingsexpert uit Londen heeft dankzij een handige app zijn MacBook Pro teruggekregen. De MacBook Pro was tijdens de rellen van vorige week gestolen uit zijn appartement. Hij wist de laptop op te sporen en de politie in te lichten.

CIO schrijft dat Greg Martin, een IT-beveiligingsconsultant, de nacht had doorgebracht bij zijn vriendin om aan de onrust in zijn eigen wijk te ontsnappen. Toen hij de volgende dag terugkwam bij zijn eigen huis bleek iemand in te hebben gebroken en onder andere zijn MacBook Pro te zijn gestolen.

De beveiligingsconsultant had Prey geïnstalleerd op zijn Mac. Prey is een open source app die het mogelijk maakt een Mac te traceren zodra deze verbinding maakt met het internet. De app maakt hiervoor gebruik van Google Maps, die de locaties van wireless accesspoints heeft vastgelegd bij het in kaart brengen van de wereld. Daarnaast verzamelt Prey informatie over het WiFi-accesspoint waar de Mac mee is verbonden. Door deze informatie te combineren kan de app op Google Maps aangeven waar het apparaat ongeveer is.

Daarnaast kon Martin via Prey de webcam van zijn MacBook Pro inschakelen. Ook schakelde hij een functie in waardoor Prey regelmatig een rapport stuurt met een overzicht van alle activiteiten die op de Mac zijn uitgevoerd. Deze rapporten bevatten ook screenshots van het scherm van de Mac.

Doordat de inbreker besloot in te loggen op zijn Facebook-account kon Martin de identiteit van de dief vrij snel achterhalen. Deze informatie speelde hij samen met de locatie van de MacBook Pro door naar de politie, die de dief oppakte. Greg Martin heeft zijn MacBook Pro inmiddels weer terug.

Deel dit artikel
Reageer op dit artikel
Wat vond je van dit artikel?

Aanbevolen voor jou

ID.nl logo

ID.nl, onderdeel van Reshift BV, is in 2022 gestart en uitgegroeid tot de meest toonaangevende en complete consumentensite van Nederland. Het doel van ID.nl is om de consument te helpen met alle technologie die hoort bij het dagelijks leven: van smart-health-meters tot e-bikes, van warmtepompen tot zonnepanelen - en alles daar tussenin!

Duidelijk, betrouwbaar en onafhankelijk: ID.nl maakt moeilijke dingen makkelijk.

Contact

ID.nl

Nijverheidsweg 18

2031 CP Haarlem

info@id.nl

Telefoon: 023-5430000