Dit kunnen we verwachten van iOS 13

© PXimport

Dit kunnen we verwachten van iOS 13

Smartphone & tablet

Geplaatst: 12 februari 2019 - 04:08

Aangepast: 14 december 2022 - 11:24

Justin Doornekamp

De volgende grote software-update voor de iPhone en iPad wordt iOS 13, ook wel Yukon genaamd, en is de opvolger van het in september vorig jaar verschenen iOS 12. Doorgaans geeft Apple pas tijdens zijn Worldwide Developer Conference (WWDC) in juni meer inzicht in komende software-updates, maar nu al duiken er diverse geruchten op. Dit kunnen we verwachten van iOS 13.

Ondersteuning valt weg

Om te beginnen wordt er gespeculeerd dat iOS 13 alleen te downloaden zal zijn voor apparaten die na 2015 uitgebracht werden. Dit zou betekenen dat Apple geen ondersteuning meer gaat bieden aan onder meer de iPhone 5s, iPhone SE en iPhone 6. Ook zal iOS 13 dan niet beschikbaar zijn voor de iPad mini 2 tot en met 4, de iPad Air en de zesde generatie iPod Touch. Als dit waar is, dan worden drie generaties apparaten in één keer in de steek gelaten. Het blijft dan ook zeer de vraag of deze geruchten kloppen.

Nieuw thuisscherm

Het thuisscherm van zowel de iPhone als iPad is sinds de lancering van de eerste iPhone in 2007 vrijwel hetzelfde gebleven. Dit kan met de komst van iOS 13 veranderen. Volgens TechRadar krijgen widgets als de weersverwachting, agenda en het nieuws nu een plek op het thuisscherm.

Een verslaggever van persbureau Bloomberg suggereert bovendien dat het in iOS 13 mogelijk wordt om meerdere apps en vensters naast elkaar open te laten staan. Hierdoor wordt het mogelijk om meerdere apps tegelijk te gebruiken, wat vooral iPad-gebruikers zullen waarderen. Het kleinere scherm van de iPhone zal zich minder lenen voor een dergelijke functie.

Apple richt zich meestal het ene jaar op verbeteringen voor de iPad en het andere jaar op aanpassingen voor de iPhone. In iOS 12 lag de focus op de iPhone en de verwachting is dat iOS 13 zich vooral zal richten op het besturingssysteem van de iPad.

Donkere modus

Het was een van de opvallendste nieuwe functies van het in september verschenen macOS Mojave: de donkere modus. Deze helpt je met focussen op de inhoud van programma’s en is fijner voor je ogen, vooral in de avonduren. Bovendien kan de accuduur van smartphones met OLED-schermen aanzienlijk verlengd worden door de donkere thema's. Het ligt in de lijn der verwachting dat deze modus ook eindelijk naar iOS gaat komen.

© PXimport

Project Marzipan

Apple is niet van plan om iOS en macOS samen te voegen, maar gaat er wel voor zorgen dat apps makkelijker uitwisselbaar zijn. Project Marzipan moet het mogelijk maken om iOS-apps sneller over te zetten naar de Mac. Zo kunnen externe ontwikkelaars gemakkelijker hun apps uit te brengen op zowel de iPhone als iPad. Mogelijk wordt deze functie in iOS 13 al beschikbaar.

De verwachting is dus dat we meer details krijgen over iOS 13 tijdens WWDC in juni. Een lancering van het besturingssysteem kan dan in september plaatsvinden, kort na de komst van de nieuwe iPhones. Vermoedelijk verschijnen de nieuwe telefoons van Apple rond 10 september en iOS 13 zal dan niet lang meer op zich laten wachten.

Deel dit artikel
Reageer op dit artikel
Voeg toe aan favorieten
ID.nl logo

ID.nl, onderdeel van Reshift BV, is in 2022 gestart en uitgegroeid tot de meest toonaangevende en complete consumentensite van Nederland. Het doel van ID.nl is om de consument te helpen met alle technologie die hoort bij het dagelijks leven: van smart-health-meters tot e-bikes, van warmtepompen tot zonnepanelen - en alles daar tussenin!

Duidelijk, betrouwbaar en onafhankelijk: ID.nl maakt moeilijke dingen makkelijk.

Contact

ID.nl

Nijverheidsweg 18

2031 CP Haarlem

info@id.nl

Telefoon: 023-5430000