Dit kun je straks met je iPad dankzij het nieuwe iPadOS 15

© PXimport

Dit kun je straks met je iPad dankzij het nieuwe iPadOS 15

Geplaatst: 7 juni 2021 - 16:30

Aangepast: 14 december 2022 - 10:25

Joris Peterse

Tijdens ontwikkelaarsconferentie WWDC 2021 heeft Apple de nieuwste versie van iPadOS uit de doeken gedaan. Dankzij iPadOS 15 heb je straks nieuwe functies op je iPad, zoals een nieuw widgetoverzicht en multitasking . Het nieuwe besturingssysteem is voor alle tablets van Apple: de iPad, iPad Air en iPad Pro.

Apple’s ontwikkelaarsconferentie Worldwide Developers Conference wordt ieder jaar afgetrapt met een keynote, waarbij de techgigant nieuwe producten en updates uit de doeken doet. Zo toonde Apple iOS 15, het besturingssysteem van de iPhone. WatchOS 8, voor de smartwatches van Apple werd getoond, TVos 15 voor AppleTV en MacOS 12 dat draait op Mac-pc’s en Macbook-laptops.

© PXimport

© PXimport

iPadOS 15

Apple probeert steeds meer de iPad als laptopvervanger neer te zetten, daar werkt Apple al een tijdje aan. Bijvoorbeeld met toetsenborden, muizen, de mogelijkheid een extra scherm te koppelen en de rekenkracht van de nieuwste M1-processor. De grootste vernieuwing voor de iPad zit bij iPadOS 15 in de Multitasking-functionaliteit. Via een menuutje aan de bovenzijde, kun je snel twee apps naast elkaar zetten in de ‘Split View’. Tevens heb je een slide view, waarbij je makkelijk naar je andere apps veegt en een shelf, waarbij je je app fullscreen hebt. Maar onderin beeld een paar miniatuurtjes van de andere apps die je gebruikt. Door op een andere app in deze shelf te tikken wissel je snel tussen de applicaties.

Ook heeft Apple gewerkt aan de widgets, dankzij een groter pallet waarbij er meer apps en meer widgets op een thuisscherm geplaatst kunnen worden. De nieuwe App Library toont gegroepeerd je appicoontjes.

De universal control-functie maakt doorwerken in je programma op de Mac mogelijk, of vice versa.

© PXimport

iPad-apps

Tevens nam Apple de tijd om vernieuwing in apps te tonen. Bijvoorbeeld met de nieuwe notitiemogelijkheid. Door vanuit de onderhoek omhoog te swipen opent een venster waarin je snel een nieuwe notitie maakt. Na het maken van de notitie schuif je deze gewoon weer terug naar de onderhoek om hem later in de Notes-app te kunnen open.

De Languages-app die Apple toonde maakte het mogelijk om direct gesproken tekst te vertalen, of vertalingen te maken van (hand)geschreven teksten. De Swift Playgrounds-apps is door Apple vernieuwd om spelenderwijs eigen apps te leren maken. Je kunt deze tablet-apps desgewenst direct in de App Store publiceren.

Overige apps

Naast nieuwe besturingssystemen en iPad-apps vernieuwt Apple meerdere apps die, naast op de iPad ook op de iPhone en de Mac werken. Bijvoorbeeld SharePlay, waarbij je via FaceTime ook in (groeps)gesprekken samen naar muziek kunt luisteren of video’s kijkt. Ook is de manier om onder meer artikelen en foto’s te delen verbeterd, zodat je overzichterlijker hebt wat er (met je) gedeeld wordt en door wie.

De Foto’s-app is ook op de schop gegaan, waarbij je foto’s automatisch gegroepeerd kunnen worden in albums. Om de sfeer van deze albums te bepalen is het mogelijk om daar achtergrondmuziek bij te kiezen.

Deel dit artikel
Reageer op dit artikel
Voeg toe aan favorieten
ID.nl logo

ID.nl, onderdeel van Reshift BV, is in 2022 gestart en uitgegroeid tot de meest toonaangevende en complete consumentensite van Nederland. Het doel van ID.nl is om de consument te helpen met alle technologie die hoort bij het dagelijks leven: van smart-health-meters tot e-bikes, van warmtepompen tot zonnepanelen - en alles daar tussenin!

Duidelijk, betrouwbaar en onafhankelijk: ID.nl maakt moeilijke dingen makkelijk.

Contact

ID.nl

Nijverheidsweg 18

2031 CP Haarlem

info@id.nl

Telefoon: 023-5430000