ID.nl logo
Apple presenteert iOS 15: dé 2021-update voor je iPhone
© PXimport
Huis

Apple presenteert iOS 15: dé 2021-update voor je iPhone

Apple heeft iOS 15 uit de doeken gedaan. Deze update komt naar geselecteerde iPhones en voegt veel nieuwe functies toe. De belangrijkste iOS 15 verbeteringen lees je in dit artikel.

iOS is het besturingssysteem waar de iPhone op draait. Elk jaar presenteert Apple een nieuwe versie, dit jaar 15. iOS 15 komt via een update naar in aanmerking komende iPhones. Dit gebeurt in het najaar, waarschijnlijk september. Tot die tijd kun je iOS 15 alvast als testversie installeren op je iPhone. Apple brengt de komende tijd meerdere bèta-updates uit met verbeteringen en nieuwe functies. Houd er rekening mee dat de iOS 15-bèta niet helemaal stabiel is en niet alle functies (goed) werken. 

iOS 15 verbeteringen voor je rust

Veel belangrijke iOS 15 verbeteringen gaan je rust aan. iOS 15 heeft bijvoorbeeld een nieuwe notificatiebalk waar je meldingen in verschijnen. Je kunt een status instellen - bijvoorbeeld dat je studeert, in de auto zit of slaapt - en daar passen de meldingen zich automatisch op aan. Je status synchroniseert op al je Apple-apparaten, zodat je ook op je iPad en Mac rustig kan werken. 

Je krijgt ook snelle reacties te zien op meldingen, die je zo met één druk kunt versturen. Zo ben je minder lang met je smartphone bezig. Er komt ook een niet-storen-modus. Als je die aanzet, zien anderen in apps als iMessage jouw status en weten ze dat je niet direct wil of kan antwoorden. In geval van nood kunnen ze de modus negeren. De niet-storen-modus synchroniseert ook met al je Apple-apparaten. 

Veel aandacht ook voor je mentale en fysieke gezondheid. Apple breidt de mogelijkheden van de Gezondheidsapp uit om je meer inzicht te geven in je activiteiten en conditie. Als je een Apple Watch draagt, kun je nog meer statistieken bekijken. De samenwerking tussen de iPhone en Apple Watch is met iOS 15 verder verbeterd. 

Spotlight uitgebreid

De Spotlight-functie om snel te zoeken is ook uitgebreid in iOS 15. Je krijgt meer informatie over contactpersonen te zien, bijvoorbeeld. Daarnaast gaan Apple-apps beter samenwerken. Zo kun je nu muziek uit Apple Music in de Foto's-app laten horen. De Apple Maps-app krijgt nieuwe, verbeterde kaarten met informatie over de luchtkwaliteit en meer. Er komen ook 3D-kaarten waarop je de hoogte van gebouwen en landschappen kunt inschatten. De app krijgt ook een donkere modus. Al deze kaarten komen vooralsnog niet in Nederland beschikbaar, mogelijk later. 

AirPods worden slimmer met iOS 15

Handig ook aan iOS 15 is dat je de oordopjes beter kunt terugvinden via de Vind mijn-app. Je krijgt een meer gedetailleerde routebeschrijving om ze te vinden. Ook ontvang je een waarschuwingsmelding als je iPhone herkent dat je oordopjes ergens achterblijven, bijvoorbeeld op visite of op het stadsbankje. 

Daarnaast kun je meer achtergrondgeluiden instellen, aanpassen hoeveel omgevingsgeluid de AirPods (Pro of Max) moeten onderdrukken en kun je aangeven dat de oordopjes belangrijke notificaties moeten doorlaten. 

©PXimport

Veelzijdiger videobellen met Facetime

Apple verbetert  Facetime ook, de app om mee te videobellen met iemand die (tot vandaag verplicht) ook een Apple-apparaat heeft. De audio moet nu realistischer klinken en er is een modus om storende achtergrondgeluiden te blokkeren. Ook nieuw is Gridview, voor groepsgesprekken. Iedereen komt nu duidelijker in beeld. 

Je kunt nu ook Facetime-gesprekken voeren op Android en Windows, vanuit een favoriete internet-app. Dat is dus een verandering die Facetime beter geschikt maakt voor groepen. Daarnaast kun je muziek laten afspelen in Facetime, waarbij de muziek tegelijkertijd bij iedereen uit zijn luidspreker klinkt. Het is mogelijk om een gedeelde afspeellijst aan te maken, waar alle deelnemers muziek aan kunnen toevoegen. 

In plaats van muziek kun je ook samen naar een film, tv-programma of documentaire kijken. Voor deze functie werkt Apple samen met bekende videodiensten, waaronder Disney+, HBOMax en TikTok - maar niet Netflix. De videodeelfunctie werkt alleen als beide partners een Apple-apparaat hebben.

Ook watchOS 8 werd gepresenteerd

©PXimport

Welke iPhones zijn geschikt voor iOS 15?

De iOS 15-update komt vermoedelijk beschikbaar voor de iPhone 7 (Plus) en nieuwer. Denk aan de iPhone 8, Xs, 11 en 12. iPhones die al (minimaal) vijf jaar oud zijn, krijgen waarschijnlijk geen iOS 15-update. Apple stopt hiermee de versie-updates voor de iPhone 6S (Plus) en originele iPhone SE. Die blijven hangen op iOS 14. Dit najaar komt de iPhone 13-reeks uit, die uit de doos op iOS 15 zal draaien. 

▼ Volgende artikel
Receiver of stereoversterker? Dit zijn de verschillen
© NAD Electronics
Huis

Receiver of stereoversterker? Dit zijn de verschillen

Wil je losse speakers op een audiosysteem aansluiten? Kies dan tussen een receiver en stereoversterker. Welk apparaat je het best kunt kopen, hangt grotendeels af van het luistergedrag, het budget en de akoestische ruimte. Bovendien hebben beide audiosystemen zelf ook nog de nodige verschillen. Die doen we in dit artikel uit de doeken.

In dit artikel bespreken we:

  • Wat de voornaamste verschillen zijn tussen een receiver en stereoversterker
  • Of je het best een receiver of stereoversterker kunt kopen
  • Hoe het zit met de prijs-kwaliteitverhouding van een receiver en stereoversterker

Ook interessant: Wat is beter, stereo- of surroundgeluid?

Als je de achterzijden van een stereoversterker en receiver met elkaar vergelijkt, zie je de nodige verschillen. Zo heeft laatstgenoemd apparaat over het algemeen véél meer in- en uitgangen. Maar is dat per definitie ook beter? Dat is afhankelijk van verschillende factoren.

Twee of meer luidsprekers?

Het voornaamste verschil tussen beide audiosystemen is eigenlijk heel simpel. Een stereoversterker loodst het geluid naar twee kanalen (stereogeluid), terwijl een receiver doorgaans meer kanalen (surroundgeluid) ondersteunt. Denk in het laatste geval bijvoorbeeld aan een 5.1- of 7.2-kanaals opstelling. Aan jou de vraag of je geluid uit twee of (veel) meer speakers wilt horen. Voor de weergave van lage tonen hebben vrijwel alle receivers en bepaalde stereoversterkers een subwooferuitgang.

©Advance Paris

Op de Advance Paris A12 Classic-versterker kun je alleen een linker- en rechterspeaker aansluiten.

Focus op muziek óf film en gaming

Belangrijk is de vraag waarvoor je het audiosysteem hoofdzakelijk gaat gebruiken. Fanatieke muziekliefhebbers luisteren het liefst naar stereogeluid. Logisch, want veruit de meeste albums zijn voorzien van een stereomix. Dat kun je tijdens het luisteren van een liedje duidelijk horen. De linkerspeaker produceert bijvoorbeeld een gitaarsolo, terwijl de rechterluidspreker felle drums laat horen. Deze wisselwerking tussen twee kanalen ligt voor het luisteren van muziek prettig in het gehoor. Je hebt tenslotte ook maar twee oren.

Een stereoversterker telt meerdere analoge en digitale audiopoorten. Hierop sluit je verschillende audiobronnen aan, zoals een draaitafel, cd-speler en cassettedeck. Uitgebreide modellen hebben daarnaast een (draadloze) netwerkaansluiting en/of bluetooth-ontvanger. Nuttig voor het geval je afspeellijsten via Spotify, Apple Music, Tidal of een andere muziekdienst wilt streamen. Overigens bestaan er ook stereoversterkers met videopoorten. Sluit dan met behulp van HDMI bijvoorbeeld een tv-ontvanger of gameconsole aan. De versterker verwerkt het geluid en stuurt het videosignaal naar een aangesloten televisie.

Kijk je elke avond naar Netflix en/of speel je graag games? In dat geval is een receiver met minimaal vijf speakers en een subwoofer het overwegen waard. Deze luidsprekers werken naadloos samen met de televisie. Schiet een sluipschutter bijvoorbeeld vanaf het dak van een wolkenkrabber, dan hoor je achter of boven je het zoevende geluid van een kogel. Uiteraard is het dan wel een voorwaarde dat alle speakers correct zijn opgesteld. Elke receiver bevat meerdere audio- en videopoorten, zodat je onder meer een tv-ontvanger, blu-rayspeler, cd-speler en gameconsole kunt aansluiten. Met een receiver luister je desgewenst ook naar muziek via de twee voorste luidsprekers. Lees voor meer informatie het artikel Receiver kopen? Let op deze aandachtspunten.

Stereoversterker kopen?

Bekijk hier alle modellen op een rij!

Prijs-kwaliteitverhouding

Heb je een relatief bescheiden budget? Als je goed geluid belangrijk vindt, investeer je elke euro bij voorkeur in een audio-opstelling met twee kanalen. Binnen dezelfde prijsklasse presteert een stereoversterker in de regel beter dan een receiver. De aanwezige voeding hoeft de beschikbare energie tenslotte maar over maar twee kanalen te verdelen.

Bij een receiver zijn dat er veel meer. Om die reden is er dus minder vermogen per speaker beschikbaar. Het resultaat is een wat vlakker geluid met minder hoorbare details. Bij een stereo-opstelling is de drempel ook nog eens lager om in twee hoogstaande luidsprekers en goede audiokabels te investeren. Wil je een surround-opstelling met ongeveer dezelfde geluidskwaliteit, dan is dat trouwens ook mogelijk, alleen kleeft daar wel een veel hoger prijskaartje aan.

©NAD Electronics

Besteed voor het beste geluid je volledige budget aan een stereoversterker en twee luidsprekers.

Akoestische ruimte

Naast je persoonlijke voorkeuren en budget speelt ook de akoestische ruimte een belangrijke rol. Het is namelijk cruciaal dat de geluidsgolven voldoende 'bewegingsruimte' hebben. Daarom ligt het plaatsen van een uitgebreide surroundset in een kleine (woon)kamer niet voor de hand. Wanneer de geluidsgolven afkomstig van meerdere luidsprekers volop tegen de muren, de vloer, het plafond en overige harde objecten weerkaatsen, ontstaat er een rommelig geluid. Dat ligt onprettig in het gehoor. Kies in een bescheiden ruimte daarom liever voor een stereo-opstelling. Je kunt op bepaalde stereoversterkers eventueel een subwoofer aansluiten. Creëer op die manier evengoed een thuisbioscoop met nadreunende bastonen.

Kijk je in een behoorlijke ruimte naar films of speel je games? Je kunt overwegen om meerdere luidsprekers in de kamer te plaatsen. Een uitgebalanceerd surroundgeluid heeft dan wel degelijk meerwaarde. Zorg wel voor een goede positie van de speakers. Bovendien is het noodzakelijk om lange kabels aan te leggen. Meer informatie over het verbinden van luidsprekers lees je in het artikel Zo sluit je het best een receiver aan.

©Dali

Een effectieve surround-opstelling vereist een behoorlijke akoestische ruimte.

Conclusie

Houd bij de aanschaf van een geschikt audiosysteem rekening met je persoonlijke voorkeuren, budget en akoestische ruimte. De kunst is om hiertussen de juiste balans te vinden. Heb je eenmaal een keuze gemaakt, dan vind je volop receivers of stereoversterkers in uiteenlopende prijsklassen.

▼ Volgende artikel
Beheren en controleren: zo werkt de wachtwoordkluis van Edge
© Kishan - stock.adobe.com
Huis

Beheren en controleren: zo werkt de wachtwoordkluis van Edge

Op internet heb je veel wachtwoorden nodig. Geen stress, want Microsoft Edge is een van de browsers die je wachtwoorden opslaat. Edge waarschuwt als bepaalde wachtwoorden niet meer veilig zijn. Bovendien kun je alle gebruikte wachtwoorden bekijken, wijzigen en kopiëren.

In drie stappen laten we zien hoe het wachtwoordbeheer binnen Edge werkt:

  • Open de Portemonnee om je opgeslagen wachtwoorden te zien
  • Bekijk of er zwakke of gelekte wachtwoorden zijn
  • Kopieer en/of bewerk de opgeslagen wachtwoorden

Lees ook: 🔓 Zo log je zonder wachtwoord in bij Windows

Stap 1: Portemonnee

Als je Edge open hebt staan, moet je bij de Instellingen zijn. Op de computer ga je daarvoor naar de drie puntjes rechtsboven. Gebruik je een mobiele versie van Edge, dan vind je onderaan drie puntjes of drie balkjes onder elkaar. Tik of klik op Instellingen. In de linkerbalk zie je een aantal categorieën. Zorg dat de Profielen geselecteerd zijn. Rechts zie je de groep Portemonnee. Klik of tik op de knop Portemonnee openen. Dan kom je in Microsoft Wallet, die ze hier Portemonnee noemen. Selecteer in de linkerbalk de optie Wachtwoorden.

In dit voorbeeld heeft Edge de wachtwoorden van 86 sites en apps verzameld.

Stap 2: Wachtwoordcontrole

Nu krijg je een lijst met websites waarvan Edge de wachtwoorden heeft opgeslagen. Zijn er wachtwoorden buitgemaakt in een datalek, dan staan ze bovenaan die lijst. Als dat het geval is, dan selecteer je Details van lekkage weergeven. Edge somt trouwens niet alleen de gelekte wachtwoorden op, maar ook de wachtwoorden die je verschillende keren gebruikt. Op het laatste tabblad staan eventuele zwakke wachtwoorden. Om zo’n onveilig wachtwoord te bekijken, klik of tik je op het oogje en moet je ter controle de pincode of het wachtwoord van je account invoeren. Hier staat ook een knop om dit onveilige wachtwoord te wijzigen en het nieuwe op te slaan.

Twee wachtwoorden zijn uitgelekt.

Hoe belangrijk sterke wachtwoorden zijn?

Dat lees je in dit boek van Daniël Verlaan

Stap 3: Bewerken

Terug naar de lijst websites met opgeslagen wachtwoorden. Wanneer je het wachtwoord wilt zien, klik of tik je op het pijltje achter de naam van de website. Geef weer je pincode of hoofdwachtwoord in om de gegevens te zien. Achter ieder wachtwoord staat een knop om de gegevens met één klik te kopiëren. In de desktopversie is er ook een optie Bewerken om dit wachtwoord te wijzigen. In de mobiele versie van Edge kun je het wachtwoord bewerken op dezelfde pagina waar je het bekijkt. Ten slotte is het mogelijk om bij iedere webdienst een notitie toe te voegen. In de desktopversie kun je zelfs een categorie toevoegen om de lijst met wachtwoorden overzichtelijk te houden.

Ieder wachtwoord kun je bekijken en bewerken.

Watch on YouTube