Review iPad Air (2024) - Eindelijk een (iets) goedkopere grote iPad
Voor het eerst verkoopt Apple naast zijn iPad Pro een ander model met een groter scherm. Heeft de nieuwe iPad Air daarnaast genoeg te bieden om een aanschaf te overwegen? Je leest het in dit artikel!
Laten we eerlijk zijn, de iPad Air (2024) is eigenlijk gewoon een iPad Pro uit 2022, maar dan met een iets minder mooi scherm en een lager prijskaartje. Dat maakt het de best gepositioneerde iPad in Apples assortiment, met een goede balans tussen krachtige hardware en betaalbaarheid. Deze iPad gaat nog jarenlang mee!
- Een grotere iPad zonder de hoofdprijs te betalen
- Snelle tablet zonder fratsen
- Pencil Pro indrukwekkend voor tekenaars
- Geen spannende innovaties die we niet eerder zagen
De iPad Air ontleende zijn naam ooit aan zijn formaat. Het was de dunste iPad die Apple verkocht, net zoals de MacBook Air de dunste laptop van het bedrijf was. Dit jaar is die situatie veranderd: de iPad Pro is nu de dunste in de reeks, waardoor het bestaansrecht van de iPad Air enigszins in het geding komt.
Volgens Apple is de Air inmiddels een soort budgetversie van de Pro-reeks. De nieuwste functies verschijnen eerst in de iPad Pro en druppelen een paar jaar later door naar de Air. Dat is ook deze keer het geval: de Air draait onder andere op de processor die de Pro in 2022 kreeg. Maar het interessantst is de komst van een tweede, groter schermformaat.
Groter is beter: 13-inch iPad Air
Voor het eerst wordt de iPad Air verkocht in maten van 11 én 13 inch – de vorige versie was er alleen in 10,9 inch. Wie vroeger een grotere iPad wilde, moest daarvoor de iPad Pro aanschaffen. Nu kun je voor aanzienlijk minder geld een 13-inch iPad kopen: deze iPad Air kost 969 euro, en dat is 600 euro minder dan de iPad Pro in vergelijkbaar formaat.
Naast de grootte is er aan het scherm verder weinig veranderd. Het is wederom een lcd-paneel met een hoge pixeldichtheid van 264 pixels per inch. De kleurbalans en het contrast zijn prima in orde, al oogt het beeld wat flets naast het kleurrijke oledscherm van de nieuwe iPad Pro. Maar dat is relatief: houd je hem niet naast een oleddisplay, dan is dit nog steeds een uitstekend scherm.
Hoewel de Air forser is dan de Pro, is het nog steeds een handzame tablet. Voor onze test hebben wij het 13-inch model ontvangen, dat met 617 gram prima voor kortere periodes met één hand kan worden vastgehouden. Bij langer gebruik zouden we wel twee handen gebruiken of hem ergens tegenaan leunen.
M2 heeft de voorkeur
De iPad Air gebruikt de M2-chip als processor, een chip die in 2022 eerst aan de iPad Pro en Macs werd toegevoegd. Hoewel de chip inmiddels wat ouder is, is hij ideaal voor een tablet in deze prijsklasse. Zelfs in 2024 is de M2 nog krachtig genoeg voor het gemiddelde tabletgebruik: apps starten nagenoeg meteen, games hebben amper laadtijd en we hebben de iPad Air op geen enkele stotter weten te betrappen.
Voor wie twijfelt tussen een iPad Air en Pro, zouden we wat betreft de processor zelfs de Air aanraden. Hij is op papier ietsje langzamer, maar bij dagelijks gebruik merk je daar echt niets van. Voor dat verschil in rekenkracht hoef je echt geen meerprijs te betalen.
Pencil Pro
Laat je niet foppen door het woordje 'Pro' in de naam van de nieuwe Apple Pencil Pro: de nieuwe stylus werkt ook op het nieuwe model van de iPad Air. Een extra sensor detecteert wanneer je de pen tussen je vingers rolt, zodat je bijvoorbeeld een dikke penseelstreek makkelijk dun kunt maken. Dat voelt natuurlijk en vanzelfsprekend, alsof je een echte kwast vasthoudt.
De Pencil Pro detecteert wanneer je erin knijpt en opent dan een extra contextmenu om bijvoorbeeld van schrijfgerei te wisselen. Een trilmotor geeft je dan de illusie de pen echt in te drukken.
De Pencil Pro ziet er hetzelfde uit als zijn voorganger en is met 150 euro ook even duur, maar beide pennen zijn niet inwisselbaar. Omdat de frontcamera is verplaatst naar het langste eind, zit deze op de plek van de oude magneten en oplader waar je de pen mee verbindt. Hierdoor is het oplaadsysteem veranderd in zowel de iPad als de nieuwe Pencil.
Wel ondersteunt de iPad Air het oude Magic Keyboard, waardoor je de tablet aan Apples eigen toetsenbordhoes kunt bevestigen. Deze heeft ook een trackpad om het scherm mee te bedienen. Het nieuwere Magic Keyboard wordt niet ondersteund; die is alleen voor de nieuwe iPad Pro bestemd.
Camera’s
Op cameragebied is het minst veranderd bij de iPad Air. De frontcamera zit nu in de lange zijde zodat hij bovenaan zit wanneer je de iPad in landschapsmodus gebruikt, wat een logische positie is. De meeste mensen houden hun iPad immers op die manier vast.
Qua sensoren en megapixels zijn dit verder dezelfde camera’s. Zowel voor als achter vind je 12megapixelcamera's, achterop zit één enkele lens. Voor een iPad is dat ruim voldoende, want het apparaat is niet handzaam genoeg om als camera te worden gebruikt. Je zult de camera’s hooguit gebruiken tijdens een FaceTime-gesprek of als je eens een bonnetje wilt scannen.
Conclusie
Laten we eerlijk zijn, de iPad Air (2024) is eigenlijk gewoon een iPad Pro uit 2022, maar dan met een iets minder mooi scherm en een (veel) lager prijskaartje. Dat maakt het de best gepositioneerde iPad in Apples assortiment, met een goede balans tussen krachtige hardware en betaalbaarheid. Deze iPad gaat nog jarenlang mee.
Tegelijkertijd is het een beetje een saai apparaat: omdat alle nieuwigheden al in de iPad Pro hebben gezeten, is er weinig wat hip of futuristisch aanvoelt. Grote uitzondering is de Apple Pencil Pro, maar daar heb je eigenlijk alleen iets aan als je een fanatieke tekenaar bent.
Aan het eind van de dag is dat op zich allemaal prima. Je koopt een iPad nu eenmaal niet om te kunnen zeggen wat er zo bijzonder aan is, je wilt simpelweg een goede tablet. En dat is bij deze nieuwe iPad Air absoluut het geval.