De voor- en nadelen van een laptop met touchscreen

© PXimport

De voor- en nadelen van een laptop met touchscreen

Smartphone & tablet

Geplaatst: 21 februari 2020 - 07:46

Aangepast: 25 november 2022 - 08:36

Laura Jenny

Als je op zoek bent naar een laptop, dan is de kans zeer aanwezig dat je stuit op een laptop met touchscreen. Zeker als je dit niet gewend bent, dan is dat even iets helemaal nieuws. Iets nieuws dat zo zijn voor- en zijn nadelen heeft.

Als je nog nooit een touchscreen hebt gebruikt op een laptop, dan is de kans groot dat je er niet zoveel heil inziet. Waarom een scherm aanraken als je ook een toets kunt indrukken? Toch zijn er ook veel mensen die erbij zweren: immers is een touchscreen ook hoe je je smartphone bedient en in veel gevallen is de laptop inmiddels een verlengde van de smartphone geworden.

Voordeel touchscreen

Het grootste voordeel aan een touchscreen, dat is dat je nul verstand hoeft te hebben van wat knoppen doen om het apparaat toch te laten doen wat je wil. Het is heel visueel: je ziet wat je hebt geopend en je kunt daarbinnen navigeren door met je vinger te duwen op de optie naar keuze. Even scrollen of iets tekenen, daar heb je geen muis voor nodig, want je kunt gewoon met je vinger over het scherm swipen.

Daarom is vooral voor creatievelingen een touchscreen erg handig. Je kunt met een stylus of met je vinger mooie tekeningen maken, zonder dat je hierbij onhandig hoeft te doen met de muis die nooit helemaal accuraat genoeg is. Ook zijn creatieve mensen vaak visueler ingesteld, waardoor ze zeer goed uit de voeten komen met de wijze van navigeren via een touchscreen.

Al die vingers op het scherm betekenen wel iets anders: je moet vaker je scherm schoonmaken. Of het nou vette strepen zijn of dat je een glanzend scherm hebt waarop je nu eenmaal elke vingerafdruk ziet: hoe vaker je iets aanraakt, des te meer het onderhevig is aan vlekken. Iets vaker een lapje erover, wat op zich geen overbodige luxe is bij welke laptop dan ook. Een uitdaging kan hierin zijn dat iemand die niet weet dat je een touchscreenlaptop hebt even iets weg wil vegen en meteen allerlei dingen opent of sluit.

© PXimport

Glanzend scherm

Sterker nog, vaak zijn de schermen van touchscreen-laptops glanzend, wat betekent dat ze echt alleen in een bepaalde hoek kunnen worden bekeken. Zit je net niet in die hoek, dan zie je het beeld niet (goed). Zeker als je je laptop wil gebruiken om met iemand anders een film of serie te kijken, maar ook bij presentaties geven aan een restauranttafel, kan dat glanzende scherm een probleem zijn. Het scherm is bovendien niet alleen vaak glanzend, het is ook kwetsbaarder. Het scherm loopt eerder schade op omdat het materiaal wat zachter is. Zelfs een flinke zandkorrel kan al een heleboel verpesten.

Een ander iets om rekening mee te houden wanneer je voor een laptop met touchscreen kiest, dat is dat deze waarschijnlijk een iets andere balans heeft. Het scherm dat je omhoog klapt is namelijk wat zwaarder en soms ook wat dikker. Het verschil is niet groot en de meeste laptopmakers houden er rekening mee door de onderkant wat stabieler of zwaarder te houden, maar het is zeker als je het niet gewend bent en hem vaak open draagt wel iets om je bewust van te zijn. Plus, als je zoekt naar een laptop die lichtgewicht is voor in je tas, dan zal je waarschijnlijk grote verschillen zien in gewicht tussen apparaten met en zonder touchscreen.

Een belangrijke kwestie is echter de batterijduur, want een laptop met aanraakscherm vergt meer stroom dan eentje zonder. Dit betekent dat je batterij eerder op gaat. Een laptop met touchscreen die gemiddeld 4 uur meegaat op één keer opladen, die zal zonder touchscreen waarschijnlijk ongeveer 7 uur meegaan. Het hangt er wel vanaf in hoeverre je het scherm ook daadwerkelijk op volle, felle kleuren zet, maar het is zeker als je batterijduur belangrijk vindt het overwegen waard.

© PXimport

Gamen

Wil je gamen op je laptop, dan is een touchscreen helemaal niet handig: gamen wordt nog steeds vooral traditioneel gedaan op de pc en dat geldt ook voor de laptop. Er zijn weinig games die het aanraakscherm ook daadwerkelijk inzetten, behalve spellen voor op de smartphone. Bovendien zijn laptops met aanraakscherm vaak wat duurder en zeker voor gamers is de aanschaf van een apparaat waarop je goed kunt gamen al erg prijzig.

Kortom, een touchscreen zal waarschijnlijk in de meeste gevallen geen reden zijn om een laptop niet te kopen, en waarschijnlijk ook niet om het juist wel te kopen. Voor sommigen betekent het echter aanzienlijk meer comfort, terwijl een ander juist opziet tegen hogere kosten, een lagere batterijduur en vieze vingers op het scherm. Gelukkig worden laptops met touchscreens inmiddels steeds goedkoper, maar het blijft een persoonlijke keuze of het echt meerwaarde voor je kan bieden.

Deel dit artikel
Reageer op dit artikel
Voeg toe aan favorieten
ID.nl logo

ID.nl, onderdeel van Reshift BV, is in 2022 gestart en uitgegroeid tot de meest toonaangevende en complete consumentensite van Nederland. Het doel van ID.nl is om de consument te helpen met alle technologie die hoort bij het dagelijks leven: van smart-health-meters tot e-bikes, van warmtepompen tot zonnepanelen - en alles daar tussenin!

Duidelijk, betrouwbaar en onafhankelijk: ID.nl maakt moeilijke dingen makkelijk.

Contact

ID.nl

Nijverheidsweg 18

2031 CP Haarlem

info@id.nl

Telefoon: 023-5430000