Hoe gebruik je Dark mode in iOS 11?

© PXimport

Hoe gebruik je Dark mode in iOS 11?

Geplaatst: 25 oktober 2017 - 06:55

Aangepast: 14 december 2022 - 11:35

Ronald Smit

Er is een groep gebruikers die liefst de donkere kant van het leven kiezen. Als het gaat om 't uiterlijk van computers, smartphones en tablets tenminste. Maar wist je dat er ook een dark mode in iOS 11 zit? Zo gebruik je hem.

Het heeft in het geval van Windows lang geduurd voordat er een zogeheten 'dark modus' beschikbaar was. Ofwel een kleurensetting waarmee alles een stuk donkerder oogt. Ideaal voor nachtbrakers bijvoorbeeld die hun ogen niet te veel willen vermoeien. Een dergelijke optie is nu ook in iOS 11 beschikbaar. Maar het is nog niet een 'echte' donkere modus, meer een wat verborgen optie die Apple onder de noemer 'toegankelijkheid' heeft laten vallen. Schakel hem om te beginnen maar eens in. Start de app Instellingen en tik daaga naar Algemeen / Toegankelijkheid. Tik op Aangepaste weergave onder het kopje ZIEN, gevolgd door een tik op Keer kleuren om. Schakel vervolgens de optie Slim omgekeerd in. Je ziet al direct resultaat!

© PXimport

Niet perfect, wel mooi

De 'Dark Mode' oogt erg chique, maar is helaas ook niet perfect. Ga je met Safari browsen, dan blijken ook alle afbeeldingen op een webpagina geïnverteerd, wat erg irritant is. Het is dus allemaal behoorlijk app-afhankelijk van hoe het oogt. In Foto's ziet bijvoorbeeld alles er weer perfect uit. Grappig is ook om te zien dat screenshots (die je maakt door de aan/uit-knop en de Home-knop gelijktijdig in te drukken) grotendeels in 'gewone' modus worden gemaakt. Ofwel: een geïnverteerd beeld wordt 'gewoon' opgeslagen.

Althans, bijna, want zoals je hierboven ziet is wel de achtergrond van de schuifregelaar achter Slim omgekeerd van een mysterieus paarse kleur voorzien. Kortom: een modus die erg handig kan zijn voor de late uurtjes, voor een tijdje. Maar nog niet echt klaar is voor continu gebruik. Ach, wellicht komt er in iOS ooit nog eens een échte donkere modus. Dat dit geen heel grote ingreep hoeft te zijn bewijst deze truc in ieder geval.

Deel dit artikel
Reageer op dit artikel
Voeg toe aan favorieten
ID.nl logo

ID.nl, onderdeel van Reshift BV, is in 2022 gestart en uitgegroeid tot de meest toonaangevende en complete consumentensite van Nederland. Het doel van ID.nl is om de consument te helpen met alle technologie die hoort bij het dagelijks leven: van smart-health-meters tot e-bikes, van warmtepompen tot zonnepanelen - en alles daar tussenin!

Duidelijk, betrouwbaar en onafhankelijk: ID.nl maakt moeilijke dingen makkelijk.

Contact

ID.nl

Nijverheidsweg 18

2031 CP Haarlem

info@id.nl

Telefoon: 023-5430000