Check alle software-updates en installaties in macOS

© PXimport

Check alle software-updates en installaties in macOS

Smartphone & tablet

Geplaatst: 29 augustus 2019 - 02:27

Aangepast: 24 november 2022 - 13:41

Ronald Smit

Heb je een Mac met daarop macOS, dan is de kans vrij groot dat je daar ook software op geïnstalleerd hebt. En die programma's worden - soms vrijwel ongemerkt - van updates en dergelijke voorzien. Ook macOS zelf krijgt met enige regelmaat updates. Je kunt alles netjes op een rijtje zien!

Op je mac staan ongetwijfeld heel wat programma's geïnstalleerd. En die krijgen regelmatig updates die ook weer worden geïnstalleerd. macOS zelf krijgt eveneens updates. Het is best praktisch om zo af en toe eens een blik te werpen op de lijst met recente software-installaties en updates. Dat kan door op het appeltje in de menubalk (linksboven in beeld) te klikken, gevolgd door een klik op Over deze Mac. In het daarop geopende venster klik je op de knop Systeemoverzicht. Behalve dat je hier als eerste een compleet overzicht van je in je Mac aanwezige hardware ziet (altijd handig), kun je ook de software-installaties bekijken. Scroll daarvoor een stukje naar beneden in het linker paneel. Klik onder het kopje Software op Installaties. Om een chronologische lijst te tonen van geïnstalleerde software en updates, klik je twee keer op de tekst Installatiedatum boven de meest rechts kolom. Je realiseert daarmee een aflopende lijst, met de meest recente updates en installaties bovenaan.

© PXimport

Finetunen

Je kunt de lijst nog verder finetunen door op de tekst Bron boven de daaronder staande kolom te klikken. Daarmee maak je een scheiding tussen software van derden en software van Apple zelf. Daarmee zie je snel bijvoorbeeld alle door Apple geïnstalleerde updates van het besturingssysteem en nog wat belendende zaken. Het is best praktisch om zo af en toe eens een blik op deze lijst te werpen. Zeker als er ook anderen met jouw computer werken (of er toegang toe hebben), zie je zo in één oogopslag of iemand (mogelijk ongewenste) software heeft geïnstalleerd en wanneer dat precies gebeurd is. Ook de update-historie van je besturingssysteem is zo netjes en overzichtelijk te bekijken. Praktisch is verder dat je nu ook updates ziet van programma's die dat normaal stilletjes op de achtergrond doen. En sommige programma's installeren ook ongemerkt nieuwe onderdelen en hulpprogramma's; Adobe is daar bijvoorbeeld erg goed in. Onder Installaties vind je alles terug!

Deel dit artikel
Reageer op dit artikel
Voeg toe aan favorieten
Wat vond je van dit artikel?

Aanbevolen voor jou

ID.nl logo

ID.nl, onderdeel van Reshift BV, is in 2022 gestart en uitgegroeid tot de meest toonaangevende en complete consumentensite van Nederland. Het doel van ID.nl is om de consument te helpen met alle technologie die hoort bij het dagelijks leven: van smart-health-meters tot e-bikes, van warmtepompen tot zonnepanelen - en alles daar tussenin!

Duidelijk, betrouwbaar en onafhankelijk: ID.nl maakt moeilijke dingen makkelijk.

Contact

ID.nl

Nijverheidsweg 18

2031 CP Haarlem

info@id.nl

Telefoon: 023-5430000