Arbeiders verlamt door lijmen Apple logo's

Chinese arbeiders, die naar eigen zeggen Apple laptops en iPhone's in elkaar zetten, zijn ziek geworden door een chemicalie die in hun kleine en slecht geventileerde fabriek gebruikt wordt. Het gaat hierbij om de stof n-hexaan, een giftige stof die gebruikt wordt voor het vastlijmen van Apple logo's. De arbeiders ademde de stof in waarna zij duizelig en gevoelloos werden. Na verloop van tijd kon een aantal arbeiders niet meer lopen. Dit meldt het Australische href="http://www.abc.net.au/news/stories/2010/10/26/3048024.htm">ABC</a>.

De arbeiders noemen overigens niet de naam van de fabriek waar zij werken, waardoor het niet met zekerheid te zeggen of het hier om authentieke Apple producten of namaak producten gaat. Één van de arbeiders heeft wel een aantal logo's van Apple producten meegenomen van zijn werk om het verhaal te ondersteunen. Een vrouw, die deel uit maakt van de groep, ligt inmiddels naar eigen zeggen al zes maanden in het ziekenhuis.

De verlamming in de benen lijkt na verloop van tijd weg te trekken, waarna de arbeiders weer kunnen lopen. Wel blijven hun benen naar eigen zeggen erg pijnlijk. De zieke vrouw zegt te denken dat leidinggevende van de fabriek waar zij werkt op de hoogte waren van het gevaar van n-hexaan. Met de stof kon echter een grotere productie worden gedraaid, wat voor de leiding voldoende reden was de stof toch te gebruiken.

Het verhaal is overigens geen uitzondering. Volgens ABC vertellen arbeiders die in veel grotere fabrieken werken vergelijkbare verhalen. Zo werd bij het Taiwanese Wintek, dat 20,000 werknemers heeft en Apple als grootste klant heeft, ook n-hexaan gebruikt. Bij dit bedrijf werd n-hexaan ingezet voor het oppoetsen van touchschermen. Uiteindelijk werden zestig werknemers in het ziekenhuis opgenomen door problemen die met het gebruik van de stof te maken hebben. Wintek heeft overigens alle medische kosten van haar personeel betaald.

Deel dit artikel
Reageer op dit artikel
Voeg toe aan favorieten
ID.nl logo

ID.nl, onderdeel van Reshift BV, is in 2022 gestart en uitgegroeid tot de meest toonaangevende en complete consumentensite van Nederland. Het doel van ID.nl is om de consument te helpen met alle technologie die hoort bij het dagelijks leven: van smart-health-meters tot e-bikes, van warmtepompen tot zonnepanelen - en alles daar tussenin!

Duidelijk, betrouwbaar en onafhankelijk: ID.nl maakt moeilijke dingen makkelijk.

Contact

ID.nl

Nijverheidsweg 18

2031 CP Haarlem

info@id.nl

Telefoon: 023-5430000