Apple onthult iOS 13 en iPadOS

© PXimport

Apple onthult iOS 13 en iPadOS

Smartphone & tablet

Geplaatst: 3 juni 2019 - 15:29

Aangepast: 16 november 2022 - 09:26

Martin Gijzemijter Gijzemijter

Een nieuwe editie van WWDC betekent traditioneel ook een nieuwe versie van iOS. Dat bleek dit jaar niet anders, en Apple kondigde dan ook de nieuwe versie van iOS aan, iOS 13 alweer. En er is meer veranderd dan we van tevoren hadden gedacht. Daarbij komt Apple met een compleet nieuw besturingssysteem voor iPads: iPadOS.

Een belangrijke wijziging die niet direct zichtbaar is, maar wel merkbaar, is het feit dat Apple heeft veranderd hoe apps worden gecompileerd in de App Store. Daardoor zouden downloads vanuit de App Store maar liefst 50 procent kleiner moeten zijn, en updates zelfs 60 procent.

Dark Mode

Niet onverwacht, maar wel zeer welkom, is de Dark Mode, oftewel de donkere modus. Dit is een beetje een vreemde hype geworden, waarbij men nogal enthousiast is over de mogelijkheden van het donkere uiterlijk van apps. We begrijpen dat het nuttig is, en het ziet er veel mooier uit, maar het blijft natuurlijk maar een aanpassing van het kleurpalet. Apple is een beetje laat op dit feestje (en dat is niet voor het eerst) maar gezegd moet worden is dat Dark Mode wel heel fraai is uitgevoerd in iOS 13. Vervolgens gooide Apple er overigens nog een andere gewilde feature tussendoor: iOS 13 biedt ondersteuning voor typen door te vegen, daar zul je dus geen app meer voor nodig hebben.

Notities en Herinneringen

Een interessante update in iOS 13, is die van Notities en Herinneringen. Uiteraard hebben deze apps ook een donkere make-over gekregen, maar daarnaast is de interface van Notities. ook volledig aangepast. Zo bevat de app nu een galerij-weergave, zodat je eenvoudiger door je notities kunt bladeren. Interessant aan Herinneringen is dat je nu mensen kunt taggen, en dat deze functionaliteit is geïntegreerd met de app Berichten, zodat je herinneringen kunt krijgen om, bijvoorbeeld, iets te vragen wanneer je een gesprek begint met een getagde persoon.

Maps

Apple Maps heeft sinds de lancering heel wat kritiek te verduren gekregen (inclusief een medewerker die ervoor het veld heeft moeten ruimen), en wat ons betreft was dat redelijk terecht. Door de app nu vanaf de grond af aan opnieuw op te bouwen, hoopt Apple een nieuwe start te realiseren met de Kaarten-app. De kaarten in de Maps-app hebben veel meer detail en een veel uitgebreidere 3d-weergave (Die echt indrukwekkend is). Daarnaast lanceert Apple z'n eigen versie van Street View (verrekijker) zodat je eenvoudig om je heen kunt kijken op een locatie.

Privacy

In tegenstelling tot bedrijven als Google, heeft Apple geen interesse in het bijhouden van je persoonsgegevens (zegt het bedrijf althans). Gezien de nieuwe privacy-functies die het bedrijf lanceert in, zijn we geneigd dat te geloven. Zo kun je nu kiezen om een app maar éénmaal toestemming te geven om je locatie te volgen, en kun je een alert instellen wanneer je locatiegegevens gebruikt worden door een app. En omdat Apple niet wil dat je gegevens in handen komen van Facebook en Google, heeft het bedrijf nu ook z'n eigen: Inloggen met Apple-knop. Daarnaast, en dit is echt heel fijn, kun je aangeven dat een app niet je echte e-mailadres mag weten. Apple genereert dan een tijdelijk nep-mailadres, die de ontvangen mail doorstuurt naar je echte e-mailadres.

Videobeveiliging

Apple legt in deze versie van iOS echt héél erg de nadruk op je privacy. Zo geeft het bedrijf aan dat het zich zorgen maakt over het feit dat videobeelden overal ter wereld worden vastgelegd, en geüpload naar servers. Met HomeKit Secure Video wil het bedrijf dat veranderen, door video die wordt vastgelegd door je beveiligingscamera's te uploaden naar iCloud. Apple zou deze gegevens zelf niet kunnen benaderen, en je kunt tot 10 dagen aan video uploaden, zonder dat dit van je iCloud-dataplan afgaat.

Animoji

Tja, we moeten het toch ook even hebben over de Animoji. Het is de functie die van je peperdure iPhone een stukje speelgoed maakt en we vragen af hoeveel mensen dit daadwerkelijk gebruiken. Apple gelooft er echter heilig in, en heeft de functionaliteit van Animoji flink uitgebreid. Zo kun je nu een Memoji maken van een foto en kun je je Memoji voorzien van een wereld aan make-up en accessoires. Daarnaast kun je nu automatisch stickers laten maken van je Memoji's, die je kunt rondsturen.

Portretmodus

Het is inmiddels allang niet nieuw meer, maar de Portretmodus die Apple jaren geleden introduceerde is nog altijd indrukwekkend, al zijn er inmiddels veel meer toestellen met een dergelijke functie. Apple heeft deze modus echter doorontwikkeld. Zo kun je nu (virtueel) het licht dichterbij of verder van het onderwerp van je foto verplaatsen, om het uiterlijk volledig te wijzigen. Hoe dit werkt, willen we graag eerst zelf even zien, want er zijn ook een aantal verschrikkelijke filters in de portretmodus die totaal niet werken.

Collages

We maken steeds meer foto's met onze smartphones, en dat zorgt bij de meeste mensen voor een flinke puinbak. Apple wil daar met iOS 13 iets aan doen, door een tabblad 'Dagen' toe te voegen, waarmee je eenvoudig kunt zien wat je hebt gedaan op een specifieke dag (Waarbij een collage wordt gemaakt van je 'beste' foto's en videos. Hetzelfde kun je doen voor maanden en voor jaren.

AirPods

iOS 13 bevat ook een belangrijke wijziging voor bezitters van AirPods. Wanneer je deze oordopjes draagt, kan Siri berichtgevingen die binnenkomen direct voor je voorlezen, waarbij je de mogelijkheid hebt om direct te reageren. Daarnaast kun je nu je audio eenvoudig delen met iemand anders wanneer je muziek even aan een ander wilt laten horen.

Siri verstaanbaar

Heel indrukwekkend vonden we de demonstratie van het nieuwe Siri in iOS 13. Apple heeft een technologie toegepast genaamd Neuro Text To Speech. We kunnen daar veel over typen, maar het is iets dat je zelf even moet horen. De spraak klinkt veel beter, natuurlijker en realistischer. Of dat ook voor Nederlands geldt, weten we nog niet.

iPadOS

Misschien wel de meest verrassende onthulling van Apple is, dat het bedrijf heeft besloten om iPad z'n eigen besturingssysteem te geven, namelijk iPadOS. De reden? De iPad heeft zich enorm ontwikkeld in de afgelopen jaren, en het is niet meer logisch om hetzelfde besturingssysteem te gebruiken voor de iPad en de iPhone. We vinden dit een goede ontwikkeling, omdat het betekent dat Apple zich met iOS weer volledig kan richten op de iPhone.

Deel dit artikel
Reageer op dit artikel
Wat vond je van dit artikel?

Aanbevolen voor jou

ID.nl logo

ID.nl, onderdeel van Reshift BV, is in 2022 gestart en uitgegroeid tot de meest toonaangevende en complete consumentensite van Nederland. Het doel van ID.nl is om de consument te helpen met alle technologie die hoort bij het dagelijks leven: van smart-health-meters tot e-bikes, van warmtepompen tot zonnepanelen - en alles daar tussenin!

Duidelijk, betrouwbaar en onafhankelijk: ID.nl maakt moeilijke dingen makkelijk.

Contact

ID.nl

Nijverheidsweg 18

2031 CP Haarlem

info@id.nl

Telefoon: 023-5430000