Apple's omzetwaarschuwing: wat is er gebeurd?

© PXimport

Apple's omzetwaarschuwing: wat is er gebeurd?

Geplaatst: 18 januari 2019 - 16:48

Aangepast: 24 november 2022 - 13:33

Justin Doornekamp

Voor de eerste keer sinds 2002 waarschuwde Apple dat de omzet in vierde kwartaal van 2018 flink lager zal uitvallen dan verwacht. Hoe heeft het zover kunnen komen?

Apple mikt voor het op 29 december afgesloten kwartaal op een omzet van circa 84 miljard dollar, beduidend minder dan de 89 miljard tot 93 miljard waar het bedrijf eerder rekening mee hield. Beleggers reageerden geschokt: het aandeel Apple maakte een koersval van ruim tien procent en trok zo de Amerikaanse beurzen mee naar beneden.

De vraag is waar het fout ging. Topman Tim Cook legt in een lange brief aan aandeelhouders uit dat vooral de vraag naar iPhones in China tegenvalt, mede als gevolg van een sterker dan voorziene groeivertraging van de Chinese economie. Ook de toenemende handelsspanningen tussen China en de Verenigde Staten doen het bedrijf niet goed. Het lukt beide landen al een tijd niet om afspraken te maken over bepaalde handelszaken. Cook blijft in zijn brief wel positief over de kansen van het bedrijf in China op de lange termijn.

De topman noemt nog andere zaken om de omzetwaarschuwing te verklaren. Zo doen consumenten langer met hun telefoon, waardoor zij minder snel hun oude smartphone vervangen voor een nieuwer model. Bovendien worden zij bij de aanschaf van een nieuwe iPhone geconfronteerd met een enorm hoog prijskaartje, waarvan velen zich afvragen of dit op termijn nog wel houdbaar is.

Consumenten schaffen dus minder vaak een nieuwe iPhone aan. Apple speelt hier al een tijdje op in door zich meer te richten op diensten als Apple Music en iCloud, die jaar na jaar een groter deel van de omzet uitmaken. Zo komt iTunes bijvoorbeeld ook beschikbaar op Samsung TV's en kun je Apple Music op je Android installeren.

© PXimport

Meer info eind januari

Apple stelde ook last te hebben van negatieve wisselkoerseffecten door de sterkere dollar. De greenback trok afgelopen jaar flink aan op de verwachting dat de Amerikaanse centrale bank de Amerikaanse economie minder gaat stimuleren.

Op 29 januari wordt bekend hoe het er werkelijk voor staat bij Apple. Dan komt het bedrijf met de volledige kwartaalcijfers naar buiten. Het bedrijf heeft zich vast ingedekt, door aan te kondigen geen verkoopcijfers meer naar buiten te brengen, enkel omzetcijfers.

Deel dit artikel
Reageer op dit artikel
Voeg toe aan favorieten
ID.nl logo

ID.nl, onderdeel van Reshift BV, is in 2022 gestart en uitgegroeid tot de meest toonaangevende en complete consumentensite van Nederland. Het doel van ID.nl is om de consument te helpen met alle technologie die hoort bij het dagelijks leven: van smart-health-meters tot e-bikes, van warmtepompen tot zonnepanelen - en alles daar tussenin!

Duidelijk, betrouwbaar en onafhankelijk: ID.nl maakt moeilijke dingen makkelijk.

Contact

ID.nl

Nijverheidsweg 18

2031 CP Haarlem

info@id.nl

Telefoon: 023-5430000