Hoe lang is een hoge iPhone prijs nog houdbaar?

© PXimport

Hoe lang is een hoge iPhone prijs nog houdbaar?

Geplaatst: 7 december 2018 - 04:51

Aangepast: 24 november 2022 - 13:20

Justin Doornekamp

Velen vragen zich af of Apple te ver is gegaan door meer dan duizend euro voor de nieuwe iPhones te vragen. Er wordt gevreesd dat veel trouwe klanten afhaken en dat hierdoor de iPhone-verkopen flink zullen dalen. Zal Apple hiervan leren, door in de toekomst de prijzen van smartphones toch weer te verlagen?

Het is even slikken als je de nieuwe iPhone XS Max wilt kopen met 512 GB aan opslag. Voor het toestel mag je €1.659 neertellen en dat is een unicum op de smartphonemarkt. Er zijn namelijk niet veel toestellen, die zo’n prijskaartje hebben. Op dit vlak slaat concurrent Samsung zeker een slag met de Galaxy S9, die iets meer dan vijfhonderd euro kost. En ook vanuit China is de concurrentie hoog, met de veelbelovende Huawei Mate 20-serie.

Beleggers vrezen het ergste: klanten gaan afhaken. Na bekendmaking van de laatste kwartaalcijfers van Apple, zakte het aandeel flink in. Het bedrijf overtrof de verwachtingen van de markt, maar sprak zich ietwat terughoudend uit over de omzetontwikkeling in het lopende kwartaal. Daar bovenop kwam een winstwaarschuwing van Lumentum, een belangrijke toeleverancier van Apple. Lumentum zei dat één van haar grootste klanten heeft verzocht om de toelevering van bepaalde technieken voor gezichtsherkenning flink terug te brengen. Er wordt gespeculeerd dat deze klant wel eens Apple kan zijn.

Neemt de vraag af?

Dit alles zou erop wijzen dat er minder vraag is naar de iPhones van Apple dan het bedrijf had verwacht. Hoewel dit nog moet blijken, wordt er gespeculeerd dat de huidige hoge prijzen van de iPhones daarom niet houdbaar zijn in de toekomst. Of in andere woorden: er zullen te weinig mensen zijn die nog zoveel geld willen neertellen voor een telefoon.

De doorgaans betrouwbare Apple-analist Ming-Chi Kuo is hier niet bepaald bang voor. De marktvorser schrijft in een rapport dat de verkoop van de goedkopere iPhone XR enorm tegenvalt, maar dat Apple wel degelijk afnemers kan vinden voor de dure iPhone XS-smartphones.

Ook uit de laatste kwartaalcijfers van Apple blijkt dat mensen bereid zijn om meer voor een toestel te betalen. Het bedrijf verkocht in het afgelopen kwartaal niet noemenswaardig meer iPhones ten opzichte van dezelfde periode een jaar eerder, maar wist tegelijk wel aanzienlijk meer geld te verdienen aan de verkoop ervan. De omzet uit iPhone-verkopen steeg met 29 procent, terwijl Apple slechts 200.000 meer iPhones verkocht dan gebruikelijk. Dit betekent dat de gemiddelde verkoopprijs van de iPhone steeg, naar 793 dollar en dit is beduidend meer dan de gemiddelde verkoopprijs van 618 dollar vorig jaar.

Hoe lang is een hoge iPhone prijs nog houdbaar?-18824539

© PXimport

Na kerst weten we meer

De komende kwartaalcijfers van Apple, die na de feestdagen verschijnen, kunnen mogelijk beter antwoord geven op de vraag of de huidige prijs van de iPhone wel houdbaar is. Omarmen mensen massaal de dure iPhone XS? Of gaan toch de goedkopere XR-modellen als warme broodjes over de toonbank? Apple gaat in de kwartaalcijfers niet uitgebreid in op de verkoopcijfers per iPhone-model, maar er kunnen wel degelijk conclusies worden getrokken als de gemiddelde verkoopprijs van de iPhone verder is gestegen.

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten
ID.nl logo

ID.nl, onderdeel van Reshift BV, is in 2022 gestart en uitgegroeid tot de meest toonaangevende en complete consumentensite van Nederland. Het doel van ID.nl is om de consument te helpen met alle technologie die hoort bij het dagelijks leven: van smart-health-meters tot e-bikes, van warmtepompen tot zonnepanelen - en alles daar tussenin!

Duidelijk, betrouwbaar en onafhankelijk: ID.nl maakt moeilijke dingen makkelijk.

Contact

ID.nl

Nijverheidsweg 18

2031 CP Haarlem

info@id.nl

Telefoon: 023-5430000