Android N is in aantocht en dit is er nieuw

Android N is in aantocht en dit is er nieuw

Smartphone & tablet

Geplaatst: 11 maart 2016 - 11:34

Aangepast: 26 augustus 2022 - 20:25

Google heeft een vroege versie van Android N online gezet. Daardoor weten we al wat er zoal nieuw is in de opvolger van Android Marshmallow. Van welke aanpassingen merk je straks het meest?

Multitasken met apps in splitscreen

Een van de handigste nieuwe functies is dat je twee apps naast elkaar kan laten draaien in een splitscreen-modus. Daar sta je misschien niet van te kijken als je een iOS 9-apparaat, een Samsung-tablet of een LG-telefoon bezit, maar toch is het belangrijk dat Android dit straks zelf ondersteunt. App-ontwikkelaars worden daardoor meer aangespoord hun apps er op aan te laten sluiten.

Geef je ogen rust met de nachtmodus

Verrassing, Android krijgt een speciale nachtmodus. Ook hier hobbelt Google achter Apple aan, die in de eerstvolgende update voor iOS Night Shift introduceert. Beide hebben dan weer afgekeken bij f.lux, de desktopsoftware die het blauwe licht van je monitor filtert. Android N werkt op een soortgelijke manier en komt ook met een speciaal donker thema, wat rustiger is voor de ogen.

Doe meer met notificaties

Notificaties krijgen een flinke opfrisser in Android N. Apps moeten er wel op afgesteld worden maar zodra dat het geval is, kun je bijvoorbeeld vanuit een binnengekomen sms'je of mailtje een berichtje terugsturen vanuit het notificatiescherm. Ook worden notificaties beter gebundeld: wanneer je bijv. meerdere mailtjes binnen hebt gekregen, zie je ook meteen wat er de inhoud van is.

Minder vaak opladen door Doze-modus

De Doze-modus die zijn opwachting maakte in Android Marshmallow, is uitgebreider in Android N. Je hoeft er zelf niets voor in te stellen. Zodra je je telefoon niet actief gebruikt, gaat deze in een diepere slaapmodus dan gewoonlijk. Daardoor zou in theorie je accu minder snel leegraken, maar of dat ook echt zo is moet nog blijken. 

Android N: Hoe kom je er aan?

Android N is nu nog niet zo gemakkelijk te installeren omdat het besturingssysteem nog niet af is. We raden je dan ook aan om daar nog even te wachten. Of je Android N straks automatisch op je toestel binnenkrijgt, dat laat zich lastig raden. Veel smartphones hebben de overstap naar Marshmallow nog niet eens gemaakt. 

Android N is sowieso standaard aanwezig op de nieuwe Nexus-smartphones, die Google naar verwachting in mei of juni gaat aankondigen. Nieuwe modellen van andere fabrikanten (denk de S7 en de G5) krijgen de update n.a.w na enkele maanden pas.

Deel dit artikel:

Opmerkingen

0
Login of maak een account en praat mee!

Er zijn nog geen reacties geplaatst.


Log in om een reactie te plaatsen.

Aanbevolen voor jou

ID.nl logo

ID.nl, onderdeel van Reshift BV, is in 2022 gestart en uitgegroeid tot de meest toonaangevende en complete consumentensite van Nederland. Het doel van ID.nl is om de consument te helpen met alle technologie die hoort bij het dagelijks leven: van smart-health-meters tot e-bikes, van warmtepompen tot zonnepanelen - en alles daar tussenin!

Duidelijk, betrouwbaar en onafhankelijk: ID.nl maakt moeilijke dingen makkelijk.

Contact

ID.nl

Nijverheidsweg 18

2031 CP Haarlem

info@id.nl

Telefoon: 023-5430000