Alle geruchten en feiten over de nieuwe iPhone X

© PXimport

Alle geruchten en feiten over de nieuwe iPhone X

Geplaatst: 23 augustus 2017 - 06:17

Aangepast: 24 november 2022 - 12:40

Redactie Computer!Totaal

Dit jaar zal Apple het tienjarig bestaan vieren van de iPhone. De kans is dan ook groot dat de nieuwe iPhone X (of wordt het toch de iPhone Edition, of misschien gewoon de iPhone 8?) een stuk vernieuwender wordt en boordevol nieuwe functies zal zitten. In dit artikel behandelen we alle feiten en geruchten over de nieuwe iPhone, die op 12 september wordt aangekondigd.

1. iPhone X, iPhone 8 of iPhone Edition?

Zelden zijn we zo verbaasd geweest over de naam van de nieuwe iPhone. Al maanden schrijven we over de iPhone 8, maar het lijkt erop dat de nieuwe iPhone helemaal niet zo gaat heten. Sommige bronnen hebben het over de iPhone Edition, andere over de iPhone X. Het is vreemd om te zeggen als het over de naam van de nieuwe iPhone gaat, maar we weten het gewoon niet. Ook wel eens leuk!

De kogel lijkt inmiddels echt door de kerk: volgens goed ingelichte bronnen wordt het inderdaad de iPhone X.

2. Gezichtsscanner

Volgens Bloomberg werkt Apple aan een nieuwe techniek om je iPhone te ontgrendelen met behulp van gezichtsherkenning. De gezichtsscanner zou dezelfde functionaliteit hebben als Touch ID, waardoor gebruikers er niet alleen mee kunnen inloggen, maar ook betalingen kunnen uitvoeren en gebruik kunnen maken van Apple Pay.

Volgens ingewijden wordt er een nieuwe 3D-sensor op de telefoon geplaatst die een gezicht kan scannen. Ook zou het mogelijk zijn om oogbewegingen te registreren. In de praktijk heeft een gezichtsscanner veel meer zogenaamde datapunten nodig dan bijvoorbeeld een vingerafdrukscanner. Hierdoor is een gezichtsscanner ook veiliger dan Touch ID, waar ook nog wel een probleempje mee is.

© PXimport

Apple zal niet de eerste fabrikant zijn die gezichtsherkenning in zijn apparaten bouwt. De laatste smartphones van Samsung zijn ook al uitgerust met irisscanners waarmee gebruikers hun telefoon kunnen ontgrendelen, en ook bijvoorbeeld de LG Q6 beschikt over de techniek. Waar gebruikers de irisscanner van de Galaxy S8 nog voor de gek konden houden met behulp van een foto, zal de gezichtsherkenner van Apple ook diepte kunnen zien, waardoor het systeem niet gevoelig zal zijn voor platte foto’s.

3. Drie modellen

Onderzoeksbureau KGI Research maakte vorig jaar al bekend dat Apple in 2017 drie modellen op de markt zal brengen. Naast twee gewone opvolgers van de iPhone 7 en iPhone 7 Plus, die vermoedelijk de iPhone 8 en 8 Plus gaan heten, zal Apple ook een model uitbrengen met een groter scherm. Die zou dan iPhone X of iPhone Edition gedoopt worden. Dit model krijgt een 5,8-inch OLED-scherm in dezelfde behuizing als de reguliere 4,7-inch iPhone. De beweringen van KGI Research werden afgelopen jaar steeds geloofwaardiger, doordat de schermranden van de iPad Pro dit jaar ook een stuk dunner zijn geworden.

© PXimport

Over de opslagcapaciteit van de nieuwe modellen lopen de geruchten sterk uiteen. De nieuwe iPhone zou slechts twee opties krijgen: een instapmodel met 64GB en een variant met 256GB aan opslagcapaciteit. Met een beetje geluk maken de reguliere upgrade-toestellen, die waarschijnlijk de naam iPhone 7s en iPhone 7 Plus zullen dragen, ook de sprong naar 64GB voor het instapmodel.

Alle modellen krijgen een Lightning-poort en waarschijnlijk geen koptelefooningang. Wel zouden de nieuwe iPhones worden geleverd met een adapter voor usb-c, waarmee de iPhone sneller kan worden opgeladen.

© PXimport

Wistron, een belangrijke producent voor Apple, klapte eerder dit jaar al uit de school door aan te geven dat de nieuwe modellen waterdicht zullen zijn en draadloos kunnen opladen. Of deze functies voor alle modellen gelden of alleen de nieuwe iPhone 8, is nog onduidelijk.

4. OLED

De nieuwe iPhone 8 krijgt een OLED-scherm dat de hele voorkant van het toestel zal beslaan. Hierdoor zal de thuisknop worden vervangen met een virtuele thuisknop, al is de kans klein dat deze een vingerafdrukscanner zal bevatten. Ondanks het feit dat Qualcomm onlangs een vingerafdrukscanner voor onder een smartphonescherm heeft ontwikkeld, zou het voor fabrikanten te kort dag zijn om het nu al in toestellen te verwerken.

5. Werkgeheugen

De OLED-iPhone krijgt waarschijnlijk 3GB aan werkgeheugen, evenals het andere grotere toestel met twee camera’s. De reguliere opvolger met één camera krijgt 2GB aan werkgeheugen. Dit ontkracht een eerder gerucht dat alle nieuwe toestellen van een dual-camera systeem zouden worden voorzien. Apple zal in 2017 geen smartphone op de markt brengen met 4GB aan werkgeheugen.

© PXimport

6. Waterdicht? En draadloos opladen?

Iets minder bevestigde geruchten zijn er natuurlijk ook. Een ervan doet al jaren hardnekkig de ronde: de nieuwe iPhone (en ook zijn voorgangers) zou waterdicht zijn. Tot nu toe waren de voorspellingen steeds foutief, maar het gerucht is opnieuw de wereld ingeholpen door een bedrijf dat in het productieproces zit. Misschien is het dit keer dus wel zo...

Nog zo'n gerucht dat al een tijdje rondzingt: de mogelijkheid tot draadloos opladen. Wij zien het deze generatie nog niet gebeuren, maar er zijn wel bronnen het een mogelijkheid noemen. Even afwachten nog, dus.

Hoe dichter we bij de aankondiging komen, hoe heviger de geruchten rond draadloos opladen worden. Daarvoor moet je wel de officiële Apple-laders gaan gebruiken: de veelgebruikte en breed ondersteunde Qi-technologie laat Apple vrolijk links liggen.

7. Prijs en beschikbaarheid

Volgens KGI Research zou Apple de productie voor de eerste voorraad iPhones met een LCD-scherm rond augustus/september afronden, terwijl de OLED-iPhones pas rond oktober/november worden afgerond. Even leek het erop dat de nieuwe iPhone een maand of twee vertraging op zou lopen, juist vanwege het OLED-scherm. Liefhebbers kunnen hun hart ophalen: alle toestellen worden gewoon tegelijkertijd uitgebracht. Wel kan het zijn dat het high-end model eerder is uitverkocht vanwege een beperkte oplage.

Naar verwachting worden de nieuwe iPhones op 12 september aangekondigd. Het basismodel zou 999 dollar gaan kosten, de duurdere modellen zouden richting de 1200 euro gaan, en de europrijs dus nog iets hoger. En dan is er nog dat andere probleem: wil je er eentje bestellen, dan moet je er snel bij zijn. Apple komt namelijk niet om in de OLED-schermen. Snel bestellen, dus...

8. Augmented reality

Apple heeft de module met de dubbele camera op de achterkant van de nieuwe iPhone een kwartslag gedraaid. In de landschapsmodus leidt dat ertoe dat AR-mogelijkheden een stuk beter tot hun recht komen. Dat Tim Cook van AR houdt is al veel langer bekend, en met ARKit heeft Apple al een platform voor ontwikkelaars op dat gebied. Het is dus een kwestie van tijd voor een nieuwe generatie iPhones het ook daadwerkelijk krijgt ingebouwd.

Deel dit artikel
Reageer op dit artikel
Voeg toe aan favorieten
ID.nl logo

ID.nl, onderdeel van Reshift BV, is in 2022 gestart en uitgegroeid tot de meest toonaangevende en complete consumentensite van Nederland. Het doel van ID.nl is om de consument te helpen met alle technologie die hoort bij het dagelijks leven: van smart-health-meters tot e-bikes, van warmtepompen tot zonnepanelen - en alles daar tussenin!

Duidelijk, betrouwbaar en onafhankelijk: ID.nl maakt moeilijke dingen makkelijk.

Contact

ID.nl

Nijverheidsweg 18

2031 CP Haarlem

info@id.nl

Telefoon: 023-5430000