Touch ID te laat klaar voor iPhone 8 / iPhone X / iPhone Edition

© CIDimport

Touch ID te laat klaar voor iPhone 8 / iPhone X / iPhone Edition

Smartphone & tablet

Geplaatst: 5 september 2017 - 06:24

Aangepast: 24 november 2022 - 12:41

Martin Gijzemijter Gijzemijter

Het is inmiddels natuurlijk veel meer dan een gerucht: de jubilieumeditie van de iPhone (iPhone 8 / iPhone X / iPhone Edition), die naar verluidt 1200 dollar gaat kosten, moet het doen zonder Touch ID en krijgt in plaats daarvan Face ID, oftewel, de mogelijkheid om de iPhone te unlocken (en wellicht betalingen te verrichten) met behulp van gezichtsherkenning. Maar een nieuw uitgelekt patent van Apple doet vermoeden dat dit slechts een tijdelijke noodgreep is.

Gedacht werd dat Apple met de komst van Face ID definitief afscheid wilde nemen van Touch ID, omdat een vingerafdruksensor niet mogelijk is in het display, dat vrijwel de gehele voorkant van het toestel beslaat. In werkelijkheid blijkt Apple nog altijd hard te werken aan een nieuwe variant van Touch ID, maar zou het deze technologie simpelweg niet op tijd gereed hebben kunnen krijgen voor de aankondiging van de nieuwe iPhone op 12 september.

© CIDimport

Patent

AppleInsider heeft namelijk een patent ontdekt dat door Apple is ingediend, dat Touch ID mogelijk zou moeten maken in combinatie met een display, met behulp van nieuwe technologie. Het patent omschrijft een methode waarbij een vingerafdruk gelezen kan worden met behulp van ultrasone detectie. Dat klinkt ingewikkeld, maar het komt erop neer dat er een akoestische puls wordt verzonden die door een tweede laag kan dringen, waarna dit signaal wordt teruggekaatst naar piëzo-elektrische omvormers (dat hebben wij ook moeten Googlen) die vervolgens vaststellen hoe het object dat de ondergrond heeft aangeraakt eruitziet. In het geval van een vingerafdruk, zorgen de ribbels en het verschil in reliëf voor unieke akoestische grenzen, waardoor ze geïdentificeerd kunnen worden.

Niet op tijd

De technologie klinkt indrukwekkend en veelbelovend, maar is dus helaas niet op tijd klaar voor de iPhone 8 / iPhone X. Een groot probleem is dat natuurlijk niet, aangezien Touch ID een waardige vervanger lijkt te zijn, de vraag is alleen hoeveel toekomst Apple daadwerkelijk ziet in Touch ID, als het vooral geïmplementeerd wordt omdat Touch ID niet op tijd gereed is. Dat is iets dat we helaas ook op 12 september nog niet zullen weten, maar pas in september 2018, als de opvolger van de iPhone 8 / X wordt aangekondigd.

Wil je weten wat je allemaal kunt verwachten van de iPhone 8? Je leest het hier.

Deel dit artikel
Reageer op dit artikel
Wat vond je van dit artikel?

Aanbevolen voor jou

ID.nl logo

ID.nl, onderdeel van Reshift BV, is in 2022 gestart en uitgegroeid tot de meest toonaangevende en complete consumentensite van Nederland. Het doel van ID.nl is om de consument te helpen met alle technologie die hoort bij het dagelijks leven: van smart-health-meters tot e-bikes, van warmtepompen tot zonnepanelen - en alles daar tussenin!

Duidelijk, betrouwbaar en onafhankelijk: ID.nl maakt moeilijke dingen makkelijk.

Contact

ID.nl

Nijverheidsweg 18

2031 CP Haarlem

info@id.nl

Telefoon: 023-5430000