Apple vernieuwt toegangsscherm iPhone met iOS 16

Apple vernieuwt toegangsscherm iPhone met iOS 16

Smartphone & tablet

Geplaatst: 6 juni 2022 - 16:09

Aangepast: 16 november 2022 - 09:32

Justin Doornekamp

Het toegangsscherm van de iPhone wordt door Apple op de schop genomen met de komst van iOS 16. Hierdoor kun je je toegangsscherm nog verder personaliseren. De laatste versie van het besturingssysteem van de iPhone werd maandag aangekondigd tijdens de ontwikkelaarsconferentie WWDC.

In iOS 16 zal het mogelijk zijn om het lettertype en de kleur van de klok te veranderen. Ook kun je widgets toevoegen aan het toegangsscherm, waardoor je direct een overzicht hebt van alle afspraken in je agenda, de buitentemperatuur of je recente sportactiviteiten. Door bepaalde elementen op het scherm ingedrukt te houden kun je ze naar eigen wens verplaatsen.

Het is zelfs mogelijk om meerdere toegangsschermen aan te maken, waar je tussen kunt schakelen. Dit is vooral handig in combinatie met de Focus-functie in iOS. Ben je op werk dan kun je voor het ene toegangsscherm kiezen, waarbij specifieke notificaties zijn uitgeschakeld, terwijl je in je vrije tijd voor een ander toegangsscherm kiest om de meldingen wel binnen te krijgen.

Apple heeft ervoor gekozen om notificaties aan de onderkant van het scherm te tonen, hetgeen er een stuk gestroomlijnder uitziet. Interessant is ook de optie om live-activiteiten te volgen. Zo hoef je niet langer je telefoon te ontgrendelen om te zien wat de actuele stand van een voetbalwedstrijd is of waar je Uber-taxi blijft. 

Berichten-app

Apple pakt in iOS 16 ook de Berichten-app aan. Handig is de optie om berichten te bewerken, nadat je ze verzonden hebt. Toch spijt van je berichtje? Dan kun je het bericht zelfs intrekken. Erg revolutionair is deze functie overigens niet. In WhatsApp kan dit al langer.

De Berichten-app zal binnenkort ook de SharePlay-functie ondersteunen. Hierdoor kun je samen met vrienden of familie naar je favoriete shows kijken of naar muziek luisteren. Nu is SharePlay alleen nog beschikbaar in FaceTime.

De Dictafoon krijgt eveneens een kleine update, waardoor het makkelijker wordt om teksten uit te laten typen aan de hand van ingesproken berichten. Zo kun je ervoor kiezen om het toetsenbord te gebruiken, terwijl je aan het praten bent. Je hoeft ook niet langer op zoek naar emoticons, gezien de stemcommando ‘smiley face’ al genoeg is om de desbetreffende emoticon in het bericht te krijgen. 

Apple Pay Later

Apple breidt ook de mogelijkheden van Apple Pay uit. Zo wordt Apple Pay Later geïntroduceerd, waardoor je een aankoopbedrag in termijnen kunt betalen. Je betaalt hierover geen rente. De functie zal ook in Nederland beschikbaar zijn. 

In de Wallet-app kun je niet alleen een overzicht krijgen van alle betaaltermijnen, maar krijg je ook inzicht in de status van een bestelling. Je ziet direct of je pakketje eraan komt. 

Kaarten

De Kaarten-app krijgt in iOS 16 eveneens een update en begint steeds meer op Google Maps te lijken. Zo kun je net als in de kaarten-app van Google diverse gebouwen in 3D zien en introduceert Apple een eigen versie van Streetview. Handig is de optie om tot 15 stops toe te voegen aan een route.

Ook zal de koppeling tussen Kaarten en openbaar vervoersdiensten worden verbeterd. Hierdoor krijg je meer inzicht in vertrektijden van treinen, maar ook in de kosten van een treinticket. Ook zou het mogelijk zijn om in de Kaarten-app je ov-kaart op te laden. Of dit eveneens in Nederland mogelijk is, valt nog te bezien. 

Foto’s delen

Foto’s delen met je gezin wordt in iOS 16 gemakkelijker, dankzij een gezamenlijke iCloud bibliotheek. Dit is een losstaande bibliotheek, waar tot vijf leden in je gezin bij kunnen. De iPhone zou tijdens het maken van een foto zelfs kunnen herkennen dat je met je gezin bent, waardoor de gemaakte foto automatisch in de gezamenlijke iCloud bibliotheek wordt gezet. 

iOS 16 zal in de herfst beschikbaar zijn.

Deel dit artikel
Reageer op dit artikel
Wat vond je van dit artikel?

Aanbevolen voor jou

ID.nl logo

ID.nl, onderdeel van Reshift BV, is in 2022 gestart en uitgegroeid tot de meest toonaangevende en complete consumentensite van Nederland. Het doel van ID.nl is om de consument te helpen met alle technologie die hoort bij het dagelijks leven: van smart-health-meters tot e-bikes, van warmtepompen tot zonnepanelen - en alles daar tussenin!

Duidelijk, betrouwbaar en onafhankelijk: ID.nl maakt moeilijke dingen makkelijk.

Contact

ID.nl

Nijverheidsweg 18

2031 CP Haarlem

info@id.nl

Telefoon: 023-5430000