ID.nl logo
LG Q6 – Budgetbreedbeeld
© PXimport
Huis

LG Q6 – Budgetbreedbeeld

De LG Q6 is een smartphone die erg doet denken aan het topmodel de LG G6, maar dan in budgetuitvoering. Voor 350 euro heb je een toestel met een extra breed scherm, maar wat heeft de Q6 nog meer te bieden?

LG is niet de enige de budgetvarianten van hun beste smartphone uitbrengt. Zo heeft Huawei bijvoorbeeld de P10 Lite en ook Samsung bracht in het verleden goedkopere edities uit van de Galaxy S-smartphones. De LG Q6 is op zijn beurt afgeleid van de LG G6, een uitstekend toestel, maar hij valt een beetje weg tussen andere vergelijkbare toestellen als de Galaxy S8, iPhone 7 en de OnePlus 5.

Grijze muis

Datzelfde gebeurt een beetje met de Q6. Ondanks dat het toestel is uitgerust met een opvallende (bredere) 2 bij 1 beeldverhouding, springt de smartphone er niet echt uit. Terwijl de P2 van Lenovo voor 300 euro bijvoorbeeld een uitmuntende accuduur biedt en de Moto G5 (Plus) all-round ijzersterk is voor dezelfde prijs (en een vingerafdrukscanner heeft, die op de Q6 ontbreekt). Het mankement van de Q6 is gewoonweg dat het nergens echt in uitblinkt: niet in de prestaties, niet in de camera, niet in de bouwkwaliteit. De beeldverhouding en dunne schermranden zijn leuk. Maar niet meer dan dat.

De beeldverhouding en dunne schermranden zijn leuk. Maar niet meer dan dat.

-

Wanneer je het toestel voor het eerst in handen krijgt, valt op dat hij behoorlijk dik is. Hierdoor lijkt de Q6 groter dan hij is. Want voor een toestel met een 5,5 inch scherm valt het formaat in de lengte en breedte eigenlijk best mee. Door de metalen rand rondom het toestel voelt de Q6 in ieder geval erg stevig. De achterkant is van plastic dat een beetje rond afgewerkt en fraai van kleur is. In mijn geval kreeg ik de witte uitvoering te testen, die een beetje blauwig is en zelfs een beetje spiegelt. Gelukkig niet zo erg als de HTC U11, waarbij ik zelfs een selfie kon maken in de weerspiegelende achterkant.

Tijdens het testen ontdekte ik echter al binnen een week een drietal flinke krassen in de achterkant. Het plastic is totaal niet krasbestendig, want deze krassen zijn ontstaan tijdens een fietstochtje met de Q6 in een rugtas waar ook wat kleding in zat. Niet bepaald een extreme situatie.

©PXimport

©PXimport

©PXimport

Ruimzittend

Je zou denken dat de wat dikkere behuizing ruimte overlaat voor opvallende specificaties. De 1,4 GHz-processor (ondersteund door 3GB werkgeheugen) is echter geen snelheidsmonster, maar dat kun je ook niet verwachten in deze prijsklasse. De 3.000 mAh-batterij is eveneens niet opvallend groot. Dat is ergens wel jammer, want met een scherm in dit formaat erbij haal je ongeveer een dag à anderhalve dag aan accutijd. In lijn met smartphones in het algemeen, maar niet opvallend dus, ondanks het formaat.

Eveneens in lijn is de opslagcapaciteit van 32GB, waarvan er bijna 11 verbruikt worden aan Android en LG-toevoegingen. De opslagcapaciteit is overigens gewoon uit te breiden met een geheugenkaartje, zodat je altijd genoeg ruimte hebt voor je foto’s, muziek, video’s en apps.

Aan de onderkant zit een verouderde micro-usb-poort om het toestel mee op te laden of bijvoorbeeld te verbinden met je pc. Vrijwel alle nieuwe smartphones worden tegenwoordig echter uitgerust met een usb-c-poort, een nieuwe standaard die bijvoorbeeld ook de usb-poorten op laptops vervangt.

 Ik kreeg de zilveren uitvoering te testen, die blauwig is en zelfs een beetje spiegelt.

-

©PXimport

Over grijs gesproken...

Persoonlijk loop ik altijd warm voor schermen van LG. Sinds ik OLED-schermen van dit merk op een beurs heb gezien vallen alle andere tv’s me tegen. En ook de G6 is uitgerust met een prima (breedbeeld)scherm. Dat mag helaas niet gezegd worden van de Q6, en dat is wel pijnlijk, aangezien het 2:1 scherm hét punt is waar LG mee probeert te scoren. Maar het contrast is matig, kleuren zijn grauw alsof er een blauwgrijze screenprotector op het scherm is geplakt. Ook de maximale helderheid is niet heel indrukwekkend, wat vervelend is als je buiten in de zon je smartphone erbij pakt. De matige schermkwaliteit valt erg op als je het toestel naast een andere smartphone legt, ook in dezelfde prijsklasse.

Qua scherpte zit het gelukkig wel goed, je ziet geen ruizig scherm. Ook de schermverhouding is prettig in gebruik. Grappig is bijvoorbeeld dat je twee vierkante foto’s naast elkaar kunt nemen. Alleen is het niet altijd even praktisch bijvoorbeeld als je een video opzet, heb je altijd zwarte balken aan de zijkanten omdat vrijwel alle video’s in andere beeldverhoudingen zijn opgenomen.

©PXimport

Camera

De camera waarmee de LG Q6 is uitgerust, valt voor de prijs niet tegen. Ook hier heeft LG bij mij een uitstekende reputatie, aangezien de toptoestellen altijd hoog scoren in cameratests. De Q6 is in staat heel snel een prima foto te schieten. Bij minder licht is er wel wat ruis te bespeuren, maar dat deert niet voor het geld dat je ervoor betaalt. Veel instelmogelijkheden heb je verder niet helaas, terwijl de gevorderde fotograaf met de G6 helemaal los kan met raw-fotografie, sluitertijd en andere lichtwaardes heb je bij de Q6 eigenlijk alleen de mogelijkheid om HDR aan, uit of op automatisch te zetten. En eigenlijk geeft dat niks. Want in z’n automatische stand zijn de foto’s erg netjes - en gevorderde fotografen zijn toch wat beter af met een topsmartphone die uitgerust is met de beste camera.

Android 7.1

©PXimport

De Q6 is uitgerust met de recentste Androidversie: 7.1. De skin is even wennen, er is geen applicatie-overzicht, maar alle app-icoontjes worden (samen met je widgets) op je startschermen geplaatst. Dat kan rommelig worden. Gelukkig kun je via een aparte LG-app de boel weer ‘ouderwets’ indelen in een startscherm en applicatie-overzicht. Persoonlijk verkoos ik deze optie.

Verder heeft LG Android voorbeeldig ingericht. Geen bloatware zoals misleidende virusscanners en games. Maar een schoon en overzichtelijk besturingssysteem. Ik had geen enkel moment de neiging om Nova Launcher te installeren om Android wat schoner te laten ogen, wat een compliment is. Ook heb ik tijdens de testperiode geen apps hoeven uitschakelen of verwijderen, wat ook vrij uniek is.

Om het ontbreken van een vingerafdrukscanner op te vangen heeft LG de mogelijkheid om met gezichtsherkenning te ontgrendelen aan Android toegevoegd.


Tijdens de testperiode merkte ik dat het toestel overal vlot op reageert. Het starten van de camera, het oproepen van het toetsenbord, apps. Ik vermoed dat dit ook behoorlijk te danken is aan de lichte Androidschil, want de processor en het werkgeheugen zijn basic. Bij zwaardere games begint het toestel natuurlijk wel snel te zweten. Maar voor basale taken als het schieten van foto’s, mailen, whatsappen, browsen, enzovoort is de LG Q6 erg geschikt.

Conclusie

De LG Q6 is een veilige koop en absoluut geen slechte keuze. Toch blinkt hij nergens écht in uit en liep ik tijdens het testen toch steeds tegen kleine teleurstellingen aan. De dikke behuizing die makkelijk krast, het scherm dat een fijn formaat heeft en vervolgens een teleurstellende weergave biedt en het ontbreken van een vingerafdrukscanner en usb-c-poort. Gelukkig maken de schone Androidversie en vlotte camera een hoop goed.

Oké
Conclusie

**Prijs** € 349,- **Kleuren** Zwart, zilver **OS** Android 7.1 **Scherm** 5,5 inch LCD (2160x1080) **Processor** 1,4 GHz octacore (Qualcomm Snapdragon 435) **RAM** 3GB **Opslag** 32 GB (uitbreidbaar met geheugenkaart) **Batterij** 3.000 mAh **Camera** 13 megapixel, 5 megapixel (voor) **Connectiviteit** 4G (LTE), Bluetooth 4.1, wifi, gps **Formaat** 14,3 x 6,9 x 0,8 cm **Gewicht** 149 gram **Overig** Micro-usb **Website** [www.lg.com/nl](http://www.lg.com/nl/smartphones/lg-Q6-Ice-Platinum-LGM700N-mobile)

Plus- en minpunten
  • Schone (vlotte) Androidversie
  • Groot scherm voor toestelformaat
  • Schermkwaliteit
  • Behuizing dik en krasgevoelig
▼ Volgende artikel
Zo maak je je melkopschuimer schoon
© totojang1977
Huis

Zo maak je je melkopschuimer schoon

Werkt je melkopschuimer niet meer goed? Schuimt de melk niet meer op of blijft de melk lauw? Dan kan het zijn dat het apparaat vies is van binnen. Het is dan ook belangrijk dat je je melkopschuimer (of stoompijpje) regelmatig schoonmaakt. Wij vertellen je hoe je dat doet. 

In dit artikel lees je:

  • Waarom je het schoonmaken van je melkopschuimer niet moet overslaan
  • Hoe je een melkopschuimer schoonmaakt
  • Waar je bij het schoonmaken van een elektrische melkopschuimer extra op moet letten
  • Hoe je het stoompijpje van je koffiezetapparaat schoonmaakt

Lees ook: Melkopschuimer kopen? Hier moet je op letten

Als jij een echte thuisbarista bent, is je melkopschuimer waarschijnlijk je beste vriend. Met één druk op de knop staat er elke ochtend een heerlijke cappuccino of latte macchiato voor je klaar – ideaal! Maar dat schoonmaken: daar ben je wat minder dol op. Toch is het regelmatig schoonmaken van je melkopschuimer belangrijker dan je misschien denkt. Behalve dat aangekoekte melkresten in een melkopschuimer niet echt hygiënisch zijn en de smaak van je cappuccino kunnen beïnvloeden, beïnvloeden ze ook de kwaliteit van het schuim. Zo breken achtergebleven melkvetten de luchtbellen af die nodig zijn voor romig schuim en kan de textuur van het schuim door melkresten minder gelijkmatig worden. Ook kunnen opgehoopte melkresten het verwarmingselement verstoppen, met lauwe melk tot gevolg. 

Melkopschuimer schoonmaken: algemene tips 

Om te blijven genieten van perfect cappuccinoschuim zul je je melkopschuimer dus regelmatig schoon moeten maken. Doe dat in elk geval na ieder gebruik, want melkresten hopen zich snel op. Hoe je je melkopschuimer het beste schoonmaakt, hangt af van het model dat je hebt. Moderne melkopschuimers hebben vaak onderdelen die in de vaatwasser kunnen, wat een hoop schoonmaakwerk scheelt. Ook weet je daarmee zeker dat alle bacteriën worden weggespoeld. Zijn de onderdelen van jouw melkopschuimer niet vaatwasserbestendig? Lees dan hieronder wat je kunt doen om je opschuimer weer te laten blinken. 

©africa-studio.com (Olga Yastremska and Leonid Yastremskiy)

Voor de meeste melkopschuimers geldt dat je bij het schoonmaken het beste eerst de garde verwijdert (let op: bij sommige modellen is dit niet mogelijk!). Vervolgens spoel je de binnenkant van het kannetje om met warm water en eventueel een mild schoonmaakmiddel, zoals natuurazijn of afwasmiddel. Gebruik altijd maar een klein beetje schoonmaakmiddel, want als dit achterblijft kan het de smaak van het schuim beïnvloeden. Vermijd schurende schoonmaakmiddelen en schuursponsjes: die kunnen de antikleeflaag in de melkopschuimer aantasten, waardoor de opschuimer steeds lastiger schoon te maken is. Dat wil je nu juist voorkomen. 

De garde maak je schoon met een borsteltje of een zacht sponsje. Bij hardnekkige melkresten laat je de garde even weken in warm water met een scheutje afwasmiddel. Haal eventueel ook het rubber van het deksel af, want melkresten kunnen ook onder het rubber gaan zitten. Maak tot slot de behuizing van de melkopschuimer schoon met een vochtige doek. 

Elektrische melkschuimer: extra tips 

Heb je een elektrische melkopschuimer? Dan zijn er wat extra handelingen nodig om hem goed én veilig schoon te krijgen. Verwijder voor het schoonmaken altijd eerst de stekker uit het stopcontact. Zo voorkom je kortsluiting of schade als er per ongeluk nog water aan de onderkant van de melkopschuimer zit wanneer je die terugplaatst op het opwarmelement. Dompel nooit de gehele kan onder water, maar maak de binnenkant voorzichtig schoon met een zachte doek of spons. Als er erg veel melkresten in de opschuimer zitten, kun je de kan vullen met wat warm water en dit een tijdje laten weken. Gebruik eventueel een zacht borsteltje of doekje om hardnekkige melkresten weg te schrobben. Laat altijd alle onderdelen goed drogen voordat je de melkopschuimer weer in het stopcontact doet.

Stoompijpje schoonmaken

Maak je je cappuccinoschuim met het stoompijpje op je koffiezetapparaat? Ook dat moet je regelmatig schoonmaken. Melkresten kunnen zich namelijk ophopen in het pijpje, waardoor de stoom niet meer goed kan circuleren en de melk niet kan opschuimen. Ook wordt de melk zo minder goed warm. Het stoompijpje schoonmaken is heel simpel: laat het eerst een paar seconden uitblazen om oppervlakkige melkresten te verwijderen. Vervolgens veeg je het stoompijpje goed schoon met een vochtige doek. Heb je het stoompijpje al langere tijd niet gereinigd? Haal het pijpje dan los en laat het even weken in warm water met een druppel afwasmiddel.

Voorraadje plantaardige melk in huis?

Havermelk en amandelmelk

▼ Volgende artikel
Nieuw van Krups: pistonmachine met 30 maalstanden en stoompijpje
© Krups
Huis

Nieuw van Krups: pistonmachine met 30 maalstanden en stoompijpje

Voor koffieliefhebbers die de smaak en bereiding van hun koffie tot in detail willen sturen, brengt Krups een nieuwe espressomachine op de markt. De Precision is handmatig te bedienen, heeft een ingebouwde koffiemolen met 30 maalstanden en biedt volledige controle over pre-infusie en temperatuur. Zo stem je elk kopje af op je eigen smaak.

De Krups Precision heeft een ingebouwde conische molen met dertig maalstanden. Zo bepaal je zelf hoe fijn of grof de koffie gemalen wordt. Ook de pre-infusie – het kort bevochtigen van de koffie vóór de extractie – en de zettemperatuur zijn instelbaar. Daarmee stem je het resultaat af op je voorkeur, of je nu een stevige espresso of een lichtere lungo wilt zetten.

Het bonenreservoir (250 gram) is afneembaar, handig als je af en toe een andere koffiesoort gebruikt.

©Krups

Snel op temperatuur, eenvoudig in gebruik

Ondanks de handmatige bediening is de machine snel inzetbaar. Het Thermoblock-systeem van Krups warmt razendsnel op, en via het bedieningspaneel kies je direct voor espresso, lungo, americano of heet water voor thee.

De machine wordt geleverd met een portafilter (58 mm), tamper, melkkan en reinigingsset. Wie kiest voor de Precision+ krijgt daar een tamperstation met geïntegreerde uitklopbak bij.

Voor cappuccino en latte-art

Voor liefhebbers van melkspecialiteiten is er een dubbelwandig stoompijpje. Daarmee schuim je melk op tot een stevige maar romige structuur – geschikt voor latte-art of gewoon een goede cappuccino.

©Krups

Extra: barista-workshop

Bij aankoop krijg je een baristaworkshop cadeau. Je kunt kiezen uit een fysieke training op locatie of een online variant met videolessen. Hier leer je hoe je de machine optimaal afstelt, hoe je melk opschuimt en hoe je de machine eenvoudig schoonhoudt.

Prijs en beschikbaarheid

De Krups Precision is verkrijgbaar vanaf 649,99 euro, via www.krups.nl en andere verkooppunten. Beide varianten zijn vanaf nu leverbaar.

Bekijk Krups-espressomachines op Kieskeurig.nl ⮯