15 manieren om je smartphone-­accu te sparen

© PXimport

15 manieren om je smartphone-­accu te sparen

Smartphone & tablet

Geplaatst: 3 december 2019 - 04:10

Aangepast: 24 november 2022 - 13:45

Richard Veenstra

Je smartphone zit steevast in je broekzak of tas en moet altijd beschikbaar zijn. Helaas raakt de accu van je smartphone gedurende de dag leeg en moet je hem opnieuw opladen. Hoe voorkom je dat je smartphone zo snel leeg gaat? Wij geven je de 15 beste tips en trucs.

01 Helderheid reduceren

Het display van je smartphone gebruikt verreweg de meeste energie en daarom is het zinvol om de helderheid niet altijd op maximaal te laten staan. In iOS ga je naar Instellingen / Beeldscherm en helderheid, in Android vind je dit bij Instellingen / Weergave. Op beide systemen kun je ook naar beneden vegen en met een schuif de helderheid van je scherm aanpassen. iOS heeft een donkere modus om je accu te besparen en in Android vind je bij de instellingen ook nog opties om bijvoorbeeld de nachtverlichting in te schakelen.

02 Weet wat stroom vreet

Meten is weten en daarom ga je in Android naar Instellingen / Batterij om te zien hoe het met je accu is gesteld. Bovenin zie je hoeveel acculading je nog over hebt en hoelang je hiermee ongeveer kunt doen als je niet te zware taken uitvoert. Handig is de optie Batterijbesparing. Tik erop en zet de schuif achter Batterijbesparing inschakelen aan. Eronder bepaal je wanneer je smartphone dit moet doen. Als batterijbesparing is ingeschakeld, verandert je smartphone de helderheid van je scherm, laat het sommige apps zien met een zwarte achtergrond en worden sommige systeemfuncties tijdelijk uitgeschakeld.

In iOS ga je naar Instellingen / Batterij om de energiebesparingsmodus in te schakelen.

© CIDimport

03 Automatisch slot aanzetten

Zorg ervoor dat het scherm van je smartphone niet onnodig lang blijft aanstaan als je het een tijdje niet gebruikt. In iOS navigeer je naar Instellingen / Batterij en tik je op Automatisch slot. Hier kies je na hoeveel minuten het scherm vanzelf moet uitgaan. In Android vind je een soortgelijke functie bij Instellingen / Weergave / Geavanceerd / Slaapstand. Tik erop en kies voor een tijdsduur tussen 15 seconden en 30 minuten.

04 Laat je apps open

In tegenstelling tot wat je misschien denkt, is het slimmer om apps op de achtergrond open te laten dan ze te sluiten. Het afsluiten en opnieuw opstarten verbruikt namelijk meer energie dan het aan laten staan op de achtergrond. Doet een app raar, dan moet je het natuurlijk wel stoppen. In Android tik je een seconde op een app-icoontje en kies je voor App-info. Tik op Nu stoppen om een app meteen te stoppen.

05 Meldingen uitzetten

© CIDimport

Meldingen zijn handig en soms noodzakelijk, maar als een app steeds op de achtergrond checkt of er dingen gebeuren die het je moet meedelen, vreet dit uiteraard energie. De oplossing: alleen berichten en meldingen ophalen zodra je een app opent. Dit doe je in Android door naar Instellingen / Accounts te gaan en helemaal onderaan de optie Gegevens automatisch synchroniseren uit te zetten. Uiteraard is dit niet altijd handig, maar je kunt deze optie inschakelen als je nog erg weinig accu over hebt en niet de mogelijkheid hebt je smartphone snel bij te laden.

In iOS kun je dit natuurlijk ook doen, je vindt dit bij Instellingen / Berichtgeving. Zet de schuif uit om geen enkele notificatie meer te zien of tik op een app om het alleen voor deze app uit te zetten.

06 Locatie uitzetten

Eén van de grootste boosdoeners van het leeglopen van je accu is de gps-functie op je smartphone. Wil je je accu langer laten meegaan, dan zet je het best de gps helemaal uit. Uiteraard is dit niet handig wanneer je vaak Google Maps gebruikt. In Android ga je naar Instellingen / Beveiliging en locatie / locatie en zet je de schuif achter Locatie gebruiken uit. Of je bepaalt per app of die je locatie mag gebruiken. Dit doe je door op Machtigingen op app-niveau te tikken. Op iOS ga je naar Instellingen / Privacy / Locatievoorzieningen.

07 Bluetooth, nfc en wifi

Draadloze protocollen als wifi, bluetooth, nfc verbruiken veel energie en daarom is het slim om deze uit te schakelen wanneer je accu bijna leeg is. Veeg naar beneden in Android of iOS en tik op het desbetreffende icoontje om bijvoorbeeld tijdelijk wifi uit te schakelen. Er zijn ook apps waarmee je automatisch dit soort dingen kunt uitschakelen, een goede app voor Android is bijvoorbeeld WiFi Automatic, deze app schakelt wifi automatisch uit als het geen wifi-verbindingen meer detecteert.

08 Pixels uitzetten

Wist je dat je op sommige Android-smartphones je beeldschermresolutie kunt reduceren? Op een Samsung Galaxy vind je deze optie bij de instellingen. Een handige app voor alle andere Android-smartphones is Pixoff: Battery Saver. Hiermee kun je bepaalde pixels in je beeldscherm uitschakelen. Het principe is dat van elke twee pixels er één wordt uitgezet. Je kunt nog steeds alles lezen, maar je scherm wordt een beetje korrelig. In de app kun je verschillende patronen testen voordat je op Enable Filter tikt. Enorm handig als je écht eens in accunood zit.

Op je iPhone is het niet mogelijk om specifieke pixels uit te zetten.

© CIDimport

09 Haptische feedback uitschakelen

Het is natuurlijk erg leuk, al die trillingen als je aan het typen bent of een trillend telefoontje in je broekzak, maar om deze trillingen op te wekken, verbruikt je smartphone wel extra energie. In Android ga je naar Instellingen / Geluid / Geavanceerd en zet je de optie Aanraaktrilling uit. Je kunt bovenin ook nog de optie Ook trillen voor oproepen uitschakelen. Op de iPhone kun je niet alle feedback uitschakelen, maar om de meeste haptische feedback uit te zetten, zet je de schuif Voelbare systeemsignalen bij Instellingen / Horen en voelen uit.

10 Niet ok, Google

Als je spraakcommando’s aan je Android-toestel wilt geven, dan kan dit met Ok, Google. Uiteraard moet je toestel wel constant je microfoon hebben aanstaan om dit commando te kunnen herkennen. Dit kost energie en daarom schakel je dit liever uit. Google wil dit waarschijnlijk liever niet, aangezien het zo diep in het instellingenmenu verstopt zit, maar ga naar Instellingen / Google / Zoeken, Assistent en spraakopdrachten / Google Assistent / Assistent, zoek naar Telefoon onder Assistent-apparaten en zet de schuif achter Assistent uit.

Op de iPhone X of nieuwer zet je de stembediening uit door naar Instellingen / Algemeen / Toegankelijkheid / Zijknop te navigeren. Selecteer bij Houd ingedrukt om te spreken de optie Uit. Op een iPhone 8 of ouder vind je dit bij Instellingen / Algemeen / Toegankelijkheid / Thuisknop.

11 Weg met wallpapers

© CIDimport

Het is mogelijk om bewegende beelden op de achtergrond van je smartphone te tonen. Maar als je lang van je accu wilt genieten, moet je juist geen moeilijke wallpapers installeren. Een bewegende achtergrond vraagt namelijk meer van je accu dan een stilstaande. In iOS kies je bij Instellingen / Achtergrond voor Stilstaand in plaats van Dynamisch. In Android heten bewegende achtergronden Live achtergronden. Ook die kun je uitschakelen.

Als je een recente smartphone met oled-scherm zoals de Samsung Galaxy 10 of iPhone X hebt, dan is het zelfs slim om een donkere achtergrond te kiezen, aangezien je scherm dan minder licht produceert. Bij een smartphone met een normaal lcd-scherm maakt dit niet uit.

12 Denk aan de temperatuur

Je smartphone functioneert het beste als het niet te koud en niet te warm is. Zorg er daarom voor dat je je smartphone niet in de auto laat liggen op een hete dag of dat je apparaat in de brandende zon ligt. Te koud is ook niet goed, dus op een koude winterdag stop je je smartphone beter in je binnenzak, dan in je rugzak. De beste temperatuur voor je accu is tussen de 20 en 30 graden.

13 Correct opladen

Jawel, er is een correcte manier om je smartphone op te laden. Accu’s worden slechter naarmate je ze langer gebruikt en de maximale capaciteit reduceert elke keer als je je accu helemaal oplaadt. De gouden regel is dat je altijd moet proberen dat je accu zo’n 20 tot 80 procent lading heeft. Dit betekent dus: alvast opladen zodra je lading onder de 20 procent komt en de smartphone al uit het stopcontact halen als je accu op 80 procent zit. Het is bij de meeste smartphones overigens geen probleem ze toch aan de stroom te laten hangen als de accu op 100 procent is, het laden wordt namelijk stopgezet.

14 Gebruik de originele lader

Een algemene tip als je niet wilt dat je smartphone de geest geeft: gebruik de originele lader om je apparaat zo lang mogelijk te laten meegaan. De kwaliteit van sommige goedkope laders is erg slecht en soms ronduit gevaarlijk. Soms hoor je verhalen dat een smartphone in vlammen opgaat door het gebruik van een verkeerde of inferieure lader. En ook: zodra je een breuk in je kabel ziet, is het tijd een nieuwe lader. Het is gevaarlijk om de breuk met een stukje tape proberen te ‘repareren’.

© CIDimport

15 Externe powerbank

Een laatste redmiddel is een powerbank meenemen. Sowieso een slim idee als je altijd bereikbaar wilt blijven. Een powerbank kost niet zoveel en stop je zo in je tas. Het belangrijkste bij een externe accu is de capaciteit, dit wordt in mAh aangegeven. Bij de specificaties van je smartphone kun je lezen wat de capaciteit van je interne accu is. Als dit 2000 mAh is en je powerbank is 4000 mAh, dan kun je dus grofweg twee keer je smartphone ermee opladen.

© CIDimport

Deel dit artikel
Reageer op dit artikel
Voeg toe aan favorieten
Wat vond je van dit artikel?

Aanbevolen voor jou

ID.nl logo

ID.nl, onderdeel van Reshift BV, is in 2022 gestart en uitgegroeid tot de meest toonaangevende en complete consumentensite van Nederland. Het doel van ID.nl is om de consument te helpen met alle technologie die hoort bij het dagelijks leven: van smart-health-meters tot e-bikes, van warmtepompen tot zonnepanelen - en alles daar tussenin!

Duidelijk, betrouwbaar en onafhankelijk: ID.nl maakt moeilijke dingen makkelijk.

Contact

ID.nl

Nijverheidsweg 18

2031 CP Haarlem

info@id.nl

Telefoon: 023-5430000