In de oven, broodbakmachine of airfryer(!): zelf brood bakken is makkelijker dan je denkt

© pinkyone - stock.adobe.com

In de oven, broodbakmachine of airfryer(!): zelf brood bakken is makkelijker dan je denkt

Geplaatst: 26 januari 2023 - 09:31

Aangepast: 28 mei 2024 - 12:50

Jolien Cohen

Gemiddeld eten wij Nederlanders zo’n vier sneetjes brood per dag. Ben je ook gek op brood? Volkorenbrood, meergranenbrood of een sneetje witbrood: welk brood je ook het lekkerst vindt, je kunt het kant-en-klaar bij de bakker en de supermarkt kopen of zelf bakken. En dit zelf bakken kun je op verschillende manieren doen, met de oven, een broodbakmachine en zelfs met de airfryer. ID.nl geeft je de broodnodige informatie.

Meld je aan en ontvang het Airfryerwijzer Eindrapport 2024

Door het invullen van jouw naam en e-mailadres meld je je aan voor ontvangst van de Kieskeurig.nl Airfryerwijzer-resultaten. Tevens ben je ingeschreven voor de Kieskeurig.nl nieuwsbrief.

Wat zijn de voordelen van zelf brood bakken?

Professionele bakkers maken brood in grote hoeveelheden. Om dit brood langer vers te houden, voegen ze er desem, zout en een broodverbetermiddel aan toe. Bak je zelf een brood? Dan kun je veel minder zout en broodverbeteraar toevoegen, waardoor je brood meteen al een stuk gezonder is. Een ander voordeel van zelf brood bakken: je maakt het helemaal naar eigen smaak. Je kunt er allerlei pitten, zaden, rozijnen of olijven aan toevoegen. En een zelfgebakken brood is meestal voordeliger dan het kopen van een brood van de bakker. Voor je eigen brood hoef je geen arbeidskosten en verkoopkosten erbij te rekenen.

brood bakken deeg kneden

© Arina Habich Copyright 2015 Arina Photography

Bak een brood met de oven

Bijna iedereen heeft wel een oven in huis. Hierin kun je prima zelf een brood bakken en het scheelt je de aanschafkosten van een speciale broodbakmachine. Wel moet je bij een oven goed controleren of je alles goed hebt ingesteld. Zo kun je voor het bakken van een brood het beste de functie onder- en bovenwarmte gebruiken. Per recept wordt aangegeven op welke temperatuur je het brood moet bakken. Maar ook al wordt dit aangegeven, blijf het brood goed in de gaten houden, want het bakproces kan per oven en per brood weer anders uitpakken.

Vrouw die versgebakken brood uit de oven haalt

© RossandHelen photographers

Broodbakmachines voor het bakken van broden

Het bakken van brood in een broodbakmachine gaat een stuk makkelijker dan met de oven. Je gooit de ingrediënten bij elkaar in de mand en kiest de juiste instellingen. Zo hebben de meeste broodbakmachines geautomatiseerde instellingen voor het bakken van bijvoorbeeld een volkoren of zoet brood. Sommige machines hebben ook standen voor het maken van deeg of een snelle bereiding. En je kunt kiezen of je de korst licht, medium of donkerbruin wilt.

Vrouw die meel in een broodbakmachine doet.

© Daniel Krasoń - stock.adobe.com

0

Powered by

logo

Een brood bakken in de airfryer

Heb je al een airfryer? Probeer er dan eens een brood mee te maken. Begin met het mixen van de ingrediënten en laat daarna het deeg een half uur rijzen in een afgedekte kom. Vervolgens laat je het deeg verder rijzen in een ingevette en bebloemde airfryermand in de gesloten airfryer. Zet de airfryer aan op 160 graden en het brood is in ongeveer 35 minuten klaar. Check met een satéprikker of het brood gaar is. Als er nog brood aan de prikker plakt, moet je het brood nog even wat langer in de airfryer laten.

airfryer met broden

© Sutthisak - stock.adobe.com

Deze keukentools heb je nodig bij het bakken van brood

Voor het bakken van een brood zijn er een aantal keukentools die onmisbaar zijn. Zo is een keukenweegschaal handig, zodat je alle ingrediënten nauwkeurig kunt wegen. Gebruik het liefst een digitale, deze is preciezer dan een analoge keukenweegschaal. Maak je meteen deeg voor meerdere broden? Dan is een deegsteker handig. Hiermee verdeel je het deeg in verschillende porties.

Kijk hier voor alle keukenweegschalen bij Bol.com.

Rijsmandjes zijn ideaal om het deeg in te laten rijzen. Je bestuift het mandje eerst met bloem, zodat het gerezen brooddeeg weer makkelijk uit het mandje komt. In een deegkleed kun je stokbroden en vloerbroden makkelijk laten rijzen. Het deegkleed helpt om de broden te laten rijzen in hun vorm en de broden plakken niet aan elkaar. Ook voorkom je met het kleed dat het deeg uitdroogt.

Wanneer je in de oven een brood bakt, kun je dit doen in een bakvorm of op een broodbaksteen. Stop de vorm liever niet in de vaatwasser, maar was het af met heet water. En een goed broodmes is natuurlijk ook onmisbaar.

Broodbakaccessoires nodig?

Komt voor de bakker

Nog een artikel om je tanden in te zetten: Digitale keukenweegschalen: dit wil je weten.

Man die versgebakken brood snijdt

© lithiumphoto - stock.adobe.com

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten