In de oven, broodbakmachine of airfryer(!): zelf brood bakken is makkelijker dan je denkt
Gemiddeld eten wij Nederlanders zo’n vier sneetjes brood per dag. Ben je ook gek op brood? Volkorenbrood, meergranenbrood of een sneetje witbrood: welk brood je ook het lekkerst vindt, je kunt het kant-en-klaar bij de bakker en de supermarkt kopen of zelf bakken. En dit zelf bakken kun je op verschillende manieren doen, met de oven, een broodbakmachine en zelfs met de airfryer. ID.nl geeft je de broodnodige informatie.
Dit artikel in het kort: 🍞 De voordelen van zelf brood bakken 🍞 Brood bakken in de oven 🍞 Een broodmachine om mee te bakken 🍞 Brood bakken in de airfryer 🍞 Onmisbare keukentools 🍞 Een recept om een brood te bakken in de oven
Meld je aan en ontvang het Airfryerwijzer Eindrapport 2024
Door het invullen van jouw naam en e-mailadres meld je je aan voor ontvangst van de Kieskeurig.nl Airfryerwijzer-resultaten. Tevens ben je ingeschreven voor de Kieskeurig.nl nieuwsbrief.
Wat zijn de voordelen van zelf brood bakken?
Professionele bakkers maken brood in grote hoeveelheden. Om dit brood langer vers te houden, voegen ze er desem, zout en een broodverbetermiddel aan toe. Bak je zelf een brood? Dan kun je veel minder zout en broodverbeteraar toevoegen, waardoor je brood meteen al een stuk gezonder is. Een ander voordeel van zelf brood bakken: je maakt het helemaal naar eigen smaak. Je kunt er allerlei pitten, zaden, rozijnen of olijven aan toevoegen. En een zelfgebakken brood is meestal voordeliger dan het kopen van een brood van de bakker. Voor je eigen brood hoef je geen arbeidskosten en verkoopkosten erbij te rekenen.
©Arina Habich Copyright 2015 Arina Photography
Bak een brood met de oven
Bijna iedereen heeft wel een oven in huis. Hierin kun je prima zelf een brood bakken en het scheelt je de aanschafkosten van een speciale broodbakmachine. Wel moet je bij een oven goed controleren of je alles goed hebt ingesteld. Zo kun je voor het bakken van een brood het beste de functie onder- en bovenwarmte gebruiken. Per recept wordt aangegeven op welke temperatuur je het brood moet bakken. Maar ook al wordt dit aangegeven, blijf het brood goed in de gaten houden, want het bakproces kan per oven en per brood weer anders uitpakken.
©RossandHelen photographers
Broodbakmachines voor het bakken van broden
Het bakken van brood in een broodbakmachine gaat een stuk makkelijker dan met de oven. Je gooit de ingrediënten bij elkaar in de mand en kiest de juiste instellingen. Zo hebben de meeste broodbakmachines geautomatiseerde instellingen voor het bakken van bijvoorbeeld een volkoren of zoet brood. Sommige machines hebben ook standen voor het maken van deeg of een snelle bereiding. En je kunt kiezen of je de korst licht, medium of donkerbruin wilt.
©Daniel Krasoń - stock.adobe.com
Tip: Niet alleen brood Je kunt ook andere lekkernijen met de broodmachine maken, zoals sandwiches en cake. Met sommige machines kun je zelfs yoghurt en jam maken!
Een brood bakken in de airfryer
Heb je al een airfryer? Probeer er dan eens een brood mee te maken. Begin met het mixen van de ingrediënten en laat daarna het deeg een half uur rijzen in een afgedekte kom. Vervolgens laat je het deeg verder rijzen in een ingevette en bebloemde airfryermand in de gesloten airfryer. Zet de airfryer aan op 160 graden en het brood is in ongeveer 35 minuten klaar. Check met een satéprikker of het brood gaar is. Als er nog brood aan de prikker plakt, moet je het brood nog even wat langer in de airfryer laten.
©Sutthisak - stock.adobe.com
Deze keukentools heb je nodig bij het bakken van brood
Voor het bakken van een brood zijn er een aantal keukentools die onmisbaar zijn. Zo is een keukenweegschaal handig, zodat je alle ingrediënten nauwkeurig kunt wegen. Gebruik het liefst een digitale, deze is preciezer dan een analoge keukenweegschaal. Maak je meteen deeg voor meerdere broden? Dan is een deegsteker handig. Hiermee verdeel je het deeg in verschillende porties.
Kijk hier voor alle keukenweegschalen bij Bol.com.
Rijsmandjes zijn ideaal om het deeg in te laten rijzen. Je bestuift het mandje eerst met bloem, zodat het gerezen brooddeeg weer makkelijk uit het mandje komt. In een deegkleed kun je stokbroden en vloerbroden makkelijk laten rijzen. Het deegkleed helpt om de broden te laten rijzen in hun vorm en de broden plakken niet aan elkaar. Ook voorkom je met het kleed dat het deeg uitdroogt.
Wanneer je in de oven een brood bakt, kun je dit doen in een bakvorm of op een broodbaksteen. Stop de vorm liever niet in de vaatwasser, maar was het af met heet water. En een goed broodmes is natuurlijk ook onmisbaar.
Broodbakaccessoires nodig?
Komt voor de bakker
Nog een artikel om je tanden in te zetten: Digitale keukenweegschalen: dit wil je weten.
©lithiumphoto - stock.adobe.com
🍞 Recept om brood te bakken
Krijg je zin om zelf een brood te gaan bakken? Dit basisrecept voor brood uit de oven is supersimpel.
Ingrediënten voor 4 personen 500 gram bloem 5 gram droge gist 10 gram zout 300 milliliter lauwwarm water Extra: ijsblokjes
Roer eerst alle ingrediënten door elkaar in een mengkom. Stort de kom daarna uit op je werkblad en kneed het deeg tot het soepel is. Rol nu een bal van het deeg en leg het in een rijsmandje of een ingevette kom. Dek het af en laat het een uur rijzen. Stort het deeg nog een keer op je werkblad, druk de lucht uit het deeg en bol het deeg losjes op. Laat het nu 15 tot 30 minuten afgedekt liggen, met de goede kant naar beneden in het bebloemde rijsmandje.
Verwarm de oven een uur voordat je het brood erin doet op 230 °C. De laatste 10 minuten zet je een lege ovenschaal op de bodem van de oven om de vorm voor te verwarmen. Tijdens de 2e rijs laat je het deeg weer bijna in volume verdubbelen in de broodvorm. Dit duurt ongeveer 45 tot 65 minuten. Wanneer je met je vinger in het deeg drukt en het deeg langzaam terugveert, weet je dat het goed gerezen is.
Doe de broodvorm in de oven, doe in de verwarmde ovenschaal ijsblokjes en doe de oven dicht. Na twee minuten besproei je het brood en de zijwanden van de oven met wat water. Zet na 20 minuten de oven op 200 °C en haal de ovenschaal met gesmolten ijsblokjes uit de oven. Bak het brood nu nog 20 minuten totdat het gaar en goudbruin is. Laat het brood afkoelen op een rooster en geniet daarna van een vers gebakken sneetje brood.