Een deur schuren: een handleiding met praktische tips

© amedeoemaja - stock.adobe.com

Een deur schuren: een handleiding met praktische tips

Geplaatst: 30 juli 2023 - 12:01

Aangepast: 31 mei 2024 - 09:13

Jurjen Idskes

Door een deur te schuren, zorg je voor een goede onderlaag voor verf of lak. Als je niet schuurt, hecht de nieuwe laag namelijk niet goed. In dit artikel lees je wat je nodig hebt en waar je op moet letten wanneer je een deur gaat schuren.

Alles wat je nodig hebt voor het schuren van een deur

  • Schuurpapier

  • Schuurmachine of schuurblok

  • Hamer

  • Schroevendraaier/drevel

  • Schoonmaakmiddel

  • Eventueel een smeermiddel

De deur uit de scharnieren halen

Het is niet handig om een deur te schuren die nog aan de scharnieren hangt. Maak deze dus eerst los en leg de deur op een werkbank. Dat kan soms best een lastige klus zijn. Met name bij deuren die al lange tijd op dezelfde plek hangen. Buitendeuren hebben vaak stevigere scharnierpinnen die wat minder makkelijk los te halen zijn. Desondanks is het een klus die je eigenlijk altijd zelf uit kunt voeren.

Het is wel handig om het met z'n tweeën te doen. De tweede persoon zorgt voor de balans door de deur vast te houden. Als deze loskomt van de scharnieren wil je namelijk niet dat de deur op de grond valt. Bovendien kan het hangen van de deur zorgen voor klemmen. Hierdoor is het lastiger om deur uit de scharnieren te halen. Is er niemand in de buurt om je te helpen? Schuif dan een boek of een plank onder de deur ter ondersteuning.

Klus jij nog op de keukentafel?

Een werkbank is veel fijner en geschikt voor uiteenlopende projecten!

Het losmaken van een binnendeur

Binnendeuren vormen over het algemeen geen problemen. Met name moderne modellen zijn makkelijk uit de scharnieren te halen. Dat komt omdat de scharnierpin meestal geen los onderdeel is. Vaak is het openen en het omhoogtillen van de deur al voldoende.

Bewaar de bovenste scharnier altijd als laatste. Heeft jouw deur er 3? Begin dan in het midden en maak daarna de onderste los.

Pin uit de scharnier van de deur halen

© Lost_in_the_Midwest - stock.adobe.com

Tips en tricks voor het ontkoppelen van een buitendeur

Buitendeuren hebben vaak wel een losse scharnierpin. Je herkent ze omdat er boven op het scharnier een soort hoedje zit: de kop van de pin. Met een hamer en een platte schroevendraaier of drevel is het over het algemeen mogelijk om deze los te maken. Plaats de platte schroevendraaier of drevel net onder het hoedje. Sla vervolgens met een paar gecontroleerde maar ferme tikken van de hamer op het handvat. Meestal komt de pin hierdoor los. Lukt het niet? Gebruik dan wat smeermiddel om de onderdelen los te krijgen. WD-40 functioneert meestal prima.

Is het hoedje van de pin omhooggekomen maar blijft deze nog steeds steken? Steek dan een kleine schroevendraaier van onderen in het scharnier en druk de pin omhoog. Een paar lichte tikken met een hamer kan helpen. Sla alleen niet te hard en voorkom onnodige schade.

Het verwijderen van de deurklink

Haal de deurklink van de deur voor je begint met schuren. Hierdoor hoef je er niet steeds omheen te werken. Dat scheelt tijd en het is makkelijker om de hele deur egaal te schuren. Bovendien ga je de deur waarschijnlijk verven of lakken en dat is comfortabeler zonder deurkruk.

Lees ook: Multitools: dit kun je er allemaal mee!

Voor je begint met schuren: het schoonmaken van het oppervlak

Een schone deur is makkelijker te schuren. Vet en kleine vuildeeltjes veeg je namelijk alleen maar in het materiaal. Maak het oppervlak schoon met een ontvetter. Water met een klein beetje groene zeep of ammoniak doet wonderen. Gebruik geen agressieve schoonmaakmiddelen en schrob niet te hard.

Iemand schuurt een plank met een schuurmachine

© SERSOLL - stock.adobe.com

Schuurpapier of toch een schuurmachine?

Voor het schuren van een groot oppervlak raden we een schuurmachine aan. Dat scheelt een hoop tijd en energie. Bovendien is het schuurresultaat uiteindelijk egaler. Let er wel op dat je niet te veel wegschuurt. Want met een krachtige schuurmachine gaat dat sneller dan je denkt. Laat vooral het apparaat het werk doen en oefen niet te veel druk uit. Kies je toch voor schuren met de hand? Dan adviseren we om gebruik te maken van een schuurblok. Dat is een stuk aangenamer en voorkomt het verkrampen van de hand.

Hoe grof moet het schuurpapier zijn?

Een deur die nog in redelijke staat verkeerd dien je alleen maar even kort op te schuren. Vaak volstaat fijn schuurpapier, ongeveer vanaf korrel 180 tot 320.

Is de deur nog niet voorbehandeld? Neem dan een iets grover schuurpapier van ongeveer korrel 120 tot 180.

Verkeert de deur in slechte staat en is er sprake van veel afbladderende verf? Kies dan voor een verfkrabber en schuur de deur op met grof schuurpapier, korrel 80 tot 120. Veeg de deur na afloop goed schoon met een droge doek.

Ook interessant: De juiste zaag voor iedere klus


0

Powered by

logo
Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten