Zo gebruik je een schuurmachine

© spyrakot

Zo gebruik je een schuurmachine

Geplaatst: 3 maart 2024 - 13:11

Aangepast: 31 mei 2024 - 08:42

Jurjen Idskes

Een schuurmachine is een vast onderdeel van het arsenaal van een hobbyklusser. Wil jij weten hoe je dit stuk gereedschap echt optimaal inzet? In dit artikel lees je er meer over.

Lees ook: Het belangrijkste gereedschap voor elke hobbyklusser

Soorten schuurmachines

Een schuurmachine uitkiezen kan best verwarrend zijn, want er is behoorlijk wat keuze. Welk type heb je nodig als hobbyklusser en welke soorten schuurmachines zijn gemaakt voor professionals?

Machines voor hobbyklussers

Op zolders en in schuurtjes van hobbyklussers zul je vooral de vlakschuurmachine aantreffen. Dat is een prima apparaat om oppervlaktes glad te schuren. Deze variant is onder andere geschikt voor verflagen en hout.

De deltaschuurmachine is een kleiner apparaat met een driehoekig schuuroppervlak. Dit is een mooie aanvulling op de vlakschuurmachine, want je kunt makkelijker bij randen en lastige hoekjes.

De multischuurmachine is een combinatie van beide. Je kunt de voet uitwisselen voor verschillende maten schuurpapier: rechthoekig of kleinere driehoekjes. Als je er nog geen hebt, is de multischuurmachine voor de meeste hobbyklussers de verstandigste aankoop. Het is een beetje de alles-in-een schuurmachine voor doe-het-zelvers.

Buiten aan het schuren

© LianeM

Vlakschuurmachine.

Machines voor professionals

Een excentrische schuurmachine is een polijstmachine die ronddraaiende bewegingen maakt, terwijl een bandschuurmachine voornamelijk erg krachtig is en je er snel grote oppervlaktes mee schuurt. Een wandschuurmachine is eveneens een professionele machine die speciaal gemaakt is om wanden snel te schuren. Als je niet maandelijks schuurt is de aanschaf van een van deze machines wat overdreven voor een hobbyklusser.

Wat is het doel van schuren?

In het kort bereid je oppervlaktes voor door ze te schuren. Als hobbyklussers zul je waarschijnlijk vooral hout schuren en oude verflagen onder handen nemen. Je verwijdert oude verflagen met grof schuurpapier. Daarna schuur je het oppervlakte licht op met een fijner stukje papier. Hierdoor creëer je een ietwat ruwe ondergrond zodat de nieuwe verflaag beter hecht.

Deur schuren

© amedeoemaja

Ook interessant: Een deur schuren: een handleiding met praktische tips

Laat de schuurmachine het werk doen

Je gebruikt niet voor niets een elektrisch hulpmiddel voor je project. Laat het apparaat dan ook het werk voor je doen! De meest gemaakte fout bij het schuren met een machine is dat er veel te hard gedrukt wordt. Dat heeft helemaal geen zin en werkt vaak averechts, omdat egaal schuren erg lastig wordt en je vaak hele happen uit het materiaal haalt. Beweeg de schuurmachine rustig en in rechte lijnen heen en weer.

Schuurpapier nodig?

Kijk en vergelijk bij Bol

Kies de juiste korrelgrootte

De grofheid van schuurpapier wordt aangeduid met de P-waarde. Dat staat voor aantal korrels per cm². Een hoger aantal betekent kleinere korrels en daardoor is het schuurpapier fijner. Rond korrel 60 wordt gezien als grof schuurpapier. Daarmee schuur je sterk afgebladderde verf af en kun je zelfs roest te lijf gaan. Terwijl schuurpapier vanaf korrel 200 erg fijn is. Hiermee werk je bijvoorbeeld laklagen af. Het opschuren van hout doe je met schuurpapier rond P100. Voor het voorbereiden van een ondergrond op een laag verf is P120 tot P180 een mooie grofheid.

Je hoeft tijdens je project natuurlijk niet een enkele P-waarde te gebruiken. Het is gebruikelijk om te beginnen met een grover schuurpapier en alles daarna af te werken met een fijnere variant. Let er verder op dat je het formaat schuurpapier koopt dat bij jouw machine past.

Schuurpapier

© Iuliia Alekseeva

Bereid de ondergrond voor

Voor je gaat schuren, is het belangrijk om de ondergrond schoon te maken. Anders schuur je vuil in het materiaal, en dat is natuurlijk niet de bedoeling. Gebruik hiervoor gewoon een beetje water en een ontvetter, zoals afwasmiddel of groene zeep. Begin pas met schuren als het opgedroogd is.

Hout schuren doe je zo

Ga je hout schuren? Dan is het belangrijk om altijd met de nerf mee te schuren. Want daardoor krijg je het mooiste en egaalste resultaat. Zitten er gaatjes of kiertjes in het hout? Dan vul je die op voor je begint met schuren. Gebruik houtvuller en breng een forse hoeveelheid aan. Het middel krimpt namelijk ietsje wanneer het opdroogt. Bovendien werk je overtollig vulmiddel gemakkelijk weg met je schuurmachine.

Een schuurblokje in plaats van schuurmachine

Heb je geen schuurmachine en denk je niet dat het nodig is om er een aan te schaffen? Dan raden we je aan om in ieder geval een schuurblokje in huis te halen. Daar houd je een stukje schuurpapier comfortabel mee vast. Het voorkomt een hoop kramp in je vingers en handen. Bovendien is het een stukje makkelijker om wat grotere oppervlakten egaal te schuren.

(Je mede-klussers waarderen deze schuurmachines met minstens een 9!)

Schuurmachines waar je echt iets aan hebt

Powered by

Kieskeurig
Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten

ID.nl - onderdeel van Reshift Digital B.V. © 2024 | Nijverheidsweg 18, 2031CP, Haarlem