ID.nl logo
Roest verwijderen? Cola werkt echt (en dit is hoe en waarom)
© ER | ID.nl
Huis

Roest verwijderen? Cola werkt echt (en dit is hoe en waarom)

Je hebt het vast weleens ergens gehoord of gelezen: dat je met cola roest kunt verwijderen. Broodje aap? Niet als je kijkt naar de wetenschap erachter. In dit artikel lees je niet alleen waarom het werkt, maar vooral ook hoe je cola kunt gebruiken om van roest af te komen.

Dit artikel in het kort: 🎓 Wetenschap Cola bevat fosforzuur en citroenzuur, twee organische verbindingen die werken tegen roest. De bubbeltjes in de cola maken deze twee zuren extra effectief.

🧹 Praktijk

  • Stappenplan roest verwijderen met cola.
  • Wanneer gebruik je cola en wanneer kies je beter een ander product om roest mee te verwijderen?

Lees ook: 10x (goedkoop!) je huis schoon met soda, groene zeep en azijn

🎓 Waarom cola roest kan verwijderen

Cola is meer dan alleen een verfrissend drankje. Het heeft ook eigenschappen die nuttig kunnen zijn in het huishouden, vooral als het gaat om roestverwijdering. De twee belangrijkste componenten die hierbij helpen zijn fosforzuur en citroenzuur.

Fosforzuur is de primaire component in cola die helpt bij het afbreken van roest. Het reageert met het ijzeroxide (oftewel roest) om ijzerfosfaat te vormen, een oplosbare verbinding die gemakkelijk kan worden weggespoeld. Fosforzuur wordt ook industrieel gebruikt voor roestverwijdering, wat de effectiviteit ervan onderstreept.

Citroenzuur is een andere component in cola, die ook helpt bij de eliminatie van roest, hoewel het minder effectief is dan fosforzuur.

De koolzuur in cola (de belletjes) helpt ook mee. De bruisende belletjes helpen het zuur over het roestoppervlak te verspreiden als de cola erop wordt aangebracht. Dit zorgt voor beter contact tussen het zuur en de roest. Ook wordt de roest makkelijker losgeweekt én helpen de opstijgende belletjes bij het wegspoelen van losgemaakte roestdeeltjes.

🧹 Stappenplan: roest verwijderen met cola

Stap 1: Voorbereiding

Voordat je begint, is het belangrijk om een paar voorbereidende stappen te nemen. Zorg dat het te behandelen voorwerp of oppervlak grondig is gedroogd, zodat de cola goed kan inwerken. Trek ook handschoenen aan ter bescherming van je handen. Dek vervolgens alle oppervlakken af waarvan je niet wilt dat de cola ermee in aanraking komt (al was het maar omdat gemorste cola viezig kan plakken).

Stap 2: Kom maar door met de cola

Als alles klaarstaat, giet dan rijkelijk cola over de roestplekken of dompel het hele voorwerp onder in een bak met cola. Laat de cola vervolgens 15 tot 30 minuten inwerken, afhankelijk van hoe erg de roest is. Voor hardnekkige roest kun je het voorwerp gerust een paar uur of zelfs een hele nacht in de cola laten weken.

Stap 3: Schoonborstelen, afspoelen en drogen

Nadat de cola voldoende tijd heeft gehad om in te werken, pak je een schuur- of staalborstel en borstel je het oppervlak schoon om de losgeweekte roestresten te verwijderen. Als laatste stap is het belangrijk om het behandelde voorwerp grondig af te spoelen met water en direct daarna goed te drogen. Hiermee voorkom je dat er meteen weer nieuwe roest ontstaat.

©Leon Rafael

Roestige schroeven? Probeer ze weer als nieuw te krijgen met cola.

🧹 Roest verwijderen: cola of toch iets anders?

Er zijn diverse methoden en producten op de markt voor het verwijderen van roest. Van gespecialiseerde roestverwijderaars tot huishoudelijke middeltjes zoals azijn of bakpoeder. Cola is vooral handig voor kleine roestklussen en voorwerpen waarbij het gebruik van zwaardere chemicaliën niet wenselijk is. Het is een goede optie voor vastgeroeste schroeven of een roestige fietsketting. Voor ernstige roest of grote oppervlakken kun je beter een specifieke roestverwijderaar gebruiken. Gaat hem om echt grote oppervlakten (zoals bijvoorbeeld een verroeste radiator of auto-onderdelen) of om roest op moeilijk bereikbare plekken? Dan kun je beter een schuurmachine gebruiken. Is dat je teveel moeite, dan bestaat er ook verf die je direct op een roestlaag kunt aanbrengen.


▼ Volgende artikel
Consumenten testen: de Philips 7000 Series PerfectDraft Thuistap HD3770/90
© Philips
Huis

Consumenten testen: de Philips 7000 Series PerfectDraft Thuistap HD3770/90

Met de Philips 7000 Series PerfectDraft Thuistap HD3770/90 haal je een authentieke tapervaring in huis. Dit apparaat houdt een 6-litervaatje tot 30 dagen vers en gekoeld, met een instelbare temperatuur tussen 0 en 12 graden. Maar hoe presteert deze biertap volgens gebruikers? Biedt hij echt de café-ervaring thuis? Het Review.nl Testpanel deelt zijn ervaringen.

Partnerbijdrage - in samenwerking met Philips

De Philips 7000 Series PerfectDraft Thuistap HD3770/90 is ideaal voor bierliefhebbers die thuis willen genieten van vers getapt bier. Met een digitaal display waarop de temperatuur, versheid en het resterende biervolume af te lezen zijn, is het een heel gebruiksvriendelijk apparaat. De tap kan bier op een gewenste temperatuur tussen 0 en 12 graden houden en zorgt met een constante druk voor een stevige schuimkraag.

De Philips 7000 Series PerfectDraft Thuistap HD3770/90 heeft van de testers een gemiddelde reviewscore van 8,5 gekregen. Vooral de gebruiksvriendelijkheid, de smaak van het bier en de temperatuurregeling worden geprezen. Hieronder worden de ervaringen van de testers uitgebreid besproken.

Installatie

Veel testers noemen de eenvoudige installatie als een groot pluspunt. MaikeZ zegt: "Het installeren van het apparaat is erg eenvoudig. Dankzij de bijgevoegde afbeeldingen kun je stap voor stap zonder problemen het vaatje plaatsen." Tester G. is het hier helemaal mee eens: "De onderdelen waren eenvoudig in elkaar te plaatsen. Ook het plaatsen van een vaatje gaat vlug. Even goed doorduwen zodat het tapsysteem op het vat klikt, in de machine plaatsen en klaar."

©Philips

Temperatuurregeling en koelproces

Een van de belangrijkste aspecten van een thuistap is de temperatuurregeling, en hier zijn de meeste testers positief over. Tester G. zegt: "Het bier blijft mooi koel op de ingestelde temperatuur." Ook KevinH merkt op dat het bier altijd perfect koel is.

Wel vinden testers dat het koelen van een nieuw vaatje tijd kost. Tester MaikeZ zegt: "Na het installeren duurt het even voordat je kunt genieten, want het duurt ongeveer 12 uur om een vaatje op kamertemperatuur volledig te koelen." Tester B. vult aan: "Bij het plaatsen van het eerste vat duurt het ongeveer 12-14 uur voordat het vat gekoeld was."

Smaak en kwaliteit van het bier

Bijna alle testers zijn enthousiast over de smaak van het bier uit de PerfectDraft HD3770/90. Tester R. zegt: "Qua smaak is het beter dan het flesje of blikje, en dat hebben al mijn gasten en vrienden gemerkt." KevinH noemt het "een droom voor thuis: het  smaakt als vers bier van de tap." Tester R. zegt: "De schuimlaag is top!" Tester E. voegt toe: "De biertjes hebben een constante druk, en daardoor krijg je keer op keer een perfect getapt glas." Een enkeling vindt dat de keuze in bier niet groot genoeg is. Zo zegt Tester B.: "Het aanbod aan biersoorten is niet zo groot als in de supermarkt, en je bent gebonden aan de merken die geschikt zijn voor de PerfectDraft." Tester M. wijst echter op de site PerfectDraft.com: "Daar heb je een heel ruim assortiment aan bier dat je kunt bestellen." Dat kun je overigens ook doen via de handige PerfectDraft-app.

©Philips

Schoonmaak en hygiëne

De meeste testers vinden het schoonmaken van deze thuistap makkelijk. Tester H. zegt: "Bakjes kunnen in de vaatwasser." Tester G. merkt op: "Na het tappen lekken er wat druppels uit de tap die worden opgevangen in een lekbakje. Dit kun je er heel eenvoudig uithalen en reinigen." Jos vult nog aan: "Het hygiënische systeem, waarbij je voor elk vat een nieuwe tapbuis gebruikt, is een pluspunt."

"Het bier is altijd perfect koel en smaakt als vers bier van de tap."

- KevinH

Geluidsniveau en formaat

Hoewel de meeste testers tevreden zijn, wordt het geluidsniveau af en toe als een minpunt genoemd. Tester G. zegt: "Het lawaai is aanwezig, je hoort het, maar het is acceptabel. Omdat het in de keuken staat is het niet storend." Zo zegt een van de testers: "Het is een vrij groot apparaat en de biervaatjes (6l) zijn ook vrij groot. " Of de tap iets voor je is, zal dus ook afhangen van hoeveel plaats er in de keuken is." Bij Tester B. is dat in ieder geval geen probleem: "Het design van het apparaat vind ik persoonlijk geslaagd. Het oogt mooi en de afmetingen zijn ideaal voor mijn keuken, niet te groot en niet te klein."

©Philips

✅ Pluspunten

  • Makkelijk te installeren

  • Perfect gekoeld bier

  • Duidelijke display

  • Smaak beter dan uit fles of blik

❌ Minpunten

  • Lange koeltijd

  • Geluid bij koelen en tappen

Eindoordeel

De Philips 7000 Series PerfectDraft Thuistap HD3770/90 is een gebruiksvriendelijke en stijlvolle biertap waarmee bierliefhebbers thuis kunnen genieten van een vers getapt glas bier. Testers waarderen vooral de smaak, temperatuurregeling en het gemak van installatie. Het gemiddelde cijfer van een 8,5 laat zien dat zij dik tevreden zijn.

Ontdek de Philips 7000 Series PerfectDraft Thuistap HD3770/90

Op Kieskeurig.nl
▼ Volgende artikel
Zo vind je altijd en overal toegankelijke routes met Google Maps
© Aga Rad
Huis

Zo vind je altijd en overal toegankelijke routes met Google Maps

Wist je dat je met Google Maps toegankelijke plekken in de buurt kunt opzoeken? In dit korte tipartikel leggen we uit waar je de instelling binnen de app vindt. Dan kun je wellicht jezelf of een ander daarmee helpen.

Mocht je meteen willen weten waar je moet zijn, volg dan de onderstaande stappen:

  • Open Google Maps
  • Tik op je profielfoto
  • Ga naar de instellingen
  • Tik op Toegankelijkheidsinstellingen
  • Zet de grijze schuifregelaar om
  • Nu kun je met deze extra filter zoeken

Google Maps heeft een verborgen instelling waarmee plekken die verschillende toegankelijkheidsopties bieden zichtbaar worden. Je kunt die om verschillende redenen nodig hebben: je loopt bijvoorbeeld achter een kinderwagen, je zit in een rolstoel of je wilt juist iemand in een rolstoel begeleiden. Wat de reden ook is, met deze handige tip maak je het jezelf en een ander gemakkelijker.

Zodra je de toegankelijkheidsmogelijkheden in de app hebt geactiveerd, krijg je toegang tot een aantal nieuwe filters, zoals een rolstoel. Zo kun je dus van tevoren bekijken of een bepaalde plek ruimte biedt voor objecten met grote en kleine wielen.

Toegankelijkheidsopties Google Maps activeren

Het activeren van die verborgen Toegankelijkheidsopties is zo gepiept. Open de app Google Maps op je Android-toestel, iPhone of iPad en tik vervolgens op je profielfoto. Er verschijnt een contextueel menu waarin je onderin Instellingen ziet staan. Tik daarop en scrol daarna naar beneden voor het kopje Toegankelijkheidsopties. In dit venster zie je tekst en uitleg staan, evenals een enkele schuifregelaar. Als het goed is, is die grijs. Door er één keer op te tikken, verplaats je de schuif naar rechts en krijgt die een kleurtje.

Hiermee heb je de extra filters binnen Google Maps geactiveerd. Als je nu op zoek gaat naar een plek die je wilt bezoeken, kun je bijvoorbeeld de rolstoelknop selecteren om te zien of het gebouw toegankelijk is voor mensen die niet of moeizaam lopen. Mocht je een plek of stad willen verkennen, dan staat er voortaan ook een rolstoelpictogram bij de standaardinformatie, zodat je in één oogopslag kunt zien waar je terechtkunt. Selecteer de plek die je wilt bezoeken en druk op het informatieknopje. Vervolgens kun je zien wat de plek dan rolstoeltoegankelijk maakt.