Multitools: dit kun je er allemaal mee!
Een multitool is een elektrisch hulpmiddel met veel toepassingen en is dus handig bij verschillende soorten klussen. Maar wat kun je er allemaal mee en heeft iedere hobbyklusser er een nodig? Je leest het in dit artikel.
Het voordeel van een multitool is dat je veel klussen in en rond het huis met hetzelfde gereedschap kunt uitvoeren. Kom te weten:
- welke soorten multitools er zijn en welke je nodig hebt;
- hoe je met een opzetstuk de toepassing bepaalt;
- welke klussen je uitvoert met een multitool.
Lees hier wat de juiste boormachine voor iedere klus is.
Wat is een multitool?
Moderne multitools werken op stroom en zijn te gebruiken voor uiteenlopende klussen. Dat komt door de vele opzetstukjes. Dat zijn in feite accessoires die de toepassing van de multitool bepalen. Het apparaat zelf is voorzien van een motor die een heen en weer gaande (oscillerende) of draaiende (roterende) beweging maakt.
Graag alles in huis voor elke klus?
Met een gereedschapsset grijp je nooit mis!Twee soorten: wat zijn de verschillen?
De multitool komt in twee verschillende vormen voor: oscillerend en roterend.
Een oscillerende multitool is het meest gangbaar. Hierbij maakt het gereedschap een op- en neergaande beweging. Je kunt er onder andere mee zagen, schuren en schrapen, afhankelijk van het opzetstuk dat je gebruikt.
Een roterende multitool draait rond en heeft dus net iets andere toepassingen. Het apparaat is bovendien een stukje kleiner. Een roterende multitool is handig voor precisiewerk, zoals graveren en het bijschuren van kleine oppervlakten.
Voor de meeste karweitjes in en rond het huis is een oscillerende multitool de beste keuze.
©Dmitriy Melnikov
Tips voor aankoop van een multitool
Er zijn een aantal beslissingen die je moet nemen wanneer je besluit om een oscillerende multitool te kopen. De belangrijkste drie zijn:
Accu of snoer? Met een draadloze multitool heb je meer bewegingsvrijheid en klus je waar je maar wilt. Een snoer heeft als voordeel dat je nooit zonder stroom zit.
Vermogen? Voor standaardklussen in en rond het huis is een multitool met 250 watt ruim voldoende.
Welk koppelingsmechanisme? Niet alle multitools hebben hetzelfde koppelingsmechanisme voor de opzetstukjes. Het is niet zo dat een bepaald type beter is dan een andere. Maar het is wel merk- en/of modelgebonden. Dus als je eenmaal een keuze hebt gemaakt, zit je eraan vast.
Lees ook: Veilig werken met elektriciteit in huis
©Gunars - stock.adobe.com
Het belang van opzetstukjes
Een multitool is niet veel meer dan een compacte en krachtige machine die continu dezelfde beweging herhaalt. Het zijn de opzetstukjes die het gereedschap bijzonder en veelzijdig maken. Hierdoor ben je in staat om een hoop geld te besparen. Want een multitool is in feite meerdere stukken gereedschap in een.
Populaire toepassingen van een multitool
Standaard zaagklussen: met een multitool zaag je eenvoudig planken, buizen en gipsplaten. Kies daarvoor het segmentzaagblad. Een voordeel hiervan ten opzichte van een handzaag is dat je het blad gewoon tegen het oppervlak aandrukt en dit niet handmatig heen en weer hoeft te halen. Daardoor zijn moeilijke plekken makkelijker te bereiken en word je bovendien niet zo snel moe.
Invallend zagen: bij invallend zagen bewerk je een voorwerp, maar begin je niet aan de zijkant. Denk aan het zagen van een inkeping voor een scharnier in een deur of een gat in een badkamerkastje voor een doorgang voor een leiding. In dat soort situaties biedt de multitool uitkomst. Kies als opzetstuk het invalzaagblad. Hiermee hoef je niet per se aan de rand van een object te beginnen. Met dit type zaag kun je ook bijvoorbeeld een lat, plank of buis inkorten.
©ungvar - stock.adobe.com
Schrapen en schaven: een multitool beschikt vaak over een of meerdere opzetstukjes om te schaven. Je gebruikt ze om bijvoorbeeld lijm-, verf- en kitresten te verwijderen. Ook als je deur klemt en je een stukje weg wilt schaven, komt dit opzetstuk van pas.
Schuren: grote oppervlaktes met de hand schuren is een vervelend klusje. Tegelijkertijd heeft lang niet iedereen een schuurmachine in huis. Wederom is makkelijkste en voordeligste oplossing een multitool. Want met het juiste opzetstukje tover je dit apparaat om in een handzame schuurmachine.
Overige toepassingen van je multitool
Er zijn ongelooflijk veel opzetstukjes beschikbaar voor multitools. Denk aan speciale zagen voor staal of tegels of een setje voor het leggen van een laminaatvloer. Je hebt vaak de keuze uit verschillende maten, dus kies het goede formaat voor je klus.