Zo verwijder je voor eens en altijd schimmel uit de badkamer

Zo verwijder je voor eens en altijd schimmel uit de badkamer

Wonen

Geplaatst: 18 maart 2023 - 08:44

Aangepast: 19 maart 2023 - 14:33

Monique van Beekhoven

Vooral in vochtige ruimtes ziet schimmel zijn kans schoon, vandaar dat de badkamer een van zijn favoriete ruimtes in huis is. Heb je last van schimmelplekken of 'het weer' en wil je het dit keer goed aanpakken? Lees dan hoe je schimmel kunt weghalen en voortaan voorkomen.

Dit artikel in het kort: Hoe ontstaat schimmel | Zo herken je schimmelplekken | Schimmel verwijderen uit de badkamer met soda | Schimmel verwijderen met bleekmiddel | Voorkomen van schimmel

Ook handig om te weten: Ramen zemen zonder strepen? Zo krijg je het voor elkaar

Hoe ontstaat schimmel?

Een van de belangrijkste oorzaken van schimmelvorming is een hoge luchtvochtigheid en onvoldoende ventilatie. Schimmels groeien daar waar het lekker vochtig is en de badkamer is een van die plekken. Wanneer het vocht niet goed weg kan, dan stijgt de warmte naar boven en daar blijft het vervolgens hangen. Vandaar dat het plafond en de bovenkant van de muren dé plekken zijn waar schimmel als eerste opduikt.

Zo herken je schimmelplekken

Veelvoorkomende plekken met schimmel zijn dus het plafond en de wanden, maar je ziet het ook vaak terug op de kitranden van douche, bad en wastafel en de voegen van de tegels. Schimmel in de badkamer is meestal zwart van kleur en het zijn kleine vlekjes of puntjes. Verder ruik je het ook aan de muffe geur die schimmel kan verspreiden.

© Manuel faba

Schimmel verwijderen uit de badkamer met soda

Schimmel is niet alleen vies, het is ook slecht voor je gezondheid. Weg met de schimmel dus! Zo pak je dat aan:

o Trek een paar huishoudhandschoenen aan zodat je goed beschermd bent tegen de schimmels.
o
Gebruik sodaoplossing, het meest milieuvriendelijke middel tegen schimmel. Bij iedere liter warm water mag 6 gram soda.
o
Doop een harde borstel in de soda en wrijf hiermee over de met schimmel aangetaste plekken. Voor de lastige plekken is een tandenborstel ideaal.
o
Spoel daarna af met schoon water.

© IVAN GALKIN

Schimmel verwijderen met bleekmiddel

Is de schimmel te hardnekkig en moet je met grover geschut komen, dan wil bleekmiddel meestal wel helpen. Meng 25 ml bleekwater met 1 liter water maak een spons heel goed nat hiermee. Dep daarna met de spons op de schimmel en laat het opdrogen. Binnen een dag zou het dan weg moeten zijn. Een alternatief voor deze middelen zijn speciale schimmelreinigers, maar het is wel vrij agressief spul. Zorg bij het gebruik hiervan dus voor goede ventilatie.

Weg met de schimmel!

Met schimmelreiniger in je voorraadkast kun je meteen aan de slag

Voorkomen van schimmel

Voorkomen is altijd beter dan genezen, dus heb je de badkamer een grondige schoonmaakbeurt gegeven, dan is het zaak om de badkamer voortaan vrij van schimmels te houden:

o Check met een hygrometer de luchtvochtigheid in de badkamer: is deze boven de 60% dan zul je iets aan de ventilatie moeten doen.
o
De vochtige lucht moet zo snel mogelijk afgedreven worden, dit doe je door een raam op te zetten na het douchen. Heb je geen raam in de badkamer? Dan is mechanische ventilatie een goede oplossing. Lees ook over energiezuinig ventileren.
o
Heb je verwarming in de badkamer? Zet deze dan aan voor het douchen. Doordat de muren opwarmen is er minder plek voor condensatie en dus minder voedingsbodem voor schimmels.
o
Neem na het douchen of badderen meteen de muren, het bad, de douchewand of -cabine af met een trekker of handdoek.
o
Loop de kitranden, voegen en tegels even na. Zijn ze beschadigd, dan zijn dit ook ideale verstopplekken voor schimmels.

0

Powered by

logo
Deel dit artikel
Reageer op dit artikel
Voeg toe aan favorieten

Wat vond je van dit artikel?

Gemiddeld krijgt dit artikel 0.00 van de 5 sterren.

Aanbevolen voor jou

ID.nl logo

ID.nl, onderdeel van Reshift BV, is in 2022 gestart en uitgegroeid tot de meest toonaangevende en complete consumentensite van Nederland. Het doel van ID.nl is om de consument te helpen met alle technologie die hoort bij het dagelijks leven: van smart-health-meters tot e-bikes, van warmtepompen tot zonnepanelen - en alles daar tussenin!

Duidelijk, betrouwbaar en onafhankelijk: ID.nl maakt moeilijke dingen makkelijk.

Contact

ID.nl

Nijverheidsweg 18

2031 CP Haarlem

info@id.nl

Telefoon: 023-5430000