Schimmel in je badkamer? Zo kom je er voor eens en altijd vanaf!

© nadisja

Schimmel in je badkamer? Zo kom je er voor eens en altijd vanaf!

Geplaatst: 15 maart 2024 - 08:52

Aangepast: 15 maart 2024 - 08:53

Monique van Beekhoven

Heb je last van schimmel in de badkamer, bijvoorbeeld omdat je in de koude en vochtige maanden niet goed genoeg geventileerd hebt? Van die zwarte plekjes en die muffe geur word je niet blij. Gelukkig kun je je er wel iets tegen doen. In dit artikel lees je hoe je schimmel kunt weghalen én voortaan voorkomen.

Ook interessant: Geen ontvochtiger? 8 slimme manieren om toch vocht tegen te gaan

Hoe ontstaat schimmel?

Schimmels groeien daar waar het lekker vochtig is en de badkamer is een van die plekken. Een van de belangrijkste oorzaken van schimmelvorming is een hoge luchtvochtigheid gecombineerd met onvoldoende ventilatie. Wanneer het vocht niet goed weg kan, dan stijgt de warmte naar boven en daar blijft het vervolgens hangen. Vandaar dat het plafond en de bovenkant van de muren dé plekken zijn waar schimmel als eerste opduikt.

Zo herken je schimmelplekken

Veelvoorkomende plekken met schimmel zijn dus het plafond en de wanden, maar je ziet het ook vaak terug op de kitranden van douche, bad en wastafel en de voegen van de tegels. Schimmel in de badkamer is meestal zwart van kleur en het zijn kleine vlekjes of puntjes. Ook een aanwijzing voor schimmel: je badkamer kan muf ruiken. Schimmel is niet alleen vies, het is ook slecht voor je gezondheid. Weg met de schimmel dus!

Schimmel in de badkamer te lijf met een tandenborstel

© Ralf Geithe

Schimmel verwijderen uit de badkamer: algemeen

Wil je korte metten maken met schimmel, dan kun je dat op meerdere manieren aanpakken. Hieronder lees je hoe je dat doet met soda en met bleekmiddel. Voor beide manieren geldt: trek een paar huishoudhandschoenen aan zodat je goed beschermd bent. Niet alleen tegen de schimmels, maar ook omdat soda en bleek bijtend zijn. Niet goed voor je handen dus.

Schimmel verwijderen met soda

❄️ Gebruik sodaoplossing, het meest milieuvriendelijke middel tegen schimmel. Bij iedere liter warm water doe je 6 gram soda.
❄️ Doop een harde borstel in de soda en wrijf hiermee over de met schimmel aangetaste plekken. Voor de lastige plekken is een tandenborstel ideaal. Je kunt ook een speciale voegenborstel gebruiken.
❄️ Spoel daarna af met schoon water.

Schimmel bestrijden met een spray

© ronstik

Schimmel verwijderen met bleekmiddel

Is de schimmel te hardnekkig en moet je met grover geschut komen, dan wil bleekmiddel meestal wel helpen.

🧴 Meng 25 ml bleekwater met 1 liter water.
🧴 Dompel een spons in dit mengsel onder totdat deze helemaal verzadigd is met water.
🧴 Dep daarna met de spons op de schimmel en laat het opdrogen. Binnen een dag zou de schimmel dan weg moeten zijn.

Een alternatief voor bleekmiddel of soda zijn speciale schimmelreinigers, maar dat is wel allemaal vrij agressief spul. Zorg bij het gebruik hiervan dus voor goede ventilatie.

Weg met de schimmel!

Met schimmelreiniger in je voorraadkast kun je meteen aan de slag

Voorkomen van schimmel

Voorkomen is altijd beter dan genezen, dus heb je de badkamer een grondige schoonmaakbeurt gegeven, dan is het zaak om de badkamer voortaan vrij van schimmels te houden. Dit kun je doen:

o Check met een hygrometer de luchtvochtigheid in de badkamer: is deze boven de 60 procent, dan zul je iets aan de ventilatie moeten doen.
o
De vochtige lucht moet zo snel mogelijk afgevoerd worden. Dit doe je door na het douchen een raam open te zetten. Heb je geen raam in de badkamer? Dan is mechanische ventilatie een goede oplossing. Lees ook over energiezuinig ventileren.
o
Heb je verwarming in de badkamer? Zet deze dan aan voordat je gaat douchen. Doordat de muren opwarmen is er minder plek voor condensatie en dus minder voedingsbodem voor schimmels.
o
Neem na het douchen (of het nemen van een bad) meteen de muren, het bad, de douchewand of -cabine af met een trekker of handdoek.
o
Loop de kitranden, voegen en tegels af en toe na. Zijn ze beschadigd, dan zijn dit ook ideale verstopplekken voor schimmels. Zijn de randen echt erg beschadigd of aangetast, vervang ze dan of laat ze vervangen.

Lees ook: 5 huisplanten die schimmel in huis voorkomen

0

Powered by

logo
Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten