Oeps… 5 vergeten klusjes in de badkamer die je echt af en toe moet doen
Sommige klussen in huis laten we veel te lang liggen. Verwaarloos je bepaalde plekken, dan kun je ineens met vervelende verstoppingen of hardnekkige vlekken zitten en dan ben je veel verder van huis. Raap dus al je moed en schoonmaakspullen bij elkaar en vink deze meest vergeten klussen in de badkamer in één weekend af.
Douche, bad en toilet staan in de meeste huishoudens geregeld op het schoonmaakprogramma. Maar er zijn ook wat klusjes in de badkamer die snel vergeten worden. Dit artikel in het kort: Waarom je het doucheputje niet moet vergeten | Hoe je een sifon schoonmaakt | Waarom je de badmat iedere week zou moeten wassen | Wat je kunt doen tegen een overvolle badkamerkast.
Lees ook: Slimme schoonmaaktips voor (rol)gordijnen, shutters en jaloezieën
1- Doucheputje checken
Vaak gaan we pas met een doucheputje aan de slag als we merken dat het water niet meer goed doorloopt, maar beter is om elke week even het rooster op te lichten. Hiermee voorkom je verstoppingen en vieze geurtjes. Meestal gaat het om kluwen haren, maar het kan ook zomaar een elastiekje of het beschermkapje van je scheermesje zijn. Haal de kluwen haren weg en deponeer in de vuilnisemmer.
©Захар Завьялов
2- Afvalbakje schoonmaken
In iedere badkamer vind je wel een pedaalemmer of afvalbakje, maar of 'ie weleens wordt schoongemaakt? Mwah. Verwissel de volgende keer dus niet alleen de vuilniszak, maar kijk eens goed of er nog iets op de bodem is achtergebleven. Haal de losse emmer eruit, vul ‘m met heet water en wat bleekmiddel (let wel op je kleding) en laat hem een kwartier staan. Giet hem leeg (voorzichtig!) en spoel goed na. Neem daarna de binnen- en buitenkant van de pedaalemmer af met een vochtige doek en wat afwasmiddel.
3- Sifon reinigen
De sifon is het verbindingsstuk tussen afvoer en riool en zorgt ervoor zorgen dat het water goed kan weglopen, en dat er geen nare rioolluchten naar boven komen. Het is tevens dé plek waar ophopingen kunnen ontstaan door zeep, haren en andere zaken die per ongeluk door de gootsteen zijn gegaan. Het is daarom zaak de sifon schoon te houden en dat hoeft echt niet elke week. Probeer het wel minstens een keer per jaar te doen, ook als je geen problemen ondervindt.
Haal hiervoor de sifon op alle plekken voorzichtig los en gebruik een waterpomptang als het te strak zit. Houd er voor de zekerheid een emmer onder voor vrijgekomen water en viezigheid. Maak de sifon vervolgens goed schoon, eventueel met behulp van een flessenborstel of tandenborstel en plaats daarna alle stukken weer goed terug. Vergeet de rubbertjes niet op de juiste plek terug te leggen, want anders kun je lekkage krijgen.
©stokkete - stock.adobe.com
4- Badmat in de was
Iedere dag een zachte en warme landing op een badmat? Bedenk dan dat het ook een verzamelplek van schimmels en bacteriën is. Je zou ‘m eigenlijk iedere week moeten wassen, het liefst op 60 graden. Stop de mat daarna niet in de droger, want daar kan de antisliplaag niet goed tegen. Duurt het te lang voordat de badmat droog is? Schaf dan een tweede exemplaar aan, zodat je altijd behaaglijk bij de wastafel staat.
©Bungon
Geen zin in koude voeten?
Met een extra badmatje sta je altijd lekker warm
5- Badkamerkastje uitmesten
Ben jij er ook zo een die aanbiedingen van 2+2 gratis niet kan negeren? Dan zit jouw badkamerkastje waarschijnlijk volgeladen met shampoos die je inmiddels helemaal niet meer gebruikt. Haal deze verzamelplek daarom eens helemaal leeg en neem die plakkerige planken of lade goed af met een vochtige doek en wat schoonmaakmiddel. Daarna leg je alleen terug wat je nog écht gebruikt. Halflege flacons maak je op, gooi je weg en ongeopende exemplaren kun je doneren aan de Voedselbank of een ander goed doel.