Een frisse douche: zo kom je van een stinkend doucheputje af

© uduhunt - stock.adobe.com

Een frisse douche: zo kom je van een stinkend doucheputje af

Geplaatst: 18 mei 2024 - 07:59

Aangepast: 20 mei 2024 - 12:41

Jolien Cohen

Wil je net lekker gaan douchen, komt een vieze lucht je tegemoet in de douchecel. Getsie, niet echt een fris idee. Het doucheputje blijkt de oorzaak te zijn van de stank. Eigenlijk best logisch, er gaat dagelijks of meerdere keren per week een hoop vuil doorheen. Pak je schoonmaakspullen erbij en check hoe je van een stinkende doucheput afkomt.

Waarom stinkt het doucheputje?

De stank uit de doucheput kan verschillende oorzaken hebben. Zoals een verstopping veroorzaakt door haren en zeepresten. Deze resten worden nat en dan komt er een vieze lucht vanaf. Of zorgen zelfs voor een blokkade, waardoor het water niet goed doorloopt. En water wat blijft staan in de afvoer, gaat stinken. Maar de stank kan ook veroorzaakt worden door schimmels die in de afvoer leven. Schimmels en bacteriën leven graag in een warme, vochtige ruimte. En ze geven een vieze geur af.

Lees ook: Schimmel in je badkamer? Zo kom je er voor eens en altijd vanaf!

Zo kom je van de geur af

Om te beginnen is het belangrijk om de doucheput regelmatig schoon te maken. Als je dagelijks doucht, is het slim om de doucheput ook elke dag schoon te maken. Dat hoeft niet extreem uitgebreid. Zorg dat je na het douchen alle zeepresten wegspoelt en haal de haren uit het putje. Pak een spons en een sopje en maak het putje schoon. Hierdoor voorkom je in de toekomst dat het gaat stinken.

Vies doucheputje schoonmaken

© DimaBerlin - stock.adobe.com

Cola in de strijd tegen ontstoppingen

Heb je een fles cola in de kast staan? Dat komt goed uit, want dit werkt tegen de ontstopping. Giet de (regular) cola door het putje. Zeepresten verdwijnen op magische wijze door het koolzuur en fosforzuur dat in cola zit. Laat de cola wel goed inweken, minstens een half uur. Daarna spoel je kokend water door het putje en je hebt weer een schone, frisse doucheput.

Ook interessant: Ontspan! Zo richt ook jij de badkamer gezellig én praktisch in

Ontstoppen met baking soda en azijn

Merk je tijdens het douchen dat het water niet meer goed wegloopt? Ontstop het putje dan. Bijvoorbeeld door een kopje baking soda en direct daarna een kopje azijn in het putje te gooien. Samen zorgen deze middelen voor een bruisende reactie. Hierdoor komt de vuile aanslag van de afvoer. Laat het goedje een paar uur intrekken voordat je het met kokend water wegspoelt.

Baking soda en azijn om mee schoon te maken

© Evgeniya Kramar

Als je toch de douche aanpakt ...

Installeer dan meteen een waterbesparende douchekop

Pak de ontstopper maar

Helpen alle genoemde middelen niet? Dan is een ontstoppingsveer handig. Dit is een springveer die door de leidingen past. Of gebruik gewoon een ouderwetse ontstopper. Deze zet je over het doucheputje heen, waardoor ‘ie vacuümtrekt. Daarna beweeg je met de steel op en neer. Omdat de ontstopper vacuümtrekt, trek je zo de ontstopping los. Spoel door met kokend water en voilà. Je doucheput loopt weer goed door.

Met een ontstopper de doucheput ontstoppen

© akintevs - stock.adobe.com

Chemische middelen in de strijd tegen een ontstopping

Naast huis-tuin-en-keukenmiddelen kun je ook chemische ontstoppingsmiddelen gebruiken. Je laat het middel een tijdje intrekken en daarna spoel je de afvoer door met heet water. Check wel voor gebruik de gebruiksaanwijzingen. Sommige materialen kunnen niet goed tegen chemische middelen. En je bent verder van huis als je lekkage krijgt, doordat het middel je afvoer aantast.

Stinkend doucheputje als het heeft geregend

Wanneer het na een regenbui naar een riool stinkt in de douchecel, werkt het ontluchtingssysteem niet goed. Bijvoorbeeld omdat de ontluchtingspijp op het dak verstopt zit met bladeren. Check daarom of deze pijp ontstopt moet worden. Een andere oorzaak van de stank, is omdat het riool is leeggezogen. Er is een onderdruk in het riool ontstaan, waardoor de afvoer droog komt te staan in de sifon, ook bekend als zwanenhals, waterslot of stankafsluiter. Zet de douche weer even aan, zodat er weer water in de sifon komt.

Voorkomen is beter dan genezen

Natuurlijk wil je niet maandelijks je doucheput te hoeven ontstoppen. Je voorkomt een stinkend putje door het doucheputje goed schoon te houden. En maak het jezelf gemakkelijker: zet een rooster op het putje. Dit houdt de haren tegen, zodat je deze na elke douchebeurt makkelijk verwijdert zonder het hele doucheputje uit elkaar te hoeven halen.


🚿Voor een echt hygiënisch resultaat maak je schoon met stoom👇🏻
0

Powered by

logo

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten