Zwart sanitair: zo zorg je dat het mooi blijft
Het geeft een chic hotelgevoel en staat in bijna elke woning mooi: zwart sanitair. Zwarte kranen, wastafels en zelfs toiletten zijn dan ook razend populair. Hoe ga je er mee om, wat komt er kijken bij het onderhoud en hoe zit het met die nare kalkaanslag, die onvermijdelijk lijkt?
In dit artikel lees je:
- Sanitair bestaat uit bijvoorbeeld douches, douchekranen, wasbakken, keuken- en badkamerkranen, wc’s. Soms worden lampen en spiegels ook meegerekend, vooral in badkamers.
- De zwarte laag wordt meestal met een poedercoating op het materiaal gebrand. Je kunt het beschadigen bij het schoonmaken.
- Groene zeep is een veilige keuze voor zwart sanitair. Matzwarte delen kun je met autowas weer mooi maken.
Schimmel in de badkamer? Ook met een zwarte afwerking kun je hier last van hebben. Lees hoe je het oplost in het artikel Zo verwijder je voor eens en altijd schimmel uit de badkamer.
Zwart sanitair is ‘in’
Zwart sanitair past heel goed in verschillende stijlen. Vooral bij stijlen die op dit moment erg in trek zijn. Zo hebben veel mensen een industriële touch in hun interieurs. Denk aan zwarte stalen (taats)deuren. Die combineren natuurlijk mooi met een matzwarte kraan.
Maar ook in een landelijke stijl past het, net als de ‘japandi’ stijl - een combinatie van Japanse en Scandinavische stijl en eenvoud.
Ook combineert zwart sanitair enorm goed met andere materialen, zoals natuursteen, hout of beton.
©Fabian - stock.adobe.com
Glans of mat
Je kunt meestal kiezen voor glanzend of matzwart sanitair. Momenteel is matzwart populair, zoals we ook zien in eerdergenoemde zwart stalen deuren.
Glanzend zwart sanitair glimt (je had het niet gedacht). Het gladde oppervlak reflecteert licht. Het is redelijk makkelijk schoon te maken doordat vuil niet goed hecht aan dat gladde oppervlak. Wel zie je stof of vette vingers goed.
Matzwart is ‘doffer’. Hierdoor zie je vingerafdrukken en spetters (bijvoorbeeld van tandpasta) hier minder goed op. Er zit vaak wat reliëf in het oppervlak, waar vuil ook sneller aan hecht.
Zo wordt sanitair zwart gemaakt De meest gebruikte methode om sanitair zwart te maken, is door een donkere poedercoating of verflaag te gebruiken. Nadat de poedercoating op het schone oppervlak is gespoten, wordt het sanitair verhit in een oven. De poedercoating smelt en wat overblijft is een duurzame en resistente zwarte afwerking.
Verschillende fabrikanten maken ook gebruik van andere technieken om sanitair zwart te maken, zoals elektroforese (elektriciteit) of anodisatie (een vorm van oxidatie). Deze processen kunnen variëren, afhankelijk van het type materiaal waaruit het sanitair is gemaakt, zoals keramiek, staal, messing of kunststof.
Afhankelijk van hoe het sanitair zwart is gemaakt, is het mogelijk om de zwarte laag te beschadigen. Kies daarom voor een zachte doek of de zachte kant van een spons. Sommige schoonmaakmiddelen kunnen in principe de poedercoating ook beschadigen. Zeker bij langdurig gebruik. Let hier dus extra op.
©Lalandrew - stock.adobe.com
Zo onderhoud je zwart sanitair
Sanitair moet je schoonmaken. Je ontkomt er niet aan: het is belangrijk dat het goed en hygiënisch gereinigd wordt. Dat geldt zowel voor wit als zwart sanitair, maar ook voor paars, goud of zilverkleurig. Bij zwarte kranen, wasbakken en wc’s kun je deze tips vast wel gebruiken.
Bij zwart sanitair, vooral bij kranen en douchesets, is kalkaanslag je grootste vijand. Dit slaat immers meestal wit uit. Voorkomen is beter dan genezen en dat kan heel eenvoudig: droog de kraan of douche na als je ‘m gebruikt hebt. Hiermee voorkom je dat het water, met daarin mineralen als calcium en magnesium, opdrogen en wit uitslaan. Je kunt gewoon een puntje van je handdoek gebruiken om na te drogen.
Gebruik een zachte doek voor het schoonmaken. De meningen over microvezeldoeken lopen uiteen, omdat die kleine haakjes hebben. Over het algemeen moet je erg hard schrobben om daar schade mee aan te richten. Gebruik in elk geval liever geen schuurspons, zeker niet bij glanzend zwart. Krassen zijn hier namelijk ook heel goed zichtbaar op.
Kies je schoonmaakmiddel zorgvuldig. Gebruik geen ‘agressieve’ middelen. Kijk dus uit met bleekmiddel, alcohol en sommige speciale badkamerreinigers. Azijn is een fijne, natuurlijke kalkverwijderaar. Niet al het zwarte sanitair kan ertegen, vraag eventueel aan de leverancier wat het advies is. Anders is citroenzuur een zachter alternatief. Zachte zeep (bijvoorbeeld groene zeep) is ook heel goed geschikt.
Om kalkaanslag voor een groot deel te voorkomen, is een waterontharder geen slechte aankoop voor je zwarte sanitair. Het ontkalkt het water wanneer het je woning in komt. Uit alle kranen komt dus ‘zacht’ water. Natuurlijk zit er nog wel wat kalk in (dus op lange termijn is er nog wel iets van kalkaanslag), maar aanzienlijk minder. Scheelt poetsen, je sanitair gaat langer mee én je witgoed ook.
Ook handig om te weten: Heldere tips: zo maak je je glazen douchedeur schoon
©DZMITRY PALUBIATKA
Zwart toilet
Een toilet kun je niet zo gemakkelijk nadrogen na gebruik. Bovendien heb je hier andere uitdagingen, zoals urinesteen.
Een zwart toilet maak je op dezelfde manier schoon als een witte. Iedereen doet dit anders, maar een oplossing van water met een desinfecterend middel wordt meestal gebruikt. Gebruik die middelen niet puur en laat het niet te lang intrekken.
Een wc-reiniger als wc-eend onder de rand kan gewoon. Laat het tien minuutjes staan en trek de wc dan door. Schrobben met een toiletborstel kan (moet) ook.
De buitenkant van het toilet kun je afnemen met een doek, bijvoorbeeld een microvezeldoek en zeep. Een mengsel van azijn en water kan ook.
Een zwarte wc krijgt net zo goed urinesteen als een witte. Dit komt vooral door een reactie met mineralen in het water. Het valt in een zwart toilet wel wat minder snel op.
Zwarte douche
De zwarte kranen van je douche kun je ook het beste nadrogen na elke douchebeurt. Als dat eenmaal je routine is, is het echt een kleine moeite. De douchekop is vaak wat lastiger. Je kunt er niet altijd goed bij.
Daarom kun je eens in de zoveel tijd (bijvoorbeeld een keer per twee maanden, afhankelijk van de hardheid van je kraanwater en de grootte van je gezin) een plastic zak gebruiken. Vul die voor de helft schoonmaakazijn in, de andere helft met water. Voeg daar ook nog een scheut afwasmiddel bij. Bind de zak om de douchekop, waarbij die kop dan onder water staat. Laat het een nachtje staan. Wel even naspoelen en eventueel met een doek afnemen. Zo voorkom je dat het azijn alsnog gaat bijten.
Zwart sanitair: wees voorzichtig met scherpe voorwerpen
Om je zwarte sanitair mooi te houden, zijn we aardig op weg:
Geen schuursponzen - check.
Bleekmiddel en alcohol blijven in de kast of verdunnen we - check.
(Douche)kranen nadrogen met een handdoek - check.
Dan is er nog één ding dat je zwarte sanitair kan beschadigen, en waar je dus voorzichtig mee moet zijn. Scherpe dingen. In de praktijk zijn dat meestal ringen of armbanden. Mannen moet oppassen met manchetknopen. Accessoires die omvallen kunnen ook beschadigingen opleveren. Kijk goed uit voor krassen. Die zie je op zwart gewoon sneller.
Om je zwarte kranen, wasbakken, toiletten en douchekranen extra te beschermen, kun je een beschermingslaag toevoegen. Matzwart sanitair kun je poetsen met autowas. Hierdoor kan vuil minder goed aan het oppervlak hechten. Glanzend zwart wordt hier dof van.
Voor elke klus een nieuw schoonmaakdoekje
Met een stapel in de kast grijp je nooit mis!