Zo krijg je je toilet écht goed schoon

© Lightfield Studios

Zo krijg je je toilet écht goed schoon

Geplaatst: 16 mei 2024 - 08:22

Aangepast: 17 mei 2024 - 13:06

Monique van Beekhoven

Natuurlijk haal je regelmatig een borstel door de wc-pot en een doekje over de bril. Maar maak je ook de rest van het toilet schoon? Doen, want de lichtknop, deurklink en spoelknop worden ook vies. Wanneer je elke dag de boel even bijhoudt – en echt, dat kost je maar een paar minuten – voorkom je hardnekkige vlekken en is hard schrobben niet nodig. Met deze tips wordt het kleinste kamertje het schoonste kamertje!

Lees ook: Dit kun je doen tegen schimmel in de badkamer

Lichtknop, deurklink en spoelknop

Elke schoonmaakklus begint op de plek die het minst vies is. In het toilet is dat nog lastig zoeken, want niet alleen de wc-pot is een bron van bacteriën, de deurklink, spoelknop en lichtknop zijn minstens zo vies. Ga toch eerst met de laatstgenoemde plekken aan de slag en pak voor de toiletpot een nieuw schoonmaakdoekje.

Wel zo fris:

Regelmatig je wc-borstel vervangen

Vul een emmer met warm water en wat allesreiniger, spiritus of schoonmaakazijn en maak met een microvezeldoek de knoppen en klink schoon. Spoel het doekje tussendoor goed uit en laat het verder aan de lucht drogen.

Schoonmaakmiddelen voor toilet

© Olga Yastremska, New Africa, Afr

Toiletpot schoonmaken

Dan je favoriet: de wc-pot! Volg deze stappen voor het schoonste resultaat:

🧻 Vul opnieuw een emmer met warm water en allesreiniger of schoonmaakazijn.
🧻 Trek van die knalgele schoonmaakhandschoenen aan – wel zo hygiënisch.
🧻 Spuit onder de gehele rand een toiletreiniger; die loopt vanzelf naar beneden. Laat dit ven goed inwerken.
🧻 Maak intussen de buitenkant van de wc-pot schoon met een nieuwe microvezeldoek en de emmer met sop.
🧻 Neem de klep van de wc-bril mee.
🧻 Heb je een toiletbril die eenvoudig los kan? Doe dat dan; zo kun je goed bij alle plekjes. Is dat niet het geval, vergeet dan niet ook achter de bril goed schoon te maken.
🧻 Maak de boven- en onderkant van de bril schoon.
🧻 Tot slot is de binnenkant van de toiletpot aan de beurt: gebruik hiervoor de toiletborstel en zet hem daarna even in de wc-pot terwijl je doortrekt. Daarmee spoel je de borstel goed uit en ontdoe je die van vieze restjes.

Lees ook: Oeps… 5 vergeten klusjes in de badkamer die je echt af en toe moet doen

0

Powered by

logo

Hardnekkige vlekken in de toiletpot

Zitten er in de toiletpot vlekken die je er met een gewone poetsbeurt niet uit krijgt? Dan is urinesteen of kalk vaak de boosdoener en moet je met grover geschut voor de dag komen. Probeer chemische schoonmaakproducten te vermijden en ga aan de slag met azijn of baking soda. Azijn is heel effectief, maar heeft een lange inwerktijd nodig. Gooi daarom een flinke scheut in de pot en laat het nachtje staan. De volgende dag kun je de aanslag zo verwijderen. Fan van baking soda? Giet dan een kopje van dit tovermiddel in het toilet en laat het een half uur inwerken. Een ander goedje dat je misschien in huis hebt en wonderen kan verrichten bij urinesteen: cola! Giet een halve liter in de toiletpot en laat het minimaal een uur intrekken.

Lees ook: Korte metten met hardnekkige aanslag

Toilet schoonmaken met baking soda en azijn

© Leonid Iastremskyi

Tot slot: vloer en ... badmat!

Natuurlijk maak je ook de vloer goed schoon. Dat doe je met een schone dweil of microvezeldoek en een emmer met vers sop. Maak eerst de uiterste hoeken schoon en werk zo langzaam naar de deur toe. Op deze manier sluit je jezelf niet in. Dit is ook de beste manier om je badkamer te dweilen trouwens. of je moet het niet erg vinden om een kwartiertje in de hoek moeten staan wachten tot de vloer gedroogd is!

Heb je een matje in het toilet liggen? Ja, dat is lekker warm (vooral wanneer je 's nachts moet plassen), maar het is ook een plek die viezer is dan je denkt. Niet alleen loop je er misschien met schoenen overheen, de mat vangt ook van alles op wanneer je doortrekt. Minuscule waterdruppeltjes (maar dus ook piepkleine hoeveelheden urine en uitwerpselen) worden tijdens het doortrekken de ruimte in geslingerd. Ze landen op alles, dus ook op het matje. En waar je waarschijnlijk geregeld een lapje haalt over de bril en de doorspoelknop, maak je die mat vast niet net zo vaak schoon. Maak er een gewoonte van om dat wél te doen. Eén keer per week op zestig graden in de wasmachine: dat is wel zo fris!

0

Powered by

logo

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten