Een topper op je matras: zin of onzin?
Een topmatras wordt vaak gekocht voor extra comfort, maar pas op: dit is niet altijd een goed idee. Zo kan een topper de eigenschappen van het onderliggende matras tenietdoen. Wil je weten wanneer een topmatras nu wel of geen zin heeft? Lees dan verder.
In het kort: Een topmatras of topper is een dun matras van 5 tot 10 centimeter dik dat je bovenop je gewone matras plaatst. Met een topmatras voeg je een extra comfortlaag toe, maar soms kan dit averechtse effecten hebben. Dit artikel legt uit hoe dat zit en in welke situaties een topmatras slim is is óf zonde van je geld.
Lees ook: De 5 meest gemaakte fouten bij het kopen van een matras
Soms wordt een topmatras verkocht als onderdeel van een matrasset, zoals bij een boxspring. In dat geval is het topmatras onmisbaar, omdat de eigenschappen van de set worden verdeeld over beide matrassen. In dit artikel hebben we het dan ook uitsluitend over topmatrassen die je los kunt kopen. Het doel van een los topmatras is altijd meer comfort bieden. Hoewel meer comfort je waarschijnlijk als muziek in de oren klinkt, kan een topmatras jouw heerlijke bedje ook juist oncomfortabeler maken. Dat heeft alles te maken met het gebrek aan ondersteuning in een topmatras.
Wanneer geen goed idee?
De meeste topmatrassen bestaan uit zachte varianten van koudschuim, polyether, traagschuim of latex. Daarmee zijn toppers over het algemeen heerlijk om op te liggen, maar helaas betekent lekker liggen niet meteen dat een topper ook daadwerkelijk goed is voor jouw lichaam. Zo kunnen lichamelijke klachten op den duur worden versterkt door een te zachte en weinig ondersteunende ondergrond in bed. Ook mensen die wat zwaarder zijn hebben meestal extra ondersteuning nodig. Heb je een matras met speciale ondersteunende eigenschappen? Dan kan een topper ervoor zorgen dat je daar geen profijt meer van hebt en dus (weer) last krijgt van pijntjes.
Een topper heeft ook weinig zin als jouw matras versleten of doorgezakt is. Je denkt misschien dat je daarmee extra ondersteuning toevoegt, maar daarvoor is een topper nooit bedoeld. De kans bestaat zelfs dat je je versleten matras met een topper alleen maar zachter maakt. Investeren in een nieuw matras is in dat geval dus een beter idee.
©Anna Shuliatieva | OkiDokiBot AI Art Generator
Ook als je iemand bent die het snel warm heeft in bed moet je oppassen met een topper. Een topmatras vormt namelijk een soort isolerende laag bovenop je reguliere matras, waardoor dat matras minder goed kan ademen. Je zult dit al snel merken aan een broeierig gevoel in bed, wat niet alleen oncomfortabel ligt, maar ook de diepe slaap kan verstoren. Vooral bij toppers van warmere materialen, zoals traagschuim en sommige soorten latex, is dit een risico. Wil je toch graag een topper, bijvoorbeeld omdat je matras te hard is? Kies dan een topper van een ventilerend materiaal, zoals koudschuim of natuurlijk latex.
Wanneer wel een goed idee?
Een topper is niet altijd overbodig. Zeker als jouw matras te hard is, kan een zachte topper een goede en simpele oplossing zijn. Een te hard matras merk je bijvoorbeeld aan drukpunten op je schouders, heupen of rug. Ook veel draaien en woelen in bed of stijfheid bij het opstaan zijn tekenen dat jouw lichaam wat extra comfort nodig heeft. Koop alleen een topmatras als het onderliggende matras nog in goede staat is. Is dit niet het geval, dan zal een topper er helaas niet voor zorgen dat je comfortabeler gaat liggen.
Een andere situatie waarin een topmatras van pas kan komen is wanneer jij en je partner twee verschillende matrassen hebben. Met een topmatras maak je daar heel eenvoudig één geheel van, wat het een stuk makkelijker maakt om lekker tegen elkaar aan te kruipen. Kies vooral met twee personen voor een topmatras dat goed ademt, zodat er geen lichaamswarmte in de topper ophoopt. Ook prettig is een materiaal dat de bewegingen van de ander dempt, zoals traagschuim of latex.