Weg met die aanslag! De beste tips om je wc echt schoon te krijgen
Staat ‘ie bij jou ook op je netvlies, die scene uit ‘Trainspotting’ waar Ewan mcGregor uit dat enorm ranzige toilet klautert? Als jouw wc thuis er zo bij ligt, moet je met grof geschut komen. Sowieso is wat vaker poetsen dan geen gek idee. Heb je gewoon wat vervelende bruine aanslag in de pot, dan ben je niet alleen. Hoe verwijder je de bruine aanslag? Je leest het hier.
- Bruine aanslag ontstaat door mineralen die je uit plast.
- ‘Hard’ water maakt het erger, want daar zitten nog eens extra mineralen in.
- Met deze huismiddeltjes haal je de bruine aanslag makkelijk weg en is je pot weer wit.
Toch lekker aan het poetsen? Lees dan ook: Zo maak je je magnetron schoon met middelen die je al in huis hebt
Bruine aanslag in de wc: hier komt het vandaan
Waar komt die bruine aanslag in je wc vandaan? Je zou kunnen denken dat het poepresten zijn, maar dat is (gelukkig) niet het geval. Deze onaangename verkleuring wordt veroorzaakt door urinesteen.
Urinesteen is een neerslag van mineralen die aanwezig zijn in urine, met name calciumfosfaat en magnesiumfosfaat. Wanneer urine in de wc achterblijft en het water verdampt, hechten de mineralen zich aan het oppervlak van de toiletpot. Je krijgt bruine aanslag. Hoewel urinesteen vaak bruin van kleur is, kan het ook andere tinten hebben, zoals geel of rood.
Heb je ‘hard’ water, dan kan dat urinesteen erger maken. Hard water bevat hoge concentraties mineralen, zoals calcium en magnesium. Wanneer die in contact komen met urine, zorgen deze mineralen voor een versnelde vorming van urinesteen. Daarom hebben mensen die in gebieden met hard water wonen vaak meer last van dit probleem.
Urinesteen ziet er niet fris uit en kan soms ook nare geurtjes veroorzaken. Er kunnen ook meer bacteriën aan hechten, maar het is verder niet schadelijk voor je gezondheid. Vaker schoonmaken helpt wel om urinesteen te voorkomen. Een waterontharder kan ook helpen.
Het is ook zeker mogelijk om urinesteen weg te krijgen. We hebben tips!
1. Bruine aanslag uit de pot verwijderen met baking soda
Een natuurlijke en handige oplossing om urinesteen te verwijderen, is het gebruik van baking soda, ook wel bekend als zuiveringszout. Baking soda is een veelzijdig schoonmaakmiddel dat geen agressieve zuren bevat. Het heeft wel een licht schurende werking, waardoor het de meeste bruine aanslag in de wc kan verwijderen.
Om baking soda te gebruiken, strooi je een paar eetlepels ervan in de toiletpot. Laat het daar enkele uren zijn werk doen. Hoe langer het kan intrekken, hoe makkelijker de bruine aanslag er af komt. Gebruik vervolgens een toiletborstel of schuurspons om de bruine vlekken weg te schrobben.
©THAM KEE CHUAN
2. Cola, eventueel samen met baking soda
Cola bevat fosforzuur en koolzuur. Fosforzuur is een mild zuur dat de mineralen die in urinesteen zitten, afbreekt. Het zuur reageert met de aanslag. Bovendien zorgt het koolzuur in cola voor een bruisend effect, wat de aanslag losmaakt van de toiletpot.
Je kunt de cola rechtstreeks op de urinesteen gieten. Schenk ongeveer 450 milliliter cola over de aanslag en laat het rustig intrekken. Hoe langer je de cola laat inwerken, hoe beter de resultaten zijn. Na minimaal een uur kun je de bruine aanslag wegpoetsen en het toilet doorspoelen.
Alleen cola is niet altijd voldoende, zeker bij veel bruine aanslag. Je kunt het dan combineren met baking soda.
Voeg simpelweg een paar eetlepels baking soda toe aan de toiletpot en giet direct daarna een volledig blikje cola erin. De twee ingrediënten gaan lekker schuimen, wat een teken is dat het reinigingsproces in gang is gezet. Laat dit reinigingsmengsel enkele uren inwerken en gebruik vervolgens een toiletborstel om eventuele overgebleven vlekken te verwijderen. Spoel het toilet na om de schoonmaakactie te voltooien.
©africa-studio.com (Olga Yastremska and Leonid Yastremskiy)
🚽Als niks meer lukt, kun je je hogedrukreiniger (voorzichtig) gebruiken🚽
3. Bruine aanslag uit de plee halen met schoonmaakazijn
Schoonmaakazijn is hét ultieme huismiddel en ook voor de vieze, bruine laag in je toilet kun je het inzetten. Giet minstens een liter schoonmaakazijn in de lege wc. Bij voorkeur doe je dat voordat je gaat slapen, zodat het de hele nacht kan inwerken. ‘s Ochtends nog even met de borstel erdoor en klaar ben je.
Schoonmaakazijn is zuur en ‘bijt’ de aanslag weg. Citroenzuur werkt, om die reden, ook.
Lees ook: Toilet écht goed reinigen? Met deze tips pak je het grondig aan!
4. Een vaatwastablet in de pot
Een vaatwastablet bevat verschillende ingrediënten die samenwerken om vuil en vlekken te verwijderen. Dat lukt met vuile pannen en ovenschalen, maar dus ook met bruine aanslag in de toiletpot. De werking ervan is gebaseerd op een combinatie van reinigingsmiddelen, enzymen en soms ook bleekmiddel.
Los de vaatwastablet op in het water en laat het 20 tot 30 minuten staan. Hij doet het werk.
Spoelwater Onder in de wc staat altijd een laagje water. Dit is het spoelwater. Wanneer je het toilet doorspoelt, wordt het spoelwater in de toiletpot vrijgegeven. Het spoelwater stroomt door de afvoer van de toiletpot en spoelt zo de inhoud weg. Wel zo lekker. Dit spoelwater is ook een barrière tussen de toiletpot en de riolering. Door een beetje water in de toiletpot te houden, wordt er een afsluitende laag gecreëerd. Die helpen om onaangename geuren uit het riool te voorkomen.
©ReaLiia - stock.adobe.com
Zo krijg je het water uit je wc
Voor sommige tips moet de toiletpot leeg zijn om de urinesteen goed weg te kunnen halen. Het spoelwater moet eruit. Dat doe je zo:
Schakel eerst de watertoevoer naar het toilet uit. Dit kan meestal worden gedaan door de knop of de klep op de watertoevoerleiding bij de muur of de vloer dicht te draaien. Je kunt het water uit het reservoir scheppen (als je daarbij kunt), of een paar keer doortrekken tot het leeg is.
Om het spoelwater weg te krijgen, moet je water in de pot gooien. Dat lijkt gek, maar anders blijft er water achter.
Vul een grote emmer. Probeer het eerst langzaam te doen, als dat niet lukt, kun je het water met meer kracht in de pot laten vallen.
Met keukenpapier of een oude spons kun je het laatste restje spoelwater ook wegkrijgen.
Lekker aan de slag? Vergeet je slaapkamer niet: Over rottige klusjes gesproken… zo maak je goed schoon onder je bed