Van rotklus naar zo gepiept: zo krijg je vieze voegen weer schoon

© Tanya Rozhnovskaya - stock.adobe.com

Van rotklus naar zo gepiept: zo krijg je vieze voegen weer schoon

Geplaatst: 2 juni 2023 - 10:28

Monique van Beekhoven

Hoe langer je het schoonmaken van de voegen tussen tegels uitstelt, hoe vervelender de klus wordt. Hoewel: er zijn een paar trucs waardoor de voegen sneller schoon zijn dan je misschien had gedacht.

Voegen kunnen verkleuren of er wat smoezelig uit gaan zien. Met een normaal sopje schoonmaken, levert niet veel op. Na het lezen van dit artikel weet je: Waarom voegen zo snel verkleuren| Welke middelen zorgen voor schone voegen | Waarom het oppassen geblazen is met bleekmiddel.

Lees ook zeker even het artikel Karnemelk in je badkuip? 5 huismiddeltjes voor een blinkend bad

Oorzaken van vieze voegen

Badkamertegels - op de wand, maar vooral op de vloer - lopen het grootste risico om ontsierd te worden door vieze voegen. Dit komt doordat zeepresten, kalk, huidvet en soms schimmel blijven plakken op het ruwe en poreuze voegwerk. Wanneer je dit niet meteen schoonmaakt - en wie doet dat wel - worden de witte voegen steeds geler of zelfs oranje. Zie je vooral grijze voegen? Dan is schimmel de boosdoener.

Er zijn 5 middelen die je helpen de voegen weer fris en schoon te krijgen:

  1. baking soda

  2. schoonmaakazijn

  3. wasverzachter

  4. speciaal schoonmaakmiddel voor voegen

  5. bleekmiddel (maar wel met mate!)

Vieze voeg tussen muurtegels

© Bussarin - stock.adobe.com

1. Baking soda

Baking soda is zo’n beetje bij iedere schoonmaakklus in te zetten en ook nog eens een duurzaam middel. Zeker het proberen waard dus, tenzij je tegels van marmer of een andere natuursteen hebt: deze materialen verliezen hun glans door baking soda.

Mix eerst 3 delen baking soda met 1 deel water en verdeel dit papje over de vieze voegen. Laat het zeker een kwartier intrekken en maak de tegels en voegen daarna schoon met een schone spons met warm water.

2. Schoonmaakazijn

Is vooral kalk de boosdoener? Vul dan een spuitflacon voor de helft met water en de andere helft met schoonmaakazijn. Hiermee spray je van boven naar beneden de tegels en voegen in en dit laat je een half uur intrekken. Daarna pak je er een spons of de gele kant van een schuurspons bij en spoel je het zelfgemaakte schoonmaakmiddel af met warm water. Heel vieze voegen kun je in een tweede ronde nog te lijf gaan met een nagelborsteltje of tandenborstel

3. Wasverzachter

Zijn de voegen vies, maar valt de schade nog mee? Wasverzachter zorgt niet alleen voor een fris geurende was, het werkt ook goed in de strijd tegen verkleurde voegen. Vul een emmer met warm water en doe hier een flinke scheut wasverzachter bij. Wrijf daarna de voegen hiermee in, laat het even intrekken en spoel daarna af met eveneens warm water.

Shop de beste wasverzachter-deals

Voor schone kleren ... en schone voegen!

4. Kant-en-klaar schoonmaakmiddel

Er zijn in de winkels genoeg kant-en-klare middeltjes en voegenreinigers te koop waarmee je voegen schoonmaakt. Kijk hierbij goed naar de bestanddelen om er zeker van te zijn dat er geen schade wordt aangebracht aan de voegen of de tegels zelf. En neem er vooral ook - net als bij bovenstaande middelen - de tijd voor, want door het middel even te laten intrekken, hoef je later minder te poetsen. En dat is dan ook weer fijn voor de voegen zelf.

Voegen schoonmaken met een spons

© AlinaBitta

Onze trucs helpen ook bij vieze keukentegels.

5. Bleekmiddel

Zijn de voegen echt heel vies? Dan is je laatste redmiddel bleekmiddel, maar gebruik hier niet te veel van. Bleekmiddel kan namelijk de toch al poreuze voegen nog poreuzer maken en de kitranden aantasten, waardoor de viezigheid lastiger weg te halen zal zijn. Trek bij deze schoonmaakklus niet je mooiste kleding aan, blijf weg bij de kitranden en meng het bleekmiddel met ruim water. Breng het aan met een spons en gebruik eventueel een borstel om extra krachtig te kunnen boenen.


Houd je badkamer schoon met stoom!👇🏻

0

Powered by

logo
Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten
ID.nl logo

ID.nl, onderdeel van Reshift BV, is in 2022 gestart en uitgegroeid tot de meest toonaangevende en complete consumentensite van Nederland. Het doel van ID.nl is om de consument te helpen met alle technologie die hoort bij het dagelijks leven: van smart-health-meters tot e-bikes, van warmtepompen tot zonnepanelen - en alles daar tussenin!

Duidelijk, betrouwbaar en onafhankelijk: ID.nl maakt moeilijke dingen makkelijk.

Contact

ID.nl

Nijverheidsweg 18

2031 CP Haarlem

info@id.nl

Telefoon: 023-5430000