ID.nl logo
Heldere tips: zo maak je je glazen douchedeur schoon
© Akimova Nadezhda
Huis

Heldere tips: zo maak je je glazen douchedeur schoon

Een glazen douchedeur heeft veel voordelen. Zo houdt het de warmte lekker binnen, terwijl het glas – waar je doorheen kijkt – ervoor zorgt dat je badkamer ruimtelijk oogt. Er is alleen één nadeel: hij wordt nogal vies. Kalkaanslag, druppels en zeepresten zorgen voor een vieze laag op het glas. Hoe maak je je glazen douchedeur schoon én hoe voorkom je die vieze aanslag? Dat lees je hier.

In dit artikel:

Zo maak je een vuile glazen douchedeur of -wand schoon

Vele wegen leiden naar… een schone glazen douchedeur. En Rome, schijnbaar. Maar we richten ons nu even op die eerste.

Gebruik azijn om het glas van de douchedeur schoon te maken

Daar is-ie weer, je komt ‘m vaker tegen bij de huishoudelijke tips (onder andere als natuurlijke wasverzachter): azijn! Ook voor de douchedeur is het een topper.

  • Doe de azijn in een sprayflacon. Vul deze met ongeveer de helft (schoonmaak) azijn en de helft water. Het maakt niet uit of dit warm of koud water is.

  • Aan dit mengsel kun je eventueel nog ingrediënten toevoegen. Sommigen gebruiken een scheutje afwasmiddel. Dat is vooral fijn als je je regelmatig lekker van top tot teen rijkelijk inzeept. Die zeep (douchegel, douchemousse, shampoo, alles) is vet en geeft een vieze laag. Het afwasmiddel in je mengsel lost dit op.

  • Ook citroensap is een toevoeging die kan helpen. Beide kunnen, maar hoeven niet.

  • Azijn werkt een beetje ontvettend en is vooral een enorme kalkaanslag-killer. De meeste viezigheid op het glas ontstaat namelijk door de mineralen die in het water zitten. Kalk is de bekendste. Die slaan wit (of soms gelig) uit. Met azijn poets je die vlekken zo weg, doordat het zuur is. Daarnaast is azijn natuurlijk en milieuvriendelijk en ook nog eens niet duur.

  • Spuit je zelfgemaakte mengsel op de douchedeur, maak er een lekkere dikke laag van. Laat dat een klein halfuurtje zo zitten en spoel het na. Bij hardnekkige aanslag (meestal aan de onderkant van de deur) zul je waarschijnlijk een spons moeten gebruiken. Een zachte spons is genoeg, een schuurspons kan krassen geven op eventuele beschermlagen.

©Valerii Honcharuk

Citroensap met baking soda

Azijn werkt omdat het zuur is. Dan kun je vast wel nagaan dat citroenzuur ook werkt. Je hoeft de citroen niet uit te persen, gelukkig. Anders wordt het toch nog een vrij tijdrovende schoonmaakklus!

Pak een citroen en snijd deze doormidden. Op de doorgesneden kant bestrooi je rijkelijk baking soda. De zuurgraad van de citroen reageert met de baking soda, waardoor een schuimende substantie ontstaat. Hiermee wrijf je de glazen douchedeur in. Als de deur erg vuil is, heb je de andere helft (en misschien een tweede citroen) ook nodig.

De rails en beschermstrips van je douchedeur

Veel douchedeuren hebben aan de onderkant een strip. Sommigen lopen in een rails. Beiden worden dagelijks nat door het douchen. Bovendien loopt (vooral bij de onderkant) al het water van de douchedeur hier naartoe. Daarmee worden deze plekken ook extra vuil.

De strip die de rand van de glazen douchedeur beschermt, kun je meestal lostrekken. Doe dit regelmatig, want hieronder blijft het nat en ontstaat dus snel schimmel. Maak de deur schoon zoals hierboven beschreven en ga de strip zelf te lijf met een zachte tandenborstel. Azijn of een badkamerreiniger is hier geschikt voor.

Hard water...? Wat is dat? De hardheid van water heeft te maken met de hoeveelheid calcium- en magnesiumionen (Ca2+ en Mg2+) in het water. In gebieden met hard water, waar veel kalk in zit, wordt een glazen douchedeur het snelst vies. Hier ontstaat een witte of grijze waas op het glas. Ook zie je witte ‘spetters’ op de deur. Bovendien trekt kalkaanslag nieuw vuil aan. Het reageert ook met zeep en de meeste schoonmaakmiddelen, dus je hebt er meer van nodig om de douche alsnog schoon te maken. Die al sneller vies werd!

Wat kun je hieraan doen? Je kunt een waterontharder plaatsen. Die haalt de calcium- en magnesiumionen uit het water. Je installeert deze meestal direct op de waterleiding, dus uit alle kranen komt dan ‘zacht’ water.

Voorkom aanslag op je glazen deur

Het is een heel werk om die deur (en strips) weer lekker schoon te krijgen. Gek eigenlijk, want de ruimte is om jou lekker fris door het leven te laten gaan.

Natuurlijk hebben we ook tips om ervoor te zorgen dat de glazen douchedeur minder snel vies wordt:

  • Spoel de douche na met de handdouche. Hiermee spoel je het grootste deel van weggevlogen shampooschuim, zeepresten en haren weg.

  • Gebruik elke dag een trekker. Na elke douchebeurt trek je het vocht eraf, van boven naar beneden. Goed tot het einde doorgaan, want de onderkant wordt sneller vuil.

  • Laat de douchedeur open om de douche goed te laten drogen. Schimmels en bacteriën groeien in vochtige, broeierige ruimtes. Zoals je douche, dus.

  • Zorg voor goede ventilatie om de ruimte zo snel mogelijk te laten drogen.

  • Na het schoonmaken van de douchedeur kun je glansspoelmiddel gemengd met water gebruiken. Hierdoor heeft aanslag minder kans om te hechten. Hier zijn ook speciale middelen voor, die de glazen wand of deur extra waterafstotend maken.

Hoe vaak moet je je glazen douchedeur schoonmaken?

Dat ligt aan een aantal dingen:

  • Hoeveel mensen gebruiken de douche (en hoe oud zijn die)?

  • Heb je hard water (met veel kalk en mineralen)?

  • Hoe oud is de douchedeur (roest aan de randen zijn extra trekpleisters voor bacteriën)?

  • Is de ruimte goed geventileerd?

  • Ben je zelf kritisch op wat ‘schoon’ is?

Als je elke dag het glas droogtrekt, helpt dat enorm. Dan kun je elke week een azijn spraybeurt inbouwen, die je met een poetsdoek afneemt, en hoef je het grove werk minder vaak te doen. Het glansspoelmiddel (of speciale beschermlaag) hoeft maar één keer per maand. Met kinderen die meer spetteren is dat vaker. Om een glazen douchedeur mooi schoon te houden moet je dan wel regelmatig aan de bak. Ventileer ook goed: een dichte cabine waar geen lucht bij komt, wordt vaak sneller vies dan een glazen douchewand van een open douche.

Als je jezelf aanleert om elke dag de glazen delen van de douche droog te trekken met een wisser, blijft je douche langer schoon en mooi. Als je toch een nieuwe dagelijkse doucheroutine aanleert: droog ook even de douchekraan na met een droge punt van je handdoek. Kun je het artikel ‘Zo krijg je roestvrijstalen en chromen kranen weer schoon en glanzend!’ vandaag overslaan.

▼ Volgende artikel
Zó overleef je Oud & Nieuw (zónder oliebollencoma of opgeblazen gevoel)
© Sara Winter
Gezond leven

Zó overleef je Oud & Nieuw (zónder oliebollencoma of opgeblazen gevoel)

Het is bijna zo ver: Oud & Nieuw. Het vuurwerk knalt, de champagne vloeit en de tafels staan vol met oliebollen, appelflappen en ander lekkers. Maar hoe overleef je dit feest zonder vroegtijdig in een voedselcoma te liggen? Met deze tips begin jij fris en vrolijk aan het nieuwe jaar!

Oud & Nieuw-overlevings-stappenplan:

  1. Start je dag goed
  2. De juiste volgorde maakt verschil
  3. Kleine hapjes, groot plezier
  4. Dans je fit
  5. Feestelijke drankjes zonder alcohol
  6. Zoek afleiding
  7. Vergeet niet te drinken (water!)
  8. Slim omgaan met je toetje
  9. Geniet bewust**

Lees ook: Oliebollen in de airfryer: dit moet je absoluut (niet) doen

Tip 1: Start je dag goed

Of je om 23.55 met een suikerdip op de bank belandt, hangt niet alleen af van je avond, maar van alle keuzes die je overdag maakt. Begin daarom met een stevig en gezond ontbijt. Laat de havermout of Nutella-boterham een keer staan en kies voor een hartig ontbijt. Zo blijft je bloedsuikerspiegel stabiel, heb je langer een verzadigd gevoel en voorkom je de welbekende energiedip.

Tip 2: De juiste volgorde maakt verschil

Eet je eerst vezels, daarna eiwitten en pas als laatste koolhydraten, dan blijft je bloedsuikerspiegel beter in balans. Begin bijvoorbeeld met groenten zoals broccoli of salade, eet daarna vlees en sluit af met rijst of aardappelen. Zo voorkom je dat je met honger aan de oliebollen begint.

Lees ook: Calorieën, koolhydraten, eiwitten en vetten: hoe zit dat nou eigenlijk allemaal?

Tip 3: Kleine hapjes, groot plezier

Houd het tijdens het feest rustig en geniet bewust van wat je eet. Eet kleine porties en probeer af te wisselen met gezonde opties zoals groentesnacks met humus of vers fruit. Zo blijf je in balans en geniet je toch volop van het feest.

©petrrgoskov

Tip 4: Dans je fit

Dansen is een geweldige manier om calorieën te verbranden én plezier te hebben. Dus gooi die heupen los en dans het nieuwe jaar in! En kijk dan op 1 januari eens voor de lol bij de stappenteller op je smartwatch. Wedden dat je onwijs veel 'stappen' hebt gezet tijdens het dansen? Kijk, dat is nog eens gezond het nieuwe jaar beginnen!

Tip 5: Feestelijke drankjes zonder alcohol

Als je de hele avond wijn, bier of cocktails drinkt, kan de alcohol er ineens in kicken. Wissel daarom af met alcoholvrije versies van je favoriete drankjes. Mocktails zijn tegenwoordig helemaal in en minstens zo feestelijk uit als het origineel. Bovendien zitten er vaak veel minder calorieën: je maakt ze makkelijk met bruisend water, vers fruit en kruiden. Proost! P.S. Op zoek naar recepten? In dit boek vind je er 100!

Tip 6: Zoek afleiding

Wordt de verleiding te groot? Zoek een sociale afleiding. Klets met anderen, speel een spelletje of ga dansen – liefst zo ver mogelijk van de snacktafel vandaan 😉. Blijf niet op de bank hangen, dat maakt je alleen maar slaperig.

©Vorona | Liubomir

Tip 7: Vergeet niet te drinken (water bedoelen we!)

Tijdens de feestdagen genieten van een biertje of wijntje is heel normaal. Zorg er wel voor dat je tussendoor voldoende water of thee drinkt. Zo blijf je gehydrateerd, vul je je maag een beetje en voorkom je dat je te veel gaat snacken.

Tip 8: Slim omgaan met je toetje

Een energiedip ontstaat vaak door te veel suiker. Denk daarom goed na over het moment waarop je een dessert of oliebol eet. Direct na het avondeten kan slim zijn, omdat je lichaam nog bezig is met de vertering van je maaltijd. Een andere optie is om die appelflap pas na middernacht te nemen. Zo voorkom je dat je vlak voor het hoogtepunt van het feest in een dip raakt.

©GalakticDreamer

Tip 9: Geniet bewust

Het draait om genieten, maar met mate. Eten en drinken zijn niet het belangrijkste: het is vooral een tijd om samen te zijn en te vieren. Geniet van het gezelschap en de festiviteiten!

Dus daar heb je het: jouw ultieme gids om oud & nieuw te overleven zonder in een voedselcoma te belanden. Geniet van het feest, dans, lach en proost op een sprankelend nieuw jaar!

Watch on YouTube
▼ Volgende artikel
Zelf oliebollen bakken of oliebollen kopen: wat is voordeliger?
© Sara Winter
Huis

Zelf oliebollen bakken of oliebollen kopen: wat is voordeliger?

De laatste dagen van het jaar brengen vaak dezelfde vraag met zich mee: bakken we zelf oliebollen of halen we ze bij de kraam? Voor veel mensen is het bakken van oliebollen een gezellige traditie. Het huis ruikt heerlijk en zelf maken is vaak een stuk voordeliger. Maar hoeveel bespaar je eigenlijk als je zelf 40 oliebollen bakt in plaats van ze te kopen?

🍪In dit artikel rekenen we uit wat voordeliger is: zelf oliebollen bakken of ze bij de kraam halen. Spoiler alert: zelf bakken is voordeliger – we laten je ook zien hoeveel je precies kunt besparen!

Lees ook: Oliebollen in de airfryer: ja of nee?


Wat betaal je bij de kraam?

Oliebollen van een kraam kosten doorgaans tussen de 1,25 euro en 1,50 euro per stuk. Voor 40 stuks betekent dat een bedrag tussen de 50 euro en 60 euro.


Zelf bakken: wat kost dat?

Zelf bakken brengt drie kostenposten met zich mee: de ingrediënten, olie en elektriciteit. Zo ziet dat eruit:

Ingrediënten

Oliebollenmix: Eén pak kost gemiddeld 1,85 euro en levert ongeveer 20 oliebollen. Voor 40 stuks heb je twee pakken nodig, samen goed voor 3,70 euro.

Rozijnen: 500 gram rozijnen is ruim voldoende en kost je 2,00 euro.

Zonnebloemolie: Een frituurpan van normaal formaat gebruikt ongeveer 4 liter olie, wat je rond de 6,00 euro kost.

Elektriciteit

De frituurpan speelt ook een rol in de kosten. Een pan met een vermogen van 2.500 watt verbruikt per uur 2,5 kWh aan stroom. Het bakken van 40 oliebollen duurt ongeveer een uur. Met een gemiddelde stroomprijs van 0,30 euro per kWh (bron: ANWB) komt dit uit op 0,75 euro.

Totaal betaal je dus 3,70 euro + 2,00 euro + 6,00 euro + 0,75 euro = 12,45 euro voor 40 zelfgebakken oliebollen.

Hoeveel bespaar je?

Vergelijk je dit met de kraam, dan bespaar je dus ongeveer tussen de 37 en 47 euro euro. Naast de lagere kosten heb je ook controle over wat je in je oliebollen stopt: meer of minder rozijnen, of misschien iets heel anders (zie kader).

Wat als de stroomprijs hoger ligt?

De kosten voor elektriciteit kunnen verschillen per contract en leverancier. Stel, de stroomprijs ligt hoger dan 0,30 euro per kWh. Dit zijn de mogelijke kosten bij verschillende prijzen:

Stroomprijs per kWh Kosten voor 1 uur (2,5 kWh)

Stroomprijs per kWhKosten voor 1 uur (2,5 kWh
0,35 euro0,88 euro
0,40 euro1,00 euro
0,45 euro1,13 euro

Zelfs met een hogere stroomprijs blijven de totale kosten voor zelf bakken aanzienlijk lager dan bij de kraam.

🍎🌰🍫🍊WAT KUN JE NOG MEER IN JE OLIEBOLLEN STOPPEN?

Rozijnen zijn de klassieker, maar je kunt eindeloos variëren met vullingen om je oliebollen extra lekker te maken: • Stukjes appel: Voor een frisse, fruitige bite. • Gehakte noten: Zoals walnoten of amandelen voor een knapperige twist. • Chocoladestukjes: Smelten heerlijk in het beslag tijdens het bakken. • Kaneel: Voor een warme, kruidige smaak. • Oranje zest: Geeft een subtiele citrusfrisse smaak. Met deze toevoegingen geef je je oliebollen een persoonlijke touch, helemaal afgestemd op jouw smaak.

Of toch naar de kraam?

Oliebollen halen bij een kraam heeft natuurlijk ook zo zijn voordelen. Je hoeft zelf niet in de keuken te staan, geen beslag te maken of met hete olie te werken. Het is simpelweg een kwestie van bestellen en genieten. Bovendien biedt de kraam vaak meer variatie qua vullingen en kun je er ook appelflappen of berlinerbollen halen. Helemaal als iedereen thuis een andere smaak heeft (5 met krenten, 5 zonder, 5 met dit, 5 met dat) is kopen in plaats van zelf bakken makkelijker. Ook als je maar een paar oliebollen nodig hebt, is naar de kraam gaan vaak handiger. En niet onbelangrijk: je huis blijft vrij van vetlucht.

©PixelBiss - stock.adobe.com

Vergelijking: kraam versus zelf bakken

KostenpostOliebollenkraamZelf bakken
Oliebollen (40 st.)50,00 euro - 60,00 euroN.v.t.
OliebollenmixN.v.t.3,70 euro
RozijnenN.v.t.2,00 euro
ZonnebloemolieN.v.t.6,00 euro
ElektriciteitN.v.t.0,75 euro
Totaal50,00 euro - 60,00 euro12,45 euro

De moeite waard?

Zelf bakken vergt iets meer tijd en voorbereiding, maar het levert een flinke besparing op. Bovendien kun je zelf bepalen wat je erin stopt: meer rozijnen, stukjes appel of een vleugje kaneel? Het enige wat je nodig hebt is een frituurpan, een beetje geduld en een goed recept. En met de besparing op 40 oliebollen houd je misschien nog wel genoeg over voor een fles champagne om het nieuwe jaar in te luiden!