Dit wil je weten over de wasprogramma’s van je wasmachine

© dasom - stock.adobe.com

Dit wil je weten over de wasprogramma’s van je wasmachine

Geplaatst: 24 januari 2023 - 09:33

Aangepast: 21 februari 2023 - 15:04

Jolien Cohen

Wasmachines hebben allerlei verschillende wasprogramma’s. De een is nog geavanceerder dan de ander. Waarschijnlijk gebruik je uit gemak vaak hetzelfde programma, omdat je niet weet welk programma nou precies wat doet. Maar vanaf vandaag mag je hier verandering in brengen. In dit artikel leggen we uit wat alle wasprogramma’s betekenen en wanneer je welk programma het beste aanzet.

Welke wasprogramma’s zitten er standaard op je machine?

Er zijn een aantal wasprogramma’s die op vrijwel elke wasmachine zitten en vaak worden gebruikt. Soms zijn er wel verschillende benamingen voor.

Katoen

Dit is het meest gebruikte wasprogramma voor vrijwel alle temperaturen. Je kunt het gebruiken voor alle temperaturen: van een koude was tot een was van 95°C. De naam zegt het al: dit programma is geschikt voor katoen - maar het is ook bruikbaar voor linnen en gemengde stoffen. Het programma duurt gemiddeld ruim 3 uur. Je kunt de trommel vullen met het maximaal aantal kilo’s en de wasmachine instellen op het hoogste toerental.

Gemengde was/ mix

Dit wasprogramma gebruik je voor wasgoed dat op max. 60°C gewassen hoeft te worden. Het programma centrifugeert iets minder hard en je vult de trommel voor de helft van het maximaal aantal kilo’s. Dit programma is geschikt voor een mix van linnen, katoen, synthetische of gemengde stoffen.

Synthetisch/ Antikreuk/ Kreukherstellend/ EasyCare

Heb je synthetische stoffen die je voorzichtiger moet wassen, zoals polyacryl, polyester en viscose? Dan gebruik je dit programma. Het wast je wasgoed met een lager maximum toerental tot 60°C. De trommel vul je voor de helft van het maximaal aantal kilo’s. Sommige wasmachines gebruiken bij dit programma stoom om kreukels te verminderen. Wat ook kan, is dat de trommel blijft bewegen tot je de was eruit haalt (want ook dat gaat kreukels tegen). Het programma duurt zo’n 2 uur.

Eco 40-60

Voor normaal vies geworden katoenen wasgoed waarbij het waslabel het advies geeft om het item op 40°C of 60°C te wassen, gebruik je dit programma. De temperatuur van deze stand kan niet aangepast worden. Het betekent dat je was nét zo schoon wordt als dat je het op een 40°- of 60°-programma zou draaien. Alle nieuwe wasmachines hebben in ieder geval dit programma, omdat het nieuwe energielabel dat in 2021 is geïntroduceerd hierop is gebaseerd.

Eco katoen

Voor katoen, linnen en gemengde stoffen die je op max. 60°C mag wassen, zet je dit programma aan. Veel ‘oudere’ wasmachines hebben dit programma, omdat het oude energielabel (voor 2021) hierop is gebaseerd.

Ook interessant voor jou: Energielabels lezen.

Delicaat/ Fijne was/ Zijde

Soms heb je een wasje van fijne stoffen, zoals viscose, zijde of andere synthetische stoffen. Bij dit programma draait de trommel minder hard en ook het centrifugeren gaat op een laag toerental. Het programma werkt alleen op lage temperaturen en je kunt het beste maar kleine hoeveelheden wasgoed in de trommel doen. Deze was wordt op het waslabel aangeduid met twee streepjes onder de wastobbe.

Centrifugeren/ Spoelen/ Zwieren/ Afpompen

Gebruik het programma spoelen als je wilt dat je wasgoed alleen met water wordt schoongemaakt. Bijvoorbeeld omdat je kleding alleen opgefrist moet worden. Op dit programma volgt altijd het centrifugeren en afpompen van water. Als je de was na een normaal programma ook nog extra wilt spoelen, kies je voor de extra optie water of spoelen.

Kies voor centrifugeren als je een handwas hebt gedaan die alleen nog gecentrifugeerd moet worden. Hierdoor wordt het overtollige water uit de kleding gedraaid, zodat het sneller droogt aan de waslijn. Dit programma wordt altijd gecombineerd met afpompen, zodat het overtollige water uit de wasmachine gaat. En afpompen gebruik je als er nog wat water in de wastrommel is achtergebleven, omdat je het programma tussentijds hebt gestopt.

Wasmachinedisplay in close-up

© Viktoria - stock.adobe.com

Specifieke wasprogramma’s

Veel wasmachines hebben ook specifieke wasprogramma’s die gemaakt zijn voor een bepaald soort materiaal of wasgoed. Meestal mag je de trommel tijdens zo’n programma niet te vol doen.

Gordijnen

Gordijnen was je niet zo vaak, daardoor zijn ze op den duur erg stoffig. Dit wasprogramma wast de gordijnen eerst goed voor en spoelt ze ook grondig na.

Jeans en donkere was

Dit programma zet je aan voor een kleine hoeveelheid donkere was of jeans. Keer je jeans en donkere kleding wel eerst binnenstebuiten en gebruik het liefst vloeibaar wasmiddel dat geschikt is voor de donkere was.

Overhemden

Een programma voor overhemden werkt meestal op een lager toerental. Hierdoor komen je overhemden minder gekreukt uit de trommel, wat je weer een lange strijksessie bespaart.

Wasmiddel

© StockPhotoPro - stock.adobe.com

De extra wasprogramma’s

Op je wasmachine zitten niet alleen standaard programma’s, maar ook extra wasprogramma’s. Dit zijn een aantal die je op veel wasmachines ziet.

Stoom

Voor stoom zijn er soms aparte wasprogramma’s en soms is het een extra optie voor bij een wasprogramma. Dit programma is beter voor het wasgoed dan wanneer je een wasprogramma kiest met water en wasmiddel. Stoom frist het wasgoed op, zodat geurtjes verdwijnen. Dat is handig voor als je kleding wat muf ruikt, maar nog wel schoon is. Dankzij stoom kreukt je wasgoed ook minder, zodat je niet zo lang hoeft te strijken. Haal het wasgoed wel meteen uit de trommel zodra de wasmachine klaar is. De stoom zorgt er ook voor dat bacteriën worden gedood, zelfs als je deze extra functie aanzet bij een wasprogramma op een lage temperatuur. Ook verwijdert stoom hardnekkige vlekken uit je wasgoed. Vul de trommel met maar een paar kledingstukken, tot maximaal 2 kilo, om het programma goed te laten werken.

Bekijk hier alle wasmachines op Bol.com

Tip: je kunt filteren op Stoomfunctie

Voorwas

Een voorwas is handig om veel stof of zand weg te spoelen voordat het echte programma aan gaat. Zoals bij kleding van je kinderen die in de zandbak hebben gespeeld. Dit programma is niet nodig voor kleding met veel vlekken; daarvoor kun je beter een behandeling met speciaal vlekkenmiddel gebruiken.

Kort programma/ Speed/ Quick/ Express

Heb je een paar kilo wasgoed dat niet zo vuil is? Dan gebruik je een kort wasprogramma. Hierbij wordt het wasgoed minder goed schoongewassen dan een compleet wasprogramma: het spoelt het wasmiddel minder uit en centrifugeert minder. Sommige korte programma’s duren maar 15 minuten, sommige wel een uur. Dit programma is echt bedoeld om wasgoed op te frissen.

Impregneren/ Outdoor

Voor jassen die je waterbestendig wilt maken, gebruik je het programma Impregneren of Outdoor. Zorg dat je nooit wasverzachter gebruikt tijdens dit programma. Dit tast namelijk de impregneerlaag van je jas aan.

Allergie/ Hygiëne

Dit extra programma wast voor een langere periode op een hogere temperatuur, om zo alle allergenen te verwijderen. Het wast met meer water om ervoor te zorgen dat er geen wasmiddel in het wasgoed achterblijft.

Machinereiniging/ Trommelreiniging

Om je wasmachine in goede staat te houden, draai je af en toe het programma Machinereiniging of Trommelreiniging. Doe dit vooral als je vaak wasjes doet op lage temperaturen. Tijdens dit programma doe je geen wasgoed in de trommel, maar wel een oude doek. In de handleiding van je wasmachine staat beschreven of er wasmiddel nodig is of een wasmachinereiniger voor dit programma.

Lees ook: Betekenis wassymbolen: wat zijn die wasvoorschriften?

Man die wasmachine bedient

© Krakenimages.com - stock.adobe.com

De opties om je wasprogramma aan te passen

Een wasprogramma heeft standaard al bepaalde instellingen voor het verloop van temperatuur, de trommelbeweging, de hoeveelheid water dat gebruikt wordt, het toerental en de duur van het programma. Dit kun je aanpassen met verschillende opties.

Extra behoedzaam

Voor kwetsbare kleding is deze extra optie ontwikkeld. Deze optie zorgt ervoor dat de trommel minder bewegingen maakt en het programma korter duurt dan normaal.

Extra stil

Ideaal voor ’s nachts of als je kleine kinderen hebt die overdag nog een dutje doen, is de optie Extra stil. Dankzij deze optie centrifugeert je wasmachine minder hard en is je wasmachine dus stiller. Het programma duurt vaak wel langer vanwege deze optie.

Watch on YouTube

0

Powered by

logo

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten
ID.nl logo

ID.nl, onderdeel van Reshift BV, is in 2022 gestart en uitgegroeid tot de meest toonaangevende en complete consumentensite van Nederland. Het doel van ID.nl is om de consument te helpen met alle technologie die hoort bij het dagelijks leven: van smart-health-meters tot e-bikes, van warmtepompen tot zonnepanelen - en alles daar tussenin!

Duidelijk, betrouwbaar en onafhankelijk: ID.nl maakt moeilijke dingen makkelijk.

Contact

ID.nl

Nijverheidsweg 18

2031 CP Haarlem

info@id.nl

Telefoon: 023-5430000