Soorten boormachines: welke soorten zijn er?

© CIDimport

Soorten boormachines: welke soorten zijn er?

Tuin & klussen

Geplaatst: 28 augustus 2019 - 11:57

Aangepast: 15 september 2022 - 11:26

Remmelt Mastebroek

Het boren van een gat klinkt zo simpel, maar in de praktijk blijkt het vaak lastiger dan gedacht! Dat heeft niet eens zo zeer te maken met het boren zelf, maar des te meer met het kiezen van de juiste boormachine. Er zijn tegenwoordig namelijk nogal wat soorten boormachines op de markt. Daarbij heeft elke boormachine zijn eigen kenmerken. In dit artikel gaan we in op verschillende soorten boormachines, namelijk de accuboormachine, klopboormachine, boorhamer en kolomboormachine.

Accuboormachines

De meeste mensen kiezen tegenwoordig voor een accuboormachine (ook wel eens accu schroefboormachine genoemd). Sterker nog: de gewone boormachine met snoer is praktisch uitgestorven. Met een accuboormachine kun je naast schroeven namelijk ook gewoon boorwerkzaamheden uitvoeren! De meeste accuboormachines zijn geschikt om in hout, metaal, kunststof en (zachtere) steensoorten te boren. Als je een ‘allround’ boormachine zoekt, waarmee je de meeste gangbare klussen in en om het huis kunt uitvoeren, dan is een accuboormachine zodoende vaak de beste keuze.

Het belangrijkste voordeel van een accuboormachine is het feit dat je veel bewegingsvrijheid hebt. Je bent niet afhankelijk van een stopcontact of verlengsnoer. Ook is een boormachine met accu veiliger in gebruik in vochtige ruimtes dan de boormachine met snoer. Alhoewel accu’s en laders steeds beter worden – er zijn bijvoorbeeld snelladers te koop die een accu binnen een uur volledig opladen – zweren sommige klussers nog altijd bij een boormachine met snoer wanneer ze écht zwaar boorwerk moeten verrichten.

Klopboormachines


De klopboormachine dankt zijn naam aan de klopfunctie. Bij de klopfunctie draait de klopboor niet alleen rond, maar wordt er ook een kloppende beweging aan toegevoegd. Dit zorgt voor een veel efficiëntere werking in harde steensoorten. Klopboormachines zijn zodoende vaak iets krachtiger dan accuboormachines. Uiteraard kun je met een klopboormachine echter nog wel gewoon boren in hout, metaal en zachte steensoorten. Daarvoor schakel je simpelweg het klopmechanisme uit! Voor het indraaien van schroeven is deze boormachine echter niet erg handig; een klopboormachine blinkt vooral uit in het boren van gaten.

Een klopboormachine is in vele varianten te verkrijgen: zo zijn er ook klopboormachines met accu. En als je je afvraagt: klopboor of boorhamer? In het dagelijks gebruik worden de klopboormachine en de boorhamer vaak met elkaar vergeleken. Toch zijn het twee heel aparte machines. Hieronder geven we meer uitleg over boorhamers.

Boorhamers

Het belangrijkste kenmerk van een boorhamer (ook wel hamerboormachine) is dat je er door hard materiaal mee kunt boren. Met de hamerfunctie boor je zelfs door gewapend beton heen. Een boorhamer is een overtreffende trap van de hierboven beschreven klopboormachine. Dat een boorhamer zo krachtig is, komt door de hamerende beweging die de boor maakt. De slagkracht van deze hamerfunctie is groter dan de slagkracht van de klopfunctie van een klopboor.

Sommige boorhamers kun je ook inzetten voor lichte sloopwerkzaamheden. Je gebruikt hiervoor een speciaal accessoire, waarmee je de boormachine als elektrische beitel kunt inzetten. Wanneer je een boormachine zoekt voor het boren van gaten in harde steensoorten en je er af en toe wat lichte sloopwerkzaamheden mee wilt kunnen uitvoeren, dan kun je dus het beste kiezen voor een boorhamer.

Houd er bij de aanschaf rekening mee dat een boorhamer vaak alleen met een SDS-boor gebruikt kan worden, zodat je wellicht bits en boren van dit type moet kopen. Accuboormachines en klopboormachines hebben vaak een snelspanboorkop.

Kolomboormachines

Een kolomboormachine is absoluut niet te vergelijken met bovenstaande besproken soorten boormachines! Een kolomboor is bijvoorbeeld niet handmatig te verplaatsen; de machine staat vast op een onderstel of op een werkbank. Het materiaal waar je in geboord wilt hebben, leg je tussen de tafel en de boor, waarna je de boor naar beneden haalt. Je kunt dus geen gaten in muren boren. Een kolomboormachine is alleen bruikbaar als je het materiaal naar de machine toe kunt brengen. Er zijn echter wel modellen met een kantelbare tafel, zodat je ook schuin kunt boren. Het belangrijkste voordeel van deze manier van boren is dat het onmogelijk is om scheef te boren.

Wil je een kolomboormachine kopen? Dan is het goed om te weten dat de termen kolomboor en tafelboormachine vaak door elkaar gebruikt worden. En het klopt: een tafelboormachine is zeker vergelijkbaar met een kolomboormachine. Het grootste verschil is dat een tafelboormachine wat eenvoudiger te plaatsen is in een garage of schuur.

Deel dit artikel
Reageer op dit artikel
Voeg toe aan favorieten

Wat vond je van dit artikel?

Gemiddeld krijgt dit artikel 0.00 van de 5 sterren.

Aanbevolen voor jou

ID.nl logo

ID.nl, onderdeel van Reshift BV, is in 2022 gestart en uitgegroeid tot de meest toonaangevende en complete consumentensite van Nederland. Het doel van ID.nl is om de consument te helpen met alle technologie die hoort bij het dagelijks leven: van smart-health-meters tot e-bikes, van warmtepompen tot zonnepanelen - en alles daar tussenin!

Duidelijk, betrouwbaar en onafhankelijk: ID.nl maakt moeilijke dingen makkelijk.

Contact

ID.nl

Nijverheidsweg 18

2031 CP Haarlem

info@id.nl

Telefoon: 023-5430000