ID.nl logo
Checklist klustools: elektrisch gereedschap dat elke doe-het-zelver moet hebben
© Zivica Kerkez | KerkezPhotography.com
Huis

Checklist klustools: elektrisch gereedschap dat elke doe-het-zelver moet hebben

Grrrr! Ben je net lekker aan het klussen, kom je erachter dat je een bepaald stuk gereedschap mist. Met deze checklist heb je een goede basis voor je eigen gereedschapsset en grijp je nooit meer mis.

🧰 In dit artikel lees je: Met welke basisset aan klustools jij het beste kunt starten | Waarom juist deze klustools zo handig zijn om tenminste over te beschikken | Welke afwegingen je kunt maken bij het kiezen voor een elektrische tool. Lees ook: Zo bouw je zelf een inloopkast.

💡 Welk type klusser ben jij?

Voordat je naar de winkel rent om al dit gereedschap aan te schaffen, moet je eerst bedenken wat voor soort klusser jij bent. Klus je af en toe kleine projectjes, ben je een gevorderde IKEA-hacker, of ga je voor die complete Funda-renovatie? In dat laatste scenario heb je veel basisgereedschap nodig dan bij de andere twee. Maak dus op basis van jouw klusambities van elke stuk gereedschap de afweging of je het moet aanschaffen of dat je het misschien kunt lenen van je buurman, vriend of ouders.

Tip: Goedkoop of duur? De kwaliteit van gereedschap is over de jaren heen beter geworden, maar soms is goedkoop nog steeds duurkoop. Dat zit hem niet altijd in het resultaat, eerder in het gebruiksgemak, de hanteerbaarheid en de snelheid tot wanneer een klus af is.   Lichte klussen kunnen prima uitgevoerd met lichter, goedkoper materieel. Langduriger en intensievere projecten gaan daarentegen makkelijker, beter en sneller met materieel van een hogere kwaliteit.  

"Houd als stelregel aan: hoe zwaarder de klus, hoe zwaarder de tool en dus de motor - maar ook: hoe effectiever, hoe stiller."

- Veronique, klus-expert van ID.nl

©Andrey Popov

Onmisbaar: elektrische accu-schroefboormachine

Deze timesaver is een must-have voor elke klus waarbij je snel, veel of met power iets in elkaar wilt zetten. De accu-schroefboormachine is het werkpaard van je gereedschapsset. Investeren in een degelijke versie is geen weggegooid geld. Je hebt de kleinere, handzame, of de reguliere versie. De kleine versie is prima voor kleine klusjes, maar de motor is minder krachtig dan zijn 'normale' grote broer . Als je een grote klus hebt, schaf dan een tweede accu aan, zodat je nooit zonder accu zit en lekker achter elkaar door kunt gaan!

Noodzakelijke accessoires: boortjes en bitjesset 

Bij je accu schroefboormachine hoort een boortjes- en/ of bitjesset:
⋆ de boortjes om de juiste gaten te boren voor je schroefwerk
⋆ de bitjes om de juiste schroeven goed in te schroeven.

De meeste boorsetjes bevatten een goede selectie van universele boormaten. Je kunt ook losse boortjes kopen. Dat is wel duurder, maar voor specifieke hout of metaalmaterialen sterker en daarmee ook duurzamer. 

Bitjes zijn er in allerlei soorten en maten, maar vaak gebruik je een paar bitjes het meest. Een paar maten voor kruiskop of platte schroeven is dus fijn, maar het hoeft zeker geen 72-delige set te zijn!  

Schuurmachine: snel een mooi glad resultaat

Wil je jezelf geen blessure schuren, zorg dan ook voor een goede schuurmachine. Of het nu voor kasten, deuren, lijstwerk of trappen of andere oppervlakken is: met een schuurmachine bespaar je jezelf serieus tijd!

Afhankelijk van je project kies je de schuurmachine die jou het beste helpt:

⋆ Voor klein schuurwerk kun je een handschuurmachine gebruiken. Al het precisiewerk,  opschuurwerk, of schuren in kleine hoekjes of juist voor kleine objecten is hier zo mee gepiept.
⋆ Een vlakschuurmachine heeft een grote, vlakke schuurzool. Dit helpt je bij het schuren van grote oppervlakten zoals deuren, kasten of trappen.
⋆ De schuurzool van de excentrische, roterende schuurmachine is rond en maakt draaiende ovale bewegingen. Deze machine haalt meer weg dan een vlakschuurmachine, maar door de ronde vorm kom je niet overal. Hij is het beste te gebruiken voor gebogen ondergronden.

Tip: Schuurpapier Schuurpapier voor op je apparaat is er in allerlei soorten en maten; begin met een setje voor grof schuurwerk en een setje fijner schuurpapier. Uiteindelijk bepaal je zelf de mate van gladheid of afwerking van je project. Je werkt van grof naar fijner schuurpapier. Wil je bijvoorbeeld een laklaag verwijderen, dan begin je met een korrel 40. Geschaafd hout schuur je weer met een korrel 60-80. Wanneer je gaat aflakken gebruik je korrel 100-120. Wil je hout polijsten, dan gebruik je korrel 400. Kortom; hoe gedetailleerder of strakker je resultaat moet zijn, hoe fijner de korrel. 

Zaagmachine: voor al je maatwerk

Ook voor elke zaagklus heb je de keuze uit verschillende soorten zagen.

⋆ Klein zaagwerk kun je met een decoupeerzaag uitvoeren. Deze zaag is meer geschikt voor het zagen van vormen dan voor lange, rechte stukken. 
⋆ Ga je met grote, dikke materialen aan de slag en moet het strak en recht zijn? Ga dan voor een stabiele, grotere machine als een cirkelzaag of afkortzaag .
⋆ Een cirkelzaag is meer geschikt voor grof en groot zaagwerk dan voor detailwerk. Het is een goede zaag voor het maken van tussenwanden, laminaten, plinten of andere materialen die je recht wilt zagen. 
⋆ Een afkortzaag gebruik je om houten planken of balken op maat te zagen, bijvoorbeeld voor laminaat of een houten vloer. Ook bij het maken van een schutting is een afkortzaag onmisbaar. Bij een afkortzaag zet je materiaal meteen goed vast en strak; hierdoor krijg je mooie rechte zaagsnedes. 

Zaagbladen

Bij elke zaag zijn verschillende zaagbladen verkrijgbaar. Grof zaagwerk kun je met een bredere zaagtand uitvoeren. Wil je mooie, fijne zaagsnedes? Gebruik dan een zaagblad met meer tanden: dan krijg je minder splinters en een strakker resultaat.

Zaag veilig! Veiligheid is bij het werken met zaagmachines een niet te onderschatten aspect. Zorg voor een werkomgeving waar je je zaagwerk op goede hoogte kunt uitvoeren. Klem je werk stevig vast, of gebruik een zaagtafel. Om recht te kunnen blijven zagen, maak je gebruik van een zaaglineaal die je ook kunt vastklemmen: zo werk je veilig, netjes en krijg je het beste resultaat.

Multitool: het manusje voor werkelijk...alles!

Cement tussen de badkamertegels uitfrezen. Isolatiemateriaal doorzagen. Buizen, tapijt of isolatiemateriaal op maat maken. Uitsparingen in je pleisterwerk maken. Lijmresten verwijderen. Plinten afzagen. De naam zegt het al: een multitool is voor verschillende (gedetailleerdere) klussen in te zetten, van zagen en slijpen tot schuren. Pas wanneer je er een hebt, zul je merken dat je hem voor allerlei uiteenlopende klussen zult gaan pakken. Dit stuk gereedschap is met recht je allerbeste klusvriend!

Er zijn verschillende zaag- en schuurbladen te verkrijgen voor een multitool. Bedenk ook hier waar je het voor gaat gebruiken: hout, metaal, karton of plaatmateriaal.

Multitips voor de multitool

⋆ Check of de bladen van je multitool eenvoudig te wisselen zijn. Hoe simpeler dat gaat, hoe sneller je ermee werkt.
⋆ Je kunt universele bladen gebruiken, dat scheelt in de kosten. Een premium merk geeft je net even dat extra stukje resultaat of gemak.
⋆ Extra instellingen op duurdere apparaten zijn misschien niet altijd nodig voor jouw klus, houd hier rekening mee in de aanschaf.
⋆ Als je langdurig werkt met een multitool, houd dan naast het geluid ook rekening met het trillen. Je wilt immers niet nog lang nazoemen en / of met trillende armen in je bed liggen!
⋆ Bedenk ook hier: hoe krachtiger de motor, hoe makkelijker en sneller je kunt werken.

▼ Volgende artikel
Waar voor je geld: 5 wasmachines met de laagste prijs ooit
© pixel-shot.com (Leonid Yastremskiy)
Huis

Waar voor je geld: 5 wasmachines met de laagste prijs ooit

Bij ID.nl zijn we dol op kwaliteitsproducten waar je niet de hoofdprijs voor betaalt. Een paar keer per week speuren we binnen een bepaald thema naar zulke deals. Ben je op zoek naar een goedkope wasmachine? Vandaag hebben we vijf interessante modellen voor je gespot.

Disclaimer: Op het moment van schrijven hebben de besproken wasmachines de laagste prijs ooit. De prijzen kunnen schommelen.

Bosch WGE03408NL

Haal met de Bosch WGE03408NL een kwalitatieve wasmachine voor relatief weinig geld in huis. Hoewel de Duitse witgoedspecialist een adviesprijs van 749 euro hanteert, duiken diverse bekende webshops onder de prijsgrens van 600 euro. Met een vulgewicht van 8 kilo leent deze wasautomaat zich goed voor kleine tot middelgrote huishoudens. Een pluspunt is het lage energieverbruik. Volgens de specificaties van het toegekende A-energielabel resulteren honderd wasjes in een stroomverbruik van 46 kilowattuur. Daarnaast valt het geluidsniveau van 72 decibel tijdens het centrifugeren mee.

De WGE03408NL heeft een Nederlandstalig bedieningspaneel. Selecteer hierop met de draaiknop het gewenste programma. Kies bijvoorbeeld voor Katoen, Wol of Kreukherstellend. Verder was je met Hygiëne Plus desgewenst op 60 graden of start je met Eco 40-60 een energiezuinige cyclus. Heb je snel een bepaald overhemd of T-shirt nodig? Start dan het SuperKort-programma van slechts een kwartier. Handig is dat je na aanvang van een cyclus nog wasgoed kunt bijvoegen. Bosch geeft tien jaar garantie op de motor.

Siemens WG46G2Z5NL

Zoek je een krachtige wasmachine met een hoge capaciteit van 9 kilo? Dit energiezuinige exemplaar van Siemens was niet eerder zo goedkoop. Ten opzichte van de meeste andere producten in deze prijsklasse is de maximale centrifugesnelheid van 1600 rotaties per minuut een groot pluspunt. Hierdoor komt het wasgoed al relatief droog uit de trommel. Houd vanwege deze eigenschap wel rekening met een iets hoger geluidsniveau van 74 decibel. Uiteraard kun je ook op een lager toerental centrifugeren.

Voor haastige mensen is de WG46G2Z5NL bij uitstek geschikt. Je wast namelijk in een kwartier twee kilo textiel schoon. Doe je 3,5 kilo kleding in de trommel, dan duurt het wasproces een halfuur. Activeer op het overzichtelijke bedieningspaneel zo nodig de antivlekken-functie. Je verwijdert zo bijvoorbeeld wijn, bloed of olie uit kleding. Heb je de wasautomaat zojuist gestart en zie je nog ergens een verdwaald overhemd liggen? Tik dan op Bijvullen en stop het kledingstuk alsnog in de trommel. Ondanks de hoge centrifugesnelheid is dit witgoedproduct gecertificeerd met energielabel A. Ga bij honderd wasbeurten uit van een stroomverbruik van zo'n 49 kilowattuur.

Whirlpool FFWDB 976258E BCV BE

De prijsvriendelijke Whirlpool FFWDB 976258E BCV BE kan zowel wassen als drogen. Ideaal voor wie in huis ruimte wil besparen. Voor de wasfunctie stop je maximaal 9 kilo kleding in de trommel. De droogfunctie biedt een capaciteit van zo'n 7 kilo. Plaats het apparaat bij voorkeur niet vlak bij een studeer- of kinderkamer, want het opgegeven geluidsniveau van 80 decibel is behoorlijk. De wasfunctie is gecertificeerd met energielabel B. Reken bij honderd cycli op een stroomverbruik van ongeveer 57 kilowattuur. Voor drogen geldt het energielabel E.

Ondanks de lage prijs ondersteunt de FFWDB 976258E BCV BE een centrifugesnelheid van 1600 tpm. Hierdoor heeft de geïntegreerde droger minder werk. Kies met de draaiknop tussen verschillende wasprogramma's, zoals Katoen, Synthetisch, Wol, Fijne was en Witte was. Je kunt daarnaast ook een energiezuinig of snel (30 minuten) programma activeren. Voor mensen met zonnepanelen is de startuitstelfunctie gunstig. Begin daarmee een was- en droogcyclus op een tijdstip dat de zon schijnt.

Hisense WF5S1045BW

Dankzij een riant vulgewicht van 10,5 kilo is deze afgeprijsde wasmachine van Hisense een ideale metgezel voor grote gezinnen. Kies tussen een witte en zwarte uitvoering. De laatstgenoemde versie heeft op het moment van schrijven de laagste prijs ooit. Diverse Kieskeurig.nl-bezoekers zijn erg te spreken over dit product. Zij komen tot een gemiddelde score van een 9. Enkele genoemde pluspunten zijn de ruime deuropening, de trommelverlichting en de app-bediening.

Naast de hoge vulcapaciteit zijn ook de overige specificaties in orde. Zo haalt de machine tijdens het centrifugeren een respectabele snelheid van 1400 omwentelingen per minuut. Hierbij valt het geluidsniveau van 72 decibel mee. Op basis van het gewicht doseert de wasautomaat op eigen houtje water en wasmiddel. Gebruik niet meer dan nodig! Verder is de stoomfunctie het vermelden waard. Volgens Hisense verwijdert de WF5S1045BW daarmee nagenoeg alle bacteriën. Tot slot is het lage energieverbruik van 52 kilowattuur na honderd wasjes een groot pluspunt. Niet voor niets is dit product dan ook voorzien van het A-energielabel.

LG F4WR3511S0W

De aantrekkelijk geprijsde LG F4WR3511S0W ondersteunt een indrukwekkend vulgewicht van 11 kilo! Kortom, je hoeft waarschijnlijk niet zo vaak te wassen. Doe je dat wel, dan is er trouwens nog geen man overboord. Wegens het lage stroomverbruik van 48 kilowattuur per honderd wasbeurten heb je geen last van een (te) hoge energierekening. Verder is het geringe geluidsniveau van 71 decibel een voordeel. De F4WR3511S0W bereikt tijdens het centrifugeren een maximale snelheid van 1400 rotaties per minuut.

Dankzij een automatisch doseersysteem wordt er exact genoeg wasmiddel toegevoegd. Is het wasmiddel op, dan verschijnt er een melding. Voor allergische personen komt de stoomfunctie goed van pas. De fabrikant claimt dat de wasautomaat daarmee 99,9 procent van veelvoorkomende allergenen verwijdert, zoals huisstofmijt. Het duidelijke bedieningspaneel geeft je toegang tot een heleboel programma's, waaronder Katoen, Sportkleding, Donsdeken en Anti-Allergie.

▼ Volgende artikel
Overstappen naar een warmtepomp: kan dit met je eigen radiatoren?
Energie

Overstappen naar een warmtepomp: kan dit met je eigen radiatoren?

Je overweegt om je cv-ketel te vervangen door een warmtepomp, maar je wilt daarvoor niet je vloer openbreken om vloerverwarming te leggen. Het goede nieuws is dat je bij een warmtepomp niet per se voor vloerverwarming moet gaan. Vaak is het mogelijk om de bestaande radiatoren te behouden. Hier lees je hoe dat zit!

Dit artikel in het kort:

  • Warmtepomp en radiatoren: Het is mogelijk om bestaande radiatoren te behouden bij de overstap naar een warmtepomp.
  • Soorten verwarmingssystemen: Er zijn hogetemperatuur- (HTV) en lagetemperatuurradiatoren (LTV), elk met eigen eigenschappen en vereisten.
  • 50-gradentest: Controleer met een eenvoudige test of jouw radiatoren geschikt zijn voor een LTV-warmtepomp.
  • Radiatorboosters: Boosters kunnen warmte efficiënter verspreiden, waardoor HTV-radiatoren compatibel worden met LTV-systemen.

Lees ook: Stappenplan: Radiatoren op de juiste manier ontluchten

Er is een tijd geweest dat warmtepompen uitsluitend konden functioneren in combinatie met vloerverwarming. Inmiddels is het ook mogelijk om een warmtepomp aan te sluiten op bestaande radiatoren en convectoren.  

Soorten radiatoren

Om mee te beginnen: er bestaan twee typen radiatoren: hogetemperatuur-radiatoren en lagetemperatuur-radiatoren. Voor het gemak spreken we over HTV (hogetemperatuur-verwarming) en LTV (lagetemperatuur-verwarming).

Beide systemen werken in principe op dezelfde manier, maar bij de eerste stroomt water met een temperatuur tussen 55 en 70 graden Celsius. Dat zorgt voor een erg snelle opwarming, maar dit werkt meestal niet zuinig en ook niet energie-efficiënt. Vooral bij oude huizen met weinig isolatie moet je flink stoken om het binnen warm te krijgen. Bij een LTV-radiator volstaat een watertemperatuur van 45 tot 55 graden.

Heb je thuis een traditioneel cv-systeem met klassieke radiatoren, dan zijn dat altijd HTV-radiatoren. Er zijn in Nederland momenteel 4,4 miljoen woningeigenaren die hun woningen nog op hoge temperatuur verwarmen. Toch zijn LTV-radiatoren de laatste jaren populair geworden, omdat ze zuiniger zijn en efficiënter omgaan met energie. Zelfs een gewone condenserende gasketel werkt efficiënter op LTV, maar het duurt langer om de ruimte op temperatuur te brengen. En als de ruimte slecht geïsoleerd is, kan het zelfs onmogelijk zijn om de kamer warm te krijgen als het buiten flink koud is.

Er zijn drie mogelijkheden om bestaande radiatoren te laten werken met een warmtepomp: je gaat voor een HTV-warmtepomp, je test of een LTV-warmtepomp in combinatie met de huidige radiatoren een goede match is of je pimpt de radiatoren met boosters.  

Warmtepomp die hoge temperatuur levert

Er zijn warmtepompen die bijvoorbeeld met het koelmiddel propaan of CO2 werken en die een watertemperatuur garanderen tot 65 graden. Een belangrijk voordeel van zo'n HTV-warmtepomp is dat je het bestaande afgiftesysteem niet hoeft te vervangen. Je radiatoren en convectoren zijn immers erop berekend om te werken op deze temperatuur. Toch is zo'n HTV-warmtepomp een complexer apparaat en daarom duurder in aanschaf. Bovendien verbruikt dit type warmtepomp meer elektriciteit.  

©www.mitsubishielectric.com

De CO2-warmtepomp kan zelfs hoge temperaturen leveren tot 85 graden.

Klassieke radiatoren & de LTV-warmtepomp

Wanneer je oude, klassieke radiatoren die ontworpen zijn om met een hoge temperatuur te werken, aansluit op een lagetemperatuur-warmtepomp, is het rendement lager. Een klassieke radiator met een vermogen van 5 kW benut zijn volledig vermogen bij een watertemperatuur van 70 graden. Wanneer je de temperatuur van het cv-water laat dalen naar 50 graden, dan gebruikt de radiator maar de helft van zijn vermogen, dus 2,5 kW.

Als je de ruimte goed hebt geïsoleerd en je hebt bijvoorbeeld geïnvesteerd in triple glas, dan is het wel mogelijk om de ruimte voldoende te verwarmen. En dan loont het wel om een warmtepomp te plaatsen. Doe je dat op de gok? Nee, je kunt dat zelf testen.  

Weten welke warmtepomp bij jou past?

Doe de check op Kieskeurig.nl en je weet het binnen 5 minuten!

De 50-gradentest

Je kunt gemakkelijk checken of jouw radiatoren het goed gaan doen met een LTV-warmtepomp. Voer deze test uit terwijl het buiten koud is, tussen de 4 en 10 graden. Stel de watertemperatuur van de ketel enkele dagen in op maximaal 50 graden in plaats van 70 graden. Wanneer de woning toch nog voldoende warm blijft, zit je goed. Als je zekerheid wilt, kun je de test zelfs de hele winter door laten lopen.

Je hebt dan wel meer tijd nodig om de woning op te warmen, maar dat kun je opvangen door de ketel een uur vroeger aan het werk te zetten. Een belangrijke voorwaarde is dat er genoeg radiatoren in huis zijn om de woning te verwarmen.

Zorg er ook voor dat de kamerthermostaat 's nachts niet lager dan 17 of 18 graden is ingesteld om een te grote terugval te vermijden. Het is de bedoeling dat je woning continu wordt verwarmd op een gelijkmatige maar lage temperatuur. Is het huis gedurende de testperiode comfortabel warm gebleven, dan mag je ervan uitgaan dat de woning geschikt is voor een LTV-verwarmer. Is het huis op deze manier niet warm te krijgen, dan moet je de isolatie verbeteren voodat je een warmtepomp kunt overwegen. Uiteraard kan een installateur ook berekenen of je de radiatoren kunt behouden. 

Pimp je radiator met een afgiftebooster

Je kunt van een gewone HTV-radiator ook een LTV-radiator maken door een set kleine radiatorventilatoren te monteren die de warmte sneller verspreiden. Over het algemeen worden deze afgifteboosters onderaan de radiator gemonteerd en de sensor/controller die hierbij hoort, ergens bovenin. Het elektrisch verbruik is minimaal, dan hebben we het over 1 kWh per jaar of ongeveer 25 cent per jaar.

De ventilatoren werken stil, het geluidsniveau zit onder de 20 dB. Om te vergelijken, dat is de geluidssterkte van boomblaadjes in de wind op anderhalve meter afstand. 20 dB wordt als 'erg zacht' omschreven, terwijl 35 dB nog als 'zacht' wordt geclassificeerd. De controller zorgt ervoor dat de booster modulerend werkt, de ventilatortjes draaien dus niet altijd op volle kracht en passen de snelheid aan de warmtevraag aan.

Verhoog je rendement met een radiatorventilator

Kleine investering voor groot comfort!

©https://heatfan.eu

In minder dat twee minuten gemonteerd

De installatie van deze boosters heeft niet veel om het lijf. In twee minuten per radiator is zo'n ventilator geplaatst, zonder gereedschap. Het apparaat klemt zich met magneten tussen de platen van de radiator of plat op een convector. Je moet hem wel aansluiten op het stroomnet. In de buurt van elke radiator is dus wel een stopcontact nodig.

De universiteit van Twente heeft in opdracht van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland onderzoek gedaan naar deze afgifteboosters. De boosters hebben een levensduur van 40.000 draaiuren, wat overeenkomt met een levensduur van 1700 stookuren per jaar. Dat komt erop neer dat deze boosters net zo lang meegaan als een cv-ketel of een warmtepomp. 

©https://heatfan.eu

Werking booster

Wanneer de temperatuur van de radiator boven de 25 graden stijgt, beginnen de ventilatoren te draaien en wanneer de temperatuur zakt, schakelen ze uit. Een lampje op de sensor geeft aan wanneer de ventilatoren actief zijn. Bovendien zijn er controllers die een wifi-functie hebben en die dus nauwkeurig de temperatuur van de radiator of convector meten. Op die manier kun je een gedetailleerd overzicht bekijken van de prestaties van iedere radiator. Bovendien kun je de boosters dan ook via de smartphone bedienen. 

©https://heatfan.eu