Checklist klustools: elektrisch gereedschap dat elke doe-het-zelver moet hebben

© Zivica Kerkez | KerkezPhotography.com

Checklist klustools: elektrisch gereedschap dat elke doe-het-zelver moet hebben

Geplaatst: 3 juli 2023 - 10:32

Aangepast: 31 mei 2024 - 08:45

Veronique da Silva Solis

Grrrr! Ben je net lekker aan het klussen, kom je erachter dat je een bepaald stuk gereedschap mist. Met deze checklist heb je een goede basis voor je eigen gereedschapsset en grijp je nooit meer mis.

💡 Welk type klusser ben jij?

Voordat je naar de winkel rent om al dit gereedschap aan te schaffen, moet je eerst bedenken wat voor soort klusser jij bent. Klus je af en toe kleine projectjes, ben je een gevorderde IKEA-hacker, of ga je voor die complete Funda-renovatie? In dat laatste scenario heb je veel basisgereedschap nodig dan bij de andere twee. Maak dus op basis van jouw klusambities van elke stuk gereedschap de afweging of je het moet aanschaffen of dat je het misschien kunt lenen van je buurman, vriend of ouders.

"Houd als stelregel aan: hoe zwaarder de klus, hoe zwaarder de tool en dus de motor - maar ook: hoe effectiever, hoe stiller."

- Veronique, klus-expert van ID.nl

Gereedschap

© Andrey Popov

Onmisbaar: elektrische accu-schroefboormachine

Deze timesaver is een must-have voor elke klus waarbij je snel, veel of met power iets in elkaar wilt zetten. De accu-schroefboormachine is het werkpaard van je gereedschapsset. Investeren in een degelijke versie is geen weggegooid geld. Je hebt de kleinere, handzame, of de reguliere versie. De kleine versie is prima voor kleine klusjes, maar de motor is minder krachtig dan zijn 'normale' grote broer . Als je een grote klus hebt, schaf dan een tweede accu aan, zodat je nooit zonder accu zit en lekker achter elkaar door kunt gaan!

0

Powered by

logo

Noodzakelijke accessoires: boortjes en bitjesset 

Bij je accu schroefboormachine hoort een boortjes- en/ of bitjesset:
⋆ de boortjes om de juiste gaten te boren voor je schroefwerk
⋆ de bitjes om de juiste schroeven goed in te schroeven.

De meeste boorsetjes bevatten een goede selectie van universele boormaten. Je kunt ook losse boortjes kopen. Dat is wel duurder, maar voor specifieke hout of metaalmaterialen sterker en daarmee ook duurzamer. 

Bitjes zijn er in allerlei soorten en maten, maar vaak gebruik je een paar bitjes het meest. Een paar maten voor kruiskop of platte schroeven is dus fijn, maar het hoeft zeker geen 72-delige set te zijn!  

0

Powered by

logo

Schuurmachine: snel een mooi glad resultaat

Wil je jezelf geen blessure schuren, zorg dan ook voor een goede schuurmachine. Of het nu voor kasten, deuren, lijstwerk of trappen of andere oppervlakken is: met een schuurmachine bespaar je jezelf serieus tijd!

Afhankelijk van je project kies je de schuurmachine die jou het beste helpt:

⋆ Voor klein schuurwerk kun je een handschuurmachine gebruiken. Al het precisiewerk,  opschuurwerk, of schuren in kleine hoekjes of juist voor kleine objecten is hier zo mee gepiept.
⋆ Een vlakschuurmachine heeft een grote, vlakke schuurzool. Dit helpt je bij het schuren van grote oppervlakten zoals deuren, kasten of trappen.
⋆ De schuurzool van de excentrische, roterende schuurmachine is rond en maakt draaiende ovale bewegingen. Deze machine haalt meer weg dan een vlakschuurmachine, maar door de ronde vorm kom je niet overal. Hij is het beste te gebruiken voor gebogen ondergronden.

0

Powered by

logo

Zaagmachine: voor al je maatwerk

Ook voor elke zaagklus heb je de keuze uit verschillende soorten zagen.

⋆ Klein zaagwerk kun je met een decoupeerzaag uitvoeren. Deze zaag is meer geschikt voor het zagen van vormen dan voor lange, rechte stukken. 
⋆ Ga je met grote, dikke materialen aan de slag en moet het strak en recht zijn? Ga dan voor een stabiele, grotere machine als een cirkelzaag of afkortzaag .
⋆ Een cirkelzaag is meer geschikt voor grof en groot zaagwerk dan voor detailwerk. Het is een goede zaag voor het maken van tussenwanden, laminaten, plinten of andere materialen die je recht wilt zagen. 
⋆ Een afkortzaag gebruik je om houten planken of balken op maat te zagen, bijvoorbeeld voor laminaat of een houten vloer. Ook bij het maken van een schutting is een afkortzaag onmisbaar. Bij een afkortzaag zet je materiaal meteen goed vast en strak; hierdoor krijg je mooie rechte zaagsnedes. 

Zaagbladen

Bij elke zaag zijn verschillende zaagbladen verkrijgbaar. Grof zaagwerk kun je met een bredere zaagtand uitvoeren. Wil je mooie, fijne zaagsnedes? Gebruik dan een zaagblad met meer tanden: dan krijg je minder splinters en een strakker resultaat.

0

Powered by

logo

Multitool: het manusje voor werkelijk...alles!

Cement tussen de badkamertegels uitfrezen. Isolatiemateriaal doorzagen. Buizen, tapijt of isolatiemateriaal op maat maken. Uitsparingen in je pleisterwerk maken. Lijmresten verwijderen. Plinten afzagen. De naam zegt het al: een multitool is voor verschillende (gedetailleerdere) klussen in te zetten, van zagen en slijpen tot schuren. Pas wanneer je er een hebt, zul je merken dat je hem voor allerlei uiteenlopende klussen zult gaan pakken. Dit stuk gereedschap is met recht je allerbeste klusvriend!

Er zijn verschillende zaag- en schuurbladen te verkrijgen voor een multitool. Bedenk ook hier waar je het voor gaat gebruiken: hout, metaal, karton of plaatmateriaal.

Multitips voor de multitool

⋆ Check of de bladen van je multitool eenvoudig te wisselen zijn. Hoe simpeler dat gaat, hoe sneller je ermee werkt.
⋆ Je kunt universele bladen gebruiken, dat scheelt in de kosten. Een premium merk geeft je net even dat extra stukje resultaat of gemak.
⋆ Extra instellingen op duurdere apparaten zijn misschien niet altijd nodig voor jouw klus, houd hier rekening mee in de aanschaf.
⋆ Als je langdurig werkt met een multitool, houd dan naast het geluid ook rekening met het trillen. Je wilt immers niet nog lang nazoemen en / of met trillende armen in je bed liggen!
⋆ Bedenk ook hier: hoe krachtiger de motor, hoe makkelijker en sneller je kunt werken.

0

Powered by

logo
Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten

ID.nl - onderdeel van Reshift Digital B.V. © 2024 | Nijverheidsweg 18, 2031CP, Haarlem