ID.nl logo
Checklist klustools: elektrisch gereedschap dat elke doe-het-zelver moet hebben
© Zivica Kerkez | KerkezPhotography.com
Huis

Checklist klustools: elektrisch gereedschap dat elke doe-het-zelver moet hebben

Grrrr! Ben je net lekker aan het klussen, kom je erachter dat je een bepaald stuk gereedschap mist. Met deze checklist heb je een goede basis voor je eigen gereedschapsset en grijp je nooit meer mis.

🧰 In dit artikel lees je: Met welke basisset aan klustools jij het beste kunt starten | Waarom juist deze klustools zo handig zijn om tenminste over te beschikken | Welke afwegingen je kunt maken bij het kiezen voor een elektrische tool. Lees ook: Zo bouw je zelf een inloopkast.

💡 Welk type klusser ben jij?

Voordat je naar de winkel rent om al dit gereedschap aan te schaffen, moet je eerst bedenken wat voor soort klusser jij bent. Klus je af en toe kleine projectjes, ben je een gevorderde IKEA-hacker, of ga je voor die complete Funda-renovatie? In dat laatste scenario heb je veel basisgereedschap nodig dan bij de andere twee. Maak dus op basis van jouw klusambities van elke stuk gereedschap de afweging of je het moet aanschaffen of dat je het misschien kunt lenen van je buurman, vriend of ouders.

Tip: Goedkoop of duur? De kwaliteit van gereedschap is over de jaren heen beter geworden, maar soms is goedkoop nog steeds duurkoop. Dat zit hem niet altijd in het resultaat, eerder in het gebruiksgemak, de hanteerbaarheid en de snelheid tot wanneer een klus af is.   Lichte klussen kunnen prima uitgevoerd met lichter, goedkoper materieel. Langduriger en intensievere projecten gaan daarentegen makkelijker, beter en sneller met materieel van een hogere kwaliteit.  

"Houd als stelregel aan: hoe zwaarder de klus, hoe zwaarder de tool en dus de motor - maar ook: hoe effectiever, hoe stiller."

- Veronique, klus-expert van ID.nl

©Andrey Popov

Onmisbaar: elektrische accu-schroefboormachine

Deze timesaver is een must-have voor elke klus waarbij je snel, veel of met power iets in elkaar wilt zetten. De accu-schroefboormachine is het werkpaard van je gereedschapsset. Investeren in een degelijke versie is geen weggegooid geld. Je hebt de kleinere, handzame, of de reguliere versie. De kleine versie is prima voor kleine klusjes, maar de motor is minder krachtig dan zijn 'normale' grote broer . Als je een grote klus hebt, schaf dan een tweede accu aan, zodat je nooit zonder accu zit en lekker achter elkaar door kunt gaan!

Noodzakelijke accessoires: boortjes en bitjesset 

Bij je accu schroefboormachine hoort een boortjes- en/ of bitjesset:
⋆ de boortjes om de juiste gaten te boren voor je schroefwerk
⋆ de bitjes om de juiste schroeven goed in te schroeven.

De meeste boorsetjes bevatten een goede selectie van universele boormaten. Je kunt ook losse boortjes kopen. Dat is wel duurder, maar voor specifieke hout of metaalmaterialen sterker en daarmee ook duurzamer. 

Bitjes zijn er in allerlei soorten en maten, maar vaak gebruik je een paar bitjes het meest. Een paar maten voor kruiskop of platte schroeven is dus fijn, maar het hoeft zeker geen 72-delige set te zijn!  

Schuurmachine: snel een mooi glad resultaat

Wil je jezelf geen blessure schuren, zorg dan ook voor een goede schuurmachine. Of het nu voor kasten, deuren, lijstwerk of trappen of andere oppervlakken is: met een schuurmachine bespaar je jezelf serieus tijd!

Afhankelijk van je project kies je de schuurmachine die jou het beste helpt:

⋆ Voor klein schuurwerk kun je een handschuurmachine gebruiken. Al het precisiewerk,  opschuurwerk, of schuren in kleine hoekjes of juist voor kleine objecten is hier zo mee gepiept.
⋆ Een vlakschuurmachine heeft een grote, vlakke schuurzool. Dit helpt je bij het schuren van grote oppervlakten zoals deuren, kasten of trappen.
⋆ De schuurzool van de excentrische, roterende schuurmachine is rond en maakt draaiende ovale bewegingen. Deze machine haalt meer weg dan een vlakschuurmachine, maar door de ronde vorm kom je niet overal. Hij is het beste te gebruiken voor gebogen ondergronden.

Tip: Schuurpapier Schuurpapier voor op je apparaat is er in allerlei soorten en maten; begin met een setje voor grof schuurwerk en een setje fijner schuurpapier. Uiteindelijk bepaal je zelf de mate van gladheid of afwerking van je project. Je werkt van grof naar fijner schuurpapier. Wil je bijvoorbeeld een laklaag verwijderen, dan begin je met een korrel 40. Geschaafd hout schuur je weer met een korrel 60-80. Wanneer je gaat aflakken gebruik je korrel 100-120. Wil je hout polijsten, dan gebruik je korrel 400. Kortom; hoe gedetailleerder of strakker je resultaat moet zijn, hoe fijner de korrel. 

Zaagmachine: voor al je maatwerk

Ook voor elke zaagklus heb je de keuze uit verschillende soorten zagen.

⋆ Klein zaagwerk kun je met een decoupeerzaag uitvoeren. Deze zaag is meer geschikt voor het zagen van vormen dan voor lange, rechte stukken. 
⋆ Ga je met grote, dikke materialen aan de slag en moet het strak en recht zijn? Ga dan voor een stabiele, grotere machine als een cirkelzaag of afkortzaag .
⋆ Een cirkelzaag is meer geschikt voor grof en groot zaagwerk dan voor detailwerk. Het is een goede zaag voor het maken van tussenwanden, laminaten, plinten of andere materialen die je recht wilt zagen. 
⋆ Een afkortzaag gebruik je om houten planken of balken op maat te zagen, bijvoorbeeld voor laminaat of een houten vloer. Ook bij het maken van een schutting is een afkortzaag onmisbaar. Bij een afkortzaag zet je materiaal meteen goed vast en strak; hierdoor krijg je mooie rechte zaagsnedes. 

Zaagbladen

Bij elke zaag zijn verschillende zaagbladen verkrijgbaar. Grof zaagwerk kun je met een bredere zaagtand uitvoeren. Wil je mooie, fijne zaagsnedes? Gebruik dan een zaagblad met meer tanden: dan krijg je minder splinters en een strakker resultaat.

Zaag veilig! Veiligheid is bij het werken met zaagmachines een niet te onderschatten aspect. Zorg voor een werkomgeving waar je je zaagwerk op goede hoogte kunt uitvoeren. Klem je werk stevig vast, of gebruik een zaagtafel. Om recht te kunnen blijven zagen, maak je gebruik van een zaaglineaal die je ook kunt vastklemmen: zo werk je veilig, netjes en krijg je het beste resultaat.

Multitool: het manusje voor werkelijk...alles!

Cement tussen de badkamertegels uitfrezen. Isolatiemateriaal doorzagen. Buizen, tapijt of isolatiemateriaal op maat maken. Uitsparingen in je pleisterwerk maken. Lijmresten verwijderen. Plinten afzagen. De naam zegt het al: een multitool is voor verschillende (gedetailleerdere) klussen in te zetten, van zagen en slijpen tot schuren. Pas wanneer je er een hebt, zul je merken dat je hem voor allerlei uiteenlopende klussen zult gaan pakken. Dit stuk gereedschap is met recht je allerbeste klusvriend!

Er zijn verschillende zaag- en schuurbladen te verkrijgen voor een multitool. Bedenk ook hier waar je het voor gaat gebruiken: hout, metaal, karton of plaatmateriaal.

Multitips voor de multitool

⋆ Check of de bladen van je multitool eenvoudig te wisselen zijn. Hoe simpeler dat gaat, hoe sneller je ermee werkt.
⋆ Je kunt universele bladen gebruiken, dat scheelt in de kosten. Een premium merk geeft je net even dat extra stukje resultaat of gemak.
⋆ Extra instellingen op duurdere apparaten zijn misschien niet altijd nodig voor jouw klus, houd hier rekening mee in de aanschaf.
⋆ Als je langdurig werkt met een multitool, houd dan naast het geluid ook rekening met het trillen. Je wilt immers niet nog lang nazoemen en / of met trillende armen in je bed liggen!
⋆ Bedenk ook hier: hoe krachtiger de motor, hoe makkelijker en sneller je kunt werken.

▼ Volgende artikel
Waar voor je geld: 5 soundbars met losse surroundspeakers
© Netflix
Huis

Waar voor je geld: 5 soundbars met losse surroundspeakers

Bij ID.nl zijn we dol op kwaliteitsproducten waar je niet de hoofdprijs voor betaalt. Een paar keer per week speuren we binnen een bepaald thema naar zulke deals. Ben je op zoek naar een krachtige soundbar met losse achterspeakers voor echt surroundgeluid? Vandaag hebben we vijf interessante modellen voor je gespot.

Samsung HW-Q930D

Met de Samsung HW-Q930D richt je tegen een relatief bescheiden bedrag een volwaardige thuisbioscoop in. Naast een riante soundbar van ruim een meter telt de productdoos een draadloze subwoofer en twee achterspeakers. Verschillende audiodrivers zijn naar voren, naar boven en zijwaarts gepositioneerd. Een voordeel, want dit 9.1.4-kanaals audiosysteem stuurt effecten vanuit allerlei richtingen naar je oren. Kijk je een film met een Dolby Atmos-audiospoor, dan hoor je zelfs bepaalde klanken boven je hoofd. Aansluiten is trouwens kinderspel, want de verschillende apparaten vereisen alleen netstroom. Je hoeft dus geen lange speakerkabels tussen de audiocomponenten te leggen.

Je verbindt een televisie via HDMI met deze soundbar. Wie een Samsung-tv met ondersteuning voor Q-Symphony gebruikt, is in het voordeel. In dat geval werken alle audiodrivers van de smart-tv en soundbar naadloos met elkaar samen. Het resultaat is een nóg voller geluid. De achterzijde bevat nog een tweede HDMI-poort en optische ingang. Hierop sluit je desgewenst een extra apparaat aan, zoals een spelcomputer of mediaspeler. Voor het streamen van muziek verbind je de HW-Q930D met wifi. Met behulp van AirPlay 2, Google Cast of Spotify Connect luister je binnen een mum van tijd naar je favoriete afspeellijst. Je kunt eventueel ook een smartphone of tablet rechtstreeks met bluetooth verbinden.

LG DS95TR

Met een lengte van maar liefst 1,25 meter is de LG DS95TR een echte blikvanger. Ideaal voor wie een grote soundbar met een forse beeldbuis wil combineren. Voeg daar de twee bijgesloten surroundspeakers en subwoofer aan toe en je luistert naar een kamervullend geluid. In tegenstelling tot traditionele home-cinemasets is de aanleg van luidsprekerkabels niet nodig. De audiocomponenten communiceren draadloos met elkaar. Gebruik de automatische kalibratiefunctie om de speakers zorgvuldig op elkaar af te stemmen. Hierdoor heb je geen last van volumeverschillen en vertragingen.

In totaal heeft dit audiosysteem vijftien actieve audiodrivers. Daarvan zijn er vijf naar boven gericht. Het verwerken van films en series met driedimensionaal Dolby Atmos-geluid is dus geen enkel probleem. Dankzij een riant totaalvermogen van 810 watt voorzie je een middelgrote tot grote kamer van helder tv-geluid. De achterzijde van de soundbar heeft twee HDMI-poorten en een optische ingang. Je kunt dus vrijwel elke televisie aansluiten. Voor het verwerken van muziekstreams verbind je de DS95TR met wifi of bluetooth. Prettig is hierbij de ondersteuning voor AirPlay 2, Google Cast en Spotify Connect. Lees hier enkele ervaringen van andere gebruikers.

LG DS60TR

Met dit betaalbare product van LG richt je een 5.1-kanaals audiosysteem in. De onlangs verschenen DS60TR bestaat uit een soundbar van 85 centimeter, een draadloze subwoofer en twee achterspeakers. Houd er rekening mee dat deze surroundspeakers onderling met een speakerkabel zijn verbonden. De communicatie met de soundbar is overigens wel draadloos. Je koppelt de DS60TR via HDMI of de optische ingang aan een televisie. Handig is dat je diverse instellingen van de soundbar op een geschikte LG-televisie kunt bedienen. Zo switch je in de zogeheten WOW-interface tussen verschillende geluidsmodi.

Met een totaalvermogen van 440 watt plaats je het audiosysteem in een kleine tot middelgrote kamer. Voor de weergave van surroundeffecten ondersteunt de DS60TR de veelgebruikte formaten Dolby Digital en DTS. In tegenstelling tot duurdere producten met Dolby Atmos-geluid hoor je dus geen geluid boven je hoofd. Verder stream je desgewenst muziek, radio en podcasts via een bluetoothverbinding. Koppel hiervoor een smartphone of tablet. Een interessant weetje is dat de boven- en onderkant van de soundbar zijn gemaakt van gerecycled plastic.

Lees ook: Dit is de ideale positie van je soundbar

LG DS70TR

De LG DS70TR zit met een lengte van 95 centimeter tussen de eerder besproken LG DS95TR en LG DS60TR in. Voor een soundbar met Dolby Atmos-ondersteuning valt de aanschafprijs mee. Een opwaartse driver stuurt bepaalde audiogolven naar boven, waardoor je een driedimensionaal geluid ervaart. Dankzij twee draadloze surroundspeakers (wel onderling met kabel verbonden) hoor je ook nog eens achter je effecten. De snoerloze subwoofer maakt jouw thuisbioscoop compleet. Een nuttige functie is dat de DS70TR met de speakers van een geschikte LG-televisie kan samenwerken. Hierdoor ontstaat er een grootser geluid.

Dit 5.1.1-kanaals audiosysteem levert een totaalvermogen van 500 watt. Voor een doorsnee (woon)kamer in een appartement of rijtjeshuis is dat ruimschoots voldoende. Behalve Dolby Atmos kan de DS70TR ook overweg met DTS:X, DTS en Dolby Atmos. Je hoort dus bij vrijwel alle streams van videodiensten écht surroundgeluid. De achterzijde heeft twee HDMI-poorten en een optische ingang. Naast de televisie kun je dus ook nog twee andere apparaten aansluiten, zoals een gameconsole en cd-speler. Tot slot laat je via bluetooth je favoriete afspeellijsten op de soundbar los. Gebruik hierbij de smartphone of tablet als afstandsbediening.

Teufel Cinebar Ultima Surround Power Edition

Voor een goed geluid zit je bij deze soundbar van Teufel wel goed. Het gerenommeerde Duitse audiomerk ontwikkelt zijn Cinebar Ultima Surround Power Edition in een zwarte en witte uitvoering. Fijn is dat je het product tot acht weken vrijblijvend mag uitproberen. Met een lengte van 1,1 meter past deze soundbar goed bij een middelgrote of grote smart-tv. Houd verder rekening met een nogal grote draadloze subwoofer van 35,1 × 48,3 × 38 centimeter. Geef die een plekje op de vloer en luister tijdens films naar intense bastonen. De twee achterspeakers zijn klein van stuk, zodat je ze makkelijk ergens achter de (lounge)bank kwijt kunt.

In de stevige MDF-behuizing van de soundbar bevinden zich zes ruime audiodrivers. Voor een ruimtelijk geluid zijn er daarvan twee zijwaarts gericht. In combinatie met de losse surroundspeakers komen films met een Dolby Digital- of DTS-audiospoor goed tot hun recht. Je verbindt een televisie met een HDMI-kabel of optisch snoertje. De achterzijde telt nog een tweede HDMI-poort en usb-ingang. Hierop sluit je eventueel een externe videobron of opslagdrager aan. Je kunt ten slotte ook nog audiostreams via bluetooth afspelen.

▼ Volgende artikel
Zo kan een smartphone levens redden
© Kiattisak
Huis

Zo kan een smartphone levens redden

De meeste mensen hebben vrijwel altijd een smartphone op zak. Wel zo veilig! Wanneer er namelijk onverhoopt iets met iemand gebeurt, kan het toestel een mensenleven redden. Het is dan wel een vereiste dat er een medisch paspoort is ingevuld. Bovendien is het verstandig om één of meerdere SOS-contactpersonen op te geven. Zowel Android-toestellen als iPhones hebben hiervoor diverse opties.

In dit artikel bespreken we: 🆘 Hoe je een medisch paspoort op een smartphone invult 🆘 Hoe je SOS-contactpersonen op een smartphone instelt 🆘 Hoe je een medisch paspoort op een onbekende smartphone opvraagt

Ook interessant: Thuischecks voor je gezondheid: 7 handige apparaten

Hoewel je daar natuurlijk liever niet over nadenkt, kan er altijd iets onverwachts met iemand gebeuren. Bijvoorbeeld ergens op straat of in een winkel. Is de bewuste persoon na een vervelend incident niet meer aanspreekbaar, dan biedt een smartphone mogelijk levensreddende informatie. Denk bijvoorbeeld aan de bloedgroep, medische aantekeningen en medicijngebruik. Daarnaast kunnen SOS-contactpersonen in geval van nood een melding ontvangen.

Medisch paspoort op Android-toestel

Op vrijwel ieder hedendaags Android-toestel kun je medische gegeven invullen. Hoe dat precies werkt, hangt deels af van welk smartphonemerk je gebruikt. De benamingen in het menu kunnen om die reden verschillen. Open eerst de Instellingen en tik daarna op Veiligheid en noodsituaties of Veiligheid en noodgevallen. Afhankelijk van de gebruikte smartphone tik je nu op Medische informatie, Medische gegevens of Informatie bij nood.

Je kunt nu verschillende gegevens invullen, zoals de naam, geboortedatum, bloedgroep en lengte. Daarnaast voeg je optioneel een foto toe. Tik zo nodig op Meer om aanvullende categorieën te tonen, zoals Allergieën, Zwangerschapsstatus, Geneesmiddelen, Medische aantekeningen en Adres. Laatstgenoemde optie is ook nuttig voor wanneer je de smartphone kwijtraakt. Met een beetje mazzel brengt een eerlijke vinder het apparaat terug. Je kunt ook nog vrijblijvend aangeven of je wel of geen orgaandonor bent. Alle ingevulde gegevens worden alleen op het apparaat opgeslagen.

Voeg ook SOS-contactpersonen toe. Waarschijnlijk ben je deze optie in het instellingenvenster Veiligheid en noodsituaties of Veiligheid en noodgevallen al tegengekomen. Via Contacten voor noodgevallen / Contact toevoegen selecteer je één of meerdere personen in de contactenlijst.

Stel op een Android-toestel voor de zekerheid SOS-contactpersonen in.

Persoonlijke veiligheid-app Op veel Android-smartphones is de app Persoonlijke veiligheid voorgeïnstalleerd. Zo niet, dan kun je deze toepassing desgewenst in de Play Store downloaden. Deze app biedt extra mogelijkheden bij een noodgeval. Zo deelt Persoonlijke veiligheid zo nodig jouw huidige locatie met SOS-contactpersonen. Sommige smartphones (Google Pixel) detecteren met behulp van deze app auto-ongelukken en schakelen vervolgens automatisch de hulpdiensten in.

Medische ID op iPhone

Op een iPhone kun je uitgebreide medische gegevens opgeven. Open hiervoor de app Gezondheid. Wanneer je deze app al eens eerder hebt gebruikt, staan er mogelijk al wat gegevens ingevuld. Tik rechtsboven op je profielafbeelding en vervolgens op Medische ID. Het is belangrijk dat de opties Toon bij vergrendeling en Deel tijdens noodoproep zijn ingeschakeld. In dat geval kan een hulpverlener of omstander vanaf het vergrendelingsscherm jouw medische informatie opvragen.

Vul jouw medische ID zo volledig mogelijk in. Tik achter Foto en informatie op Wijzig om een profielfoto en hoofdtaal toe te voegen. Je geeft eventueel aan of je orgaandonor bent. Vul op dezelfde wijze de overige categorieën Zwangerschap, Medicijnen, Allergieën, Aandoeningen en Notities van het medische paspoort in. Je bepaalt uiteraard zelf welke informatie je wel en niet deelt.

Tot slot is het belangrijk dat je SOS-contactpersonen instelt. Dat kan eveneens in het Medische ID. Tik achter SOS-contactpersonen op Wijzig en kies Voeg SOS-contactpersoon toe. Geef in een lange lijst daarna de relatie aan, zoals broer, zus, zoon, dochter of partner. Bij een SOS-noodmelding ontvangen alle contactpersonen een bericht met de actuele locatie.

Bij nood kan een hulpverlener of omstander op een iPhone relevante informatie opvragen.

Medisch paspoort opvragen

Misschien kom je zelf ooit eens in een situatie dat je iemand kunt helpen. Het is goed als je dan weet hoe je op een onbekend toestel medische informatie en SOS-contactpersonen opent. Op de meeste Android-toestellen druk je eerst op de fysieke ontgrendelknop aan de zijkant. Veeg nu omhoog en kies Noodoproep. Via Informatie noodmelding bekijken, Medische geg. of Informatie bij nood verschijnt er een venster met medische gegevens en contacten voor noodgevallen.

Heb je een iPhone in handen? Druk dan vijfmaal achter elkaar op de fysieke ontgrendelknop om het medische paspoort te tonen. Je kunt in dit scherm ook een noodoproep doen en SOS-contactpersonen inschakelen.

🩹 Altijd handig

om in huis of in de auto te hebben: een EHBO-kit