Welke boor voor welke klus?

Welke boor voor welke klus?

Geplaatst: 11 maart 2021 - 14:45

Aangepast: 5 december 2022 - 10:52

Redactie ID.nl

De ene boor is de andere niet. Hoewel de opzetstukken voor boormachines veel op elkaar kunnen lijken, zijn er wel degelijk grote verschillen. Ga vooral niet boren in metaal met een houtboor, dat is vragen om problemen. In dit artikel leggen we je uit welke boren er zijn en welke je voor jouw klus nodig hebt.

Welke boormachine kies je?

Bekijk ze allemaal

Universeel of specifiek?

Globaal gezien zijn er twee soorten opzetstukken voor boormachines: universele en specifieke. Universele opzetstukken zijn geschikt voor zoveel mogelijk klussen, maar blinken nergens echt in uit. Specifieke boren hebben eigenlijk maar één doel, en werken niet of minder goed voor andere klussen. Het is handig om een aantal universele boren in je gereedschapskist te hebben liggen, maar het kan de moeite lonen om een setje speciale boren aan te schaffen.

Welke boor voor welke klus?-22382511

Houtboor

Een houtboor is geschikt voor hout, zoveel is duidelijk. De houtboor kun je eigenlijk alleen maar voor hout en platen gebruiken: voor andere materialen is hij simpelweg niet sterk genoeg. De houtboor is gemakkelijk te herkennen aan de scherpe punt aan het uiteinde. Daarmee prik je een gaatje in het hout, en voorkom je dat je wegglijdt als je de boormachine aanzet. Een variant van de houtboor is de speedboor, waarmee je grotere gaten kunt maken.

Welke boor voor welke klus?-22382513

Steen- en betonboor

Steenboren en betonboren hebben wel wat weg van houtboren, maar ze missen de scherpe punt aan het einde. In plaats daarvan hebben ze vaak een extra toevoeging op de kop, kin de vorm van een beitel. Daarmee sla je als het ware de steen of het beton stuk voor de rest van de boor erdoorheen gaat. De steenboor en betonboor werkt vooral goed als je de klopboorfunctie op je boormachine aanzet: dan doet de beitel nog beter zijn werk.

Welke boor voor welke klus?-22382514

De metaalboor

De metaalboor lijkt ook wel een beetje op de houtboor. De metaalboor heeft geen scherpe, hoekige punt aan het uiteinde, maar heeft wel degelijk een scherpe kop om te voorkomen dat je wegglijdt als je begint met boren. Metaalboren zijn er in verschillende maten, diktes en hardheden. Vooral dat laatste is belangrijk: zorg ervoor dat je de juiste boor voor het juiste materiaal gebruikt. Voor metaalboren heb je doorgaans een krachtigere boormachine nodig dan voor houtboren.

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten