Schroeven, pluggen, bouten en moeren: even je kluskennis bijspijkeren!
Elke doe-het-zelver heeft ze: een verzameling schroefjes, spijkers, pluggen en ander bevestigingsmateriaal. Soms netjes georganiseerd in een sorteerdoos, soms allemaal bij elkaar in een oude jampot. Handig om in huis te hebben, maar waar gebruik je eigenlijk wat voor?
In dit artikel lees je wat voor verschillende soorten bevestigingsmateriaal er alle maal zijn. We hebben een onderverdeling gemaakt in: 🞅 Schroeven 🞅 Pluggen 🞅 Bouten en moeren 🞅 Overige bevestigingsmaterialen
Lees ook: Het belangrijkste gereedschap voor elke hobbyklusser
Schroeven
Voor veel klussen zijn schroeven onmisbaar. Ze zorgen ervoor dat materialen stevig aan elkaar vast komen te zitten. Er zijn verschillende soorten schroeven verkrijgbaar, afhankelijk van het materiaal waar je in wilt schroeven en de toepassing.
Voor hout zijn houtschroeven het meest geschikt. Deze hebben een grove schroefdraad die goed grip geeft op het hout. Ze worden bijvoorbeeld gebruikt voor het bevestigen van planken of het in elkaar zetten van houten meubels. Ook parkerschroeven zijn ideaal voor het werken met hout vanwege hun grove draad. Je kunt ze trouwens ook gebruiken voor metaal en kunststof.
Moet je gipsplaten aan een houten frame bevestigen? Dan heb je gipsplaatschroeven nodig. Deze hebben een fijnere schroefdraad waardoor het gips niet scheurt. Voor gipsplaten zijn ook speciale snelbouwschroeven verkrijgbaar, ook wel bekend als drywallschroeven.
Voor metaaloppervlakken gebruik je het best zelftappende schroeven. Deze hebben een scherpe punt waarmee ze gemakkelijk in het metaal gedraaid kunnen worden. Een variant hierop zijn de snijschroeven, die hun eigen draad in het materiaal snijden terwijl je ze indraait.
Pluggen
Als je zware voorwerpen zoals planken of keukenkastjes aan een muur wilt bevestigen, heb je meer nodig dan alleen schroeven. De schroeven moeten verankerd worden om ervoor te zorgen dat ze het gewicht kunnen dragen. Hiervoor worden pluggen gebruikt.
Standaard kunststof pluggen zorgen voor een stevige basis in beton en steen. Ze worden gecombineerd met schroeven. Voor holle en gipsblokken muren zijn speciale nylon pluggen verkrijgbaar die zich aan de binnenkant uitvouwen. Zo krijg je een sterke verankering in de wand.
Voor zwaardere montages op holle wanden bestaan metalen en kunststof hollewandpluggen. Deze kunnen veel gewicht aan en zorgen voor een betrouwbare bevestiging. Een andere optie voor steen en beton zijn chemiepluggen (ook wel bekend als chemische pluggen of chemische ankers). Deze pluggen harden uit zodra ze in het boorgat gedreven zijn. Je schroef zit er dus ‘betonvast’ in.
Lees ook: Zo kies je de juiste boormachine voor je klus
Bouten en moeren
©NilsZ
Wil je een deel demonteerbaar maken of een sterke verbinding creëren? Dan zijn bouten en moeren onmisbaar. De meest gebruikte zijn zeskantbouten in combinatie met zeskantmoeren. Deze worden veel toegepast bij het bouwen van houten constructies en het monteren van apparatuur en machines.
Voor het bevestigen van onderdelen aan plaatwerk zijn carrosseriebouten zeer geschikt. Deze bouten met platte, verzonken kop kunnen goed tegen trek- en draaikrachten. Met ringbouten maak je een verbinding extra veilig. Deze bouten hebben een gat voor een borgpen of splitpen.
Wil je moeren makkelijk met de hand kunnen vastdraaien? Kies dan voor vleugelmoeren. Deze hebben kleine uitsteeksels waardoor je geen sleutel nodig hebt om ze aan te draaien. Borgmoeren met een plastic ring voorkomen dat de moer losloopt door trillingen.
Overige bevestigingsmaterialen
Naast de standaard schroeven, pluggen en bouten zijn er ook enkele specifieke bevestigingsmaterialen beschikbaar voor bepaalde toepassingen. Zo kun je blindklinknagels gebruiken voor het bevestigen van plaatmateriaal. Keilbouten zorgen voor een sterke verbinding doordat ze uitzetten bij het indraaien.
Voor het netjes wegwerken van kabels zijn kabelclips en tie-wraps onmisbaar. Ook handig zijn toggles, kunststofpluggen voor holle wanden, en ogen met haken om spullen aan op te hangen. Kortom, voor iedere klus is wel een passend bevestigingsmateriaal beschikbaar!
Met dit overzicht ben je voorbereid op de meeste klusprojecten in en rond het huis. Zorg dat je het juiste gereedschap in huis hebt, zoals schroevendraaiers, een boormachine en steek- en ringsleutels. Dan kun je aan de slag met het stevig bevestigen van alles wat los zit of gemonteerd moet worden.