Wondermiddel: ook hier kun je WD-40 voor gebruiken!

Wondermiddel: ook hier kun je WD-40 voor gebruiken!

Geplaatst: 11 maart 2023 - 08:58

Aangepast: 17 maart 2023 - 11:07

Wesley Akkerman

WD-40 wordt gezien als een wondermiddel voor allerlei taken in huis. Met de speciale spray kun je bijvoorbeeld vocht verdrijven of zelfs roest, vet en verfresten verwijderen. Maar wist je dat je het smeermiddel ook voor allerlei andere taken in en rondom het huis kunt gebruiken?

Waarschijnlijk heb je er zelf een bus van in huis staan: WD-40. Dit wondermiddel in de vorm van een smeerbare spray werd in 1953 ontwikkeld voor de Amerikaanse ruimtevaartindustrie. De afkorting WD staat voor water displacement, en het getal 40 geeft aan dat het bedrijf dat hier verantwoordelijk voor is 40 pogingen nodig had om de formule te perfectioneren. De eerste keer dat het product gebruikt werd was toen de Atlas Missile de ruimte in gestuurd werd, zodat die beschermd kon worden tegen zaken als roest en corrosie.

0

Powered by

logo

Aangezien steeds meer werknemers van het bedrijf het product destijds voor allerlei klusjes mee naar huis namen, besloot het bedrijf van koers te veranderen. In 1969 veranderde het daarom zijn naam van het enigszins stoere Rocket Chemical Company naar het eenvoudige, maar overduidelijke WD-40 Company. Sindsdien verkoopt de producent zijn smeerbare spray aan de consument en zijn er ook allerlei derivaten uitgebracht. Zo kun je bijvoorbeeld een busje smeermiddel speciaal voor je fiets kopen of een variant die bedoeld is voor meer veeleisende taken.

🔥 Voordat we vertellen wat je er allemaal mee kunt doen in en rondom je huis, is het goed om te weten dat WD-40 licht ontvlambaar is en dat je de spray niet in afgesloten ruimtes moet gebruiken.

Wondermiddel: ook hier kun je WD-40 voor gebruiken!-31029044

De productlijn van WD-40 is inmiddels flink gegroeid en omvat meerdere specialistische producten.

Hier kun je WD-40 voor gebruiken

Over het algemeen kun je WD-40 gebruiken voor het verwijderen en voorkomen van roest, het verhelpen van piepende, nukkige scharnieren en het schoonmaken van allerlei gereedschap. Maar wist je dat je het product ook kunt gebruiken voor het uit de knoop halen van verstrikte sieraden? Vooral dunne armbanden en kettingen hebben nog weleens de neiging om vanuit zichzelf hopeloos in de knoop te raken, maar dan doet een drupje WD-40 dus wonderen. En dat geldt ook voor ritsen die muurvast lijken te zitten: voordat je besluit een broek of jas weg te gooien, check dan eerst of een beetje WD-40 helpt om de boel weer soepel te krijgen.

WD-40 weet daarnaast raad met de hardnekkigste vlekken. Zo verwijder je krijttekeningen van je kleuter uit de bekleding van je meubels, glas, behang, tapijt en stenen muren. Lijm-, sticker- of plakbandresten? Je poetst het residu eenvoudig weg met een beetje van dit wondermiddel. Spuit het erop, laat het een paar minuten inwerken en je kunt beginnen met poetsen. Datzelfde geldt voor de vlekken die soms achterblijven van lippenstift, koffie, bessen, haarverf (op je handdoeken) en tomaten.

💧 TIP! Als je WD-40 gebruikt op sieraden, zorg er dan voor dat je het product ook weer goed verwijdert. De vettige laag die achterblijft kan namelijk vlekken op je kleding achterlaten.

hand met bus kruipolie

En had je hier al eens aan gedacht?

Wellicht liggen bovenstaande oplossingen een beetje in de lijn der verwachting, dus gaan we nog een stapje verder. Zo kun je WD-40 bijvoorbeeld ook gebruiken voor het verwijderen van kauwgom uit je haar (of het haar van je kind). Het middel is daarnaast bijzonder effectief tegen kaarsvet dat aan de kandelaar zit vastgeplakt. En als je daar dan toch mee bezig bent: spray na het schoonmaken een beetje WD-40 in de kandelaar zelf. Dan voorkom je dat de kaars zelf en het kaarsvet vast komen te zitten. Kalkaanslag in de badkamer is eveneens geen uitdaging. Werken de traditionelere manieren dus niet meer, zoek dan snel deze bus op!

Ook kun je WD-40 inzetten als schoonmaakmiddel voor de auto. Vettigheid, olieresten, viezigheid en insecten? Je verwijdert het allemaal zonder dat je de lak van de auto aantast. En over insecten gesproken: die kun je voortaan buiten houden, als je dat prettig vindt. Door wat WD-40 op de kozijnen te spuiten, voorkom je dat insecten op die plekken binnendringen. Tot slot is het mogelijk imitatieplanten iets meer glans te geven door er wat spray op aan te brengen en die subtiel over de bladeren uit te smeren.

🔴 WD-40 heeft ook een paar nadelen. Herhaalde blootstelling aan het lichaam kan zorgen voor een gebarsten huid. Daarnaast zit er mogelijk ruwe olie en terpentine in de samenstelling, en dat is dan weer slecht voor het milieu. Hoewel WD-40 verder geen zeer zorgwekkende stoffen bevat, raden we aan het middel niet zomaar in te zetten voor alle genoemde mogelijkheden, maar te zien als laatste redmiddel.

WD-40 nodig?

Hier vind je alle middeltjes die je nodig hebt!

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten
ID.nl logo

ID.nl, onderdeel van Reshift BV, is in 2022 gestart en uitgegroeid tot de meest toonaangevende en complete consumentensite van Nederland. Het doel van ID.nl is om de consument te helpen met alle technologie die hoort bij het dagelijks leven: van smart-health-meters tot e-bikes, van warmtepompen tot zonnepanelen - en alles daar tussenin!

Duidelijk, betrouwbaar en onafhankelijk: ID.nl maakt moeilijke dingen makkelijk.

Contact

ID.nl

Nijverheidsweg 18

2031 CP Haarlem

info@id.nl

Telefoon: 023-5430000