Hoeken en onregelmatigheden meten: zo doe je dit het slimst!

© pirke - stock.adobe.com

Hoeken en onregelmatigheden meten: zo doe je dit het slimst!

Geplaatst: 28 februari 2024 - 11:27

Aangepast: 31 mei 2024 - 09:01

Jurjen Idskes

Nauwkeurige metingen zijn essentieel om van jouw klusproject een succes te maken. Rechte hoeken opmeten lukt vaak nog wel. Maar wat doe je bij gekke hoekjes, onlogische uitsteeksels en onregelmatige muren? Je leest het hier!

Zweihaak

Haakse hoeken afmeten is een fluitje van een cent. Voor hoeken die niet precies 90 graden zijn gebruik je een zweihaak, ook wel zwaaihaak genoemd. Dat is een liniaal met in het midden een scharnier. Die kun je vastzetten of losdraaien met een vlinderschroef.

Flexibel apparaat om hoeken te meten

© fefufoto - stock.adobe.com

Leg de zweihaak om of in een hoek en draai het scharnier vast. Vervolgens neem je het hulpmiddel mee naar bijvoorbeeld een plank en gebruik je het als mal.

Onregelmatigheden: profielmal

Met een profielmal kun je eigenlijk alle vormen en contouren overnemen. Het is een stukje gereedschap met allemaal kleine pinnetjes die los van elkaar bewegen.

Lastige hoekjes meten

© WYTRAZEK

De pinnetjes druk je tegen het onregelmatige oppervlak en vervolgens neem je de profielmal mee naar het te zagen materiaal. Dit is erg handig wanneer je bijvoorbeeld rondingen moet meten of een laminaatvloer rond verwarmingsbuizen moet leggen. Zoals bij veel soorten gereedschap worden meerdere namen gebruikt. Je kunt dit hulpmiddel ook vinden onder de benaming profielaftaster en contourenmeter.

Grote projecten: digitale hoekmeters

Ga je aan de slag met een groot project of klus je erg vaak? Dan is het de moeite waard om een digitale hoekmeter te overwegen. Daarmee is het opmeten van (on)regelmatige hoeken kinderspel.

Digitale gradenmeter

© Valentyn Semenov

Je plaatst de digitale hoekmeter volgens de instructies in een hoek en leest op het scherm het aantal graden af. Dat je de hoeken op kunt slaan, maakt het allemaal extra gemakkelijk. Vooral voor een groot project is dat erg handig. Bovendien sla je de hoeken in je woning gewoon allemaal op. Hierdoor leg jij je vloer de volgende keer stukken sneller!

Wie vaker moet meten, pakt zijn digitale gadget erbij

Die geeft het nauwkeurigste resultaat

Trapspin voor het opmeten van treden

Ga je de trap opnieuw bekleden? Dan biedt een trapspin uitkomst. Met dit hulpmiddel maak je gemakkelijk een mal van elke traptrede. Er zitten minstens 6 poten op een trapspin en die kun je individueel vastzetten. Druk ze allemaal in een hoek van een trede en draai de vlinderschroeven vast. Je neemt het meetapparaat nu als een mal mee naar het materiaal dat je op maat zaagt. De trapspin kun je natuurlijk ook voor andere projecten gebruiken. Voor het opmeten van een vlak oppervlak met meerdere (onregelmatige) hoeken is de trapspin je beste vriend.

Huis- tuin- en keukentips

Geen gereedschap in huis om hoeken te meten? Ook dan komt een echte klusser er wel uit! Hoewel we je wel aanraden meetapparatuur aan te schaffen voor grote projecten. Maar voor het opmeten van de omtrek van een buis werkt een stukje touw of draad ook nog altijd prima. Wikkel dat er gewoon omheen, hou beide kanten vast en leg het langs een liniaal of rolmaat. Nu kun je de omtrek van de buis aflezen.


Nauwkeurig meten voor je gaat boren? Gebruik een kruislaser!
0

Powered by

logo
Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten