Review Roomba Combo i8+ - Ruzie met een robotstofzuiger

Review Roomba Combo i8+ - Ruzie met een robotstofzuiger

Geplaatst: 23 mei 2023 - 17:29

Aangepast: 10 april 2024 - 11:46

Wesley Akkerman

Het is inmiddels duidelijk dat iRobot, het bedrijf achter de populaire Roomba-stofzuigers, last heeft van de wet van de remmende voorsprong. Dat idee komt heel scherp naar voren tijdens het testen van de Roomba Combo i8+, die beschikt over de zogenaamde Combo Bin.

3,0

Roomba Combo i8+

Pluspunten

Kan prima stofzuigen

Minpunten

Dweilfunctie slecht uitgewerkt

Dweil wordt veel te nat

Combo Bin handmatig legen

Gedoe met QR-code

Thuisbasis zuigt water op

Veel te duur

Oud model uit 2018

Conclusie

Het systeem is met 800 euro (inclusief thuisbasis, 600 euro zonder) vrij duur. Voor een paar tientjes meer kun je de veel luxere variant Roomba Combo j7+ kopen; die doet precies hetzelfde én beschikt over een systeem dat de dweil naar boven trekt zodra de stofzuiger een tapijt of vloerkleed nadert. Dan hoef je dus niet te kiezen, hoef je geen niet-dweilenzones aan te maken én wordt de kamer in één keer schoongemaakt. De Roomba Combo i8+ vult geen enkel gat in de markt en doet de Roomba-naam bovendien bepaald geen eer aan....
Lees meer

Normaal gesproken brengt iRobot met de Roomba-lijn prima robotstofzuigers uit. Ja, ze zijn meestal duur, maar qua slimme functies en zuigkracht kun je je goed voorstellen waarom dat merk zo hoog staat aangeschreven. Mettertijd is het merk wat meer gaan experimenteren met extra functies en onderdelen, waardoor we op een gegeven moment ook konden dweilen met die handige apparaten. Maar uit al onze tests tot nu toe blijkt dat het dweilen nogal wat te wensen overlaat. Met de Roomba Combo i8+ bereiken we een nieuw dieptepunt.

Review Roomba Combo i8+  - Ruzie met een robotstofzuiger-43553186
Review Roomba Combo i8+  - Ruzie met een robotstofzuiger-43553185

Roomba Combo i8+ met twijfelachtige dweilfunctie

Normaal gesproken zou ik hier een uiteenzetting plaatsen van toffe opties en functies, maar ik val maar meteen met de deur in huis. De Roomba Combo i8+ zou namelijk moeten kunnen stofzuigen én dweilen. Nu gaat dat eerste nog wel goed (en toegegeven, de robot voert die taak bovengemiddeld goed uit), maar van dweilen is simpelweg geen sprake. Dat heeft alles te maken met de zogenoemde Combo Bin, een verwisselbare bak die je in de achterkant van de robot schuift. Eerst moet je de normale opvangbak eruit halen, want anders past de nieuwe Bin met dweillap niet.

Die Bin heeft in feite twee bakken: een kleine bak voor het stof en de viezigheid en een aparte waterbak. Dat werkt net als op bijvoorbeeld de Roomba Combo j7+, Hombli Smart Robot Vacuum of de Eufy Robovac X8 Hybrid. Met wat priegelwerk schuif je de dweil er aan de onderkant op. Vervolgens vul je de bak met wat water en zeep (in tegenstelling tot de Hombli mag je hier wel gewoon zeep gebruiken) en klik je hem in de Roomba Combo i8+. Dan denk je: de robotstofzuiger herkent natuurlijk meteen dat er nu een nieuwe bak in zit, maar helaas – niets is minder waar.

Review Roomba Combo i8+  - Ruzie met een robotstofzuiger-43553184
Review Roomba Combo i8+  - Ruzie met een robotstofzuiger-43553183

Een QR-code scannen… euh, wat?

Voordat je de dweilfunctie van de Roomba Combo i8+ kunt gebruiken, moet je namelijk met de camera van je smartphone een QR-code scannen. Die zit op de waterbak. Prima, doen we dat. Vervolgens wordt de Roomba-app geopend en kun je een robotstofzuiger uitkiezen die werkt met de Combo Bin. Aanvankelijk werkte dat niet, omdat ik de i8+ niet kon selecteren. Na een paar keer proberen lukte het opeens wel. Wat was er aan de hand? Nadat de robotstofzuiger zijn eerste rondje had afgerond, reed hij niet ver genoeg de thuisbasis in. Daardoor werd niet opgeladen en kon de app hem ook niet vinden.

Het feit dat je een QR-code moet scannen om de losse waterbak toe te voegen, is mijns inziens het bewijs dat deze toevoeging een latere toevoeging was. En dat niet alleen: als je de dweil en waterbak eenmaal aan de robotstofzuiger hebt gekoppeld, kan de thuisbasis (de + in de naam van de Roomba Combo i8+) de vuilbak ineens niet meer leegzuigen. Want dan zuigt die namelijk ook het achtergebleven water op. Dat resulteert in het handmatig legen van de vuilbak, wat je nou net niet wilde doen... Je hebt immers honderden euro’s meer uitgegeven aan die mooie thuisbasis.

Review Roomba Combo i8+  - Ruzie met een robotstofzuiger-43553181
Review Roomba Combo i8+  - Ruzie met een robotstofzuiger-43553180

Modern monster van Frankenstein

De Roomba Combo i8+ is een soort modern monster van Frankenstein. iRobot probeerde een handige functie toe te voegen, maar gaat finaal de mist in. Bij mijn testmodel kwam namelijk ook het probleem naar voren dat ik de robotstofzuiger niet kon starten op het moment dat de waterbak en dweil bevestigd waren. Het systeem denkt dan namelijk dat de opvangbak vol zit. En wanneer je hem op de basis parkeert (handmatig, want ook dat werkt niet meer vanuit de app), probeert die de bak leeg te zuigen. Juist, de bak met water. En al dat water sijpelt er dan aan de zijkant weer uit.

Ik heb navraag gedaan bij de Nederlandse vertegenwoordigers van iRobot en kreeg terug dat ik een van de twee recensenten ben bij wie deze problemen spelen. De PR-firma heeft van alles gedaan om me te helpen, en legde daarvoor contact met het hoofdkantoor. Het mocht niet baten. Ik heb de Roomba Combo i8+ twee keer opnieuw geïnstalleerd en de problemen blijven aanhouden. Ik heb daarna wederom contact opgenomen met iRobot en heb aangegeven dat ik wilde beginnen met schrijven. Mijn vloer is inmiddels beschadigd door het water en ik heb er al te veel tijd in zitten.

Review Roomba Combo i8+  - Ruzie met een robotstofzuiger-43553179
Review Roomba Combo i8+  - Ruzie met een robotstofzuiger-43553178

Te natte dweil op de Roomba Combo i8+

Tijdens het testen bleek al snel dat de dweil veel te nat wordt en dat er water uit het apparaat lekt. De robotstofzuiger heeft een tijdje stilgestaan (aangezien ik hem aan de praat wilde krijgen), waardoor er een plas water ontstond. Datzelfde geldt voor de basis. Wanneer ik hem daar te lang liet staan – omdat die niet wilde wegrijden zonder het water opgezogen te hebben – liep het water langzaamaan naar beneden. Ik bedoel, ik klaag wel eens vaker over hoe dweilende robotstofzuigers iets te wensen over laten, maar ik had niet gedacht dat ze nu al wraak konden nemen.

Daarnaast botst dit model nog weleens tegen stoelpoten en muren op. Je kunt je voorstellen dat ik tijdens deze testperiode ruzie met de robotstofzuiger had. Dit model komt overigens uit 2018, toen het exclusief in de Verenigde Staten verkrijgbaar was (blijkt uit onderzoek van eerdergenoemde concullega). Ik had al een vermoeden dat het systeem verouderd was vanaf het moment dat ik hem uitpakte. Bij navraag beaamde iRobots vertegenwoordiger dat vermoeden en gegeven, waardoor ik alleen maar met m’n hoofd kan schudden.

Review Roomba Combo i8+  - Ruzie met een robotstofzuiger-43553177

Roomba Combo i8+: laten liggen

Ondertussen blijf ik achter met de vraag voor wie de Roomba Combo i8+ is. Het systeem is met 800 euro (inclusief thuisbasis, 600 euro zonder) behoorlijk duur. Voor een paar tientjes meer kun je de veel luxere variant Roomba Combo j7+ kopen; die doet precies hetzelfde én beschikt over een systeem dat de dweil naar boven trekt wanneer de stofzuiger een tapijt of vloerkleed nadert. Dan hoef je dus niet te kiezen, hoef je geen niet-dweilenzones aan te maken en wordt de kamer in één keer schoongemaakt. Mocht je dus een Roomba met dweilfunctie willen, dan kun je beter voor de Combo j7+ gaan.

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten