ID.nl logo
Dreame L10s Ultra robotstofzuiger – duur, maar ook heel zorgvuldig
Huis

Dreame L10s Ultra robotstofzuiger – duur, maar ook heel zorgvuldig

De Dreame L10s Ultra is één van de duurste robotstofzuigers met dweilfunctie. Tot nu toe worden we nog niet echt enthousiast van autonome stofzuigers die ook voor je dweilen, omdat de systemen vaak tekort schieten. Maar is dat ook zo wanneer je diep in de buidel tast?

Uitstekend
Conclusie

Moet je de Dreame L10s Ultra robotstofuizger nou kopen of laten liggen? Laten we het zo stellen. Heb je een breed besteedbaar inkomen, niets te klagen qua spaargeld en of kun je gewoon duizend euro stukslaan zonder zorgen, ga je gang. Zowel het stofzuigen als dweilen zijn van bovengemiddelde kwaliteit. Ja, je hebt wel wat onderhoud aan dit systeem, maar daar zijn de resultaten ook gewoon naar. Let wel op de nadelen, zodat je weet waar je aan begint.

Plus- en minpunten
  • Flinke zuigkracht
  • Dweilfunctie echt een aanvulling
  • Maakt zichzelf zorgvuldig schoon
  • Navigatie
  • Veel aanpassingsmogelijkheden
  • Botst nog wel eens ergens tegenaan
  • Ontzettend duur
  • Veel handmatig onderhoud
  • Geen eigen schoonmaakmiddelen
  • App best onoverzichtelijk
  • Tapijt wordt niet altijd schoongemaakt

Als je in de markt bent voor een goede robotstofzuiger, dan is de kans groot dat je aankomt bij een Roomba van iRobot. Maar dan begint de keuzestress past echt, want ga je voor een betaalbaar of echt premium model? En wil je een variant die ook voor je kan dweilen of koop je daar dan weer een ander apparaat voor? Tot nu toe hebben we nog geen goede robotstofzuigers gezien die ook goed kunnen dweilen. En dat is jammer, want je geeft er wel honderden euro’s aan uit. Kan de Dreame L10s Ultra, met een prijs van boven de duizend euro, hier verandering in aanbrengen?\

Lees ook: Gebruikerstest - wat is de beste robotstofzuiger voor jou?

Dreame L10s Ultra: wat haal je in huis?

Dreame is een merk dat al jarenlang stofzuigers maakt. Modellen die je met de hand bedient en modellen die het werk uit handen nemen. De Dreame (spreek uit als dreamy) L10s Ultra is één van de meest geavanceerde en tevens duurste modellen in de grote line-up (waar gelukkig ook veel betaalbare apparaten tussen staan). Dit vormt zo’n beetje de top van de markt voor robotstofzuigers met dweilfunctie, kijkende naar de prijs die vaak ergens tussen de duizend en elfhonderd euro ligt. Dat is een enorm bedrag voor een huishoudelijk apparaat; wat krijg je daarvoor in huis?

Een alternatief voor de Dreame L10s Ultra is de Roomba Combo j7+. Dit is tevens een robotstofzuiger met dweilfunctie, die een adviesprijs heeft van 949 euro. De dweilfunctie laat soms wat te wensen over en hij slaat soms wat hoekjes over; maar wanneer je in de markt bent voor een goede huishoudhulp, dan moet dit model tenminste op het lijstje met overwegingen staan.

De robotstofzuiger is voorzien van een grote, uitgebreide basis. Hierin zit een opvangbak voor het stof en de viezigheid, die automatisch uit de L10s Ultra gezogen worden wanneer die het basisstation bereikt. Daarnaast zijn er twee waterbakken en een zeephouder aanwezig. De ene waterbak zit vol schoon water, waar de stofzuiger automatisch water uit zuigt wanneer het tijd is om schoon te maken. De andere bak vangt het vieze water op. De water- en zeepbakken zijn zonder gedoe eruit te trekken, zodat je het vieze water kunt weggooien en het schone water kunt bijvullen.

In principe heb je geen omkijken naar de robot. Wanneer je hem activeert, dan komt er een heel proces op gang. De dweilen onderop de robotstofzuiger worden schoongemaakt en het water en de zeep worden bijgevuld. Daarna maakt de robot zich op voor de reis door het huis. Het kan een paar goede minuten duren voordat die begint met rijden, maar probeer daar niet te veel op te letten. Tenzij je merkt dat het systeem het water er niet doorheen trekt, zoals bij ons aanvankelijk het geval was. Maar na een korte troubleshooting, werkte het systeem naar behoren.

We hebben het systeem een paar keer compleet opnieuw moeten opstarten voordat de robot in staat was het water door de slangetjes heen te trekken. We komen dergelijke problemen ook tegen op verschillende fora op het internet, dus we zijn daarin niet de enigen. Gelukkig is dit geen groot obstakel, omdat je dit dus zelf kunt oplossen. Maar zoiets verwacht je niet op dit prijspunt.

De Dreame L10s Ultra neemt de tijd

Wanneer de Dreame L10s Ultra eenmaal op gang komt, dan neemt die de tijd om accuraat zijn taken te voltooien. Die accuraatheid dankt het systeem onder meer aan de RGB- en LiDAR-camera’s aan boord. Daardoor is het systeem in staat een 3d-kaart aan te maken van de omgeving. Hoewel de robotstofzuiger het beste werkt in goed verlichte omgevingen, merken we dat in de avond (met de lichten uit) schoonmaken ook geen probleem is. Het lasersysteem zorgt ervoor dat het apparaat z’n weg wel vindt. De schoonmaakkwaliteit overdag en in de avond verschilt weinig van elkaar.

Op de robot zitten verder onderdelen die we vaker aantreffen op robotstofzuigers: stevige, rubberen banden met een fijne vering en een borstel aan de zijkant die het vuil voor de zuigopening veegt. Door deze opstelling kan de L10s Ultra rekening houden met korte drempels en tapijten; hij rijdt moeiteloos over randjes heen. Het camerasysteem kan tevens objecten herkennen en daar eventueel omheen rijden (zoals uitwerpselen van een huisdier), al is dit systeem niet net zo betrouwbaar als op een Roomba. Deze robot rijdt helaas nog wel eens tegen (voornamelijk donkere) dingen aan.

Met een indrukwekkende zuigkracht van 5.300 Pa kun je ervan uitgaan dat die vrijwel alles opzuigt wat er op de grond ligt. Korrels, zand, haren en meer verdwijnt in de (helaas wat kleine) cabine. De borstel onderop is gelukkig met een simpele klik te verwijderen, waardoor je haren en andere viezigheid snel verwijdert. Omdat de boel nog wel eens nat kan worden, komt het ook voor dat die borstel meer viezigheid aantrekt dan reguliere robotstofzuigers. Daardoor vergt dit systeem meer onderhoud dan je wellicht denkt, dus dat is wel echt iets om van tevoren rekening mee te houden.

Laat het dweilen maar aan de Dreame L10s Ultra over

De twee afneembare dweilkoppen achterin doen ontzettend goed hun werk. Ze draaien ook nog eens afzonderlijk van elkaar, waardoor er een echt schoon resultaat ontstaat. En dat ruik je ook gewoon. Het systeem dweilt met gemak allerlei vlekjes van de vloer en kan ook grote ongelukjes (bijvoorbeeld met een ketchupfles…) wegkrijgen. Laat je hem langs het gasfornuis gaan waar er geregeld een spetter olie of vet op de grond terechtkomt, dan moet je de verwachtingen ietwat verlagen. De echt hardnekkige vlekken verdwijnen niet, maar dat doet niets af van de algemene kwaliteit.

Hoewel het mooi zou zijn dat we hier onze schoonmaakrobots voor in kunnen zetten, is het helaas nog niet zo’n feest. Geen enkele robot (die wij althans getest hebben) kan dat momenteel, daarom doet het niets af van de algemene kwaliteit.

Dat de robot zo goed is in dweilen komt onder meer door de manier waarop die met de dweilpads omgaat. Het basisstation laat hen namelijk een rigide schoonmaakproces ondergaan, dat soms tot wel twee uur kan duren. Niet alleen worden ze heel goed afgenomen en schoongemaakt, ook neemt het systeem de tijd om alles goed te laten drogen voordat de Ultra weer op pad gaat. Dit is echt heel anders dan gewoon een dweil achter de robot te laten hangen die toevallig ook de grond wat lafjes natmaakt tijdens het stofzuigen, zoals bijvoorbeeld op de Eufy Robovac Hybrid X8 het geval is.

De Dreame L10s Ultra is tevens in staat rekening te houden met zones waarin het niet mag dweilen. Helaas detecteert het systeem niet automatisch dat er ergens een tapijt ligt, waar die logischerwijs niet mag dweilen (zoals de Combo j7+ van Roomba wel doet), waardoor je tapijt nat kan worden wanneer je niet oplet. Stel je binnen de app in dat je dit deel van de kamer wil ontwijken met die natte lap, dan trekt de Ultra de dweil omhoog. Het kan dan nog steeds gebeuren dat de rand van je tapijt nat wordt, aangezien het binnen de app moeilijk is zo’n regio aan te duiden.

Uitgebreide app met verstopte functies

Daarnaast is het zo dat de robot ook gewoon niet stofzuigt op die plek. En dat is vreemd, omdat je in feite alleen aangeeft dat je niet wil dat er op het tapijt gedweild wordt. Nog vreemder wordt het wanneer blijkt uit de appgegevens dat de stofzuiger wel degelijk weet waar het tapijt zich bevindt. Binnen de app vinden we hier ook geen goede instellingen over. Je kunt het tapijt vermijden of alleen schoonvegen met dit apparaat. En dat is toch een lelijke smet op een verder fijne ervaring. De app is namelijk erg uitgebreid en je kunt de robot heel nauwkeurig instellen en aansturen.

De app staat echt boordevol functies. En sommige functies zijn best goed verstopt of niet meer in te stellen wanneer de robot eenmaal bezig is. Dan moet je hem eerst terugsturen naar de basis, de instelling aanpassen en hem weer op pad sturen. Op zich niet vreemd, maar soms bedenk je je ineens of kan het handig zijn iets op een andere manier te regelen dit keer. Dit kost dan gevoelsmatig onnodig veel tijd. Over het algemeen zijn de standaardinstellingen prima. Maar we raden we aan bepaalde zones in te stellen die de robot moet vermijden of waar die niet mag dweilen.

Verder beschikt de Dreame L10s Ultra over een aantal handige appopties. Denk dan aan kindervergrendeling, een niet-storen-modus en een afstandsbediening. Vooral die laatste is handig wanneer de robot bijvoorbeeld vastzit onder het bed, wat bij ons meteen gebeurde. Daar ligt namelijk nog een lange kabel, waar de Ultra even niet mee overweg kon. Dan kun je hem heel gemakkelijk begeleiden. Mocht je deze robot aanschaffen, dan raden we aan echt even op alle knopjes te drukken; dan weet je waar alles staat en hoe alles uiteindelijk ook werkt.

Conclusie: Dreame L10s Ultra kopen?

Dan komen we aan bij de hamvraag: moet je de Dreame L10s Ultra nou kopen of laten liggen? Laten we het zo stellen. Heb je een breed besteedbaar inkomen, niets te klagen qua spaargeld en of kun je gewoon duizend euro stukslaan zonder zorgen, ga je gang. Zowel het stofzuigen als dweilen zijn van bovengemiddelde kwaliteit. Ja, je hebt wel wat onderhoud aan dit systeem, maar daar zijn de resultaten ook gewoon naar. Het dweilen werkt in elk geval beter dan op de Roomba Combo j7+. En dat is toch wel een van de grootste concurrenten, voor zover wij kunnen zien.

Het grootste nadeel van deze robotstofzuiger is toch zeker wel de prijs. Door hem een prijskaartje van bijna elfhonderd euro te geven, blijft dit systeem buiten het bereik van de massa. En dan wegen de nadelen heel zwaar. De app is uitgebreid, maar onoverzichtelijk. Tapijten worden niet goed schoongemaakt (en soms een beetje nat), het botsen komt net even te vaak voor (al is dat sporadisch) en het systeem vraagt om relatief veel onderhoud. Ook is er een led-lampje aanwezig voor schoonmaaksessies in de avond; dat is jammer, want de prestaties kunnen wel beter dan.

Om nog maar te zwijgen over het feit dat je overgeleverd bent aan de fabrikant voor de schoonmaakmiddelen. Want je kunt niet gewoon zelf kiezen wat je hiervoor gebruikt; je bent afhankelijk van specifieke cartridges. En datzelfde geldt voor de stofzuigerzakken die in de basis zitten. De borstel onderop wordt ook redelijk snel vies en niet elke hoekje wordt meegenomen. Het klinkt allemaal erger dan het is, moeten we hieraan toevoegen; maar dit soort dingen gaan de mensen die nog twijfelen over het systeem mogelijk niet overhalen er toch in te investeren.

▼ Volgende artikel
Facebook en Instagram gratis blijven gebruiken? Zo houd je grip op wat je ziet
Huis

Facebook en Instagram gratis blijven gebruiken? Zo houd je grip op wat je ziet

Gebruikers die deze week Facebook of Instagram openen, krijgen ineens een keuze voorgeschoteld: wil je betalen om geen advertenties meer te zien, of blijf je het gratis gebruiken mét advertenties? Die keuze is vanaf nu verplicht. Sinds november 2023 bood Meta al de mogelijkheid om een betaald abonnement zonder advertenties te nemen, maar tot nu toe was dat geheel vrijblijvend. Wat betekent die verplichte keuze precies? En kun je, als je niet wilt betalen, nog steeds zelf bepalen wat je te zien krijgt?

Waarom moet je nu ineens kiezen?

Meta voert deze verplichte keuze door vanwege aangescherpte Europese privacyregels. De wetgever stelt strengere eisen aan hoe bedrijven data mogen gebruiken voor advertentiedoeleinden. Een gratis dienst met gepersonaliseerde advertenties mag alleen als de gebruiker daar bewust toestemming voor geeft. Meta zet de gebruiker daarom voor het blok: betalen voor een advertentievrije ervaring, of toestemming geven voor het gebruik van je gegevens.

De betaalde abonnementsvorm: wat houdt het in?

Wie zich abonneert op de advertentievrije versie van Facebook en Instagram betaalt 7,99 euro per maand via de app, of 5,99 euro via een browser. Dit bedrag geldt voor één account in het zogeheten Accountcentrum. Wil je meerdere accounts advertentievrij gebruiken, dan betaal je daar extra voor. Meta belooft dat je gegevens in dat geval niet verwerkt worden voor advertentiedoeleinden. Je gebruikt de platformen dan volledig zonder gepersonaliseerde advertenties.

©Meta

Kritiek op het 'pay or consent'-model

Hoewel Meta stelt dat deze keuze in lijn is met de Europese privacyregels, heeft het 'pay or consent' (betaal of geef toestemming) model veel kritiek gekregen. Tegenstanders noemen het een vorm van privacy blackmail: je betaalt om je privacy te behouden, of je geeft die op in ruil voor gratis gebruik en gepersonaliseerde advertenties. Het is de vraag of een 'keuze' wel echt een keuze is als de alternatieven zo ongelijkwaardig zijn.

Niet betalen? Dit doet Meta dan met je gegevens

Kies je ervoor om Facebook en Instagram gratis te blijven gebruiken, dan geef je Meta toestemming om je gegevens te gebruiken voor advertenties. Het gaat dan om gepersonaliseerde advertenties, gebaseerd op je profiel, gedrag op het platform en je interacties met andere websites en apps. Je huidige ervaring blijft grotendeels hetzelfde, maar de verwerking van je gegevens valt voortaan onder strengere Europese regels.

Je kunt later ook kiezen voor advertenties met minder personalisatie. Deze optie gebruikt minder van je gegevens en is iets privacyvriendelijker, maar laat nog steeds advertenties zien. Meta gebruikt dan geen informatie meer over je gedrag op andere sites of eerdere interacties binnen hun platformen. In plaats daarvan worden alleen basisgegevens gebruikt, zoals je leeftijd, geslacht, locatie en activiteit op dat moment. Deze instelling kun je op elk moment inschakelen via het menu Advertentie-instellingen, onder het kopje dat gaat over personalisatie en gegevensgebruik.

Een bredere trend: betalen voor advertentievrije content

De beslissing van Meta om te kiezen voor een betaalde advertentievrije optie staat niet op zichzelf. Steeds meer bedrijven voegen advertenties toe aan diensten die voorheen gratis of advertentievrij waren, of bieden juist een betaalde versie zonder advertenties. Disney+ heeft bijvoorbeeld de optie Standaard met reclame, Videoland biedt meerdere abonnementen aan met reclames en Netflix heeft in een aantal landen ook een dergelijk abonnement (nog niet in Nederland overigens). Vanaf 26 augustus voegt ook Amazon advertenties toe aan Prime Video in Nederland. En het blijft niet bij videostreaming. Spotify biedt al jaren een gratis versie met advertenties naast zijn Premium-abonnement, net als YouTube. Ook op sociale media zie je dezelfde trend. X, voorheen Twitter, heeft een betaalde variant die minder advertenties belooft, al krijg je zelfs met X Premium nog wel wat advertenties te zijn.

©Videoland

Hoe houd je invloed op wat je te zien krijgt?

Ook als je kiest voor de gratis versie van Facebook of Instagram, kun je nog wel degelijk invloed uitoefenen op de advertenties die je te zien krijgt.

Advertentie-instellingen beheren

Ga naar de instellingen van je Facebook- of Instagram-account en zoek naar Advertentievoorkeuren of Advertentie-instellingen. Hier krijg je een overzicht van de interesses die Meta aan jouw profiel heeft gekoppeld. Je kunt deze interesses bewerken, verwijderen of toevoegen. Door dit te doen, geef je Meta een duidelijker beeld van wat je wel en niet relevant vindt. Je kunt ook instellen dat je geen advertenties meer wilt op basis van je activiteit op andere websites en apps.

Advertenties verbergen, rapporteren of de herkomst begrijpen

Bij elke advertentie verschijnt een menu met de optie Waarom zie ik deze advertentie?. Als je daarop klikt, zie je welke informatie Meta heeft gebruikt om jou die advertentie te tonen. Denk aan je interesses, je leeftijd, locatie of het feit dat je eerder een bepaalde pagina hebt bezocht. Vanuit dat scherm kun je direct instellingen aanpassen of interesses verwijderen die niet (meer) bij je passen. Als je een advertentie ziet die je niet interesseert of ongepast vindt, kun je deze ook verbergen of rapporteren. Klik op de drie puntjes bij de advertentie en kies voor Advertentie verbergen of Deze advertentie rapporteren.

Merken of onderwerpen blokkeren

Daarnaast kun je in je advertentie-instellingen specifieke merken of onderwerpen blokkeren die je liever niet voorbij ziet komen. Dit zorgt er niet voor dat advertenties verdwijnen, maar wel dat ze iets minder willekeurig aanvoelen en beter aansluiten op wat je zelf belangrijk of prettig vindt.

Alternatieven: gratis en advertentievrij?

Als de ontwikkelingen bij Facebook en Instagram je zorgen baren en je liever geen advertenties ziet én niet wilt betalen, zijn er maar weinig alternatieven. Volledig gratis, advertentievrije sociale media zijn zeldzaam. De meeste platformen draaien op advertentie-inkomsten of het gebruik van data. Er zijn wel opties die het anders aanpakken. Mastodon, onderdeel van het Fediverse, werkt bijvoorbeeld met open-sourceprincipes en wordt beheerd door community's. Hier zie je weinig tot geen advertenties, maar het bereik is kleiner en de ervaring anders. Ook kun je specifieke niche-platforms of forums opzoeken die zonder advertenties draaien dankzij donaties of vrijwilligers.

De keuze is aan jou

Betalen, de advertenties voor lief nemen of je account opzeggen: de keuze is aan jou. En dat is geen makkelijke keuze. Blijf je bij de gratis versies van Facebook en Instagram? Met de tips in dit artikel kun je in ieder geval nog een beetje grip op je eigen tijdlijn houden.

Lees ook: Je Facebook-account deactiveren of verwijderen


 

▼ Volgende artikel
Een inbouwoven of -magnetron plaatsen? Zo meet je de nismaten goed op
© RossandHelen
Huis

Een inbouwoven of -magnetron plaatsen? Zo meet je de nismaten goed op

Als je een inbouwoven of magnetron wilt plaatsen, begint alles met het opmeten van de nis, oftewel de uitsparing in je keukenkast waar het apparaat in moet komen. Die afmetingen moeten tot op de millimeter kloppen, anders past je nieuwe oven of magnetron niet. Hoe je dat aanpakt en waar je op moet letten, lees je hier. Geen stress: het is makkelijker dan het lijkt!

In dit artikel lees je:

✔ Wat nismaten zijn en waarom ze belangrijk zijn ✔ Hoe je de hoogte, breedte en diepte van de nis nauwkeurig opmeet ✔ Wat de standaard afmetingen zijn van ovens, magnetrons en combimagnetrons ✔ Welk type inbouwapparaat het best past bij jouw keuken en kookstijl

Wat zijn nismaten eigenlijk?

De nismaten van je keuken zijn de binnenafmetingen van de ruimte waarin je de oven of magnetron wilt inbouwen. Je meet dus niet het apparaat zelf, maar de kast waar hij in moet komen. De nismaten bestaan uit drie onderdelen: hoogte, breedte en diepte. De meeste inbouwapparaten zijn afgestemd op standaardmaten, maar er zijn ook uitzonderingen – vooral als je keuken iets ouder is of als je kiest voor een compact model.

Een oven past meestal in een nis van 60 centimeter breed. De hoogte varieert, afhankelijk van het soort apparaat. Zo zijn inbouwovens meestal 60 centimeter hoog, maar compacte modellen van 45 centimeter komen ook vaak voor. Magnetrons hebben doorgaans een hoogte van 38 of 45 centimeter. Combimagnetrons – de handige alleskunners – vallen meestal in de categorie van 45 centimeter hoog.

Zo meet je de nismaten op

De hoogte van de nis meet je van de bovenkant tot de onderkant van de uitsparing. Gebruik een rolmaat en trek die strak – zo krijg je een nauwkeurige meting. Dit is vooral belangrijk bij het kiezen tussen een compacte oven of een standaardmodel.

De breedte van de nis meet je van de linker- naar de rechterkant. Ook hierbij geldt: strak meten voor een betrouwbaar resultaat. De meeste apparaten hebben een standaardbreedte van 60 centimeter, maar het is altijd slim om te controleren wat jouw keuken precies toelaat.

De diepte van de nis is de afstand van de voorkant van de kast tot de achterwand. Zet je rolmaat dus helemaal achterin de nis en trek hem naar voren toe. De meeste ovens en magnetrons passen met een diepte van zo’n 55 tot 60 centimeter, maar ook hier geldt: meten is weten.

Het opmeten gaat het makkelijkst als de nis leeg is – dus als er geen apparaat meer in zit. Zo weet je zeker dat je met de juiste afmetingen werkt.

©Surachetsh

Wat past het beste bij jou?

Heb je je nismaten eenmaal duidelijk in beeld, dan kun je gericht gaan zoeken. Kook en bak je graag en wil je graag taarten, ovenschotels of braadstukken maken? Dan is een volwaardige inbouwoven precies wat je nodig hebt. Gebruik je de oven vooral voor opwarmen, ontdooien of simpele gerechten, dan is een magnetron waarschijnlijk voldoende.

Wil je het beste van beide werelden in één apparaat? Dan is een combimagnetron een slimme keuze. Die heeft de functies van zowel een oven als een magnetron en bespaart je daarmee ruimte – handig, zeker in kleinere keukens.

Klaar om te kiezen?

Als je de afmetingen van je nis goed hebt gemeten én weet welk type apparaat het best bij jouw kookstijl past, kan het eigenlijk niet meer misgaan. Je bent klaar om een oven of magnetron uit te zoeken die niet alleen perfect in je keuken past, maar ook perfect bij jou.