Dreame L10s Ultra robotstofzuiger – duur, maar ook heel zorgvuldig

Dreame L10s Ultra robotstofzuiger – duur, maar ook heel zorgvuldig

Geplaatst: 13 februari 2023 - 09:01

Aangepast: 10 april 2024 - 11:47

Wesley Akkerman

De Dreame L10s Ultra is één van de duurste robotstofzuigers met dweilfunctie. Tot nu toe worden we nog niet echt enthousiast van autonome stofzuigers die ook voor je dweilen, omdat de systemen vaak tekort schieten. Maar is dat ook zo wanneer je diep in de buidel tast?

8,5

Dreame L10s Ultra

Pluspunten

Flinke zuigkracht

Dweilfunctie echt een aanvulling

Maakt zichzelf zorgvuldig schoon

Navigatie

Veel aanpassingsmogelijkheden

Minpunten

Botst nog wel eens ergens tegenaan

Ontzettend duur

Veel handmatig onderhoud

Geen eigen schoonmaakmiddelen

App best onoverzichtelijk

Tapijt wordt niet altijd schoongemaakt

Conclusie

Moet je de Dreame L10s Ultra robotstofuizger nou kopen of laten liggen? Laten we het zo stellen. Heb je een breed besteedbaar inkomen, niets te klagen qua spaargeld en of kun je gewoon duizend euro stukslaan zonder zorgen, ga je gang. Zowel het stofzuigen als dweilen zijn van bovengemiddelde kwaliteit. Ja, je hebt wel wat onderhoud aan dit systeem, maar daar zijn de resultaten ook gewoon naar. Let wel op de nadelen, zodat je weet waar je aan begint. ...
Lees meer

Als je in de markt bent voor een goede robotstofzuiger, dan is de kans groot dat je aankomt bij een Roomba van iRobot. Maar dan begint de keuzestress past echt, want ga je voor een betaalbaar of echt premium model? En wil je een variant die ook voor je kan dweilen of koop je daar dan weer een ander apparaat voor? Tot nu toe hebben we nog geen goede robotstofzuigers gezien die ook goed kunnen dweilen. En dat is jammer, want je geeft er wel honderden euro’s aan uit. Kan de Dreame L10s Ultra, met een prijs van boven de duizend euro, hier verandering in aanbrengen?\

Lees ook: Gebruikerstest - wat is de beste robotstofzuiger voor jou?

Dreame L10s Ultra: wat haal je in huis?

Dreame is een merk dat al jarenlang stofzuigers maakt. Modellen die je met de hand bedient en modellen die het werk uit handen nemen. De Dreame (spreek uit als dreamy) L10s Ultra is één van de meest geavanceerde en tevens duurste modellen in de grote line-up (waar gelukkig ook veel betaalbare apparaten tussen staan). Dit vormt zo’n beetje de top van de markt voor robotstofzuigers met dweilfunctie, kijkende naar de prijs die vaak ergens tussen de duizend en elfhonderd euro ligt. Dat is een enorm bedrag voor een huishoudelijk apparaat; wat krijg je daarvoor in huis?

De robotstofzuiger is voorzien van een grote, uitgebreide basis. Hierin zit een opvangbak voor het stof en de viezigheid, die automatisch uit de L10s Ultra gezogen worden wanneer die het basisstation bereikt. Daarnaast zijn er twee waterbakken en een zeephouder aanwezig. De ene waterbak zit vol schoon water, waar de stofzuiger automatisch water uit zuigt wanneer het tijd is om schoon te maken. De andere bak vangt het vieze water op. De water- en zeepbakken zijn zonder gedoe eruit te trekken, zodat je het vieze water kunt weggooien en het schone water kunt bijvullen.

In principe heb je geen omkijken naar de robot. Wanneer je hem activeert, dan komt er een heel proces op gang. De dweilen onderop de robotstofzuiger worden schoongemaakt en het water en de zeep worden bijgevuld. Daarna maakt de robot zich op voor de reis door het huis. Het kan een paar goede minuten duren voordat die begint met rijden, maar probeer daar niet te veel op te letten. Tenzij je merkt dat het systeem het water er niet doorheen trekt, zoals bij ons aanvankelijk het geval was. Maar na een korte troubleshooting, werkte het systeem naar behoren.

Dreame L10s Ultra robotstofzuiger – duur, maar ook heel zorgvuldig-24936818
Dreame L10s Ultra robotstofzuiger – duur, maar ook heel zorgvuldig-24936817
Dreame L10s Ultra robotstofzuiger – duur, maar ook heel zorgvuldig-24936816
Dreame L10s Ultra robotstofzuiger – duur, maar ook heel zorgvuldig-24936815

De Dreame L10s Ultra neemt de tijd

Wanneer de Dreame L10s Ultra eenmaal op gang komt, dan neemt die de tijd om accuraat zijn taken te voltooien. Die accuraatheid dankt het systeem onder meer aan de RGB- en LiDAR-camera’s aan boord. Daardoor is het systeem in staat een 3d-kaart aan te maken van de omgeving. Hoewel de robotstofzuiger het beste werkt in goed verlichte omgevingen, merken we dat in de avond (met de lichten uit) schoonmaken ook geen probleem is. Het lasersysteem zorgt ervoor dat het apparaat z’n weg wel vindt. De schoonmaakkwaliteit overdag en in de avond verschilt weinig van elkaar.

Op de robot zitten verder onderdelen die we vaker aantreffen op robotstofzuigers: stevige, rubberen banden met een fijne vering en een borstel aan de zijkant die het vuil voor de zuigopening veegt. Door deze opstelling kan de L10s Ultra rekening houden met korte drempels en tapijten; hij rijdt moeiteloos over randjes heen. Het camerasysteem kan tevens objecten herkennen en daar eventueel omheen rijden (zoals uitwerpselen van een huisdier), al is dit systeem niet net zo betrouwbaar als op een Roomba. Deze robot rijdt helaas nog wel eens tegen (voornamelijk donkere) dingen aan.

Met een indrukwekkende zuigkracht van 5.300 Pa kun je ervan uitgaan dat die vrijwel alles opzuigt wat er op de grond ligt. Korrels, zand, haren en meer verdwijnt in de (helaas wat kleine) cabine. De borstel onderop is gelukkig met een simpele klik te verwijderen, waardoor je haren en andere viezigheid snel verwijdert. Omdat de boel nog wel eens nat kan worden, komt het ook voor dat die borstel meer viezigheid aantrekt dan reguliere robotstofzuigers. Daardoor vergt dit systeem meer onderhoud dan je wellicht denkt, dus dat is wel echt iets om van tevoren rekening mee te houden.

Dreame L10s Ultra robotstofzuiger – duur, maar ook heel zorgvuldig-24936814
Dreame L10s Ultra robotstofzuiger – duur, maar ook heel zorgvuldig-24936813
Dreame L10s Ultra robotstofzuiger – duur, maar ook heel zorgvuldig-24936812

Laat het dweilen maar aan de Dreame L10s Ultra over

De twee afneembare dweilkoppen achterin doen ontzettend goed hun werk. Ze draaien ook nog eens afzonderlijk van elkaar, waardoor er een echt schoon resultaat ontstaat. En dat ruik je ook gewoon. Het systeem dweilt met gemak allerlei vlekjes van de vloer en kan ook grote ongelukjes (bijvoorbeeld met een ketchupfles…) wegkrijgen. Laat je hem langs het gasfornuis gaan waar er geregeld een spetter olie of vet op de grond terechtkomt, dan moet je de verwachtingen ietwat verlagen. De echt hardnekkige vlekken verdwijnen niet, maar dat doet niets af van de algemene kwaliteit.

Dat de robot zo goed is in dweilen komt onder meer door de manier waarop die met de dweilpads omgaat. Het basisstation laat hen namelijk een rigide schoonmaakproces ondergaan, dat soms tot wel twee uur kan duren. Niet alleen worden ze heel goed afgenomen en schoongemaakt, ook neemt het systeem de tijd om alles goed te laten drogen voordat de Ultra weer op pad gaat. Dit is echt heel anders dan gewoon een dweil achter de robot te laten hangen die toevallig ook de grond wat lafjes natmaakt tijdens het stofzuigen, zoals bijvoorbeeld op de Eufy Robovac Hybrid X8 het geval is.

De Dreame L10s Ultra is tevens in staat rekening te houden met zones waarin het niet mag dweilen. Helaas detecteert het systeem niet automatisch dat er ergens een tapijt ligt, waar die logischerwijs niet mag dweilen (zoals de Combo j7+ van Roomba wel doet), waardoor je tapijt nat kan worden wanneer je niet oplet. Stel je binnen de app in dat je dit deel van de kamer wil ontwijken met die natte lap, dan trekt de Ultra de dweil omhoog. Het kan dan nog steeds gebeuren dat de rand van je tapijt nat wordt, aangezien het binnen de app moeilijk is zo’n regio aan te duiden.

Dreame L10s Ultra robotstofzuiger – duur, maar ook heel zorgvuldig-24936811
Dreame L10s Ultra robotstofzuiger – duur, maar ook heel zorgvuldig-24936809
Dreame L10s Ultra robotstofzuiger – duur, maar ook heel zorgvuldig-24936808
Dreame L10s Ultra robotstofzuiger – duur, maar ook heel zorgvuldig-24936807
Dreame L10s Ultra robotstofzuiger – duur, maar ook heel zorgvuldig-24936805

Uitgebreide app met verstopte functies

Daarnaast is het zo dat de robot ook gewoon niet stofzuigt op die plek. En dat is vreemd, omdat je in feite alleen aangeeft dat je niet wil dat er op het tapijt gedweild wordt. Nog vreemder wordt het wanneer blijkt uit de appgegevens dat de stofzuiger wel degelijk weet waar het tapijt zich bevindt. Binnen de app vinden we hier ook geen goede instellingen over. Je kunt het tapijt vermijden of alleen schoonvegen met dit apparaat. En dat is toch een lelijke smet op een verder fijne ervaring. De app is namelijk erg uitgebreid en je kunt de robot heel nauwkeurig instellen en aansturen.

De app staat echt boordevol functies. En sommige functies zijn best goed verstopt of niet meer in te stellen wanneer de robot eenmaal bezig is. Dan moet je hem eerst terugsturen naar de basis, de instelling aanpassen en hem weer op pad sturen. Op zich niet vreemd, maar soms bedenk je je ineens of kan het handig zijn iets op een andere manier te regelen dit keer. Dit kost dan gevoelsmatig onnodig veel tijd. Over het algemeen zijn de standaardinstellingen prima. Maar we raden we aan bepaalde zones in te stellen die de robot moet vermijden of waar die niet mag dweilen.

Verder beschikt de Dreame L10s Ultra over een aantal handige appopties. Denk dan aan kindervergrendeling, een niet-storen-modus en een afstandsbediening. Vooral die laatste is handig wanneer de robot bijvoorbeeld vastzit onder het bed, wat bij ons meteen gebeurde. Daar ligt namelijk nog een lange kabel, waar de Ultra even niet mee overweg kon. Dan kun je hem heel gemakkelijk begeleiden. Mocht je deze robot aanschaffen, dan raden we aan echt even op alle knopjes te drukken; dan weet je waar alles staat en hoe alles uiteindelijk ook werkt.

Dreame L10s Ultra robotstofzuiger – duur, maar ook heel zorgvuldig-24936804
Dreame L10s Ultra robotstofzuiger – duur, maar ook heel zorgvuldig-24936803
Dreame L10s Ultra robotstofzuiger – duur, maar ook heel zorgvuldig-24936802

Conclusie: Dreame L10s Ultra kopen?

Dan komen we aan bij de hamvraag: moet je de Dreame L10s Ultra nou kopen of laten liggen? Laten we het zo stellen. Heb je een breed besteedbaar inkomen, niets te klagen qua spaargeld en of kun je gewoon duizend euro stukslaan zonder zorgen, ga je gang. Zowel het stofzuigen als dweilen zijn van bovengemiddelde kwaliteit. Ja, je hebt wel wat onderhoud aan dit systeem, maar daar zijn de resultaten ook gewoon naar. Het dweilen werkt in elk geval beter dan op de Roomba Combo j7+. En dat is toch wel een van de grootste concurrenten, voor zover wij kunnen zien.

Het grootste nadeel van deze robotstofzuiger is toch zeker wel de prijs. Door hem een prijskaartje van bijna elfhonderd euro te geven, blijft dit systeem buiten het bereik van de massa. En dan wegen de nadelen heel zwaar. De app is uitgebreid, maar onoverzichtelijk. Tapijten worden niet goed schoongemaakt (en soms een beetje nat), het botsen komt net even te vaak voor (al is dat sporadisch) en het systeem vraagt om relatief veel onderhoud. Ook is er een led-lampje aanwezig voor schoonmaaksessies in de avond; dat is jammer, want de prestaties kunnen wel beter dan.

Om nog maar te zwijgen over het feit dat je overgeleverd bent aan de fabrikant voor de schoonmaakmiddelen. Want je kunt niet gewoon zelf kiezen wat je hiervoor gebruikt; je bent afhankelijk van specifieke cartridges. En datzelfde geldt voor de stofzuigerzakken die in de basis zitten. De borstel onderop wordt ook redelijk snel vies en niet elke hoekje wordt meegenomen. Het klinkt allemaal erger dan het is, moeten we hieraan toevoegen; maar dit soort dingen gaan de mensen die nog twijfelen over het systeem mogelijk niet overhalen er toch in te investeren.

0

Powered by

logo
Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten