ID.nl logo
Review Hombli Smart Robot Vacuum - Laat teveel steken vallen
Huis

Review Hombli Smart Robot Vacuum - Laat teveel steken vallen

De Hombli Smart Robot Vacuum is een redelijk betaalbare slimme stofzuiger die beschikt over een dweilfunctie. Op papier lijkt dit apparaat een mooie aanwinst voor je smarthome, maar uit de praktijk blijkt een ander beeld. Soms is het namelijk dweilen met de kraan open.

Oké
Conclusie

Over de dweilfunctie kan ik kort zijn; die valt tegen en doet eigenlijk weinig goeds. Als je niet weet dat er een natte lap (zonder schoonmaakmiddel) over de vloer is geweest, zie je dat er ook helemaal niet van af. Over de zuigprestaties heb ik gemengde gevoelens. De plekken waar de Hombli komt zijn meestal brandschoon. Maar soms zwiept de zijborstel stof naar een plek waar de stofzuiger al is geweest en dan blijft er dus toch – onverhoopt – troep achter. Helemaal vervelend als de vloer dan al nat is. De app biedt met allerlei slimme en handige functies (en zijn informatievoorziening) een toegankelijke ervaring. Ook mensen die niet zo van moderne technologie zijn kunnen hiermee uit de voeten, omdat de opties op logische en bereikbare plekken staan. De meeste mogelijkheden zijn met één tik bereikbaar en anders tref je de opties daarvoor simpelweg in het hoofdmenu aan. Aan toegankelijkheid dus geen gebrek, maar een volgende keer zie ik daar ook graag een goede robotstofzuiger bij. Want nu zitten er te veel haken en ogen aan de ervaring.

Plus- en minpunten
  • Zuigkracht
  • LiDAR-scanner
  • Grote borstel
  • Toegankelijke app
  • Basisstation
  • Laat geen sporen achter op kleed
  • Slaat delen van kamer over
  • Komt niet (goed) in hoeken
  • Dweilen stelt niets voor
  • Dweil bevestigen en schoonmaken
  • Dweilen zonder zeep
  • Gebrekkige navigatie

Als je de Hombli Smart Robot Vacuum op papier vergelijkt met andere robotstofzuigers met dweilfunctie, dan ben je geneigd om te denken dat het een aantrekkelijk pakket is voor een mooie prijs. Meestal zijn autonome stofzuigers die ook kunnen dweilen behoorlijk aan de prijs. Maar met een adviesverkoopprijs van 499 euro (en soms kom je hem voor minder tegen) is dit eigenlijk een van de meest betaalbare varianten die ook nog afkomstig is van een bekend merk. Met een zuigkracht van 2.700 Pa is de Hombli in elk geval krachtiger dan de eerder geteste Eufy Robovac X8 Hybrid.

Dat is ook een robotstofzuiger met dweilfunctie, die inmiddels op eenzelfde prijspunt zit als deze Hombli. Het grote verschil tussen beide stofzuigers is dat het nieuwe model een basisstation heeft dat de (relatief kleine) opvangbak voor je leegzuigt. Daarom hoef je – afhankelijk van de ruimte – de zak in het station maar een paar keer per jaar te vervangen, zonder dat je daarvoor zelf met de bak in de robotstofzuiger hoeft te rommelen. Dat is pure luxe, die we voornamelijk tegenkomen bij het aanbod van iRobot. Die heeft het basisstation gepopulariseerd.

Hij past gemakkelijk onder een schoenenkastje.

Hombli Smart Robot Vacuum met LiDAR-scanner

Dat is overigens niet de enige luxe optie die je tegenkomt bij de Hombli Smart Robot Vacuum. Want voor minder dan 500 euro haal je een behoorlijk pakket in huis. Zo beschikt de robotstofzuiger over een LiDAR-scanner, waardoor die heel nauwkeurig de omgeving in kaart brengt en – in theorie – objecten kan ontwijken. Verder beschikt het model over allerlei functies en eigenschappen die je mag verwachten op een autonome stofzuiger, zoals een vervangbaar HEPA-filter, een antivalsensor, no-go-zones, een accu die best lang meegaat (anderhalf uur) en een riante zijborstel.

Hombli Smart Robot Vacuum kopen?

Hier hebben ze 'm!

Op papier lijkt alles dus in orde te zijn. Maar wanneer je de Hombli Smart Robot Vacuum eenmaal op pad stuurt, ontstaan er al snel scheurtjes in die voorlopige conclusie. Ondanks de geavanceerde scanner op het apparaat gaat er soms een hoop mis. De stofzuiger botst tegen plantenbakken en stoelpoten aan, maakt ruime bochten (waardoor het apparaat soms niet goed om stoelpoten heen gaat en delen van de kamer overslaat) en neemt sommige delen van de kamer niet mee wanneer hij denkt daar al geweest te zijn – terwijl je aan de vloer of het kleed kunt zien dat dat niet het geval is.

In de app kun je zien dat de stofzuiger gebieden vermijdt waar hij al is geweest. Voordat lijnen elkaar kunnen kruisen, keert hij om en gaat het apparaat ergens anders heen. Combineer dat met een grote draaihoek en je blijft met (grote) delen niet-gestofzuigde grond achter.

Een overenthousiaste zijborstel

Met de aanwezige zuigkracht kan de Hombli Smart Robot Vacuum als het moet zelfs een AA-batterij opzuigen, terwijl de stofzuiger zelf niet zo veel herrie maakt als je zou denken. En toch zien we dat er troep achterblijft. Dat komt onder meer door een overenthousiaste zijborstel, die behoorlijk groot is. Die zwiept stof en kruimels nog weleens de andere kant op (een kant waar de stofzuiger al is geweest) waardoor die viezigheid dus op de grond achterblijft. Bovendien is het zo dat hij hoekjes overslaat en dat de borstel die hoeken ook niet helemaal lekker schoon krijgt. Je mag meer verwachten...

Binnen de app (waarover later meer) kun je instellen dat de Hombli Smart Robot Vacuum extra zuigkracht genereert wanneer hij over tapijt gaat. Maar zodra hij over het hoogpolige vloerkleed in de woonkamer gaat, komt er geen greintje zuigkracht bij. Daardoor blijft er nog weleens wat troep achter. Gelukkig laten de wielen geen sporen achter, waardoor de haren niet worden platgedrukt. Op alle andere plekken waar de stofzuiger komt die wél goed worden schoongemaakt, blijft er geen vuil achter – maar daar staan dus wel flinke kanttekeningen bij.

Zo ziet de Hombli er uit na twee weken schoonmaken; ik heb de borstel al een keer schoongemaakt.

Dweilen met de kraan open

Datzelfde geldt eigenlijk voor het dweilen. De dweilfunctie is vergelijkbaar met die van de Eufy Robovac X8 Hybrid en de Roomba Combo i8. Het betreft een losse dweildoek die je onder op de robotstofzuiger klikt. Je moet 'm voordat je hem gebruikt eerst natmaken en vervolgens houdt de Hombli hem tijdens het rijden vochtig. Je mag geen zeep gebruiken tijdens het schoonmaken (ik heb navraag gedaan waarom, maar heb tot op heden geen antwoord gekregen), waardoor het dweilen ook niet echt schoonmaakt. Je trekt natte strepen over de grond en daar blijft het wel een beetje bij.

De dweilfunctie komt daardoor nooit helemaal tot z’n recht. Ja, kleine klodders ketchup die er net liggen zul je nog wel meenemen. Maar verwacht niet dat de grond lekker ruikt of echt schoon is als je thuiskomt en het systeem door je huis gegaan is. Bovendien heeft Hombli geen plastic ondergrond meegeleverd. Als je vergeet om de dweildoek te verwijderen, dan blijft dat natte doekje dus op de grond staan. In de handleiding staat wel dat je daar aan moet denken, om schimmel te voorkomen, maar het voelt allemaal vrij achterhaald en omslachtig.

De vloer was lekker nat.

Dweilfunctie is al het gedoe niet waard

Je kunt slechts 300 ml water in de waterbak laten lopen, wat op de hoogste stand goed is voor ongeveer 60 vierkante meter. Dan verbruikt de Hombli het meeste water. Wanneer je dat combineert met het gestoot tegen poten en potten (en soms getrek aan stekkers), kom je algauw tot de conclusie dat je de Hombli Smart Robot Vacuum nooit echt alleen kunt laten. Want zodra de waterbak leeg is, dan kan-ie dus niet verder met dweilen. De grote vraag is nu of dat erg is, aangezien zo’n natte dweil de vloer niet echt onder handen neemt.

De dweil bevestigen kan echt een rotklusje zijn. Je moet het achterste deel om de bovenkant heen vouwen, terwijl de achterkant direct contact maakt met het klittenband op de dweilmodule. Toegegeven, daardoor zit de dweil muurvast, maar hem opnieuw positioneren of beter vastmaken gaat moeizaam. Dat is irritant, aangezien je hem na elke dweilbeurt moet schoonmaken. Onze conclusie is dat de teleurstellende dweilfunctie al dat gedoe eigenlijk niet waard is.

Hier zie je na het schoonmaken drie opgehoopte stukjes stof op de grond liggen.

Uitgebreide en overzichtelijke app

Positief: zodra je de dweil vastklikt, activeer je de dweilmodus en kun je in de app geen-dweilzones aanmaken. Dat is weer wat anders dan een no-go-zone. Het verschil zit 'm in de plek waar hij helemaal niet mag komen en waar hij simpelweg niet mag dweilen. Met deze opties kun je voorkomen dat de Hombli-robotstofzuiger kabels meetrekt (maar dan mis je waarschijnlijk alsnog een deel van de kamer) of het kleed natmaakt. De robotstofzuiger gaat hier accuraat mee om.  Via de kaart in de app kun je dat allemaal vrij snel en eenvoudig regelen.

Daar ligt dan ook de krachtigste eigenschap van de Smart Robot Vacuum. De app is namelijk zeer overzichtelijk, uitgebreid en toegankelijk. Je kunt met een enkele tik op het scherm de vochtigheid van de dweilfunctie en de zuigkracht aanpassen. Ook controleer je hoe het zit met alle filters (en zie je of ze aan vervanging toe zijn) en pas je de huiskaart aan. Je stuurt hem naar specifieke kamers of plekken of start meteen de algemene schoonmaaktaak. Hombli heeft het gebruik van de slimme robotstofzuiger enorm toegankelijk gemaakt.

Hombli Smart Robot Vacuum: kopen of niet?

Maar toch kan ik het apparaat, voor zijn huidige prijs, niet aanbevelen. Over de dweilfunctie kan ik kort zijn; die valt tegen en doet eigenlijk weinig goeds. Als je niet weet dat er een natte lap (zonder schoonmaakmiddel) over de vloer is geweest, zie je dat er ook helemaal niet van af. Over de zuigprestaties heb ik gemengde gevoelens. De plekken waar de Hombli komt zijn meestal brandschoon. Maar soms zwiept de zijborstel stof naar een plek waar de stofzuiger al is geweest en dan blijft er dus toch – onverhoopt – troep achter. Helemaal vervelend als de vloer dan al nat is.

De app biedt met allerlei slimme en handige functies (en zijn informatievoorziening) een toegankelijke ervaring. Ook mensen die niet zo van moderne technologie zijn kunnen hiermee uit de voeten, omdat de opties op logische en bereikbare plekken staan. De meeste mogelijkheden zijn met één tik bereikbaar en anders tref je de opties daarvoor simpelweg in het hoofdmenu aan. Aan toegankelijkheid dus geen gebrek, maar een volgende keer zie ik daar ook graag een goede robotstofzuiger bij. Want nu zitten er te veel haken en ogen aan de ervaring.

▼ Volgende artikel
Waar voor je geld: 5 4K QLED-televisies onder de 500 euro
© Samsung
Huis

Waar voor je geld: 5 4K QLED-televisies onder de 500 euro

Bij ID.nl zijn we gek op producten waar je niet de hoofdprijs voor betaalt. Een paar keer per week speuren we daarom binnen een bepaald thema naar zulke deals. Vandaag hebben we vijf 4K QLED-tv's onder de 500 euro voor je gevonden. Ideaal voor wie wil genieten van haarscherpe beelden en realistische kleuren zonder zijn of haar budget te overschrijden.

Disclaimer

Op het moment van schrijven zijn de televisies bij de goedkoopste webwinkels niet duurder dan 500 euro. De prijzen kunnen schommelen.


Hisense 43A7NQ

De Hisense 43A7NQ biedt verrassend veel voor zijn formaat en prijs. Deze 43 inch QLED-tv levert levendige kleuren dankzij Quantum Dot Color en biedt ondersteuning voor maar liefst vier HDR-formaten, waaronder Dolby Vision IQ en HDR10+. De 4K AI-upscaler tilt oudere content naar een hoger kwaliteitsniveau, zodat ook SD- en HD-beelden scherp en helder ogen. Het geluid wordt verzorgd door twee speakers met Dolby Atmos, wat zorgt voor een ruimtelijk en indrukwekkend geluid. De tv draait op het overzichtelijke VIDAA-platform en ondersteunt handige functies zoals spraakbesturing, bluetooth-koppeling en Game Mode.

Beelddiagonaal: 43 inch (109 cm)
HDR-ondersteuning: Dolby Vision IQ, HDR10, HDR10+, HLG
Smart TV-platform: VIDAA
Bijzonderheden: Quantum Dot Color, AI-upscaling, Dolby Atmos, Game Mode

TCL 43P7K

De TCL 43P7K is een veelzijdige 43 inch QLED-tv met een hoge helderheid van 430 nits en ondersteuning voor alle gangbare HDR-formaten zoals HDR10+ en Dolby Vision. Hierdoor ogen beelden levendig en scherp, met mooie kleurgradaties. Deze televisie draait op Google TV, wat betekent dat je kunt rekenen op een slimme en overzichtelijke interface met ondersteuning voor spraakbediening via Google Assistent of Alexa. Ook stream je gemakkelijk content vanaf je smartphone met Apple AirPlay of ingebouwde Chromecast. De Game Master-modus en ALLM maken dit een goede keuze voor casual gamers.

Beelddiagonaal: 43 inch (109 cm)
HDR-ondersteuning: Dolby Vision, HDR10+, HDR10, HLG
Smart TV-platform: Google TV
Bijzonderheden: Google Assistent, Game Master, 430 nits helderheid, AirPlay

Samsung QE50Q60D

De Samsung QE50Q60D is een 50 inch televisie met QLED-schermtechnologie die garant staat voor levendige kleuren en een hoge helderheid. Dankzij Quantum HDR en 100% kleurvolume oogt elk beeld natuurgetrouw, met rijke details en krachtig contrast. De Dual LED-achtergrondverlichting verbetert bovendien de kijkhoek, waardoor iedereen in de kamer geniet van hetzelfde beeld. De tv draait op het gebruiksvriendelijke Tizen-platform, dat snelle toegang geeft tot je favoriete apps. Ook bijzonder is de ondersteuning voor cloud gaming – je hebt geen console nodig om meteen te spelen. Met het Air Slim Design is deze tv slechts 26 mm dun, en de in hoogte verstelbare voet biedt ruimte voor een soundbar. Je krijgt er bovendien een Solar One Remote bij waarmee je meerdere apparaten aanstuurt.

Beelddiagonaal: 50 inch (126 cm)
HDR-ondersteuning: HDR10, HDR10+
Smart TV-platform: Tizen
Bijzonderheden: verstelbare standaard, cloud gaming, Solar Remote, slechts 26 mm dik

Salora 43QLED320

Met de Salora 43QLED320 haal je een compacte 43 inch QLED-tv in huis die qua beeldkwaliteit verrassend goed presteert. De combinatie van HDR10, Dolby Vision en HLG zorgt voor diepe contrasten en heldere kleuren, ook bij donkere scènes. Dankzij het Android TV-platform heb je toegang tot talloze apps zoals Netflix, YouTube en Disney+. De ingebouwde Chromecast maakt streamen vanaf je telefoon of laptop bijzonder eenvoudig. Ook zijn er drie HDMI 2.1-poorten aanwezig, ideaal voor het aansluiten van een gameconsole. Het frameloze ontwerp geeft deze televisie een moderne uitstraling, terwijl bluetooth en wifi zorgen voor goede draadloze connectiviteit.

Beelddiagonaal: 43 inch (109 cm)
HDR-ondersteuning: Dolby Vision, HDR10, HLG
Smart TV-platform: Android TV
Bijzonderheden: ingebouwde Chromecast, HDMI 2.1, frameloos design

Hisense 55E7NQ PRO

De Hisense 55E7NQ PRO is een serieuze kandidaat voor wie zowel wil genieten van films als games. Met een indrukwekkende verversingssnelheid van 144 Hz en ondersteuning voor FreeSync Premium loopt alles vloeiend en zonder haperingen. Het 55 inch QLED-paneel toont heldere kleuren en diepe zwarttinten, terwijl de Dolby Vision IQ-technologie zich aanpast aan de lichtomstandigheden in je kamer. De Dolby Atmos-audio zorgt ervoor dat het geluid net zo meeslepend is als het beeld. Het VIDAA-platform biedt toegang tot alle bekende apps en reageert snel en intuïtief. Dankzij vier HDMI 2.1-poorten is aansluiten van je game-pc of console geen enkel probleem.

Beelddiagonaal: 55 inch (139 cm)
HDR-ondersteuning: Dolby Vision, Dolby Vision IQ, HRD10, HDR10+, HLG
Smart TV-platform: VIDAA
Bijzonderheden: 144 Hz, FreeSync Premium, IMAX Enhanced, 40 watt audio

▼ Volgende artikel
Van zelf ijs maken tot de hitte verdrijven uit huis: 5 verkoelende leestips
© ID.nl
Huis

Van zelf ijs maken tot de hitte verdrijven uit huis: 5 verkoelende leestips

🌡️ Man man man, wat is het heet. Sterker nog: bloedheet. Wij hebben daarom vijf artikelen voor je met ideeën om de hitte te slim af te zijn. Van simpele manieren om je slaapkamer koel te houden tot zelf ijs maken tot een plaknacht overleven: inspiratie voor iedereen die liever niet wegsmelt.

Een plaknacht overleven

Een slaapkamer waarin de hitte van de dag is blijven hangen: dat staat garant voor een nacht woelen en slecht slapen. Gelukkig kun je veel doen om het koeler te maken. Overdag de zon buitenhouden en licht beddengoed kiezen bijvoorbeeld. En 's avonds een lauwe douche nemen of ijsblokjes bij de ventilator zetten helpt ook. Wij hebben acht onmisbare tips voor je verzameld.
→ Lees verder: Zo houd je het hoofd (en de slaapkamer) koel

Hitte verdrijven uit huis

Zit je huis nog vol warmte als de buitentemperatuur alweer zakt? Dan is het tijd voor actie. In dit artikel lees je over ventilatie en isolatie airco's en zonwering, en over snelle tips die gegarandeerd graden schelen.
→ Lees verder: Tips om de warmte uit huis te krijgen na een hittegolf

Zelf ijs maken? met een ijsmachine ...

Roomijs maken in je eigen keuken? Dat kan met de hand, maar makkelijker met een ijsmachine. In dit overzicht zie je hoe de klassieke modellen met losse koelkom werken, wat een zelfvriezende machine voor je doet en waarom de Ninja Creami zo populair is. Je eigen ijs maken: leuk om te doen, maar al helemaal lekker om op te eten! 🍦
→ Lees verder: IJs maken met ijsmachines – zo werkt het

... en zonder ijsmachine

Ook zonder machines kun je prima zelf ijs maken. In dit artikel lees je hoe je waterijs of yoghurtijs maakt met wat je al in huis hebt. Meng wat fruit, sap of yoghurt, giet het in vormpjes of bekertjes en laat het bevriezen. Je kunt eindeloos variëren met smaken, en zelfs alcohol toevoegen. Maar dat is met deze tropische temperatuur misschien niet het beste idee...
→ Lees verder: Geen ijsmachine, toch zelf ijs maken

Getest: de Ninja Slushi

Met de Ninja Slushi maak je meer dan slushi alleen. Van granita's tot milkshakes, van slush met frisdrank tot frozen cocktails: dit apparaat kan het allemaal. Hoe dat bevalt in de praktijk, lees je in deze uitgebreide review.
→ Lees verder: Review Ninja Slushi – Voor ijskoude drankjes op warme dagen

Koud, kouder, koudst

Of je nou je huis wilt laten afkoelen, een plaknacht wilt overleven of gewoon zin hebt in een zelfgemaakt ijsje: met deze tips kom je de hitte wel door. Sterkte!

🥶 Kon je er maar in gaan zitten! 👇