ID.nl logo
Review Hombli Smart Robot Vacuum - Laat teveel steken vallen
Huis

Review Hombli Smart Robot Vacuum - Laat teveel steken vallen

De Hombli Smart Robot Vacuum is een redelijk betaalbare slimme stofzuiger die beschikt over een dweilfunctie. Op papier lijkt dit apparaat een mooie aanwinst voor je smarthome, maar uit de praktijk blijkt een ander beeld. Soms is het namelijk dweilen met de kraan open.

Oké
Conclusie

Over de dweilfunctie kan ik kort zijn; die valt tegen en doet eigenlijk weinig goeds. Als je niet weet dat er een natte lap (zonder schoonmaakmiddel) over de vloer is geweest, zie je dat er ook helemaal niet van af. Over de zuigprestaties heb ik gemengde gevoelens. De plekken waar de Hombli komt zijn meestal brandschoon. Maar soms zwiept de zijborstel stof naar een plek waar de stofzuiger al is geweest en dan blijft er dus toch – onverhoopt – troep achter. Helemaal vervelend als de vloer dan al nat is. De app biedt met allerlei slimme en handige functies (en zijn informatievoorziening) een toegankelijke ervaring. Ook mensen die niet zo van moderne technologie zijn kunnen hiermee uit de voeten, omdat de opties op logische en bereikbare plekken staan. De meeste mogelijkheden zijn met één tik bereikbaar en anders tref je de opties daarvoor simpelweg in het hoofdmenu aan. Aan toegankelijkheid dus geen gebrek, maar een volgende keer zie ik daar ook graag een goede robotstofzuiger bij. Want nu zitten er te veel haken en ogen aan de ervaring.

Plus- en minpunten
  • Zuigkracht
  • LiDAR-scanner
  • Grote borstel
  • Toegankelijke app
  • Basisstation
  • Laat geen sporen achter op kleed
  • Slaat delen van kamer over
  • Komt niet (goed) in hoeken
  • Dweilen stelt niets voor
  • Dweil bevestigen en schoonmaken
  • Dweilen zonder zeep
  • Gebrekkige navigatie

Als je de Hombli Smart Robot Vacuum op papier vergelijkt met andere robotstofzuigers met dweilfunctie, dan ben je geneigd om te denken dat het een aantrekkelijk pakket is voor een mooie prijs. Meestal zijn autonome stofzuigers die ook kunnen dweilen behoorlijk aan de prijs. Maar met een adviesverkoopprijs van 499 euro (en soms kom je hem voor minder tegen) is dit eigenlijk een van de meest betaalbare varianten die ook nog afkomstig is van een bekend merk. Met een zuigkracht van 2.700 Pa is de Hombli in elk geval krachtiger dan de eerder geteste Eufy Robovac X8 Hybrid.

Dat is ook een robotstofzuiger met dweilfunctie, die inmiddels op eenzelfde prijspunt zit als deze Hombli. Het grote verschil tussen beide stofzuigers is dat het nieuwe model een basisstation heeft dat de (relatief kleine) opvangbak voor je leegzuigt. Daarom hoef je – afhankelijk van de ruimte – de zak in het station maar een paar keer per jaar te vervangen, zonder dat je daarvoor zelf met de bak in de robotstofzuiger hoeft te rommelen. Dat is pure luxe, die we voornamelijk tegenkomen bij het aanbod van iRobot. Die heeft het basisstation gepopulariseerd.

Hij past gemakkelijk onder een schoenenkastje.

Hombli Smart Robot Vacuum met LiDAR-scanner

Dat is overigens niet de enige luxe optie die je tegenkomt bij de Hombli Smart Robot Vacuum. Want voor minder dan 500 euro haal je een behoorlijk pakket in huis. Zo beschikt de robotstofzuiger over een LiDAR-scanner, waardoor die heel nauwkeurig de omgeving in kaart brengt en – in theorie – objecten kan ontwijken. Verder beschikt het model over allerlei functies en eigenschappen die je mag verwachten op een autonome stofzuiger, zoals een vervangbaar HEPA-filter, een antivalsensor, no-go-zones, een accu die best lang meegaat (anderhalf uur) en een riante zijborstel.

Hombli Smart Robot Vacuum kopen?

Hier hebben ze 'm!

Op papier lijkt alles dus in orde te zijn. Maar wanneer je de Hombli Smart Robot Vacuum eenmaal op pad stuurt, ontstaan er al snel scheurtjes in die voorlopige conclusie. Ondanks de geavanceerde scanner op het apparaat gaat er soms een hoop mis. De stofzuiger botst tegen plantenbakken en stoelpoten aan, maakt ruime bochten (waardoor het apparaat soms niet goed om stoelpoten heen gaat en delen van de kamer overslaat) en neemt sommige delen van de kamer niet mee wanneer hij denkt daar al geweest te zijn – terwijl je aan de vloer of het kleed kunt zien dat dat niet het geval is.

In de app kun je zien dat de stofzuiger gebieden vermijdt waar hij al is geweest. Voordat lijnen elkaar kunnen kruisen, keert hij om en gaat het apparaat ergens anders heen. Combineer dat met een grote draaihoek en je blijft met (grote) delen niet-gestofzuigde grond achter.

Een overenthousiaste zijborstel

Met de aanwezige zuigkracht kan de Hombli Smart Robot Vacuum als het moet zelfs een AA-batterij opzuigen, terwijl de stofzuiger zelf niet zo veel herrie maakt als je zou denken. En toch zien we dat er troep achterblijft. Dat komt onder meer door een overenthousiaste zijborstel, die behoorlijk groot is. Die zwiept stof en kruimels nog weleens de andere kant op (een kant waar de stofzuiger al is geweest) waardoor die viezigheid dus op de grond achterblijft. Bovendien is het zo dat hij hoekjes overslaat en dat de borstel die hoeken ook niet helemaal lekker schoon krijgt. Je mag meer verwachten...

Binnen de app (waarover later meer) kun je instellen dat de Hombli Smart Robot Vacuum extra zuigkracht genereert wanneer hij over tapijt gaat. Maar zodra hij over het hoogpolige vloerkleed in de woonkamer gaat, komt er geen greintje zuigkracht bij. Daardoor blijft er nog weleens wat troep achter. Gelukkig laten de wielen geen sporen achter, waardoor de haren niet worden platgedrukt. Op alle andere plekken waar de stofzuiger komt die wél goed worden schoongemaakt, blijft er geen vuil achter – maar daar staan dus wel flinke kanttekeningen bij.

Zo ziet de Hombli er uit na twee weken schoonmaken; ik heb de borstel al een keer schoongemaakt.

Dweilen met de kraan open

Datzelfde geldt eigenlijk voor het dweilen. De dweilfunctie is vergelijkbaar met die van de Eufy Robovac X8 Hybrid en de Roomba Combo i8. Het betreft een losse dweildoek die je onder op de robotstofzuiger klikt. Je moet 'm voordat je hem gebruikt eerst natmaken en vervolgens houdt de Hombli hem tijdens het rijden vochtig. Je mag geen zeep gebruiken tijdens het schoonmaken (ik heb navraag gedaan waarom, maar heb tot op heden geen antwoord gekregen), waardoor het dweilen ook niet echt schoonmaakt. Je trekt natte strepen over de grond en daar blijft het wel een beetje bij.

De dweilfunctie komt daardoor nooit helemaal tot z’n recht. Ja, kleine klodders ketchup die er net liggen zul je nog wel meenemen. Maar verwacht niet dat de grond lekker ruikt of echt schoon is als je thuiskomt en het systeem door je huis gegaan is. Bovendien heeft Hombli geen plastic ondergrond meegeleverd. Als je vergeet om de dweildoek te verwijderen, dan blijft dat natte doekje dus op de grond staan. In de handleiding staat wel dat je daar aan moet denken, om schimmel te voorkomen, maar het voelt allemaal vrij achterhaald en omslachtig.

De vloer was lekker nat.

Dweilfunctie is al het gedoe niet waard

Je kunt slechts 300 ml water in de waterbak laten lopen, wat op de hoogste stand goed is voor ongeveer 60 vierkante meter. Dan verbruikt de Hombli het meeste water. Wanneer je dat combineert met het gestoot tegen poten en potten (en soms getrek aan stekkers), kom je algauw tot de conclusie dat je de Hombli Smart Robot Vacuum nooit echt alleen kunt laten. Want zodra de waterbak leeg is, dan kan-ie dus niet verder met dweilen. De grote vraag is nu of dat erg is, aangezien zo’n natte dweil de vloer niet echt onder handen neemt.

De dweil bevestigen kan echt een rotklusje zijn. Je moet het achterste deel om de bovenkant heen vouwen, terwijl de achterkant direct contact maakt met het klittenband op de dweilmodule. Toegegeven, daardoor zit de dweil muurvast, maar hem opnieuw positioneren of beter vastmaken gaat moeizaam. Dat is irritant, aangezien je hem na elke dweilbeurt moet schoonmaken. Onze conclusie is dat de teleurstellende dweilfunctie al dat gedoe eigenlijk niet waard is.

Hier zie je na het schoonmaken drie opgehoopte stukjes stof op de grond liggen.

Uitgebreide en overzichtelijke app

Positief: zodra je de dweil vastklikt, activeer je de dweilmodus en kun je in de app geen-dweilzones aanmaken. Dat is weer wat anders dan een no-go-zone. Het verschil zit 'm in de plek waar hij helemaal niet mag komen en waar hij simpelweg niet mag dweilen. Met deze opties kun je voorkomen dat de Hombli-robotstofzuiger kabels meetrekt (maar dan mis je waarschijnlijk alsnog een deel van de kamer) of het kleed natmaakt. De robotstofzuiger gaat hier accuraat mee om.  Via de kaart in de app kun je dat allemaal vrij snel en eenvoudig regelen.

Daar ligt dan ook de krachtigste eigenschap van de Smart Robot Vacuum. De app is namelijk zeer overzichtelijk, uitgebreid en toegankelijk. Je kunt met een enkele tik op het scherm de vochtigheid van de dweilfunctie en de zuigkracht aanpassen. Ook controleer je hoe het zit met alle filters (en zie je of ze aan vervanging toe zijn) en pas je de huiskaart aan. Je stuurt hem naar specifieke kamers of plekken of start meteen de algemene schoonmaaktaak. Hombli heeft het gebruik van de slimme robotstofzuiger enorm toegankelijk gemaakt.

Hombli Smart Robot Vacuum: kopen of niet?

Maar toch kan ik het apparaat, voor zijn huidige prijs, niet aanbevelen. Over de dweilfunctie kan ik kort zijn; die valt tegen en doet eigenlijk weinig goeds. Als je niet weet dat er een natte lap (zonder schoonmaakmiddel) over de vloer is geweest, zie je dat er ook helemaal niet van af. Over de zuigprestaties heb ik gemengde gevoelens. De plekken waar de Hombli komt zijn meestal brandschoon. Maar soms zwiept de zijborstel stof naar een plek waar de stofzuiger al is geweest en dan blijft er dus toch – onverhoopt – troep achter. Helemaal vervelend als de vloer dan al nat is.

De app biedt met allerlei slimme en handige functies (en zijn informatievoorziening) een toegankelijke ervaring. Ook mensen die niet zo van moderne technologie zijn kunnen hiermee uit de voeten, omdat de opties op logische en bereikbare plekken staan. De meeste mogelijkheden zijn met één tik bereikbaar en anders tref je de opties daarvoor simpelweg in het hoofdmenu aan. Aan toegankelijkheid dus geen gebrek, maar een volgende keer zie ik daar ook graag een goede robotstofzuiger bij. Want nu zitten er te veel haken en ogen aan de ervaring.

▼ Volgende artikel
Wat je nog meer met wasverzachter kunt doen (en wat niet)
© africa-studio.com (Olga Yastremska and Leonid Yastremskiy) - stock.adobe.com
Huis

Wat je nog meer met wasverzachter kunt doen (en wat niet)

Wasverzachter gebruik je meestal om te zorgen dat je handdoeken of lakens lekker zacht worden en aangenaam gaan ruiken. Maar wist je dat je het spul ook op andere manieren in huis kunt gebruiken? Niet alles wat je online leest werkt of is veilig, maar er zijn wél een paar toepassingen die handig zijn. Deze kun je zonder zorgen uitproberen.

Wist je dat je wasverzachter ook kunt gebruiken: • Tegen muffe luchtjes • Als luchtverfrisser tijdens het stofzuigen • Om statische kleding te voorkomen • Om kunststof kozijnen en deurposten mee af te nemen

Ook interessant: Hier kun je vaatwastabletten óók voor gebruiken

Wil je wasverzachter vaker inzetten in huis? Dat kan, maar de mogelijkheden zijn niet enorm uitgebreid. Hieronder lees je waar dit goedje allemaal geschikt voor is.

Wattenbolletjes tegen muffe luchtjes

Heb je last van een muffe geur in je kledingkast, lade of schoenenkast? Drenk een watje in een klein beetje wasverzachter, laat het goed drogen en leg het ergens in de kast of lade neer. Het watje verspreidt subtiel geur zonder te overheersen.

Luchtverfrisser tijdens het stofzuigen

Tijdens het stofzuigen een frisse geur in huis verspreiden? Leg een gedroogd watje met wasverzachter in het stofreservoir of bij de filter van je stofzuiger. Let op: doe dit alleen als je een stofzuiger hebt zonder zak, en gebruik geen vloeibare wasverzachter direct in het apparaat.

Statische kleding voorkomen

Heb je vaak kledingstukken die knetteren als je ze aantrekt? Vul een plantenspuit met water en voeg een klein dopje wasverzachter toe. Even schudden en licht over de binnenkant van je kleding sprayen (test eerst op een onopvallende plek) helpt om de antistatische lading van je kleding snel te laten verdwijnen.

Lees ook: ⚡Sodeknetter: zo voorkom je statische elektriciteit in je kleding

Kunststof kozijnen en deurposten afnemen

Wasverzachter lost geen hardnekkig vuil op, maar je kunt er wel kunststof oppervlakken mee opfrissen. Denk aan vensterbanken, deurposten of lichtschakelaars. Meng een theelepel wasverzachter met een liter water, maak een doek licht vochtig en veeg ermee over het oppervlak. Het ruikt fris en laat een dun laagje achter dat stof een tijdje weert. Niet gebruiken op hout of natuursteen.

©sergeylapin

...En dit kun je er beter níet mee doen Op internet lees je vaak over andere toepassingen van wasverzachter, zoals badkamertegels of tapijt reinigen, pannen weken, statisch haar behandelen, of zelfs aan je badwater toevoegen voor een zachtere huid. Maar hier kun je juist beter géén wasverzachter voor gebruiken, want:

• Het is niet bedoeld voor contact met je huid of haar. De parfums en conserveermiddelen kunnen irritatie veroorzaken. • Het is niet voedselveilig. Gebruik het dus nooit in of op pannen, keukengerei of aanrechtbladen. • Het laat resten achter. Op tegels, tapijt of badkuipen ontstaat een vettig laagje dat vuil juist aantrekt of vlekken kan geven.

Gebruik wasverzachter dus met beleid, en alleen op plekken waar het geen schade aanricht of achterblijft op oppervlakken die je aanraakt.

Kan wel, maar let op

Sommige toepassingen zijn niet per se fout, maar vragen om wat meer voorzichtigheid. Zoals schoenen en vuilnisbakken opfrissen met wasverzachter.

Schoenen opfrissen

Een doek met verdunde wasverzachter gebruiken om de binnenkant van schoenen schoon te vegen kan geurtjes maskeren. Maar het reinigt niet écht en laat mogelijk geurstoffen of plakkerige resten achter. Dat is niet ideaal, zeker als je de schoenen zonder sokken draagt. Wil je het toch proberen? Gebruik een goed uitgewrongen doek en laat de schoenen daarna volledig drogen.

Vuilnisbak geurvrij maken

Een sopje met wat wasverzachter kan je vuilnisbak tijdelijk frisser laten ruiken. Het maskeert nare geurtjes, maar doodt geen bacteriën. Voor grondige reiniging blijft een oplossing met soda, azijn of allesreiniger effectiever. Wasverzachter is hier dus vooral geurdecoratie, geen echte schoonmaker.

ToepassingWél gebruiken?Toelichting
Wattenbolletjes in kast of lade✅ JaGeeft een subtiele geur zonder schade of risico. Wel laten drogen.
Wattenbolletje in stofzuiger✅ JaWerkt geurverspreidend, zolang je het droog toepast en niet in de motor.
Antistatisch spray voor kleding✅ JaVerdunnen met water, spaarzaam gebruiken, eerst testen op textiel.
Kunststof oppervlakken (kozijnen, schakelaars)✅ JaAlleen op gladde, niet-poreuze oppervlakken. Niet op hout of natuursteen.
Badkamertegels reinigen❌ NeeWerkt niet goed tegen kalkaanslag, laat vettig laagje achter.
Pannen weken met wasverzachter❌ NeeNiet voedselveilig, kans op chemische resten.
Statisch haar behandelen❌ NeeNiet huidveilig, kans op irritatie of allergie.
Wasverzachter in badwater❌ NeeNiet bedoeld voor huidcontact, zeker niet bij gevoelige huid.
Tapijt of stoffering opfrissen❌ NeeLaat resten achter, trekt vuil aan, kans op vlekken.
Schoenen van binnen reinigen⚠️ MogelijkMaskerende geur, maar geen echte reiniging. Risico op plaklaag en geurstoffen op de huid.
Vuilnisbak reinigen⚠️ MogelijkGeeft geur, maar desinfecteert niet. Beter alternatief: schoonmaken met azijn of soda.

Wasverzachter: handig, maar geen wondermiddel

Wasverzachter is dus best veelzijdig, maar niet het wondermiddeltje dat sommige blogs ervan maken. Als je het slim inzet – en altijd spaarzaam – kun je er net wat meer mee doen dan alleen gebruiken voor je was. Test wel altijd eerst op een klein stukje, en hou het bij oppervlakken waar het veilig is. Liever geen risico? Er zijn ook natuurlijke alternatieven, zoals azijn of etherische olie, die je op een vergelijkbare manier kunt gebruiken.

▼ Volgende artikel
Deze accessoires voor je hogedrukreiniger moet je hebben
© lara-sh
Huis

Deze accessoires voor je hogedrukreiniger moet je hebben

Een hogedrukreiniger is een krachtig hulpmiddel waarmee je snel en grondig allerlei oppervlakken rondom je huis schoonmaakt. Maar met de juiste accessoires haal je er nóg meer uit – en wordt schoonmaken niet alleen makkelijker, maar ook een stuk effectiever.

In dit artikel laten we zien welke accessoires onmisbaar zijn om optimaal gebruik te maken van je hogedrukreiniger en welke extra mogelijkheden ze bieden. Het nut van de volgende accessoires wordt besproken:

  • Vario-spuitlans
  • Terrasreiniger
  • Verlengslang
  • Schuimlans
  • Rioolontstoppingslans

Lees ook: Zo werkt een hogedrukreiniger

Let goed op dat niet elk accessoire op elke hogedrukreiniger past. Voordat je overgaat op de aanschaf van een accessoire, controleer dan goed de compatibiliteit met jouw hogedrukreiniger. Lees hier meer over in het artikel Praktische tips bij het gebruik van hogedrukreinigers.

Vario-spuitlans: veelzijdigheid troef

Een vario-spuitlans is eigenlijk onmisbaar als je het meest uit je hogedrukreiniger wilt halen. Met dit accessoire pas je in één handomdraai de spuithoek aan, zodat je de waterstraal precies kunt afstemmen op wat je schoonmaakt. Voor hardnekkig vuil zet je 'm op volle kracht, terwijl een zachtere straal ideaal is voor kwetsbare oppervlakken zoals ramen of andere glazen oppervlakken. Je hebt dus meerdere mogelijkheden in één handige lans.

©hedgehog94

Terrasreiniger: speciaal voor grotere oppervlakken

Een terrasreiniger is een handig hulpstuk in de vorm van een brede, ronde schijf met ronddraaiende spuitkoppen. Je bevestigt ’m aan je hogedrukreiniger en maakt er moeiteloos grotere oppervlakken mee schoon – denk aan je terras, oprit of zelfs muren. Doordat de waterstraal dicht bij het oppervlak blijft, reinig je extra effectief én verbruik je minder water. En het mooiste? Je hebt geen last van opspattend vuil of water, dus schoonmaken wordt een stuk comfortabeler.

Terrasreiniger kopen?

Bekijk nu de terrasreiniger die past bij jouw hogedrukreiniger

Verlengslang: vergroot je bereik

De meeste hogedrukreinigers worden geleverd met een slang van zo’n 5 tot 10 meter – vaak is dat genoeg, maar soms kom je nét iets te kort. Met een verlengslang vergroot je eenvoudig het bereik, zodat je ook moeilijker bereikbare plekken kunt schoonmaken zonder telkens het apparaat te hoeven verplaatsen. Verlengslangen zijn er in verschillende lengtes, dus er is altijd wel een variant die past bij jouw klus.

Schuimlans: effectieve reiniging met reinigingsmiddel

Soms is water alleen niet genoeg om hardnekkig vuil aan te pakken. Dan is een schuimlans dé oplossing. Hiermee breng je een dikke laag reinigingsschuim aan op het oppervlak. Het schuim blijft even zitten, zodat het schoonmaakmiddel goed kan inwerken en het vuil losweekt. Na een paar minuten spoel je alles gemakkelijk weg met de hogedrukreiniger. Perfect voor een grondige reiniging van bijvoorbeeld tuinmeubels, je auto of een schutting.

Alles spic en span

Extra schoon met deze speciale reiningsmiddelen

Rioolontstoppingslans: verstoppingen verhelpen

Een verstopte afvoer of riool is altijd vervelend, maar met een rioolontstoppingslans voor je hogedrukreiniger kun je het probleem vaak zelf oplossen, zonder meteen een loodgieter te hoeven bellen. De lange, flexibele lans schuif je eenvoudig in de afvoer. De krachtige waterstraal maakt vuil los en spoelt het direct weg. Zo is een verstopping vaak al binnen een paar minuten verholpen en heb je jezelf een vaak prijzig bezoekje van de loodgieter bespaard.

©BillionPhotos.com

Met de juiste accessoires wordt je hogedrukreiniger echt een alleskunner. Of je nu je terras weer spic en span wilt krijgen, je auto een wasbeurt gunt of een verstopte afvoer te lijf gaat – voor elke klus is er wel iets handigs te vinden. Begin met een paar basisaccessoires zoals een vario-spuitlans of een terrasreiniger, en breid daarna rustig uit met wat je nodig hebt. Zo ben je overal op voorbereid, zonder gedoe.

Vraag een offerte aan voor schoonmaak: