Zo gebruik je de YouTube Ontdekken-optie

© PXimport

Zo gebruik je de YouTube Ontdekken-optie

Geplaatst: 13 april 2020 - 05:45

Aangepast: 25 november 2022 - 08:41

Justin Doornekamp

YouTube experimenteert al sinds 2018 met een optie waarmee je nieuwe video’s kunt ontdekken. Nu vind je de functie officieel in de Android- en iOS-app van de videodienst. Met één druk op de knop heb je in één overzicht toegang tot populaire categorieën en trending video’s.Zo gebruik je de YouTube Ontdekken-optie.

In 2017 kregen zowel de mobiele als desktopversie van YouTube een flinke make-over en sindsdien is Google specifieke nieuwe functies aan het testen voor de YouTube-app. Daaruit rolde recent nog de keuze om reacties omhoog te schuiven. Door de jaren heen waren deze steeds verder naar beneden gezakt, waardoor je bij een video eerst helemaal naar onder moest scrollen om te kunnen reageren. Dat is nu verleden tijd.

Niet iedereen kon het vernieuwde YouTube echter waarderen en dus bood Google gebruikers lange tijd de keuze om nog de oude versie te gebruiken. Daar komt later deze maand een einde aan: je kunt straks alleen nog de nieuwe versie van YouTube gebruiken. Google maakt tegelijk van het moment gebruik om wereldwijd alle versies van de mobiele app gelijk te trekken. In ieder land ziet de YouTube-app er dus hetzelfde uit.

Dit betekent dat alle YouTube-gebruikers nu in de navigatiebalk in de app de Ontdekken-optie vinden, in plaats van de Trending-functie voorheen.

Ontdekken

In het menu vind je populaire categorieën als games, muziek, nieuws, films en trending. Het plan is dat daar op termijn meer categorieën bijkomen, maar ook dat je een overzicht krijgt van bijvoorbeeld aanstormende artiesten en YouTubers. Dit overzicht is al te vinden in de Amerikaanse versie van de app onder Creator on the Rise of Artist on the Rise, maar nog niet in de Nederlandse versie.Daarmee lijkt YouTube gehoor te geven aan de kritiek die ontstond op de Trending-optie. Videomakers stelden dat YouTube de video’s van grote mediapartijen naar voren zou schuiven ten koste van de unieke video’s die door gebruikers zelf worden gemaakt.

In de komende tijd kunnen gebruikers meer updates verwachten van de YouTube-app. Mogelijk komt Google dan ook gebruikers tegemoet die graag binnen de Ontdekken-optie zelf knoppen willen toevoegen met categorieën die zij zelf interessant vinden, denk aan voetbal, anime, honden, katten, noem maar op.

© CIDimport

De Ontdekken-optie is overigens alleen beschikbaar in de app van YouTube. De optie ontbreekt in de browserversie. Het is vooralsnog onduidelijk of Google dit op termijn zal veranderen.

Deel dit artikel
Reageer op dit artikel
Voeg toe aan favorieten
ID.nl logo

ID.nl, onderdeel van Reshift BV, is in 2022 gestart en uitgegroeid tot de meest toonaangevende en complete consumentensite van Nederland. Het doel van ID.nl is om de consument te helpen met alle technologie die hoort bij het dagelijks leven: van smart-health-meters tot e-bikes, van warmtepompen tot zonnepanelen - en alles daar tussenin!

Duidelijk, betrouwbaar en onafhankelijk: ID.nl maakt moeilijke dingen makkelijk.

Contact

ID.nl

Nijverheidsweg 18

2031 CP Haarlem

info@id.nl

Telefoon: 023-5430000