De populairste livestreamplatformen om te kijken of zelf te streamen
Livestreams zijn sinds de coronaperiode steeds meer mainstream geworden. Platformen waarop gebruikers bijvoorbeeld live kunnen gamen, praten met kijkers of video's kunnen kijken zijn flink gegroeid. In dit artikel bespreken we wat je bij deze diensten kunt verwachten – niet alleen als kijker, maar ook als aspirant-streamer.
In dit artikel bespreken we de volgende drie livestreamplatformen, waarop we ingaan op de kijkerservaring (bijvoorbeeld het aantal reclames en welke content erop te zien is), en wat je er als beginnend streamer kunt verwachten (hoe groot is de kans dat je ontdekt wordt, en met welke regels moet je rekening houden?):
- YouTube Live
- Twitch
- Kick
Ook interessant: Maak professionele livestreams en videocalls met deze Mevo-setup!
YouTube Live
YouTube Live is op papier het grootste livestreamplatform, maar dat komt voornamelijk omdat het in de reguliere YouTube geïntegreerd is. In werkelijkheid kijkt maar zo’n 38 procent van de actieve YouTube-gebruikers weleens livestreams, blijkt uit onderzoek uit 2020.
Het handige is wel dat je livestreams achteraf bewaard worden en dus ook in de zoekresultaten kunnen opduiken. Hoewel de kans zeer klein is dat je tijdens het streamen wordt ‘ontdekt’, is er wel een reële kans dat als je je livestream naderhand uploadt, of shorts maakt met streamhoogtepunten, deze wel worden gevonden door het grote YouTube-publiek.
Steeds meer streamers streamen (deels) op YouTube, aangezien Twitch (zie hieronder) in 2023 de regel heeft geschrapt die multistreamen verbiedt. Oftewel, gebruikers mogen nu gelijktijdig uitzenden op meerdere platformen (waaronder dus ook Twitch en Kick) en hoeven dus geen keuze meer te maken. Toch kiezen niet alle Twitch-streamers ervoor om te multistreamen, voornamelijk omdat YouTube wat strenger is qua content die je mag uitzenden. Zo kun je op Twitch prima auteursrechtelijk beschermde muziek beluisteren, terwijl je daar op YouTube vaak een Content-ID-strike (waarschuwing) voor krijgt.
Drie waarschuwingen
Bij drie strikes wordt het hele kanaal verwijderd – als je streamt op een kanaal waar je ook video’s op hebt geüpload, is er dus het risico dat je ook dat kanaal kwijtraakt. Streamen op YouTube is dus voornamelijk handig voor het spelen van games of het louter kletsen met de chat; voor andere content is het wat risicovoller dan de andere platformen.
Tot slot zijn reclames op YouTube Live over het algemeen minder opdringerig dan op Twitch. Gebruikers kunnen voor de stream begint een reclame krijgen, maar tijdens de stream meestal niet. ‘Meestal’ inderdaad, want YouTube experimenteert hier sinds een aantal maanden wel mee. Een handjevol streamers heeft nu de optie gekregen om reclames gedurende de stream wél in te schakelen. Wel kunnen die (vooralsnog) na een paar seconden geskipt worden. Met het YouTube Premium-abonnement (dat 12 euro per maand kost) krijgen gebruikers geen advertenties meer te zien (zowel bij reguliere YouTube-video’s als bij livestreams).
Twitch
Twitch is een toegewijd livestreamplatform van techreus Amazon, en qua content wellicht het meest divers. Hoewel het in zijn begindagen louter een gameplatform was, is de populairste categorie momenteel Just Chatting. Oftewel, streamers die gewoon kletsen met de chat (hoewel het kijken van YouTube-video’s, een populaire bezigheid onder veel streamers, ook valt onder deze categorie).
Een belangrijk onderdeel van Twitch is dat je je kunt abonneren op streamers. Daarbij betaal je 4 euro per maand, waarna je onder meer toegang krijgt tot gepersonaliseerde emoji's, oude livestreams van de gebruiker terug kunt kijken en geen reclames meer tijdens uitzendingen van die streamer krijgt.
Twitch bevat veel meer reclames dan YouTube. Ze worden zowel voor, als tijdens de stream getoond en kunnen niet door streamers worden uitgeschakeld. Wel kunnen ze de frequentie zelf instellen. Vooral bij grote streamers zijn er vaak behoorlijk wat advertenties; soms gaat het zelfs om vijftien minuten reclame per uur. Die verschijnen dan bijvoorbeeld in vijf blokken van telkens drie minuten aan reclames, die je niet kunt overslaan. Als je meerdere streamers kijkt, kun je overwegen om Twitch Turbo aan te schaffen. Dat kost 12 euro per maand, en zorgt ervoor dat je iedere stream zonder advertentie-onderbrekingen kunt bekijken.
Kanaalpuntensysteem
Een unieke functie van Twitch is het kanaalpuntensysteem. Als je een stream kijkt, krijg je automatisch om de zoveel tijd wat kanaalpunten. Wat (en of) je ervoor terugkrijgt, ligt aan de streamer. Die kunnen zelf beloningen bepalen waar kijkers hun punten aan kunnen uitgeven. Dat kan bijvoorbeeld gaan om de mogelijkheid om een geluidseffectje in de stream af te spelen, maar er zijn ook streamers die fysieke beloningen aanbieden voor je kanaalpunten – bijvoorbeeld door een pizza bij je huis te laten bezorgen.
Twitch heeft tot slot een betere 'onmiddellijke ontdekbaarheid' dan YouTube, aangezien op de voorpagina regelmatig kleine streamers worden uitgelicht. Daarnaast kun je tijdens het livestreamen direct een clip maken van een leuk moment. De leukste clips kun je uitlichten, en ook die kunnen als je geluk hebt op de voorpagina getoond worden.
Ga je beginnen met streamen?
Zorg dan voor een goede lamp om optimaal in beeld te komen!Kick
Kick is van deze drie het nieuwst, aangezien dit platform nog maar drie jaar geleden is opgezet, maar doet hard zijn best om snel aan populariteit te winnen. Dat lukt voornamelijk door veel grote streamers voor monsterbedragen op te kopen. De voormalig grootste Twitch-streamer, xQc, kreeg bijvoorbeeld een contract ter waarde van 100 miljoen dollar om over te stappen naar Kick.
Kick kan dat soort bedragen betalen, omdat het is gefinancierd door een aantal grote Australische gokbedrijven. Het is dan ook niet verwonderlijk dat het platform flink de nadruk legt op gokstreams. Die worden prominent geadverteerd op de voorpagina (al kun je de aanwezigheid van de gokcategorie in de instellingen verbergen), en veel ‘gekochte’ streamers spelen als onderdeel van hun contract dan ook geregeld gokspellen op de sites van de geldschieters.
Wilde Westen
Desondanks kun je er in principe alles op livestreamen. Althans, mits je de huisregels niet overtreedt, al staat Kick erom bekend dat deze niet erg streng worden gehandhaafd en dat de consequenties voor het schenden van de regels ook veel milder zijn (met hoogstens een schorsing van een dag of twee). Kick wordt dan ook vaak het ‘Wilde Westen’ onder de livestreamplatformen genoemd.
Verder probeert Kick zijn platform aanlokkelijk te maken door geheel geen reclames te tonen. Wat daarnaast voor veel streamers belangrijk is, is dat Kick relatief weinig inkomsten zelf inhoudt. Het platform belooft dat 95 procent van het geld dat kijkers via het platform overmaken, rechtstreeks op de bankrekening van de streamer terechtkomt. Ter vergelijking: YouTube pakt dertig procent, en Twitch zelfs vijftig procent van al het geld dat kijkers aan de streamers overmaken.
Daarnaast is Kicks algoritme (mede door het relatief lage aantal gebruikers) goed afgestemd op onbekende streamers, waardoor het regelmatig voorkomt dat een streamer met een handjevol kijkers aan je wordt aanbevolen. Goed nieuws als je net begint met streamen dus, al moet hierbij wel de kanttekening geplaatst worden dat het Nederlandse publiek nog zeer klein is. Als je in het Engels streamt, maak je veel meer kans om op Kick ontdekt te worden.